Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iov 5

1 Strigă acum! Cine îţi va răspunde? Căruia dintre sfinţi îi vei vorbi? 1 Striga acum, daca o fi cineva care sa-ti raspunda. Catre care din sfintii ingeri te vei indrepta?
2 Nebunul piere ucis de mânia lui, prostul moare ucis de aprinderea lui. 2 Mania ucide pe cel fara de minte, iar aprinderea omoara pe cel ratacit.
3 Am văzut pe un nebun prinzând rădăcină; apoi deodată i-am blestemat locuinţa. 3 Am vazut pe nebun prinzand radacina si pe loc am blestemat salasul lui:
4 Fiii lui n-au noroc, sunt călcaţi în picioare la poartă, şi nimeni nu-i scapă! 4 Sa se departeze copiii lui de orice izbavire si sa fie calcati in picioare la poarta si nimeni sa nu le vina intr-ajutor.
5 Secerişul lui este mâncat de cei flămânzi, care vin să-l ia chiar şi din spini, şi averile lui sunt înghiţite de oameni însetaţi. 5 Secerisul lui sa-l manance flamanzii si sa-l duca cu ei in ascunzisuri si toata averea lui s-o soarba insetatii!
6 Nenorocirea nu răsare din ţărână, şi suferinţa nu încolţeşte din pământ. 6 Pentru ca nelegiuirea nu iese din pamant si necazul nu rasare din pulbere,
7 Omul se naşte ca să sufere, după cum scânteia se naşte ca să zboare. 7 Ci omul isi naste singur suferinta, precum vulturii se ridica in aer, prin puterile lor;
8 Eu aş alerga la Dumnezeu, lui Dumnezeu I-aş spune necazul meu. 8 Dar eu alerg la Dumnezeu si Lui Ii arat necazul meu.
9 El face lucruri mari şi nepătrunse, minuni fără număr. 9 El face lucruri mari si nepatrunse, lucruri minunate si fara numar.
10 El varsă ploaia pe pământ şi trimite apă pe câmpii. 10 El da ploaie pe pamant si trimite apa pe campii.
11 El înalţă pe cei smeriţi şi izbăveşte pe cei necăjiţi. 11 El inalta pe cei smeriti si izbaveste pe cei necajiti.
12 El nimiceşte planurile oamenilor vicleni, şi mâinile lor nu pot să le împlinească. 12 El destrama planurile celor vicleni si cu mainile lor nu pot sa izbandeasca.
13 El prinde pe cei înţelepţi în viclenia lor, şi planurile oamenilor înşelători sunt răsturnate: 13 El prinde pe intelepti in istetimea lor si sfatul celor inselatori iese prost.
14 dau peste întuneric în mijlocul zilei, bâjbâie ziua în amiaza mare ca noaptea. 14 Ziua in amiaza mare dau de intuneric si umbla ca pe timp de noapte in ceas de zi.
15 Astfel, Dumnezeu ocroteşte pe cel slab împotriva ameninţărilor lor şi-l scapă din mâna celor puternici. 15 Dar Dumnezeu scapa din gura lor pe omul dosadit si din mana celui puternic pe cel sarac.
16 Aşa încât nădejdea sprijină pe cel nenorocit, iar fărădelegea îşi închide gura. 16 Astfel, sarmanul prinde nadejde si nedreptatea isi inchide gura.
17 Ferice de omul pe care-l ceartă Dumnezeu! Nu nesocoti mustrarea Celui Atotputernic. 17 Fericit este omul pe care Dumnezeu il mustra! Si sa nu dispretuiesti certarea Celui Atotputernic.
18 El face rana şi tot El o leagă; El răneşte, şi mâna Lui tămăduieşte. 18 Caci El raneste si El leaga rana, El loveste si mainile Lui tamaduiesc.
19 De şase ori te va izbăvi din necaz şi de şapte ori nu te va atinge răul. 19 De sase ori din nevoi te va scoate, iar a saptea oara, raul te va ocoli.
20 El te va scăpa de moarte în vreme de foamete şi de loviturile sabiei în vreme de război. 20 In timp de foamete, te va scapa de la moarte si in batalie din primejdia sabiei.
21 Vei fi la adăpost de biciul limbii, vei fi fără teamă când va veni pustiirea. 21 Vei fi la adapost de biciul barfelii si nu te vei teme de prapad cand va veni.
22 Vei râde de pustiire ca şi de foamete şi nu vei avea să te temi de fiarele pământului. 22 Iti vei rade de pustiire si de foamete si nu-ti va pasa de fiarele pamantului.
23 Căci vei face legământ până şi cu pietrele câmpului, şi fiarele pământului vor fi în pace cu tine. 23 Caci vei avea legamant cu pietrele campului si fiara salbatica va trai cu tine in pace.
24 Vei avea fericire în cortul tău, îţi vei găsi turmele întregi, 24 Tu vei sti cortul tau la adapost si cand iti vei cerceta locuinta nu vei avea dezamagire.
25 îţi vei vedea sămânţa crescându-ţi şi odraslele înmulţindu-se ca iarba de pe câmp. 25 Vei sti ca urmasii tai sunt numerosi si ca odraslele tale sunt multe ca iarba pamantului.
26 Vei intra în mormânt la bătrâneţe, ca snopul strâns la vremea lui. 26 Sosi-vei la mormant, la adanci batranete, ca o sira de grau stransa la vremea ei.
27 Iată ce am cercetat şi aşa este! Ascultă, că sunt spre folosul tău!" 27 Iata ceea ce am cercetat si asa este. Asculta si invata spre folosul tau".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***