Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul precedent

Iov 42

1 Iov a răspuns Domnului şi a zis: 1 Si Iov a raspuns Domnului zicand:
2 "Ştiu că Tu poţi totul şi că nimic nu poate sta împotriva gândurilor Tale." - 2 "Stiu ca poti sa faci orice si ca nu este nici un gand care sa nu ajunga pentru Tine fapta.
3 "Cine este acela care are nebunia să-Mi întunece planurile?" - "Da, am vorbit, fără să le înţeleg, de minuni, care sunt mai presus de mine şi pe care nu le pricep." - 3 Cine cuteaza, ai zis Tu, sa barfeasca planurile Mele, din lipsa de intelepciune? Cu adevarat, am vorbit fara sa inteleg despre lucruri prea minunate pentru mine si nu stiam.
4 "Ascultă-Mă şi voi vorbi; te voi întreba, şi Mă vei învăţa." - 4 Asculta - ai spus Tu iar - si Eu voi vorbi, te voi intreba si tu Imi vei da lamuriri.
5 "Urechea mea auzise vorbindu-se de Tine; dar acum ochiul meu Te-a văzut. 5 Din spusele unora si altora auzisem despre Tine, dar acum ochiul meu Te-a vazut.
6 De aceea mi-e scârbă de mine şi mă pocăiesc în ţărână şi cenuşă." 6 Pentru aceea, ma urgisesc eu pe mine insumi si ma pocaiesc in praf si in cenusa".
7 După ce a vorbit Domnul aceste cuvinte lui Iov, a zis lui Elifaz din Teman: "Mânia Mea s-a aprins împotriva ta şi împotriva celor doi prieteni ai tăi, pentru că n-aţi vorbit aşa de drept de Mine, cum a vorbit robul Meu Iov. 7 Iar dupa ce Domnul a rostit aceste cuvinte catre Iov, a grait catre Elifaz din Teman: "Mania Mea arde impotriva ta si impotriva celor doi prieteni ai tai, pentru ca n-ati vorbit de Mine asa de drept, precum a vorbit robul Meu Iov.
8 Luaţi acum şapte viţei şi şapte berbeci, duceţi-vă la robul Meu Iov şi aduceţi o ardere de tot pentru voi. Robul Meu Iov să se roage pentru voi, şi numai în vederea lui nu vă voi face după nebunia voastră; căci n-aţi vorbit aşa de drept despre Mine, cum a vorbit robul Meu Iov." 8 Acum deci luati sapte vitei si sapte berbeci si duceti-va la robul Meu Iov si aduceti-le, pentru voi, ardere de tot; iar robul Meu Iov sa se roage pentru voi; din dragoste pentru el, voi fi ingaduitor, ca sa nu Ma port cu voi dupa nebunia voastra, intrucat n-ati vorbit despre Mine asa de drept cum a vorbit robul Meu Iov".
9 Elifaz din Teman, Bildad din Şuah, şi Ţofar din Naama s-au dus şi au făcut cum le spusese Domnul. Şi Domnul a ascultat rugăciunea lui Iov. 9 Astfel Elifaz din Teman, Bildad din Suah si Tofar din Naamat, s-au dus si au facut cum le spusese Domnul, si Domnul a primit rugaciunea lui Iov.
10 Domnul a adus pe Iov iarăşi în starea lui de la început, după ce s-a rugat Iov pentru prietenii săi. Şi Domnul i-a dat înapoi îndoit decât tot ce avusese. 10 Si Domnul l-a pus pe Iov iarasi in starea lui de la inceput, dupa ce s-a rugat pentru prieteni, si i-a intors indoit tot ce avusese mai inainte.
11 Fraţii, surorile şi vechii prieteni ai lui Iov au venit toţi să-l vadă şi au mâncat cu el în casă. L-au plâns şi l-au mângâiat pentru toate nenorocirile pe care le trimisese Domnul peste el, şi fiecare i-a dat un chesita şi un inel de aur. 11 Si toti fratii si toate surorile si toti prietenii lui de alta data au venit sa-l cerceteze, au mancat paine in casa lui, l-au compatimit, l-au mangaiat de toate nenorocirile pe care le slobozise Domnul asupra lui si fiecare i-a dat cate un chesita si cate un inel de aur.
12 În cei din urmă ani ai săi, Iov a primit de la Domnul mai multe binecuvântări decât primise în cei dintâi. A avut paisprezece mii de oi, şase mii de cămile, o mie de perechi de boi şi o mie de măgăriţe. 12 Si Dumnezeu a binecuvantat sfarsitul vietii lui Iov mai bogat decat inceputul ei, si el a strans paisprezece mii de oi, sase mii de camile, o mie de perechi de boi si o mie de asine.
13 A avut şapte fii şi trei fete; 13 Si a avut sapte fii si trei fiice.
14 celei dintâi i-a pus numele Iemima, celei de-a doua Cheţia şi celei de-a treia Cheren-Hapuc. 14 Celei dintai i-a pus numele Iemima, celei de a doua, Chetia si celei de a treia, Cheren-Hapuc.
15 În toată ţara nu erau femei aşa de frumoase ca fetele lui Iov. Tatăl lor le-a dat o parte de moştenire printre fraţii lor. 15 Iar in toata tara nu se gaseau femei atat de frumoase ca fetele lui Iov, si tatal lor le-a facut partase la mostenire, langa fratii lor.
16 Iov a mai trăit după aceea o sută patruzeci de ani şi a văzut pe fiii săi şi pe fiii fiilor săi până la al patrulea neam. 16 Si Iov a mai trait dupa aceea o suta patruzeci de ani si a vazut pe fiii sai si pe fiii fiilor sai, pana la al patrulea neam.
17 Şi Iov a murit bătrân şi sătul de zile. 17 Si Iov a murit batran si incarcat de zile.
Capitolul precedent
pixel
***