Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iov 41

1 Poţi tu să prinzi Leviatanul cu undiţa? Sau să-i legi limba cu o funie? 1 Poti tu sa prinzi leviatanul cu undita, ori sa-i legi limba cu o sfoara?
2 Îi vei putea petrece papura prin nări? Sau să-i străpungi cu un cârlig falca? 2 Vei putea tu sa-i vari in nas o trestie sau sa-i gauresti falca cu carligul?
3 Îţi va face el multe rugăminţi? Îţi va vorbi el cu un glas dulce? 3 Iti va face el multe rugaminti si iti va spune el lucruri dragalase?
4 Va face el un legământ cu tine ca să-ţi fie rob pe vecie? 4 Ori va face cu tine legamant si-l vei lua la tine rob pe toata viata?
5 Te vei juca tu cu el ca şi cu o pasăre? Îl vei lega tu, ca să-ţi înveseleşti fetele? 5 Te vei juca tu cu el, cum te joci cu o pasare, sau il vei lega tu ca sa-ti inveselesti fetele?
6 Fac pescarii negoţ cu el? Îl împart ei între negustori? 6 Pescarii intovarasiti vor putea sa-l scoata de vanzare si negustorii sa-l vanda cu bucata?
7 Îi vei acoperi pielea cu ţepuşe şi capul cu căngi? 7 Vei putea tu sa-i gauresti pielea cu sageti si capul cu carligul pescaresc?
8 Ridică-ţi numai mâna împotriva lui şi nu-ţi va mai veni gust să-l loveşti. 8 Ridica-ti numai mana impotriva lui si vei pomeni de o asemenea lupta si nu o vei mai incepe niciodata!
9 Iată că eşti înşelat în aşteptarea ta de a-l prinde: numai să-l vezi şi cazi la pământ! 9 Iata, este o desertaciune sa mai nadajduiesti in izbanda; numai infatisarea lui si te da la pamant.
10 Nimeni nu este atât de îndrăzneţ ca să-l întărâte. Cine Mi s-ar împotrivi în faţă? 10 Cine este atat de nechibzuit incat sa-l intarate? Cine va indrazni sa dea piept cu Mine?
11 Cui sunt dator, ca să-i plătesc? Sub cer totul este al Meu. 11 Cine M-a indatorat cu ceva, ca sa fiu acum dator sa-i dau inapoi? Tot ce se afla sub ceruri este al Meu.
12 Vreau să mai vorbesc iarăşi de mădularele lui şi de tăria lui, şi de frumuseţea întocmirii lui. 12 Cat despre leviatan, voi vorbi despre madularele lui si despre taria lui si despre frumoasa lui intocmire.
13 Cine-i va putea ridica veşmântul? Cine va putea pătrunde între fălcile lui? 13 Cine a ridicat pulpana din fata a vesmantului lui si cine poate patrunde in captuseala armurei lui?
14 Cine va putea deschide porţile gurii lui? Şirurile dinţilor lui cât sunt de înspăimântătoare! 14 Cine a deschis vreodata portile gurii lui? Zimtii lui sunt ingrozitori!
15 Scuturile lui măreţe şi puternice, sunt unite împreună ca printr-o pecete; 15 Spinarea lui este ca un sirag de scuturi, pe care le-ai fi intarit si pecetluit puternic.
16 se ţin unul de altul, şi nici aerul n-ar putea trece printre ele. 16 Ele sunt stranse unul intr-altul atat de tare, ca nici vantul nu patrunde printre ele.
17 Sunt ca nişte fraţi care se îmbrăţişează, se apucă şi rămân nedespărţiţi. 17 Fiecare e lipit de cel de langa el si se tin asa si nu se mai despart.
18 Strănuturile lui fac să strălucească lumina; ochii lui sunt ca geana zorilor. 18 Din stranutul lui scapara lumina si ochii lui sunt rosii ca pleoapele zorilor.
19 Din gura lui ţâşnesc flăcări, scapără scântei de foc din ea. 19 Din gura lui ies parca niste torte aprinse si izbucnesc valuri de scantei.
20 Din nările lui iese fum, ca dintr-un vas care fierbe, ca dintr-o căldare fierbinte. 20 Din narile lui iese fum, ca dintr-o caldare pusa la foc si care fierbe.
21 Suflarea lui aprinde cărbunii, şi gura lui aruncă flăcări. 21 Rasuflarea lui este de carbuni aprinsi si din gura lui tasnesc flacari.
22 Tăria lui stă în grumaz, şi înaintea lui sare groaza. 22 Puterea lui e adunata in grumazul lui si inaintea lui tasneste groaza.
23 Părţile lui cele cărnoase se ţin împreună, ca turnate pe el, neclintite. 23 Carnea lui e indesata; oricat ai apasa in ea nu se lasa.
24 Inima lui este tare ca piatra, tare ca piatra de moară care stă dedesubt. 24 Inima lui este tare ca piatra, tare ca piatra rasnitei, cea de dedesubt.
25 Când se scoală el, tremură vitejii, şi spaima îi pune pe fugă. 25 De maretia lui se tem si valurile; valurile marii se dau inapoi din fata lui.
26 Degeaba este lovit cu sabia; căci suliţa, săgeata şi pavăza nu folosesc la nimic. 26 Sa-l atingi cu sabia nu folosesti nimic; nici cu lancea, nici cu sageata, nici cu toporul.
27 Pentru el fierul este ca paiul, arama, ca lemnul putred. 27 Fierul pentru pielea lui este ca paiul, iar arama ca lemnul putred.
28 Săgeata nu-l pune pe fugă, pietrele din praştie sunt ca pleava pentru el. 28 Sageata nu-l pune pe fuga si pietrele din prastie cad pe el ca niste pleava.
29 Nu vede în ghioagă decât un fir de pai şi râde la şuieratul săgeţilor. 29 O sageata pentru el este un pai in vant si isi bate joc de vajaitul unei lanci ce zboara.
30 Sub pântecele lui sunt ţepi ascuţiţi: ai zice că este o grapă întinsă peste noroi. 30 Sub pantecele lui sunt niste solzi ascutiti; cand da prin noroi, pare ca da cu grapa.
31 Face să clocotească fundul mării ca un cazan şi-l clatină ca pe un vas plin cu mir. 31 Cand se afunda, apa fierbe ca intr-o caldare; el preface marea intr-un cazan de fiert mirodenii.
32 În urmă el lasă o cărare luminoasă; şi adâncul pare ca pletele unui bătrân. 32 El lasa in urma o dara luminoasa si adancul pare un cap cu plete albe.
33 Pe pământ nimic nu-i este stăpân; este făcut ca să nu se teamă de nimic. 33 Pe pamant el nu-si afla perechea si e facut sa nu cunoasca frica.
34 Priveşte cu dispreţ tot ce este înălţat, este împăratul celor mai mândre dobitoace." 34 El se uita de sus la toti cati sunt puternici si este imparat peste toate fiarele salbatice".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***