Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iov 40

1 Domnul a vorbit lui Iov şi a zis: 1 Si Domnul a vorbit mai departe cu Iov si i-a zis:
2 "Eşti încredinţat acum tu, care vorbeşti împotriva Celui Atotputernic? Tu care mustri pe Dumnezeu, mai ai vreun răspuns de dat?" 2 "Cel ce s-a apucat la cearta cu Cel Atotputernic se va da oare batut? Cel ce judeca pe Dumnezeu va raspunde ceva?"
3 Iov a răspuns Domnului, şi a zis: 3 Si Iov a raspuns Domnului zicand:
4 "Iată, eu sunt prea mic; ce să-Ţi răspund? Îmi pun mâna la gură. 4 "Daca am fost usuratic, ce raspuns sa-ti mai dau? Voi pune mana mea pe gura mea.
5 Am vorbit o dată, şi nu voi mai răspunde; de două ori, şi nu voi mai adăuga nimic." 5 Am vorbit o data, dar inca o data nu voi mai vorbi; de doua ori si nu voi lua-o iar de la inceput".
6 Domnul a răspuns lui Iov din mijlocul furtunii şi a zis: 6 Atunci Domnul a vorbit cu Iov, din mijlocul furtunii si a zis:
7 "Încinge-ţi mijlocul ca un viteaz; ca Eu să te întreb, şi tu să Mă înveţi. 7 "Incinge-ti coapsele ca un viteaz si te voi intreba si Imi vei da lamuriri.
8 Vrei să nimiceşti până şi dreptatea Mea? Şi să Mă osândeşti, ca să-ţi scoţi dreptatea? 8 Poti tu cu adevarat sa gasesti cusur judecatii Mele? Si Ma vei osandi pe Mine, ca sa-ti faci dreptate?
9 Ai tu un braţ ca al lui Dumnezeu şi un glas de tunet ca al Lui? 9 Este bratul tau ca bratul lui Dumnezeu? Si glasul tau este, oare, tunet, precum este glasul Lui?
10 Împodobeşte-te cu măreţie şi mărime, îmbracă-te cu strălucire şi cu slavă! 10 Atunci impodobeste-te cu maretie si cu semetie, imbraca-te cu stralucire si cu cinste!
11 Varsă-ţi valurile mâniei tale şi doboară cu o privire pe cei trufaşi! 11 Revarsa puhoaiele maniei tale si doboara cu o privire pe cel trufas!
12 Smereşte cu o privire pe cei trufaşi, zdrobeşte pe loc pe cei răi, 12 Vezi de toti semetii si smereste-i si calca in picioare, fara zabava, pe toti cei rai!
13 ascunde-i pe toţi împreună în ţărână, înveleşte-le faţa în întuneric! 13 Ascunde-i pe toti gramada, in pamant, si ii inmormanteaza.
14 Şi atunci voi aduce şi Eu lauda puterii dreptei tale. 14 Si atunci Eu Insumi te voi preamari, pentru toate cate ai izbandit cu dreapta ta.
15 Uită-te la hipopotamul, căruia i-am dat viaţă ca şi ţie! El mănâncă iarbă ca boul. 15 Ia priveste acum inaintea ta, hipopotamul; si el ca si tine este faptura Mea; el paste iarba ca boul.
16 Uită-te ce tărie are în coapse şi ce putere are în muşchii pântecelui său! 16 Vezi ce putere are in coapsele lui si ce tarie are in muschii de pe pantece.
17 Îşi îndoaie coada tare ca un cedru, şi vinele coapselor lui sunt întreţesute. 17 Coada lui e darza ca lemnul cedrului si vinele de pe pulpele lui stau ca niste noduri.
18 Oasele lui sunt ca nişte ţevi de aramă, mădularele lui sunt ca nişte drugi de fier. 18 Oasele lui sunt ca niste tevi de arama si madularele ca niste drugi de fier.
19 El este cea mai mare dintre lucrările lui Dumnezeu. Cel ce l-a făcut l-a înzestrat cu o suliţă. 19 El este fruntea fapturilor lui Dumnezeu si facut sa fie cel mai mare peste celelalte dobitoace.
20 El îşi găseşte hrana în munţi, unde se joacă toate fiarele câmpului. 20 Muntii ii dau hrana si toate fiarele salbatice sunt ingrozite cand il vad.
21 Se culcă sub lotus, în mijlocul trestiilor şi mlaştinilor. 21 El se culca sub florile de lotus, in ocolul trestiilor si al baltii.
22 Desişul lotusului îl acoperă cu umbra lui, sălciile pârâului îl înconjoară. 22 Frunzele de lotus ii fac umbra si salciile baltii il imprejmuiesc.
23 Dacă se întâmplă ca râul să iasă din matcă, el nu fuge: chiar de s-ar năpusti Iordanul în gâtlejul lui, el ar rămâne liniştit. 23 Daca fluviul vine mare, fara de veste, el nu se sinchiseste; el sta linistit pe loc, chiar cand ar fi ca Iordanul sa-i urce navalnic pana la gura.
24 Crezi că-l poţi prinde lovindu-l în faţă? Sau crezi că-i vei putea străpunge nasul cu ajutorul laţurilor? 24 Cine poate sa-l priveasca? Cine poate sa-i strapunga nasul cu un lat?
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***