Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iov 39

1 Ştii tu când îşi fac caprele sălbatice puii? Vezi tu pe cerboaice când fată? 1 Stii tu cand nasc caprele salbatice? Ai bagat de seama care este vremea cerboaicelor?
2 Numeri tu lunile în care sunt însărcinate şi cunoşti tu vremea când nasc? 2 Numeri tu lunile sarcinii lor si stii tu cand le vine ceasul sa nasca?
3 Ele se pleacă, fată puii şi scapă iute de durerile lor. 3 Ele ingenunchiaza, fata puii si scapa de durerile lor,
4 Puii lor prind vlagă şi cresc sub cerul slobod, pleacă şi nu se mai întorc la ele. 4 Iar puii lor prind putere, se fac mari pe camp, pornesc si nu se mai intorc spre mamele lor.
5 Cine a lăsat slobod măgarul sălbatic, izbăvindu-l de orice legătură? 5 Cine a lasat slobod asinul salbatic si l-a dezlegat de la iesle?
6 I-am dat ca locuinţă pustiul şi pământul sărac ca locaş. 6 I-am dat pustiul ca sa-l locuiasca si pamantul sarat i l-am harazit ocol;
7 El râde de zarva cetăţilor şi n-aude strigătele stăpânului, care-l mână. 7 El isi bate joc de zarva oraselor; el nu aude strigatele nici unui stapan;
8 Străbate munţii ca să-şi găsească hrana şi umblă după tot ce este verde. 8 El strabate muntii, locul sau de pasune, si umbla dupa orisice verdeata.
9 Vrea bivolul sălbatic să fie în slujba ta? Şi stă el noaptea la ieslea ta? 9 Va voi bivolul salbatic sa se bage la tine sluga si sa petreaca noaptea linga ieslele tale?
10 Îl poţi lega tu cu o funie, ca să tragă o brazdă? Merge el după tine, ca să grăpeze bulgării din văi? 10 Poti tu sa-l legi cu funia de gat si sa traga grapa dupa tine, peste aratura?
11 Te încrezi tu în el, pentru că puterea lui este mare? Şi-i laşi tu grija lucrărilor tale? 11 Poti sa te increzi in el, fiindca este atat de tare, si sa-i lasi in grija munca ta?
12 Te laşi tu pe el, pentru căratul roadelor tale, ca să le strângă în aria ta? 12 Te bizui tu pe el, ca mai vine inapoi sa-ti aduca roadele la aria ta?
13 Aripa struţului bate cu veselie, de-ai zice că este aripa şi penişul berzei. 13 Aripile strutului sunt negrait de agere; strutul are pene preafrumoase ti mandru penaj.
14 Dar struţoaica îşi încredinţează pământului ouăle şi le lasă să se încălzească în nisip. 14 Cand isi lasa ouale pe pamant si le lasa sa se cloceasca in nisipul fierbinte,
15 Ea uită că piciorul le poate strivi, că o fiară de câmp le poate călca în picioare. 15 El uita ca oarecine poate sa le calce cu piciorul si ca vreo fiara salbatica poate sa le striveasca.
16 Este aspră cu puii săi de parcă nici n-ar fi ai ei. Că s-a trudit degeaba, nu-i pasă nicidecum! 16 Strutul e hain cu puii sai, ca si cum n-ar fi ai lui, si nu-i pasa deloc de truda sa zadarnica.
17 Căci Dumnezeu nu i-a dat înţelepciune şi nu i-a făcut parte de pricepere. 17 Vezi ca Dumnezeu nu l-a inzestrat cu pricepere si patrundere.
18 Când se scoală şi porneşte, râde de cal şi de călăreţul lui. 18 Cand se scoala insa si porneste, face de ocara si pe cal si pe calaret.
19 Tu dai putere calului, şi-i îmbraci gâtul cu o coamă ce fâlfâie? 19 Tu esti cel ce dai putere calului? Tu i-ai impodobit gatul cu falnica lui coama?
20 Tu-l faci să sară ca lăcusta? Nechezatul lui puternic răspândeşte groaza. 20 Tu l-ai invatat sa sara usor, ca o lacusta? Nechezatul lui viteaz insufla spaima!
21 Scurmă pământul şi, mândru de puterea lui, se aruncă asupra celor înarmaţi; 21 El bate pamantul cu copita si mandru de puterea lui porneste spre taberele inarmate;
22 îşi bate joc de frică, nu se teme şi nu se dă înapoi dinaintea sabiei. 22 El isi bate joc de primejdie si n-are nici o teama si nu se da inapoi dinaintea sabiei.
23 Zăngăneşte tolba cu săgeţi pe el, suliţa şi lancea strălucesc, 23 La oblanc ii suna tolba cu sageti; fulgere arunca sulita si lancea.
24 fierbe de aprindere, mănâncă pământul, n-are astâmpăr când răsună trâmbiţa. 24 De aprindere, de nerabdare, el mananca, gonind, pamantul si, cand a sunat trambita, nu mai are astampar.
25 La sunetul trâmbiţei parcă zice: "Înainte!" De departe miroase bătălia, glasul ca de tunet al căpeteniilor şi strigătele de luptă. 25 La chemarea trambitei, pare ca zice: Haide! Si de departe soarbe cu narile batalia, tunetul poruncilor capeteniilor si strigatele razboinice.
26 Oare prin priceperea ta îşi ia uliul zborul şi îşi întinde aripile spre miazăzi? 26 Oare, prin desteptaciunea ta s-a imbracat in pene soimul si isi intinde aripile ca niste seceri, spre miazazi?
27 Oare din porunca ta se înalţă vulturul şi îşi aşază cuibul pe înălţimi? 27 Nu cumva vulturul se ridica in inaltime din porunca ta si isi asaza cuibul pe varfuri neajunse?
28 El locuieşte în stânci, acolo îşi are locuinţa, pe vârful zimţat al stâncilor şi pe vârful munţilor. 28 El isi face salasul in stanci si acolo petrece noaptea - pe un varf de stanca si pe vreo inaltime prapastioasa.
29 De acolo descoperă el prada şi îşi cufundă privirile în depărtare după ea. 29 Acolo el sta si isi pandeste prada; ochii sai strapung departarile,
30 Puii lui îi beau sângele; şi acolo unde sunt hoituri, acolo-i şi vulturul." 30 Puii sai beau sangele prazii si unde sunt hoiturile, acolo se aduna vulturii".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***