Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iov 38

1 Domnul a răspuns lui Iov din mijlocul furtunii şi a zis: 1 Atunci Dumnezeu i-a raspuns lui Iov, din sanul vijeliei, si i-a zis:
2 "Cine este cel ce Îmi întunecă planurile prin cuvântări fără pricepere? 2 "Cine este cel ce pune pronia sub obroc, prin cuvinte fara intelepciune?
3 Încinge-ţi mijlocul ca un viteaz, ca Eu să te întreb, şi tu să Mă înveţi. 3 Incinge-ti deci coapsele ca un viteaz si Eu te voi intreba si tu Imi vei da lamuriri!
4 Unde erai tu când am întemeiat pământul? Spune, dacă ai pricepere. 4 Unde erai tu, cand am intemeiat pamantul? Spune-Mi, daca stii sa spui.
5 Cine i-a hotărât măsurile, ştii? Sau cine a întins frânghia de măsurat peste el? 5 Stii tu cine a hotarat masurile pamantului sau cine a intins deasupra lui lantul de masurat?
6 Pe ce sunt sprijinite temeliile lui? Sau cine i-a pus piatra din capul unghiului, 6 In ce au fost intarite temeliile lui sau cine a pus piatra lui cea din capul unghiului,
7 atunci când stelele dimineţii izbucneau în cântări de bucurie şi când toţi fiii lui Dumnezeu scoteau strigăte de veselie? 7 Atunci cand stelele diminetii cantau laolalta si toti ingerii lui Dumnezeu Ma sarbatoreau?
8 Cine a închis marea cu porţi, când s-a aruncat din pântecele mamei ei? 8 Cine a inchis marea cu porti, cand ea iesea navalnica, din sanul firii,
9 Când i-am făcut haina din nori şi scutece din întuneric; 9 Si cand i-am dat ca vesmant negura si norii drept scutece,
10 când i-am pus hotar şi când i-am pus zăvoare şi porţi; 10 Apoi i-am hotarnicit hotarul Meu si i-am pus porti si zavoare
11 când am zis: "Până aici să vii, să nu treci mai departe; aici să ţi se oprească mândria valurilor tale"? 11 Si am zis: Pana aici vei veni si mai departe nu te vei intinde, aici se va sfarama trufia valurilor tale?
12 De când eşti, ai poruncit tu dimineţii? Ai arătat zorilor locul lor, 12 Ai poruncit tu diminetii, vreodata in viata ta, si i-ai aratat aurorei care este locul ei,
13 ca să apuce capetele pământului şi să scuture pe cei răi de pe el? 13 Ca sa apuce pamantul de colturi si sa scuture pe nelegiuiti de pe pamant?
14 Ca pământul să se schimbe ca lutul pe care se pune o pecete, şi toate lucrurile să se arate îmbrăcate ca în haina lor adevărată? 14 In revarsatul zorilor, pamantul se face rosu ca rosiile peceti si ia culori ca de vesmant.
15 Pentru ca cei răi să fie lipsiţi de lumina lor, şi braţul care se ridică să fie zdrobit? 15 Cei rai raman fara noaptea (prielnica lor) si bratul ridicat este frant.
16 Ai pătruns tu până la izvoarele mării? Sau te-ai plimbat tu prin fundurile adâncului? 16 Ai fost tu pana la izvoarele marii sau te-ai plimbat pe fundul prapastiei?
17 Ţi s-au deschis porţile morţii? Sau ai văzut tu porţile umbrei morţii? 17 Ti s-au aratat oare portile mortii si portile umbrei le-ai vazut?
18 Ai cuprins tu cu privirea întinderea pământului? Vorbeşte, dacă ştii toate aceste lucruri. 18 Ai cugetat oare la intinderea pamantului? Spune, stii toate acestea?
19 Unde este drumul care duce la locaşul luminii? Şi întunericul unde îşi are locuinţa? 19 Care drum duce la palatul luminii si care este locul intunericului,
20 Poţi să le urmăreşti până la hotarul lor şi să cunoşti cărările locuinţei lor? 20 Ca sa stii sa-l calauzesti in cuprinsul lui si sa poti sa nimeresti potecile care duc la el acasa?
21 Ştii, căci atunci erai născut, şi numărul zilelor tale este mare! 21 Tu stii bine, caci atunci erai nascut si numarul zilelor tale e foarte mare.
22 Ai ajuns tu până la cămările zăpezii? Ai văzut tu cămările grindinei, 22 Ai ajuns tu la camarile zapezii? Ai vazut tu camarile grindinei,
23 pe care le păstrez pentru vremurile de strâmtorare, pentru zilele de război şi de bătălie? 23 Pe care le tin deoparte pentru vremuri de stramtorare, pentru zilele de batalie si de razboi?
24 Pe ce cale se împarte lumina? Şi pe ce cale se împrăştie vântul de răsărit pe pământ? 24 Unde se risipesc aburii si se raspandeste pe pamant vantul de la rasarit?
25 Cine a deschis un loc de scurgere ploii şi a însemnat drumul fulgerului şi al tunetului, 25 Cine a sapat albie puhoaielor cerului si cine a croit drum bubuitului tunetului,
26 pentru ca să cadă ploaia pe un pământ fără locuitori, pe un pustiu unde nu sunt oameni; 26 Ca sa ploua pe un pamant nelocuit si pe o pustietate unde nu se afla fiinta omeneasca
27 pentru ca să adape locurile pustii şi uscate, şi ca să facă să încolţească şi să răsară iarba? 27 Si sa adape tinuturile sterpe si uscate si sa scoata pajiste de iarba din intinderea plesuva?
28 Are ploaia tată? Cine dă naştere picăturilor de rouă? 28 Are ploaia un tata? Cine a zamislit stropii de roua?
29 Din al cui sân iese gheaţa şi cine naşte promoroaca cerului, 29 Din sanul cui a iesit gheata? Si cine este cel ce naste promoroaca din cer?
30 ca apele să se îngroaşe ca o piatră, şi faţa adâncului să se întărească? 30 Apele se incheaga si se intaresc ca piatra si fala marii se face sloi!
31 Poţi să înnozi tu legăturile Găinuşei sau să dezlegi frânghiile Orionului? 31 Poti tu sa legi cataramele Pleiadelor sau sa deznozi lanturile Orionului?
32 Tu faci să iasă la vremea lor semnele zodiacului şi tu cârmuieşti Ursul mare cu puii lui? 32 Poti tu sa scoti la vreme cununa Zodiacului si vei fi tu carmaci Carului Mare si stelelor lui?
33 Cunoşti tu legile cerului? Sau tu îi orânduieşti stăpânirea pe pământ? 33 Cunosti tu legile cerului si poti tu sa faci sa fie pe pamant ceea ce este scris in ele?
34 Îţi înalţi tu glasul până la nori, ca să chemi să te acopere râuri de ape? 34 Poti tu sa ridici pana la nori glasul tau ca sa se sloboada peste tine potopul ploilor?
35 Poţi tu să arunci fulgerele ca să plece? Îţi zic ele: "Iată-ne"? 35 Esti tu in stare sa azvarli fulgerele si ele sa plece si sa-ti spuna: Iata-ne?
36 Cine a pus înţelepciunea în negura norilor sau cine a dat pricepere întocmirii văzduhului? 36 Cine a pus atata intelepciune in pasarea ibis sau cine i-a dat pricepere cocosului?
37 Cine poate să numere norii cu înţelepciune şi să verse burdufurile cerurilor, 37 Cine poate sa tina cu destoinicie socoteala norilor si sa verse pe pamant burdufurile cerului,
38 pentru ca să înceapă pulberea să facă noroi, şi bulgării de pământ să se lipească împreună? 38 Ca sa se adune pulberea si sa se intareasca, iar bulgarii de pamant sa se lipeasca laolalta?
39 Tu izgoneşti prada pentru leoaică şi tu potoleşti foamea puilor de lei, 39 Tu esti cel ce aduci prada leoaicei si potolesti foamea puilor de leu,
40 când stau ghemuiţi în vizuina lor, când stau la pândă în culcuşul lor? 40 Cand s-au ascuns in vizuini sau stau si pandesc ascunsi in hatisuri?
41 Cine pregăteşte corbului hrana, când puii lui strigă spre Dumnezeu, când umblă rătăciţi şi flămânzi? 41 Cine are grija de mancarea corbului, cand puii lui croncanesc la Dumnezeu, de foame, si zboara incoace si incolo dupa hrana?
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***