Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iov 36

1 Elihu a urmat şi a zis: 1 Elihu a mers mai departe si a grait:
2 "Aşteaptă puţin şi voi urma, căci mai am încă de vorbit pentru Dumnezeu. 2 "Asteapta o clipa si vei invata si altele, caci sunt inca temeiuri si cuvinte de partea lui Dumnezeu.
3 Îmi voi lua temeiurile de dreptate şi voi dovedi dreptatea Ziditorului meu. 3 Voi porni cu stiinta mea de departe si voi dovedi dreptatea Ziditorului meu.
4 Fii încredinţat, cuvântările mele nu sunt minciuni, ci ai a face cu un om cu simţăminte curate. 4 Caci cu adevarat ceea ce-ti spun eu nu este minciuna si cal ce sta langa tine este unul desavarsit in cunostinta.
5 Dumnezeu este puternic, dar nu leapădă pe nimeni; şi este puternic prin tăria priceperii Lui. 5 Fireste, Dumnezeu este prea puternic, dar nu leapada pe nimeni; El este prea puternic prin inaltimea intelepciunii Sale.
6 El nu lasă pe cel rău să trăiască şi face dreptate celui nenorocit. 6 El nu lasa pe nelegiuit sa propaseasca si celor nenorociti le face dreptate.
7 Nu-Şi întoarce ochii de asupra celor fără prihană şi-i pune pe scaunul de domnie cu împăraţii, îi aşază pentru totdeauna ca să domnească. 7 El nu despoaie pe cei drepti de dreptatea lor, iar cu imparatii la fel: ii pune in jeturi imparatesti si-i asaza sa domneasca de-a pururi. Dar ei se umfla de trufie.
8 Se întâmplă să cadă în lanţuri şi să fie prinşi în legăturile nenorocirii? 8 Si atunci iata-i ferecati cu lanturi si iata-i prinsi cu funiile mahnirii.
9 Le pune înainte faptele lor, fărădelegile lor, mândria lor. 9 Dupa aceea, Dumnezeu le dezvaluie fapta pe care au facut-o si nelegiuirea in care au cazut, anume ca s-au trufit.
10 Îi înştiinţează ca să se îndrepte, îi îndeamnă să se întoarcă de la nelegiuire. 10 Dar El le face aceasta destainuire ca sa ia aminte si le da porunca sa se intoarca de la rautatea lor;
11 Dacă ascultă şi se supun, îşi sfârşesc zilele în fericire şi anii în bucurie. 11 Daca dau ascultare si vin la supunere, ei isi ispravesc zilele lor in fericire si anii lor in desfatari;
12 Dacă n-ascultă, pier ucişi de sabie, mor în orbirea lor. 12 Iar daca sunt neascultatori, atunci trec prin stramtorile mortii si se sting nepriceputi si orbi.
13 Nelegiuiţii se mânie, nu strigă către Dumnezeu când îi înlănţuie; 13 Nelegiuitii se manie; ei nu se roaga lui Dumnezeu, cand sunt pusi in lanturi.
14 îşi pierd viaţa în tinereţe, mor ca cei desfrânaţi. 14 Unii ca acestia se sting de tineri si viata lor se vestejeste in floare.
15 Dar Dumnezeu scapă pe cel nenorocit prin nenorocirea lui, şi prin suferinţă îl înştiinţează. 15 Dar pe cel nenorocit Dumnezeu il scapa prin nenorocirea lui si prin suferinta Dumnezeu ii da invatatura.
16 Şi pe tine te va scoate din strâmtorare, ca să te pună la loc larg, în slobozenie deplină, şi masa ta va fi încărcată cu bucate gustoase. 16 Tot asa si pe tine te va scoate din stransoarea durerii, ca sa te puna la loc larg, unde nu mai este nici o stinghereala si unde masa ta va fi incarcata cu mancari grase si alese.
17 Dar dacă-ţi aperi pricina ca un nelegiuit, pedeapsa este nedezlipită de pricina ta. 17 Daca tu ai fost pedepsit cu strasnicie, ca un nelegiuit, tu scoate din pedeapsa puterea dreptatii;
18 Supărarea să nu te împingă la batjocură, şi mărimea preţului răscumpărării să nu te ducă în rătăcire! 18 Certarea Lui sa nu te impinga la manie impotriva Lui si multimea bataii sa nu te scoata din calea cugetului drept.
19 Oare ar ajunge strigătele tale să te scoată din necaz şi chiar toate puterile pe care le-ai putea desfăşura? 19 Era oare sa puna Dumnezeu vreun pret pe bogatiile tale? Nu! Nici pe aur, nici pe toate mijloacele puterii pamantesti.
20 Nu suspina după noapte, care ia popoarele din locul lor. 20 Nu pofti noaptea (departarii de Dumnezeu), caci in ea, popoare intregi au fost smulse din locul lor.
21 Fereşte-te să faci rău, căci suferinţa te îndeamnă la rău. 21 Ia seama, nu te duce la nedreptate, caci ea este adevarata cauza a suferintei.
22 Dumnezeu este mare în puterea Lui; cine ar putea să înveţe pe alţii ca El? 22 Da, Dumnezeu este nespus de mare prin puterea Lui! Cine poate sa invete ca El?
23 Cine Îi cere socoteală de căile Lui şi cine îndrăzneşte să-I spună: "Faci rău"? 23 Cine I-a dat invatatura cum sa se poarte? Si cine poate sa-I spuna: "Aceasta ai facut-o rau?"
24 Nu uita să lauzi faptele Lui, pe care toţi oamenii trebuie să le mărească! 24 Adu-ti aminte si preamareste opera Lui, pe care o canta, in laudele lor, oamenii;
25 Orice om le priveşte, fiecare muritor le vede de departe. 25 Orice om o priveste, macar ca o imbratiseaza cu ochiul, numai de departe.
26 Iată ce mare e Dumnezeu! Dar noi nu-L putem pricepe, numărul anilor Lui nimeni nu l-a pătruns. 26 Cat este de mare Dumnezeu! Dar noi nu putem sa-L intelegem si numarul anilor Sai nu se poate socoti.
27 Căci El trage la El picăturile de apă, le preface în abur şi dă ploaia, 27 El atrage picaturile de apa, El le preface in aburi si da ploaia.
28 pe care norii o strecoară, şi o picură peste mulţimea oamenilor. 28 Iar norii o trec prin sita lor si o varsa picaturi peste multimile omenesti.
29 Şi cine poate pricepe ruperea norului şi bubuitul cortului Său? 29 Cine poate sa priceapa cum se desfasoara norii si cum bubuie tunetul in cortul lui?
30 Iată, El Îşi întinde lumina în jurul Lui şi acoperă adâncimile mării. 30 Iata ca El a rostogolit aburii Sai si a acoperit adancimile marii.
31 Prin aceste mijloace, El judecă popoarele şi dă belşug de hrană. 31 Prin el Domnul hraneste popoarele si le da belsug de mancare.
32 Ia fulgerul în mână şi-l aruncă asupra potrivnicilor Lui. 32 El ridica fulgerul, cu amandoua mainile si-l trimite sa loveasca la tinta.
33 Dă de veste că e de faţă printr-un bubuit, şi până şi turmele Îi simt apropierea. 33 El da din vreme de veste ciobanului si oilor, care simt din aer apropierea vijeliei.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***