Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iov 34

1 Elihu a luat din nou cuvântul şi a zis: 1 Elihu a vorbit mai departe si a zis:
2 "Ascultaţi, înţelepţilor, cuvintele mele! Luaţi aminte la mine, pricepuţilor! 2 "Ascultati, inteleptilor, cuvintele mele si voi, invatatilor, atintiti-va urechile,
3 Căci urechea deosebeşte cuvintele, cum gustă cerul gurii bucatele. 3 Fiindca urechea deosebeste cuvintele, precum cerul gurii gusta rnancarea.
4 Să alegem ce este drept, să vedem între noi ce este bun. 4 Sa cercetam intre noi ce este drept, sa stim intre noi ceea ce este bine,
5 Iov a zis: "Sunt nevinovat şi Dumnezeu nu vrea să-mi dea dreptate; 5 Fiindca Iov a zis: "Eu sunt drept, dar Dumnezeu nu-mi da dreptate!
6 am dreptate şi trec drept mincinos; rana mea este jalnică, şi sunt fără păcat." 6 Desi nevinovat, trec drept mincinos; rana mea este nevindecata, desi eu nu am nici o greseala".
7 Este vreun om ca Iov, care să bea batjocura ca apa, 7 Cine mai este ca Iov, care sa bea batjocura, cum ar bea apa?
8 care să umble în tovărăşia celor ce fac rău, care să meargă mână în mână cu cei nelegiuiţi? 8 Care sa se insoteasca cu cei care fac nedreptate si sa mearga in pas cu facatorii de rele?
9 Căci el a zis: "Nu-i foloseşte nimic omului să-şi pună plăcerea în Dumnezeu." 9 Caci Iov a zis: "Omul n-are nici un folos, daca se straduieste sa fie placut lui Dumnezeu".
10 Ascultaţi-mă dar, oameni pricepuţi! Departe de Dumnezeu nedreptatea, departe de Cel Atotputernic fărădelegea! 10 Dar voi oameni de inima, ascultati-ma! Departe este de Dumnezeu rautatea, departe este de El nedreptatea!
11 El dă omului după faptele lui, răsplăteşte fiecăruia după căile lui. 11 Caci Dumnezeu intoarce omului dupa faptele lui si se poarta cu fiecare dupa purtarea lui.
12 Nu, negreşit, Dumnezeu nu săvârşeşte fărădelegea; Cel Atotputernic nu calcă dreptatea. 12 Cu adevarat, Dumnezeu nu faptuieste raul si Cel Atotputernic nu stramba dreptatea.
13 Cine L-a însărcinat să cârmuiască pământul? Cine I-a dat lumea în grija Lui? 13 Cine i-a incredintat carmuirea pamantului si cine i-a dat in grija aceasta lume intreaga?
14 Dacă nu S-ar gândi decât la El, dacă Şi-ar lua înapoi duhul şi suflarea, 14 Daca Dumnezeu n-ar cugeta decat la Sine Insusi si daca ar lua inapoi la Sine duhul Sau si suflarea Sa,
15 tot ce este carne ar pieri deodată, şi omul s-ar întoarce în ţărână. 15 Toate fapturile ar pieri deodata si omul s-ar intoarce in tarana.
16 Dacă ai pricepere, ascultă lucrul acesta, ia aminte la glasul cuvintelor mele! 16 Daca ai minte, asculta aceasta, pleaca urechea la cuvintele mele.
17 Oare ar putea să domnească un vrăjmaş al dreptăţii? Şi vei osândi tu pe Cel drept, pe Cel puternic, 17 Unul care prigoneste dreptatea ar putea oare sa domneasca? Si vei osandi tu pe Cel mare si drept?
18 care strigă către împăraţi: "Netrebnicilor!" Şi către domnitori: "Nelegiuiţilor!" 18 El, Care striga imparatilor: Netrebnicilor! Si celor mai mari de pe pamant: Nelegiuitilor!
19 Care nu caută la faţa celor mari şi nu face deosebire între bogat şi sărac, pentru că toţi sunt lucrarea mâinilor Lui? 19 El nu cauta la fala celor mari si nu face deosebire intre bogat si sarac, pentru ca toti sunt lucrarea mainilor Sale.
20 Într-o clipă, ei îşi pierd viaţa. La miezul nopţii, un popor se clatină şi piere. Cel puternic piere, fără amestecul mâinii vreunui om. 20 Intr-o clipita ei mor si se duc; in miez de noapte, un popor se zbuciuma si fara greutate prabuseste pe tiran.
21 Căci Dumnezeu vede purtarea tuturor, priveşte paşii fiecăruia. 21 Pentru ca ochii Domnului supravegheaza cararile omului si vede toti pasii lui.
22 Nu este nici întuneric, nici umbră a morţii, unde să se poată ascunde cei ce fac fărădelegea. 22 Pentru El nu este nici intuneric, nici umbra, unde sa se poata ascunde cei ce lucreaza nelegiuirea.
23 Dumnezeu n-are nevoie să privească multă vreme, ca să tragă pe un om la judecată înaintea Lui. 23 Dumnezeu n-are nevoie sa priveasca multa vreme pe cineva, ca sa-l traga inaintea judecatii Sale.
24 El zdrobeşte pe cei mari fără cercetare şi pune pe alţii în locul lor. 24 El zdrobeste pe puternici, fara lunga cercetare si pune pe altii in locul lor.
25 Căci El cunoaşte faptele lor: noaptea îi răstoarnă, sunt zdrobiţi. 25 De vreme ce El cunoaste faptele lor, El ii rastoarna in fapt de noapte si-i zdrobeste.
26 Îi loveşte ca pe nişte nelegiuiţi, în faţa tuturor. 26 Ca pe niste nelegiuiti ce sunt, El ii loveste de fala cu foarte multi privitori,
27 Abătându-se de la El şi părăsind toate căile Lui, 27 Fiindca s-au dat la o parte din preajma Sa si n-au voit sa priceapa cararile Sale
28 ei au făcut să se înalţe la Dumnezeu strigătul săracului. I-au îndreptat luarea aminte la strigătul celui nenorocit. 28 Si au facut sa urce pana la Domnul strigatul celui sarac si sa rasune in urechile Sale plansul celor nenorociti.
29 Dacă dă El pace, cine poate s-o tulbure? Dacă Îşi ascunde El Faţa, cine poate să-L vadă? La fel Se poartă fie cu un popor, fie cu un om, 29 Daca Domnul se odihneste, cine poate sa-L smulga din odihna Lui si daca Isi acopera fata, cine poate sa-L mai zareasca? Dar El sta si supravegheaza si pe popoare si pe oameni,
30 pentru ca nelegiuitul să nu mai stăpânească şi să nu mai fie o cursă pentru popor. 30 Ca unul Care nu voieste stapanirea celor nelegiuiti, nici poticnirea popoarelor.
31 Căci a zis el vreodată lui Dumnezeu: "Am fost pedepsit, nu voi mai păcătui; 31 Daca un fatarnic zice lui Dumnezeu: "Am fost tarat la pacat si nu voi mai face ce este rau,
32 arată-mi ce nu văd; dacă am făcut nedreptăţi, nu voi mai face"? 32 Ceea ce nu stiu, Tu invata-ma; daca am savarsit vreo nedreptate nu voi porni iar de la capat!"
33 Oare după părerea ta va face Dumnezeu dreptate? Tu lepezi, tu alegi, şi nu eu. Spune dar ce ştii! 33 Crezi tu, dupa parerea ta, ca Dumnezeu ii va face in schimb tot asa? Fiindca ai fost dispretuitor, fiindca te faci tu judecator in locul meu, spune-mi atunci ce stii tu?
34 Oamenii cu pricepere vor fi de părerea mea, înţeleptul care m-ascultă va gândi ca mine: 34 Oamenii in toata firea vor zice si tot asa orice om cuminte care ma asculta:
35 "Iov vorbeşte fără pricepere, şi cuvântările lui sunt lipsite de judecată. 35 Iov nu vorbeste dupa dreapta invatatura si cuvintele lui nu sunt dupa sfanta dreptate.
36 Să fie încercat dar mai departe, fiindcă răspunde ca cei răi! 36 Insa Iov trebuie cercetat pana la capat cu privire la acele raspunsuri vrednice de niste nelegiuiti.
37 Căci adaugă la greşelile lui păcate noi; bate din palme în mijlocul nostru, îşi înmulţeşte cuvintele împotriva lui Dumnezeu." 37 El a sporit pacatul sau; aici intre noi el pune la indoiala greseala lui si ingramadeste vorbele sale impotriva lui Dumnezeu".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***