Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iov 33

1 Acum dar, Iov, ascultă cuvântările mele, ia aminte la toate cuvintele mele! 1 Drept aceea, Iov, te rog, asculta cuvintele mele si ia aminte la toate cuvintele mele.
2 Iată, deschid gura şi mi se mişcă limba în cerul gurii. 2 Iata ca am deschis gura mea si limba mea graieste.
3 Cu curăţie de inimă voi vorbi, buzele mele vor spune adevărul curat: 3 Inima mea va scoate la iveala cuvinte de invatatura, buzele mele se vor rosti cu limpezime,
4 Duhul lui Dumnezeu m-a făcut, şi suflarea Celui Atotputernic îmi dă viaţă. 4 Duhul lui Dumnezeu este Cel ce m-a facut si suflarea Celui Atotputernic este datatoarea vietii mele.
5 Dacă poţi, răspunde-mi, apără-ţi pricina, fii gata! 5 Daca poti, raspunde-mi, apara-ti pricina inaintea mea, fii tare!
6 Înaintea lui Dumnezeu eu sunt semenul tău, şi eu, ca şi tine, am fost făcut din noroi. 6 Inaintea lui Dumnezeu eu sunt la fel cu tine si eu ca si tine am fost framantat din lut,
7 Astfel frica de mine nu te va tulbura, şi greutatea mea nu te va copleşi. 7 De aceea frica de mine sa nu te tulbure, nici mana mea sa nu atarne greu asupra ta.
8 Dar tu ai spus în auzul meu, şi am auzit sunetul cuvintelor tale: 8 Tu ai spus in auzul meu si eu am auzit rostul vorbelor tale spunand asa:
9 "Sunt curat, sunt fără păcat, sunt fără prihană, nu este fărădelege în mine. 9 "Eu sunt curat si fara nici o vina, eu sunt fara prihana si n-am nici o greseala;
10 Şi Dumnezeu caută pricină de ură împotriva mea, mă socoteşte vrăjmaş al Lui; 10 Dar iata ca Dumnezeu cauta pricina de ura impotriva mea si ma socoteste ca un vrajmas al Lui.
11 îmi pune picioarele în butuci, îmi pândeşte toate mişcările." 11 El pune picioarele mele in butuci si pandeste toti pasii mei!"
12 Îţi voi răspunde că aici n-ai dreptate, căci Dumnezeu este mai mare decât omul. 12 Dar aici iti voi raspunde ca tu n-ai dreptate, fiindca Dumnezeu este mai mare decat omul.
13 Vrei dar să te cerţi cu El, pentru că nu dă socoteală fiecăruia de faptele Lui? 13 De ce graiesti impotriva Lui, fiindca El nu da nimanui socoteala de toate cate face?
14 Dumnezeu vorbeşte însă, când într-un fel, când într-altul, dar omul nu ia seama. 14 Vezi ca Dumnezeu vorbeste cand intr-un fel, cand intr-alt fel, dar omul nu ia aminte.
15 El vorbeşte prin vise, prin vedenii de noapte, când oamenii sunt cufundaţi într-un somn adânc, când dorm în patul lor. 15 Si anume, El vorbeste in vis, in vedeniile noptii, atunci cand somnul se lasa peste oameni si cand ei dorm in asternutul lor.
16 Atunci El le dă înştiinţări şi le întipăreşte învăţăturile Lui, 16 Atunci El da instiintari oamenilor si-i cutremura cu aratarile Sale.
17 ca să abată pe om de la rău şi să-l ferească de mândrie, 17 Ca sa intoarca pe om de la cele rele si sa-l fereasca de mandrie
18 ca să-i păzească sufletul de groapă şi viaţa de loviturile sabiei. 18 Ca sa-i fereasca sufletul de prapastie si viata lui de calea mormantului;
19 Şi prin durere este mustrat omul în culcuşul lui, când o luptă necurmată îi frământă oasele. 19 De aceea, prin durere, omul este mustrat in patul lui si oasele lui sunt zguduite de un cutremur neintrerupt.
20 Atunci îi este greaţă de pâine, chiar şi de bucatele cele mai alese. 20 Pofta lui este dezgustata de mancare si inima lui nu mai pofteste nici cele mai bune bucate.
21 Carnea i se prăpădeşte şi piere, oasele care nu i se vedeau rămân goale; 21 Carnea dupa el se prapadeste si piere si oasele lui, pana acum nevazute, ii ies prin piele.
22 sufletul i se apropie de groapă, şi viaţa de vestitorii morţii. 22 Sufletul lui vine incet, incet spre prapastie si viata lui spre imparatia mortilor.
23 Dar dacă se găseşte un înger mijlocitor pentru el, unul din miile acelea care vestesc omului calea pe care trebuie s-o urmeze, 23 Daca atunci se afla un inger langa el, un mijlocitor intre vii, care sa-i arate omului calea datoriei,
24 Dumnezeu Se îndură de el şi zice îngerului: "Izbăveşte-l, ca să nu se coboare în groapă; am găsit un preţ de răscumpărare pentru el!" 24 Dumnezeu Se milostiveste de el si zice ingerului: "Izbaveste-l ca sa nu cada in prapastie; am gasit pentru sufletul lui pretul de rascumparare!"
25 Şi atunci carnea lui se face mai fragedă ca în copilărie, se întoarce la zilele tinereţii lui. 25 Atunci trupul lui infloreste ca in tinerete si el vine inapoi la zilele de la inceputul vietii sale.
26 Se roagă lui Dumnezeu, şi Dumnezeu îi este binevoitor, îl lasă să-I vadă faţa cu bucurie şi-i dă înapoi nevinovăţia. 26 El se roaga lui Dumnezeu si Dumnezeu ii arata bunatatea Sa si-i ingaduie sa vada fata Sa cu mare bucurie si astfel ii da omului iertarea Sa.
27 Atunci el cântă înaintea oamenilor şi zice: "Am păcătuit, am călcat dreptatea, şi n-am fost pedepsit după faptele mele; 27 Atunci omul priveste peste semenii sai si zice: "Pacatuisem si calcasem dreptatea, dar n-am fost pedepsit dupa faptele mele.
28 Dumnezeu mi-a izbăvit sufletul ca să nu intre în groapă, şi viaţa mea vede lumina!" 28 Caci El a izbavit sufletul meu ca sa nu treaca prin stramtorile mortii si ochii mei vad inca lumina".
29 Iată, acestea le face Dumnezeu, de două ori, de trei ori, omului, 29 Iata toate acestea le face Dumnezeu de doua ori, de trei ori cu omul,
30 ca să-l ridice din groapă, ca să-l lumineze cu lumina celor vii. 30 Ca sa-i scoata sufletul din pieire si ca sa-l lumineze cu lumina celor vii.
31 Ia aminte, Iov, şi ascultă-mă! Taci, şi voi vorbi! 31 Ia aminte Iov, asculta-ma pe mine, taci si eu voi vorbi!
32 Dacă ai ceva de spus, răspunde-mi! Vorbeşte, căci aş vrea să-ţi dau dreptate. 32 Daca ai ceva de spus da-mi raspuns, vorbeste, caci dorinta mea este sa-ti dau dreptate.
33 Dacă n-ai nimic de zis, ascultă-mă! Taci, şi te voi învăţa înţelepciunea." 33 Iar daca nu, asculta la mine: tine-ti gura si te voi invata care este intelepciunea".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***