Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iov 31

1 Făcusem un legământ cu ochii mei şi nu mi-aş fi oprit privirile asupra unei fecioare. 1 Facusem legamant cu ochii mei si asupra unei fecioare nu-i ridicam.
2 Dar ce soartă mi-a păstrat Dumnezeu de sus? Ce moştenire mi-a trimis Cel Atotputernic din ceruri? 2 Si care este partea pe care Dumnezeu o trimite din ceruri si ce castig harazeste, din inaltime, Cel Atotputernic?
3 Pieirea nu-i oare pentru cel rău, şi nenorocirea pentru cei ce fac fărădelege? 3 Nefericirea nu este ea oare pentru cel nedrept si nenorocirea pentru faptuitorii faradelegii?
4 N-a cunoscut Dumnezeu căile mele? Nu mi-a numărat El toţi paşii mei? 4 Nu vede, oare, Dumnezeu caile mele si nu numara El toti pasii mei?
5 Dacă am umblat cu minciuna, de mi-a alergat piciorul după înşelăciune: 5 Umblat-am oare intru minciuna si picioarele mele au zorit spre inselaciune?
6 să mă cântărească Dumnezeu în cumpăna celor fără prihană şi-mi va vedea neprihănirea! 6 Sa ma cantareasca in cumpana dreptatii si Dumnezeu sa cunoasca neprihanirea mea.
7 De mi s-a abătut pasul de pe calea cea dreaptă, de mi-a urmat inima ochii, de s-a lipit vreo întinăciune de mâinile mele, 7 Daca pasii mei s-au abatut de la calea cea dreapta si inima mea a fost tarata de ochii mei, iar de mainile mele s-a lipit vreo murdarie,
8 atunci eu să semăn şi altul să secere, şi odraslele mele să fie dezrădăcinate! 8 Atunci altul sa manance ceea ce eu seman si vlastarii mei sa fie scosi din radacina!
9 Dacă mi-a fost amăgită inima de vreo femeie, dacă am pândit la uşa aproapelui meu, 9 Daca inima mea a fost amagita de vreo femeie si am stat de panda la usa aproapelui meu,
10 atunci nevasta mea să macine pentru altul şi s-o necinstească alţii! 10 Atunci nevasta mea sa invarteasca la rasnita pentru altul si altii sa aiba parte de ea.
11 Căci aceasta ar fi fost o nelegiuire, o fărădelege vrednică să fie pedepsită de judecători, 11 Caci aceasta ar fi o uraciune, o nelegiuire vrednica de pedeapsa judecatorilor,
12 un foc care mistuie până la nimicire şi care mi-ar fi prăpădit toată bogăţia. 12 Un foc care mistuie pana la iad si care nimiceste toata stransura mea;
13 De aş fi nesocotit dreptul slugii sau slujnicei mele, când se certau cu mine, 13 Daca as fi nesocotit dreptul slugii sau al slujnicei mele, in socotelile lor cu mine,
14 ce aş putea să fac, când Se ridică Dumnezeu? Ce aş putea răspunde când pedepseşte El? 14 Ce ma voi face eu; cand Dumnezeu se va ridica si ce raspuns ti voi da, cand va lua procesul in cercetare?
15 Cel ce m-a făcut pe mine în pântecele mamei mele, nu l-a făcut şi pe el? Oare nu ne-a întocmit acelaşi Dumnezeu în pântecele mamei? 15 Cel ce m-a facut pe mine in pantecele mamei mele nu l-a facut si pe robul meu? Nu este, oare, El singur Care ne-a alcatuit in pantece?
16 Dacă n-am dat săracilor ce-mi cereau, dacă am făcut să se topească de plâns ochii văduvei, 16 Datu-m-am, oare, in laturi, cand saracul dorea ceva si lasat-am sa se stinga de plansete ochii vaduvelor?
17 dacă mi-am mâncat singur pâinea, fără ca orfanul să-şi fi avut şi el partea lui din ea, 17 Mancam, oare, singur bucata mea de paine si orfanului nu-i dadeam din ea?
18 eu, care din tinereţe l-am crescut ca un tată, eu, care de la naştere am sprijinit pe văduvă; 18 Dimpotriva, din tineretile mele, am crescut pe orfan ca un tata si de la nastere, am calauzit pe vaduva.
19 dacă am văzut pe cel nenorocit ducând lipsă de haine, pe cel lipsit neavând învelitoare, 19 Daca vedeam un nenorocit fara haina si vreun sarac care n-avea camasa pe el,
20 fără ca inima lui să mă fi binecuvântat, fără să fi fost încălzit de lâna mieilor mei; 20 Nu ma binecuvantau coapsele lui si nu-l incalzea lana mieilor mei?
21 dacă am ridicat mâna împotriva orfanului, pentru că mă simţeam sprijinit de judecători; 21 Daca am repezit mana mea impotriva vreunui orfan, fiindca vedeam ca am sprijinitori la masa judecatii,
22 atunci, să mi se dezlipească umărul de la încheietură, să-mi cadă braţul şi să se sfărâme! 22 Atunci sa cada umarul meu din incheietura si bratul meu sa se dezlege de osul celalalt!
23 Căci mă temeam de pedeapsa lui Dumnezeu şi nu puteam lucra astfel din pricina măreţiei Lui. 23 Dar eu ma temeam de pedeapsa lui Dumnezeu si inaintea maretiei Lui nu puteam sa stau.
24 Dacă mi-am pus încrederea în aur, dacă am zis aurului: "Tu eşti nădejdea mea;" 24 Mi-am pus eu increderea in aur sau am zis aurului lamurit: Tu esti nadejdea mea?
25 dacă m-am îngâmfat de mărimea averilor mele, de mulţimea bogăţiilor pe care le dobândisem; 25 Ori eram fericit peste masura, ca aveam atata avere si ca mana mea agonisise mult?
26 dacă am privit soarele când strălucea, luna când înainta măreaţă, 26 Ori cand vedeam soarele in stralucirea lui si luna inaintand cu maretie,
27 şi dacă mi s-a lăsat amăgită inima în taină, dacă le-am aruncat sărutări, ducându-mi mâna la gură: 27 A fost inima mea amagita in taina si am dus eu mana la gura, ca s-o sarut?
28 şi aceasta este tot o fărădelege care trebuie pedepsită de judecători, căci m-aş fi lepădat de Dumnezeul cel de sus! 28 Si aceasta ar fi fost o mare faradelege, fiindca as fi tagaduit pe Dumnezeul cel Preainalt.
29 Dacă m-am bucurat de nenorocirea vrăjmaşului meu, dacă am sărit de bucurie când l-a atins nenorocirea, 29 M-am bucurat eu de nenorocirea dusmanului meu si am tresaltat cand vreo rautate daduse peste el?
30 eu, care n-am dat voie limbii mele să păcătuiască, să-i ceară moartea cu blestem; 30 Eu n-am ingaduit limbii mele sa greseasca si sa ceara moartea dusmanului, blestemandu-l.
31 dacă nu ziceau oamenii din cortul meu: "Unde este cel ce nu s-a săturat din carnea lui?" 31 Oamenii care tineau de casa mea ziceau: "Unde s-ar gasi vreunul care sa nu se fi saturat la masa lui?"
32 Dacă petrecea străinul noaptea afară, dacă nu mi-aş fi deschis uşa să intre călătorul; 32 Strainul nu petrecea noaptea niciodata afara; portile mele le deschideam calatorului.
33 dacă mi-am ascuns fărădelegile, ca oamenii şi mi-am închis nelegiuirile în sân, 33 Acoperit-am eu, ca lumea cealalta, pacatele mele, ascunzand, in sanul meu, greseala faptuita,
34 pentru că mă temeam de mulţime, pentru că mă temeam de dispreţul familiilor, ţinându-mă deoparte şi necutezând să-mi trec pragul… 34 Pentru ca, adica, ma temeam de zarva cetatii si ma inspaimanta dispretul cetatenilor si atunci ramaneam fara glas si nu mai ma aratam in poarta?
35 Oh! de aş găsi pe cineva să m-asculte! Iată apărarea mea, iscălită de mine: să-mi răspundă Cel Atotputernic! Cine-mi va da plângerea iscălită de potrivnicul meu? 35 O, cine, imi va da pe cineva care sa ma asculte? Iata aici iscalitura mea! Cel Atotputernic sa-mi raspunda! Iar invinuirea scrisa de potrivnicii mei,
36 Ca să-i port scrisoarea pe umăr, s-o leg de fruntea mea ca o cunună; 36 Voi purta-o pe umarul meu, voi innoda-o in jurul capului meu, ca o cununa.
37 să-i dau socoteală de toţi paşii mei, să mă apropii de el ca un domn. 37 Ii voi da socoteala de toti pasii mei, ca un principe ma voi infatisa inaintea Lui.
38 Dacă pământul meu strigă împotriva mea şi dacă brazdele lui varsă lacrimi; 38 Nu cumva ogoarele mele cer razbunare impotriva mea si brazdele lor sunt prididite de lacrimi?
39 dacă i-am mâncat roada fără s-o fi plătit şi dacă am întristat sufletul vechilor lui stăpâni: 39 Nu cumva m-am infruptat din roadele lor si n-am platit si am facut pe vechii lor stapani sa se planga de mine?
40 atunci să crească spini din el în loc de grâu, şi neghină în loc de orz!" Sfârşitul cuvintelor lui Iov. 40 Daca ar fi asa, atunci sa creasca pe ele palamida in loc de grau si neghina in loc de orz!" Aici cuvintele lui Iov se termina.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***