Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iov 30

1 Şi acum!… Am ajuns de râsul celor mai tineri decât mine, pe ai căror părinţi nu-i socoteam vrednici să-i pun printre câinii turmei mele. 1 Iar acum am ajuns de batjocura pentru cei mai tineri decat mine si pe ai caror parinti ii pretuiam prea putin, ca sa-i pun alaturi cu cainii turmelor mele.
2 Dar la ce mi-ar fi folosit puterea mâinilor lor, când ei nu erau în stare să ajungă la bătrâneţe? 2 Ce as fi facut cu puterea bratelor lor, odata ce vlaga lor se dusese toata?
3 Sfrijiţi de sărăcie şi foame, fug în locuri uscate, de multă vreme părăsite şi pustii. 3 Din pricina saraciei si a foametei inspaimantatoare, ei mantcau radacini din locuri uscate si mama lor era campia pustie si jalnica.
4 Smulg ierburile sălbatice de lângă copăcei şi n-au ca pâine decât rădăcina de bucsău. 4 Ei culegeau ierburi de prin maracini si painea lor era radacina de ienupar.
5 Sunt izgoniţi din mijlocul oamenilor, strigă lumea după ei ca după nişte hoţi. 5 Erau goniti din mijlocul oamenilor si dupa ei lumea urla ca dupa niste hoti.
6 Locuiesc în văi îngrozitoare, în peşterile pământului şi în stânci. 6 Drept aceea, au ajuns sa se aciueze pe marginea suvoaielor, prin gaurile pamantului si prin vagaunile stancilor.
7 Urlă printre tufişuri şi se adună sub mărăcini. 7 Zbiara prin hatisuri, stau gramada pe sub scaieti.
8 Fiinţe mârşave şi dispreţuite - sunt izgoniţi din ţară. 8 Neam de oameni ticalosi, neam de oameni fara nume, ei erau gunoaiele pe care le arunci din tara!
9 Şi acum, astfel de oameni mă pun în cântecele lor, am ajuns de batjocura lor. 9 si astazi, iata ca sunt cantecul lor, am ajuns basmul lor.
10 Mă urăsc, mă ocolesc, mă scuipă în faţă. 10 Le e groaza de mine, s-au departat de mine si pentru obrazul meu n-au facut economie cu scuipatul lor!
11 Nu se mai sfiesc şi mă înjosesc, nu mai au niciun frâu înaintea mea. 11 Cel ce si-a deznodat streangul robiei ma asupreste si tot asa cel ce si-a scos zabalele din gura.
12 Ticăloşii aceştia se scoală la dreapta mea şi îmi împing picioarele şi îşi croiesc cărări împotriva mea ca să mă piardă. 12 In dreapta mea se ridica martori potrivnici mie, in cursa lor au prins picioarele mele si si-au croit drumuri impotriva-mi.
13 Îmi nimicesc cărarea şi lucrează ca să mă prăpădească, ei, cărora nimeni nu le-ar veni în ajutor. 13 Au daramat poteca mea, cu gand ca sa ma piarda, ei se suie incoace si nimeni nu le este stavila.
14 Ca printr-o largă spărtură străbat spre mine, se năpustesc sub pocnetul dărâmăturilor. 14 Ca printr-o spartura larga, ei dau iures si in daramaturi se tavalesc.
15 Mă apucă groaza. Slava îmi este spulberată ca de vânt, ca un nor a trecut fericirea mea. 15 Multimea spaimelor s-a intors asupra mea, slava mea au gonit-o ca vantul si izbavirea mea a trecut ca un nor.
16 Şi acum, mi se topeşte sufletul în mine, şi m-au apucat zilele suferinţei. 16 Si acum sufletul meu se topeste in mine, zile de amaraciune ma cuprind.
17 Noaptea mă pătrunde şi-mi smulge oasele, durerea care mă roade nu încetează. 17 Noaptea oasele mele sunt ca sfredelite si nervii mei nu stiu de odihna.
18 De tăria suferinţei, haina îşi pierde faţa, mi se lipeşte de trup ca o cămaşă. 18 Cu o putere napraznica, Dumnezeu ma tine de haina si ma strange de gat ca gulerul camasii.
19 Dumnezeu m-a aruncat în noroi şi am ajuns ca ţărâna şi cenuşa. 19 Mi-a dat branci in noroi si am ajuns sa fiu la fel cu praful si cu cenusa.
20 Strig către Tine, şi nu-mi răspunzi; stau în picioare, şi nu mă vezi. 20 Strig catre Tine si nu-mi raspunzi, stau in picioare si Tu nu ma vezi.
21 Eşti fără milă împotriva mea, lupţi împotriva mea cu tăria mâinii Tale. 21 Tu Te-ai facut asupritorul meu si cu toata puterea bratului Tau ma prigonesti.
22 Mă ridici, îmi dai drumul pe vânt şi mă nimiceşti cu suflarea furtunii. 22 Tu ma ridici deasupra vantului si ma pui pe el calare si apoi ma nimicesti cu iuresul furtunii.
23 Căci ştiu că mă duci la moarte, în locul unde se întâlnesc toţi cei vii. 23 Stiu foarte bine ca Tu ma duci spre moarte si la locul de intalnire al tuturor muritorilor.
24 Dar cel ce se prăbuşeşte nu-şi întinde mâinile? Cel în nenorocire nu cere ajutor? 24 Totusi impotriva sarmanului nu ridicam mana mea, cand striga catre mine, in nenorocirea lui.
25 Nu plângeam eu pe cel amărât? N-avea inima mea milă de cel lipsit? 25 N-am plans oare si eu impreuna cu cel care-si ducea viata greu? Sufletul meu n-avea mila de cel sarman?
26 Mă aşteptam la fericire, şi când colo, nenorocirea a venit peste mine; trăgeam nădejde de lumină, şi când colo, a venit întunericul. 26 Ma asteptam la fericire si iata ca a venit nenorocirea; asteptam lumina si a venit intunericul.
27 Îmi fierb măruntaiele fără încetare, m-au apucat zilele de durere. 27 Maruntaiele mele au fiert in clocote fara incetare; zile de jale grea mi-au sosit inainte.
28 Umblu înnegrit, dar nu de soare. Mă scol în plină adunare şi strig ajutor. 28 Am umblat innegrit la fata, dar nu de soare; m-am ridicat in adunare si am strigat.
29 Am ajuns frate cu şacalii, tovarăş cu struţii. 29 Am ajuns frate cu sacalii, am ajuns tovaras cu strutii.
30 Pielea mi se înnegreşte şi cade, iar oasele îmi ard şi se usucă. 30 Pielea s-a facut pe mine neagra si oasele mele sunt arse de friguri.
31 Harpa mea s-a prefăcut în instrument de jale, şi cavalul meu scoate sunete plângătoare. 31 Astfel harfa mea a ajuns instrument tanguirii si flautul meu glasul bocitoarelor.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***