Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iov 3

1 După aceea, Iov a deschis gura şi a blestemat ziua în care s-a născut. 1 Dupa aceea, Iov a deschis gura sa si a blestemat ziua in care s-a nascut.
2 A luat cuvântul şi a zis: 2 Si Iov a vorbit si a zis:
3 "Blestemată să fie ziua în care m-am născut şi noaptea care a zis: "S-a zămislit un copil de parte bărbătească." 3 "Piara ziua in care m-am nascut si noaptea care a zis: un prunc de parte barbateasca s-a zamislit!
4 Prefacă-se în întuneric ziua aceea, să nu Se îngrijească Dumnezeu de ea din cer şi să nu mai strălucească lumina peste ea! 4 Ziua aceea sa se faca intuneric si Domnului din cer sa nu-I pese de ea si lumina sa n-o mai lumineze.
5 S-o cuprindă întunericul şi umbra morţii, nori groşi să vină peste ea, şi neguri de peste zi s-o înspăimânte! 5 Bezna si umbra mortii s-o cotropeasca, norii s-o invaluiasca si toate negurile s-o inspaimante!
6 Noaptea aceea! S-o acopere întunericul, să piară din an, să nu mai fie numărată între luni! 6 Intunericul sa cuprinda noaptea aceea si sa nu mai fie pusa in zilele anului si in socoteala lunilor sa nu mai intre!
7 Da, stearpă să fie noaptea aceea, ducă-se veselia din ea! 7 Pustie sa ramana noaptea aceea si nici o bucurie sa nu patrunda in ea!
8 Blestemată să fie de cei ce blestemă zilele, de cei ce ştiu să întărâte Leviatanul; 8 Blestemata sa fie de catre cei ce blesteama zilele, de catre cei ce stiu sa descante Leviatanul.
9 să se întunece stelele din amurgul ei, în zadar să aştepte lumina şi să nu mai vadă genele zorilor zilei! 9 Sa se intunece stelele revarsatului zorilor ei; sa astepte lumina si nimic sa nu vina si sa nu mai vada genele aurorei,
10 Căci n-a închis pântecele care m-a zămislit, nici n-a ascuns suferinţa dinaintea ochilor mei. 10 Pentru ca n-a inchis pantecele care m-a zamislit si n-a ascuns durerea dinaintea ochilor mei.
11 De ce n-am murit în pântecele mamei mele? De ce nu mi-am dat sufletul la ieşirea din pântecele ei? 11 De ce n-am murit cand eram in sanul mamei mele? Si nu mi-am dat duhul, iesind din pantecele ei?
12 De ce am găsit genunchi care să mă primească? Şi ţâţe care să-mi dea lapte? 12 De ce m-au primit cei doi genunchi si de ce cei doi sani mi-au dat sa sug?
13 Acum aş fi culcat, aş fi liniştit, aş dormi şi m-aş odihni 13 Caci acum as sta culcat si linistit, as dormi si m-as odihni,
14 cu împăraţii şi cei mari de pe pământ, care şi-au zidit falnice morminte, 14 Cu imparatii si cu dregatorii pamantului, care si-au zidit morminte in singuratate,
15 cu domnitorii care aveau aur şi şi-au umplut casele cu argint. 15 Sau cu domnitorii care umplu de aur si de argint casele lor.
16 Sau n-aş mai fi în viaţă, aş fi ca o stârpitură îngropată, ca nişte copii care n-au văzut lumina! 16 Sau de ce n-am fost o starpitura aruncata si ascunsa, ca acei prunci care n-au apucat sa vada lumina?
17 Acolo nu te mai necăjesc cei răi, acolo se odihnesc cei sleiţi de puteri. 17 Acolo cei nelegiuiti se astampara si cei impovarati se odihnesc.
18 Acolo cei puşi în lanţuri sunt lăsaţi toţi în pace, nu mai aud glasul asupritorului; 18 Acolo cei ce poarta lanturi ajung la liman de pace si nu mai aud glasul paznicului.
19 cel mic şi cel mare sunt totuna acolo, şi robul scapă de stăpânul său. 19 Mic si mare acolo sunt tot una si robul a scapat de stapanul sau.
20 Pentru ce dă Dumnezeu lumină celui ce suferă şi viaţă celor amărâţi la suflet, 20 Pentru ce da Dumnezeu lumina vietii celui nenorocit si zile celor cu sufletul amarat;
21 care aşteaptă moartea şi nu vine; măcar că o doresc mai mult decât o comoară, 21 Celor ce asteapta moartea, si ea nu vine, si care scormonesc dupa ea mai mult ca dupa o comoara;
22 care n-ar mai putea de bucurie şi de veselie, dacă ar găsi mormântul? - 22 Celor ce se bucura cu bucurie mare si sunt plini de fericire, fiindca au gasit un mormant;
23 Pentru ce, zic, dă El lumină omului care nu ştie încotro să meargă, pe care îl îngrădeşte Dumnezeu din toate părţile? 23 Celui care nu stie incotro sa mearga si pe care il ingradeste Dumnezeu de jur-imprejur?
24 Suspinele îmi sunt hrana de toate zilele, şi jalea mi se varsă ca apa. 24 Gemetele mele sunt painea mea si vaietele mele curg ca apa.
25 De ce mă tem, aceea mi se întâmplă; de ce mi-e frică, de aceea am parte! 25 De ceea ce ma tem, aceea mi se intampla si de ceea ce mi-e frica tocmai de aceea am parte.
26 N-am nici linişte, nici pace, nici odihnă, şi necazul dă peste mine." 26 N-am nici tihna, nici odihna, nu-mi gasesc nici o pace si zbuciumul ma stapaneste".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***