Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iov 29

1 Iov a luat din nou cuvântul în pilde şi a zis: 1 Apoi Iov a mers mai departe cu pildele sale si a zis:
2 "Oh! cum nu pot să fiu ca în lunile trecute, ca în zilele când mă păzea Dumnezeu, 2 "O, daca as fi inca o data ca in lunile de mai inainte, ca in zilele cand Dumnezeu ma ocrotea,
3 când candela Lui strălucea deasupra capului meu şi lumina Lui mă călăuzea în întuneric! 3 Ca atunci cand El tinea stralucitoare deasupra capului meu candela Sa si, luminat de ea, eu strabateam prin intuneric!
4 Cum nu sunt ca în zilele puterii mele, când Dumnezeu veghea ca un prieten peste cortul meu, 4 De ce nu sunt inca o data ca in zilele toamnei mele, cand Dumnezeu tinea parte cortului meu,
5 când Cel Atotputernic încă era cu mine şi când copiii mei stăteau în jurul meu; 5 Cand Cel Atotputernic era inca cu mine si imprejurul meu stateau feciorii mei,
6 când mi se scăldau paşii în smântână, şi stânca vărsa lângă mine pâraie de untdelemn! 6 Iar picioarele mele se scaldau in lapte si stanca aspra izvora pentru mine paraie de untdelemn?
7 Dacă ieşeam să mă duc la poarta cetăţii şi dacă îmi pregăteam un scaun în piaţă, 7 Atunci cand ieseam la poarta de sus a cetatii si asezam in piata scaunul meu,
8 tinerii se trăgeau înapoi la apropierea mea, bătrânii se sculau şi stăteau în picioare. 8 Tineretul, vazandu-ma, se ascundea cu sfiala, iar cei batrani se ridicau in picioare si ramaneau asa.
9 Mai marii îşi opreau cuvântările şi îşi puneau mâna la gură. 9 Fruntasii poporului isi opreau cuvantarile si isi puneau mana la gura.
10 Glasul căpeteniilor tăcea şi li se lipea limba de cerul gurii. 10 Glasul capeteniilor scadea si limba lor se lipea de cerul gurii.
11 Urechea care mă auzea, mă numea fericit, ochiul care mă vedea mă lăuda. 11 Caci urechea care ma auzea ma fericea si ochiul care ma vedea imi dadea mare marturie.
12 Căci scăpam pe săracul care cerea ajutor şi pe orfanul lipsit de sprijin. 12 Fiindca scapam de pieire pe cel sarman care striga dupa ajutor si pe orfanul fara sprijin.
13 Binecuvântarea nenorocitului venea peste mine, umpleam de bucurie inima văduvei. 13 Binecuvantarile celui ce era gata sa piara veneau asupra-mi si umpleam de bucurie inima vaduvei.
14 Mă îmbrăcam cu dreptatea şi-i slujeam de îmbrăcăminte, neprihănirea îmi era manta şi turban. 14 Ma imbracam intru dreptate, ca intr-un vesmant si judecata mea cea dreapta era mantia mea si turbanul meu.
15 Orbului îi eram ochi, şi şchiopului picior. 15 Eram ochii celui orb si piciorul celui schiop;
16 Celor nenorociţi le eram tată şi cercetam pricina celui necunoscut. 16 Eram tatal celor neputinciosi si cercetam cu sarguinta pricinile care imi erau necunoscute.
17 Rupeam falca celui nedrept şi-i smulgeam prada din dinţi. 17 Sfaramam falcile nelegiuitului si smulgeam prada din dintii lui.
18 Atunci ziceam: "În cuibul meu voi muri, zilele mele vor fi multe ca nisipul. 18 Si imi ziceam: Voi adormi in cuibul meu si ca pasarea Phoenix voi inmulti zilele mele.
19 Apa va pătrunde în rădăcinile mele, roua va sta toată noaptea peste ramurile mele. 19 Radacina mea se va rasfira pe langa apa si roua se va lasa, noaptea, peste ramurile mele.
20 Slava mea va înverzi neîncetat, şi arcul îmi va întineri în mână." 20 Slava mea va intineri neincetat si arcul meu se va innoi in mana mea.
21 Oamenii mă ascultau şi aşteptau, tăceau înaintea sfaturilor mele. 21 Oamenii ma ascultau si stateau fara grai si asteptau sa auda sfatul meu.
22 După cuvântările mele, niciunul nu răspundea, şi cuvântul meu era pentru toţi o rouă binefăcătoare. 22 Dupa ce le vorbeam eu, ei nu mai spuneau nimic si cuvantul meu cadea asupra lor picatura cu picatura.
23 Mă aşteptau ca pe ploaie, căscau gura ca după ploaia de primăvară. 23 Ma asteptau precum astepti ploaia si cascau gura lor, ca pentru bura de primavara.
24 Când li se muia inima, le zâmbeam şi nu puteau izgoni seninătatea de pe fruntea mea. 24 Daca le suradeam, nu-si credeau ochilor si surasul meu nu-l lasau sa se piarda.
25 Îmi plăcea să mă duc la ei şi mă aşezam în fruntea lor; eram ca un împărat în mijlocul unei oştiri, ca un mângâietor lângă nişte întristaţi. 25 Le aratam care este dreapta cale si stateam mereu in fruntea lor, stateam ca un imparat, intre ostasii sai si, oriunde-i duceam, ei veneau dupa mine.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***