Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iov 28

1 Argintul are o mină de unde se scoate şi aurul are un loc de unde este scos ca să fie curăţat. 1 Argintul are zacamintele lui de obarsie si aurul are locul lui de unde-l scoti si-l lamuresti.
2 Fierul se scoate din pământ şi piatra se topeşte ca să dea arama. 2 Din pamant scoatem fierul si din stanca topita scoatem arama.
3 Omul pune capăt întunericului, cercetează, până în ţinuturile cele mai adânci, pietrele ascunse în negura şi în umbra morţii. 3 Omul a pus hotare intunericului si cerceteaza pana in cele mai departate adancuri, sfredelind piatra ascunsa in umbra si in bezna.
4 Sapă o fântână departe de locurile locuite; picioarele nu-i mai sunt de ajutor, stă atârnat şi se clatină, departe de locuinţele omeneşti. 4 Un popor strain a sapat carari pe sub pamant, uitate de piciorul celor de deasupra si departe de oameni; scormonitorii se spanzura pe funii si se clatina incoace si in colo.
5 Pământul, de unde iese pâinea, este răscolit înăuntrul lui ca de foc, 5 Si deasupra este pamantul din care iese painea, dar pe dedesubt este ravasit ca de foc.
6 pietrele lui cuprind safir, şi în el se găseşte pulbere de aur. 6 Aici pietrele lui sunt de safir, dincoace sunt puzderii de aur,
7 Pasărea de pradă nu-i cunoaşte cărarea. Ochiul vulturului n-a zărit-o, 7 Carari pe care nu le-a cunoscut pasarea de prada si pe care ochiul vulturului nu si le-a insemnat.
8 cele mai trufaşe dobitoace n-au călcat pe ea, şi leul n-a trecut niciodată pe ea. 8 Fiarele salbatice nu le-au calcat niciodata, niciodata leul nu s-a strecurat pe aici.
9 Omul îşi pune mâna pe stânca de cremene şi răstoarnă munţii din rădăcină. 9 Dar omul a ajuns cu mana lui la aceste stanci de cremene si muntii i-a rasturnat din temelie.
10 Sapă şanţuri în stânci, şi ochiul lui priveşte tot ce este de preţ în ele. 10 El a sapat santuri in stanci si nimic de pret nu scapa privirii lui.
11 Opreşte curgerea apelor şi scoate la lumină ce este ascuns. 11 El a rascolit izvoarele apelor si tot ce era in adancime a scos afara la lumina.
12 Dar înţelepciunea unde se găseşte? Unde este locuinţa priceperii? 12 Dar intelepciunea de unde izvoraste ea si care este locul de obarsie al priceperii?
13 Omul nu-i cunoaşte preţul, ea nu se găseşte în pământul celor vii. 13 Pamanteanul nu cunoaste calea catre ea, caci ea nu se gaseste pe meleagurile celor vii.
14 Adâncul zice: "Nu este în mine"; şi marea zice: "Nu este la mine." 14 Adancul a grait: Ea nu se afla in sanul meu! Si marea a spus la fel: Ea nu este la mine!
15 Ea nu se dă în schimbul aurului curat, nu se cumpără cântărindu-se cu argint; 15 Mintea cea inalta nu poate fi schimbata cu bulgari de aur si argintul nu-l cantaresti ca s-o platesti.
16 nu se cântăreşte pe aurul din Ofir, nici pe onixul cel scump, nici pe safir. 16 Ea nu poate sa fie pretuita nici cu aurul Ofirului, nici cu pretioasa cornalina, nici cu pietre de safir!
17 Nu se poate asemăna cu aurul, nici cu diamantul, nu se poate schimba cu un vas de aur ales. 17 Cu ea alaturi nu pot sa stea nici aurul, nici cristalul si cu un vas din aurul cel mai curat nu se poate schimba ea.
18 Mărgeanul şi cristalul nu sunt nimic pe lângă ea: înţelepciunea preţuieşte mai mult decât mărgăritarele. 18 Despre margean si despre diamant, nici sa mai pomenim, iar agonisirea intelepciunii intrece cu mult pe aceea a margaritarelor.
19 Topazul din Etiopia nu este ca ea, şi aurul curat nu se cumpăneşte cu ea. 19 Topazele Etiopiei nu stau in cumpana cu ea si cu aurul cel mai curat nu vei plati-o niciodata!
20 De unde vine atunci înţelepciunea? Unde este locuinţa priceperii? 20 Si aceasta intelepciune de unde vine ea si care este salasul priceperii?
21 Este ascunsă de ochii tuturor celor vii, este ascunsă de păsările cerului. 21 Ea a fost ascunsa de ochii oricarei fapturi vii; ea a fost tainuita si de pasarea cerului.
22 Adâncul şi moartea zic: "Noi am auzit vorbindu-se de ea." 22 Adancul si moartea au zis: Noi am auzit vorbindu-se de ea.
23 Dumnezeu îi ştie drumul, El îi cunoaşte locuinţa. 23 Dumnezeu ii cunoaste drumul si numai El este Cel ce stie locuinta ei.
24 Căci El vede până la marginile pământului, zăreşte totul sub ceruri. 24 Cand El privea pana la marginile pamantului si imbratisa cu ochii tot ce se afla sub ceruri,
25 Când a rânduit greutatea vântului şi când a hotărât măsura apelor, 25 Ca sa dea vantului cumpana si sa chibzuiasca legea apelor,
26 când a dat legi ploii şi când a însemnat drumul fulgerului şi tunetului, 26 Cand El statornicea ploilor un fagas si o cale bubuitului tunetului,
27 atunci a văzut înţelepciunea şi a arătat-o, i-a pus temeliile şi a pus-o la încercare. 27 Atunci El a vazut intelepciunea s i a cantarit-o, atunci a pus-o in lumina si i-a masurat adancimea.
28 Apoi a zis omului: "Iată, frica de Domnul, aceasta este înţelepciunea; depărtarea de rău, este pricepere." 28 Dupa aceea Dumnezeu a zis omului: Iata, frica de Dumnezeu, aceasta este intelepciunea, iar in departarea de cel rau sta priceperea".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***