Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iov 27

1 Iov a luat din nou cuvântul, a vorbit în pilde şi a zis: 1 Dar Iov a mers mai departe cu pildele lui si a zis:
2 "Viu este Dumnezeu, care nu-mi dă dreptate! Viu este Cel Atotputernic, care îmi amărăşte viaţa, 2 "Viu este Dumnezeu Care a dat la o parte dreptatea mea! Viu este Cel Atotputernic Care a impovarat sufletul meu!
3 că atâta vreme cât voi avea suflet şi suflarea lui Dumnezeu va fi în nările mele, 3 Cata vreme duhul meu va fi intreg in mine si suflarea lui Dumnezeu in pieptul meu,
4 buzele mele nu vor rosti nimic nedrept, limba mea nu va spune nimic neadevărat. 4 Buzele mele nu vor rosti nici un neadevar si limba mea nu va grai nici o minciuna!
5 Departe de mine gândul să vă dau dreptate! Până la cea din urmă suflare îmi voi apăra nevinovăţia. 5 Departe de mine gandul sa va dau dreptate! Pana cand o fi sa-mi dau duhul nu ma voi lepada de nevinovatia mea.
6 Ţin să-mi scot dreptatea şi nu voi slăbi; inima nu mă mustră pentru niciuna din zilele mele. 6 Tin cu tarie la dreptatea mea si nu voi lasa-o sa-mi scape; inima mea nu se rusineaza de zilele pe care le-am trait.
7 Vrăjmaşul meu să fie ca cel rău, şi potrivnicul meu ca cel nelegiuit! 7 Dusmanul meu sa aiba partea nelegiuitului si cel ce este impotriva mea sa aiba partea celui ce lucreaza nedreptatea!
8 Ce nădejde-i mai rămâne celui nelegiuit; când îi taie Dumnezeu firul vieţii, când îi ia sufletul? 8 Care este nadejdea unui inrait, cand el se roaga si isi ridica sufletul catre Dumnezeu?
9 Îi ascultă Dumnezeu strigătele, când vine strâmtorarea peste el? 9 Aude oare Dumnezeu strigarea lui, cand da peste el vreo nenorocire?
10 Este Cel Atotputernic desfătarea lui? Înalţă el în tot timpul rugăciuni lui Dumnezeu? 10 Este oare Cel Atotputernic desfatarea lui? Cheama el in toata vremea numele lui Dumnezeu?
11 Vă voi învăţa căile lui Dumnezeu, nu vă voi ascunde planurile Celui Atotputernic. 11 Voiesc sa va invat caile lui Dumnezeu si ceea ce este in gandul Celui Atotputernic nu vreau sa va ascund.
12 Dar voi le cunoaşteţi şi sunteţi de acelaşi gând; pentru ce dar vorbiţi aşa de prosteşte? 12 Si daca voi toti ati dovedit-o (ca si mine), atunci pentru ce vorbiti in zadar?
13 Iată soarta pe care o păstrează Dumnezeu celui rău, moştenirea pe care o hotărăşte Cel Atotputernic celui nelegiuit. 13 Iata partea pe care Dumnezeu o pastreaza celui rau si mostenirea pe care asupritorii vor primi-o de la Cel Atotputernic.
14 Dacă are mulţi fii, îi are pentru sabie, şi odraslele lui duc lipsă de pâine. 14 Daca fiii sai sunt numerosi, sunt pentru taisul sabiei si odraslele lui nu au atata paine cat sa se sature:
15 Cei ce scapă din ai lui, sunt îngropaţi de ciumă, şi văduvele lor nu-i plâng. 15 Cati mai scapa dintre ai lui vor muri de ciuma si vaduvele lor nu-i vor jeli.
16 Dacă strânge argint ca ţărâna, dacă îngrămădeşte haine ca noroiul - 16 Daca aduna bani multi ca nisipul si gramadeste vesminte multe ca noroiul,
17 el le strânge, dar cel fără vină se îmbracă în ele, şi de argintul lui omul fără prihană are parte. 17 Poate sa le gramadeasca, dar cu ele se va imbraca un om fara prihana si de toti banii lui va avea parte unul cu inima curata.
18 Casa lui este ca aceea pe care o zideşte molia, ca o colibă pe care şi-o face un străjer. 18 Casa pe care si-a zidit-o este casa unei molii si ca o coliba pe care si-o face un pandar.
19 Se culcă bogat şi moare despuiat; deschide ochii şi totul a pierit. 19 Se culca bogat, dar nu se mai culca a doua oara; deschide ochii si nu mai este.
20 Îl apucă groaza ca nişte ape; şi noaptea, îl ia vârtejul. 20 Spaimele l-au ajuns ziua in amiaza mare; in puterea noptii, un vartej l-a smuls.
21 Vântul de răsărit îl ia şi se duce; îl smulge cu putere din locuinţa lui. 21 Vantul de la rasarit l-a spulberat si se duce; din locul de unde era il spulbera.
22 Dumnezeu aruncă fără milă săgeţi împotriva lui, şi cel rău ar vrea să fugă să scape de ele. 22 Dumnezeu il impovareaza fara mila si inaintea mainii care il pedepseste el cauta sa fuga.
23 Oamenii bat din palme la căderea lui şi-l fluieră la plecarea din locul lui. 23 Oamenii bat din maini la privelistea aceasta si cu fluieraturi il alunga de peste tot.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***