Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iov 21

1 Iov a luat cuvântul şi a zis: 1 Atunci Iov a vorbit inca o data si a zis:
2 "Ascultaţi, ascultaţi cuvintele mele, daţi-mi măcar această mângâiere. 2 "Ascultati cu luare-aminte cuvantul meu si aici sa se opreasca mangaierile voastre.
3 Lăsaţi-mă să vorbesc, vă rog; şi, după ce voi vorbi, veţi putea să vă bateţi joc. 3 Ingaduiti-mi sa vorbesc si eu, si dupa ce voi vorbi, atunci poti sa-ti bati joc.
4 Oare împotriva unui om se îndreaptă plângerea mea? Şi pentru ce n-aş fi nerăbdător? 4 Oare plangerea mea se inalta impotriva unui om? Si atunci rabdarea mea cum n-o sa fie pe sfarsite?
5 Priviţi-mă, miraţi-vă şi puneţi mâna la gură. 5 Uitati-va la mine si mirati-va foarte si puneti mana la gura.
6 Când mă gândesc, mă înspăimânt, şi un tremur îmi apucă tot trupul: 6 Caci, cand ma gandesc, ma apuca groaza si toata carnea de pe mine tremura.
7 Pentru ce trăiesc cei răi? Pentru ce îi vezi îmbătrânind şi sporind în putere? 7 Pentru ce ticalosii au viata, ajung la adanci batranete si sporesc in putere?
8 Sămânţa lor se întăreşte cu ei şi în faţa lor, odraslele lor propăşesc sub ochii lor. 8 Urmasii lor se ridica voinici in fata lor si odraslele lor dainuiesc sub ochii lor.
9 În casele lor domneşte pacea, fără umbră de frică; nuiaua lui Dumnezeu nu vine să-i lovească. 9 Casele lor stau nevatamate, fara teama si varga lui Dumnezeu nu sta deasupra lor.
10 Taurii lor sunt plini de vlagă şi prăsitori, juncanele lor zămislesc şi nu leapădă. 10 Taurii sunt plini de vlaga si prasitori, juncanele lor fata si nu leapada.
11 Îşi lasă copiii să se împrăştie ca nişte oi, şi copiii se zbenguie în jurul lor. 11 Copiii lor zburda ca oile si odraslele lor dantuiesc imprejur.
12 Cântă cu sunet de tobă şi de harpă, se desfată cu sunete de caval. 12 Ei canta din toba si din harfa si se desfata la sunetele flautului.
13 Îşi petrec zilele în fericire şi se coboară într-o clipă în Locuinţa morţilor. 13 Isi ispravesc zilele in fericire si coboara cu pace in imparatia mortii.
14 Şi totuşi ziceau lui Dumnezeu: "Pleacă de la noi. Nu voim să cunoaştem căile Tale. 14 Si tocmai ei ziceau lui Dumnezeu: "In laturi de la noi! Nu vrem deloc sa cunoastem caile Tale!
15 Ce este Cel Atotputernic, ca să-I slujim? Ce vom câştiga dacă-I vom înălţa rugăciuni?" 15 Cine este Cel Atotputernic ca sa-I slujim Lui si ce folos vom avea sa-I inaltam rugaciuni?"
16 Ce! Nu sunt ei în stăpânirea fericirii? - Departe de mine sfatul celor răi! - 16 N-ai zice, oare, ca fericirea lor e in mana lor? Sfatul celor rai nu este totdeauna departe de Dumnezeu?
17 Dar de multe ori se întâmplă să li se stingă candela, să vină sărăcia peste ei, să le dea şi lor Dumnezeu partea lor de dureri în mânia Lui, 17 De cate ori se stinge candela nelegiuitilor si nenorocirea da navala peste ei? De cate ori Dumnezeu nimiceste cu mania Sa pe cei raufacatori,
18 să fie ca paiul luat de vânt, ca pleava luată de vârtej? 18 Ca sa fie ei ca paiul in bataia vantului si ca pleava pe care o rasuceste vartejul?
19 Veţi zice că pentru fiii Săi păstrează Dumnezeu pedeapsa. Dar pe el, pe nelegiuit, ar trebui să-l pedepsească Dumnezeu, ca să simtă; 19 Dumnezeu, vei zice, pastreaza pentru copiii lui rasplata faradelegii lui. Dar sa-l pedepseasca pe el insusi, ca sa se invete.
20 el ar trebui să-şi vadă nimicirea, el ar trebui să bea mânia Celui Atotputernic. 20 Sa-si vada cu ochii nenorocirea si sa se adape din mania Celui Atotputernic!
21 Căci, ce-i pasă lui ce va fi de casa lui după el, când numărul lunilor i s-a împlinit? 21 Fiindca ce-i mai pasa de casa lui, dupa moartea lui, cand numarul lunilor lui a fost retezat?
22 Oare pe Dumnezeu Îl vom învăţa minte, pe El, care cârmuieşte duhurile cereşti? 22 Dar nu cumva Ii vom da noi invatatura lui Dumnezeu, Lui care sta si judeca pe cei de sus?
23 Unul moare în mijlocul propăşirii, păcii şi fericirii, 23 Unul moare, in plinatatea puterii sale, cand este inconjurat de fericire si de pace,
24 cu coapsele încărcate de grăsime şi măduva oaselor plină de suc. 24 Cand galetile ii sunt pline de lapte si oasele pe care le suge, pline cu maduva.
25 Altul moare, cu amărăciunea în suflet, fără să se fi bucurat de vreo fericire, 25 Altul moare, cu sufletul coplesit de amaraciune, fara sa fi gustat vreo fericire.
26 şi amândoi adorm în ţărână, amândoi sunt mâncaţi de viermi. 26 Si unul si altul se culca in tarana si viermii ii cotropesc.
27 Ştiu eu bine care sunt gândurile voastre, ce judecăţi nedrepte rostiţi asupra mea. 27 Stiu prea bine gandurile voastre si socotintele pe care vi le fauriti in privinta mea.
28 Voi ziceţi: "Unde este casa apăsătorului? Unde este cortul în care locuiau nelegiuiţii?" 28 Voi ziceti in mintea voastra: Unde este casa asupritorului si unde este cortul in care locuiau nelegiuitii?
29 Dar ce! N-aţi întrebat pe călători şi nu ştiţi ce istorisesc ei? 29 N-ati intrebat oare pe cei ce trec pe drum si n-ati recunoscut dreptatea spuselor lor?
30 Cum în ziua nenorocirii, cel rău este cruţat, şi în ziua mâniei, el scapă. 30 Anume cum ca in ziua nenorocirii cel rau este crutat si ca in ceasul maniei el scapa?
31 Cine îl mustră în faţă pentru purtarea lui? Cine îi răsplăteşte tot ce a făcut? 31 Cine il mustra in fata pentru purtarea lui si cine-i intoarce cu aceeasi masura faptele pe care le-a facut?
32 Este dus la groapă şi i se pune o strajă la mormânt. 32 Iar cand este dus la locul de odihna, din stalpul de la capatai el parca sta de straja.
33 Bulgării din vale îi sunt mai uşori, căci toţi oamenii merg după el, şi o mulţime îi merge înainte. 33 Bulgarii pamantului ii sunt usori; in convoi pe urma lui inainteaza toata lumea, si inaintea lui o multime nenumarata.
34 Pentru ce dar îmi daţi mângâieri deşarte? Ce mai rămâne din răspunsurile voastre decât viclenie?" 34 Atunci ce sunt desartele mangaieri pe care mi le dati? Din toate cuvintele voastre nu ramane decat inselaciune".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***