Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iov 20

1 Ţofar din Naama a luat cuvântul şi a zis: 1 Si Tofar din Naamah a inceput sa vorbeasca si a zis:
2 "Gândurile mele mă silesc să răspund, şi frământarea mea nu-mi dă pace. 2 "Cugetul meu ma impinge sa vorbesc, din pricina framantarii pe care o simt in mine.
3 Am auzit mustrări care mă umplu de ruşine, şi din adâncul minţii mele duhul mă face să răspund. 3 Am auzit o invatatura care ma scoate din sarite si atunci o pornire vijelioasa, din duhul meu, ma face sa raspund.
4 Nu ştii tu că, demult de tot, de când a fost aşezat omul pe pământ, 4 Nu stii tu oare ca de mult de tot, din zilele cand omul a fost asezat pe pamant,
5 biruinţa celor răi a fost scurtă, şi bucuria nelegiuitului numai de o clipă? 5 Desfatarea celor fara de lege tine foarte putin si bucuria fatarnicului nu sta decat o clipa?
6 Chiar dacă s-ar înălţa până la ceruri, şi capul i-ar ajunge până la nori, 6 Chiar daca statura lui s-ar inalta pana la ceruri si cu capul s-ar atinge de nori,
7 va pieri pentru totdeauna, ca murdăria lui, şi cei ce-l vedeau vor zice: "Unde este?" 7 El totusi va pieri ca o naluca, pe vecie, si cei ce il vedeau vor intreba: Ce s-a facut?
8 Va zbura ca un vis, şi nu-l vor mai găsi; va pieri ca o vedenie de noapte. 8 Zboara ca un vis si nu mai dai de el, e maturat ca o vedenie de noapte.
9 Ochiul care-l privea nu-l va mai privi, locul în care locuia nu-l va mai zări. 9 Ochiul, care il privea, nu-l mai vede si locul unde se gasea, nu-l mai zareste.
10 Peste fiii lui vor năvăli cei săraci, şi mâinile lui vor da înapoi ce a răpit cu sila. 10 Feciorii lui vor trebui sa cerseasca mila celor saraci si mainile lui vor da inapoi ce a luat cu forta.
11 Oasele lui, pline de vlaga tinereţii, îşi vor avea culcuşul cu el în ţărână. 11 Oasele lui sunt inca pline de vlaga tineretii, dar ea se va culca cu el in pulbere;
12 Dulce era răul în gura lui, îl ascundea sub limbă, 12 Daca rautatea este dulce in gura lui, el o ascunde sub limba lui.
13 îl mesteca întruna şi nu-l lăsa, îl ţinea în cerul gurii: 13 Daca o tine in gura si nu o scuipa, daca o mesteca in cerul gurii,
14 dar hrana lui se va preface în măruntaiele lui, va ajunge în trupul lui o otravă de aspidă. 14 Totusi hrana lui in maruntaiele lui se strica si se face in intestinele lui venin de naparca.
15 Bogăţiile înghiţite le va vărsa, Dumnezeu le va scoate din pântecele lui. 15 Averea, pe care a inghitit-o, acum o varsa; Dumnezeu i-o da afara din pantece.
16 Otravă de aspidă a supt şi de aceea, limba năpârcii îl va ucide. 16 Venin de sarpe otravitor sugea. Limba de naparca il omoara!
17 Nu-şi va mai plimba privirile peste pâraiele şi râurile de miere şi de lapte, 17 El nu va mai vedea paraiele de proaspat untdelemn, valurile de miere si de smantana.
18 va da înapoi ce a câştigat şi nu va mai trage folos din câştig; va da înapoi tot ce a luat şi nu se va mai bucura de el, 18 Da indarat ce-a castigat si nu se mai foloseste de castig si de roadele negustoriei sale nu se mai bucura.
19 căci a asuprit pe săraci şi i-a lăsat să piară, a dărâmat case şi nu le-a zidit la loc. 19 Pentru ca a asuprit fara mila pe saraci si a furat o casa, in loc sa o zideasca.
20 Lăcomia lui n-a cunoscut margini; dar nu va scăpa ce are mai scump. 20 El nu va cunoaste pacea launtrica si el nu va scapa nimic din toate cate pretuieste.
21 Nimic nu scapă de lăcomia lui, dar bunăstarea lui nu va ţine. 21 Nimic nu scapa de lacomia lui, de aceea inflorirea lui nu va tine deloc.
22 În mijlocul belşugului va fi în nevoie; mâna tuturor ticăloşilor se va ridica asupra lui. 22 Cand bogatia lui va fi la culme, tulburarea il va apuca deodata si toate loviturile nenorocirii vor cadea in capul lui.
23 Şi iată, ca să-i umple pântecele, Dumnezeu va trimite peste el focul mâniei Lui şi-l va sătura cu o ploaie de săgeţi. 23 Cand va fi gata sa-si sature pantecele, Dumnezeu va dezlantui asupra-i urgia maniei Sale si va ploua cu sageti peste el.
24 Dacă va scăpa de armele de fier, îl va străpunge arcul de aramă. 24 Daca va scapa de platosa de fier, il va strapunge arcul de arama.
25 Îşi smulge din trup săgeata, care scânteie la ieşirea din fierea lui, şi îl apucă spaimele morţii. 25 O sageata ii iese din spate, o alta i s-a infipt in ficati si spaimele mortii il sfarsesc.
26 Toate nenorocirile sunt păstrate pentru comorile lui; va fi mistuit de un foc pe care nu-l va aprinde omul, şi ce va mai rămâne în cortul lui va fi ars de foc. 26 Toata neagra pieire ameninta comorile pe care le-a adunat; un foc care arde neaprins il mistuie pe oricine va mai ramane din cortul lui.
27 Cerurile îi vor dezveli fărădelegea, şi pământul se va ridica împotriva lui. 27 Cerurile vor dezveli faradelegea lui si pamantul i se va ridica impotriva.
28 Veniturile casei lui se vor pierde, vor pieri în ziua mâniei lui Dumnezeu. 28 Napraznica revarsare de ape va matura casa lui si apele vor curge in ziua dumnezeiestii manii.
29 Aceasta este soarta pe care o păstrează Dumnezeu celui rău, aceasta este moştenirea pe care i-o hotărăşte Dumnezeu." 29 Aceasta este partea harazita de Dumnezeu omului nelegiuit, aceasta este mostenirea pe care el o primeste de la Domnul".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***