Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iov 19

1 Iov a luat cuvântul şi a zis: 1 Atunci Iov a inceput sa vorbeasca si a zis:
2 "Până când îmi veţi întrista sufletul şi mă veţi zdrobi cu cuvântările voastre? 2 "Cata vreme veti intrista voi sufletul meu si ma veti zdrobi cu cuvantarile voastre?
3 Iată că de zece ori m-aţi batjocorit; nu vă este ruşine să vă purtaţi aşa? 3 Iata a zecea oara de cand ma batjocoriti. Nu va este rusine ca va purtati asa?
4 Dacă am păcătuit cu adevărat, numai eu sunt răspunzător de aceasta. 4 Chiar daca ar fi adevarat ca am pacatuit, greseala mea este pe capul meu.
5 Credeţi că mă puteţi lua de sus? Credeţi că mi-aţi dovedit că sunt vinovat? 5 Iar daca voi va faceti tari si mari impotriva mea si-mi scoateti ochii cu ticalosia mea,
6 Atunci să ştiţi că Dumnezeu mă urmăreşte şi mă înveleşte cu laţul Lui. 6 Sa stii ca Dumnezeu este Cel ce ma urmareste si ca El m-a invaluit cu latul Sau.
7 Iată, ţip de silnicie, şi nimeni nu răspunde; cer dreptate, şi dreptate nu este! 7 Daca strig de multa-apasare, nu primesc nici un raspuns; tip in gura mare, dar nimeni nu-mi face dreptate.
8 Mi-a tăiat orice ieşire, şi nu pot trece; a răspândit întuneric pe cărările mele. 8 El a astupat calea mea, ca sa nu mai trec pe ea, si a acoperit cu bezna toate drumurile mele.
9 M-a despuiat de slava mea, mi-a luat cununa de pe cap, 9 M-a dezbracat de marirea mea si mi-a smuls cununa de pe cap.
10 m-a zdrobit din toate părţile, şi pier; mi-a smuls nădejdea ca pe un copac. 10 M-a daramat de jur imprejur si sunt in ceasul mortii si nadejdea mea a scos-o din radacina ca pe un copac.
11 S-a aprins de mânie împotriva mea, S-a purtat cu mine ca şi cu un vrăjmaş. 11 Aprins-a impotriva mea mania Sa si m-a luat drept dusmanul Sau.
12 Oştile Lui au pornit deodată înainte, şi-au croit drum până la mine şi au tăbărât în jurul cortului meu. 12 Hoardele Sale sosesc gramada, isi fac drum pana la mine si pun tabara de jur imprejurul cortului meu.
13 A depărtat pe fraţii mei de la mine, şi prietenii mei s-au înstrăinat de mine. 13 A departat pe fratii mei de langa mine si cunoscutii mei isi intorc fata cand ma vad.
14 Rudele mele m-au părăsit, şi cei mai de aproape ai mei m-au uitat. 14 Rudele mele au pierit, casnicii mei au uitat de mine.
15 Casnicii mei şi slugile mele mă privesc ca pe un străin, în ochii lor sunt un necunoscut. 15 Cei ce locuiau impreuna cu mine si slujnicele mele se uita la mine ca la un strain; sunt in ochii lor ca unul venit din alta tara.
16 Chem pe robul meu, şi nu răspunde; îl rog cu gura mea, şi degeaba. 16 Chem pe sluga mea si nu-mi raspunde, macar ca o rog cu gura mea.
17 Suflarea mea a ajuns nesuferită nevestei mele, şi duhoarea mea a ajuns nesuferită fiilor mamei mele. 17 Suflarea mea a ajuns nesuferita pentru femeia mea si am ajuns sa miros greu pentru fiii cei nascuti din coapsele mele.
18 Până şi copiii mă dispreţuiesc: dacă mă scol, ei mă ocărăsc. 18 Pana si copiii imi arata dispret; cand ma scol, vorbesc pe seama mea.
19 Aceia în care mă încredeam mă urăsc, aceia pe care îi iubeam s-au întors împotriva mea. 19 Toti sfetnicii mei cei mai de aproape ma urgisesc si aceia pe care ii iubeam s-au intors impotriva mea.
20 Oasele mi se ţin de piele şi de carne; nu mi-a mai rămas decât pielea de pe dinţi. 20 Oasele mele ies afara din piele si nu mi-au mai ramas tefere decat gingiile.
21 Fie-vă milă, fie-vă milă de mine, prietenii mei! Căci mâna lui Dumnezeu m-a lovit. 21 Mila fie-va de mine, aveti mila de mine, o, voi, prietenii mei, caci mana lui Dumnezeu m-a lovit!
22 De ce mă urmăriţi ca Dumnezeu? Şi nu vă mai săturaţi de carnea mea? 22 De ce ma prigoniti cu urgia lui Dumnezeu si nu va mai saturati de carnea mea?
23 Oh! Aş vrea ca vorbele mele să fie scrise, să fie scrise într-o carte; 23 Cit as vrea ca vorbele mele sa fie scrise, cat as vrea sa fie sapate pe arama.
24 aş vrea să fie săpate cu un priboi de fier şi cu plumb în stâncă pe vecie… 24 Sa fie sapate pe veci, cu un condei de fier si de plumb, intr-o stanca!
25 Dar ştiu că Răscumpărătorul meu este viu şi că Se va ridica la urmă pe pământ. 25 Dar eu stiu ca Rascumparatorul meu este viu ti ca El, in ziua cea de pe urma, va ridica iar din pulbere aceasta piele a mea ce se destrama.
26 Chiar dacă mi se va nimici pielea şi chiar dacă nu voi mai avea carne, voi vedea totuşi pe Dumnezeu. 26 Si afara din trupul meu voi vedea pe Dumnezeu.
27 Îl voi vedea şi-mi va fi binevoitor; ochii mei Îl vor vedea, şi nu ai altuia. Sufletul meu tânjeşte de dorul acesta înăuntrul meu. 27 Pe El Il voi vedea si ochii mei Il vor privi, nu ai altuia. Si de dorul acesta maruntaiele mele tanjesc in mine.
28 Atunci veţi zice: "Pentru ce-l urmăream noi?" Căci dreptatea pricinii mele va fi cunoscută. 28 Iar daca ziceti: Cum il vom urmari si ce pricina de proces vom gasi noi in el?
29 Temeţi-vă de sabie: căci pedepsele date cu sabia sunt grozave! Şi să ştiţi că este o judecată." 29 Temeti-va de sabie, pentru voi insiva, cand mania va izbucni impotriva greselii voastre. Si atunci veti invata ca este o judecata!"
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***