Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iov 16

1 Iov a luat cuvântul şi a zis: 1 Atunci Iov a raspuns si a grait:
2 "Astfel de lucruri am auzit eu des; voi toţi sunteţi nişte mângâietori supărăcioşi. 2 "Am auzit mereu astfel de lucruri; sunteti toti niste jalnici mangaietori.
3 Când se vor sfârşi aceste vorbe în vânt? Şi pentru ce atâta supărare în răspunsurile tale? 3 Cand se vor sfarsi aceste vorbe goale si ce te chinuieste ca sa raspunzi?
4 Ca voi aş vorbi eu, de aţi fi în locul meu? V-aş copleşi cu vorbe, aş da din cap la voi, 4 Si eu as vorbi asa ca voi, daca sufletul vostru ar fi in locul sufletului meu; as putea sa spun multe cuvinte impotriva voastra si sa dau din cap in privinta voastra.
5 v-aş mângâia cu gura şi aş mişca din buze ca să vă uşurez durerea? 5 V-as mangaia numai cu gura si cu miscarea buzelor mele v-as aduce usurare.
6 Dacă vorbesc, durerea nu mi s-alină, iar dacă tac, cu ce se micşorează? 6 Dar, daca vorbesc, durerea mea nu se linisteste si daca tac din gura, durerea mea nu se departeaza de la mine.
7 Dar acum, vai! El m-a stors de puteri… Mi-ai pustiit toată casa! 7 In ceasul de fata, Dumnezeu mi-a luat toata vlaga; toata ticalosia mea ma impresoara, Doamne!
8 M-ai apucat, ca pe un vinovat; dovadă slăbiciunea mea, care se ridică şi mă învinuieşte în faţă. 8 M-ai acoperit cu zbarcituri, care toate marturisesc impotriva mea; neputinta mea ea insasi ma da de gol si barfitorul sta impotriva mea.
9 Mă sfâşie şi mă urmăreşte în mânia Lui, scrâşneşte din dinţi împotriva mea, mă loveşte şi mă străpunge cu privirea Lui. 9 El ma sfasie in furia Lui si se poarta cu mine dusmanos, scrasneste din dinti impotriva mea; dusmanul meu arunca asupra-mi sagetile ochilor sai;
10 Ei deschid gura să mă mănânce, mă ocărăsc şi mă bat peste obraji, se înverşunează cu toţii după mine. 10 Deschis-au gura lor impotriva mea, in batjocura m-au lovit peste obraji. Toti gramada se inghesuie impotriva mea.
11 Dumnezeu mă lasă la bunul plac al celor nelegiuiţi, şi mă aruncă în mâinile celor răi. 11 Dumnezeu ma da pe mana unui pagan. El ma arunca prada celor rai.
12 Eram liniştit, şi m-a scuturat, m-a apucat de ceafă şi m-a zdrobit, a tras asupra mea ca într-o ţintă. 12 Mi-era destul de bine, dar El m-a sfaramat. M-a luat de ceafa si m-a facut praf si a aruncat asupra-mi toate sagetile Sale;
13 Săgeţile Lui mă înconjoară din toate părţile; îmi străpunge rinichii fără milă, îmi varsă fierea pe pământ, 13 In jurul meu se invartesc sagetile Sale; El imi strapunge rarunchii fara mila; El varsa pe pamant fierea mea.
14 mă frânge bucăţi, bucăţi, se aruncă asupra mea ca un războinic. 14 El ma darama bucata cu bucata si navaleste asupra mea ca un razboinic.
15 Mi-am cusut un sac pe piele şi mi-am prăvălit capul în ţărână. 15 Am cusut un sac pe trupul meu si am varat in tarana capul meu.
16 Plânsul mi-a înroşit faţa; şi umbra morţii este pe pleoapele mele. 16 Chipul meu s-a inrosit de planset si umbra mortii s-a salasluit in pleoapele mele;
17 Totuşi n-am făcut nicio nelegiuire, şi rugăciunea mea totdeauna a fost curată. 17 Si cu toate acestea, in mainile mele nu este nici o silnicie si rugaciunea mea este curata!
18 Pământule, nu-mi acoperii sângele, şi vaietele mele să n-aibă margine! 18 Pamantule, nu ascunde sangele meu si sa nu fie nici un loc nestrabatut de bocetele mele.
19 Chiar acum, martorul meu este în cer, apărătorul meu este în locurile înalte. 19 Iar acum martorul meu este in ceruri si cel ce da pentru mine buna marturie este sus in locurile inalte.
20 Prietenii mei râd de mine, dar eu mă rog lui Dumnezeu cu lacrimi, 20 Prietenii mei isi bat joc de mine, dar ochiul meu varsa lacrimi inaintea lui Dumnezeu.
21 să facă dreptate omului înaintea lui Dumnezeu, şi fiului omului împotriva prietenilor lui. 21 O, de-ar fi ingaduit omului sa stea de vorba cu Dumnezeu, cum sta de vorba un am "u prietenul sau!
22 Căci numărul anilor mei se apropie de sfârşit, şi mă voi duce pe o cărare de unde nu mă voi mai întoarce. 22 Caci acesti putini ani se vor scurge si voi apuca pe un drum de pe care nu ma voi mai intoarce.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***