Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iov 15

1 Elifaz din Teman a luat cuvântul şi a zis: 1 Atunci Elifaz, din Teman, a raspuns si a zis:
2 "Se cade să dea înţeleptul ca răspuns înţelepciune deşartă? Sau să-şi umfle pieptul cu vânt de răsărit? 2 "Este oare cinstit pentru intelept sa raspunda cu cuvinte usuratice si sa-si umple pieptul cu suflarea vantului de rasarit?
3 Să se apere prin cuvinte care n-ajută la nimic şi prin cuvântări care nu slujesc la nimic? 3 I se cuvine lui sa judece cu vorbe seci si prin cuvantari care n-au nici o noima?
4 Tu nimiceşti chiar şi frica de Dumnezeu, nimiceşti orice simţire de evlavie faţă de Dumnezeu. 4 Tu mergi atat de departe, incat desfiintezi cucernicia si nesocotesti rugaciunea inaintea lui Dumnezeu.
5 Nelegiuirea ta îţi cârmuieşte gura, şi împrumuţi vorbirea oamenilor vicleni. 5 Nelegiuirea ta insufla gura ta si tu imprumuti vorbirea ta de la cei vicleni.
6 Nu eu, ci gura ta te osândeşte, buzele tale mărturisesc împotriva ta. 6 Chiar gura ta te osandeste si nu eu, chiar buzele tale sunt martore impotriva ta.
7 Tu eşti omul care s-a născut întâi? Te-ai născut tu înaintea dealurilor? 7 Nu cumva esti tu cel dintai om care s-a nascut? Venit-ai tu pe lume mai inainte decat muntii?
8 Ai fost tu la sfaturile lui Dumnezeu; şi ai sorbit din ele înţelepciune pentru tine? 8 Ai stat tu de sfat cu Dumnezeu si te-ai facut tu stapan pe toata intelepciunea?
9 Ce ştii tu şi să nu ştim şi noi? Ce cunoştinţă ai tu pe care să n-o avem şi noi? 9 Ce stii tu pe care sa nu-l stim si noi? Ce pricepi tu si noi nu pricepem?
10 Între noi sunt peri albi, bătrâni, oameni mai înziliţi decât tatăl tău. 10 Printre noi se afla oameni vechi de zile, batrani mai in varsta decat tatal tau.
11 Puţin lucru sunt mângâierile lui Dumnezeu pentru tine şi cuvintele care-ţi vorbesc atât de blând?… 11 Ti se pare putin lucru mangaierile in numele lui Dumnezeu si cuvintele spuse cu blandete?
12 Încotro te trage inima şi ce înseamnă această privire ţintă a ochilor tăi? 12 De ce te lasi tarat de inima ta si de ce privesti asa trufas cu ochii tai?
13 Ce! împotriva lui Dumnezeu îţi îndrepţi tu mânia şi-ţi ies din gură cuvinte ca acestea: 13 De ce intorci spre Dumnezeu mania ta si dai drumul din gura ta la astfel de cuvantari?
14 "Ce este omul, ca să fie curat? Şi poate cel născut din femeie să fie fără prihană? 14 Ce este omul ca sa se creada curat, si cel nascut din femeie, ca sa se creada neprihanit?
15 Dacă n-are încredere Dumnezeu nici în sfinţii Săi, dacă nici cerurile nu sunt curate înaintea Lui, 15 Daca Dumnezeu nu are incredere in sfintii Sai si daca cerurile nu sunt destul de curate inaintea ochilor Sai,
16 cu cât mai puţin fiinţa urâcioasă şi stricată - omul, care bea nelegiuirea ca apa!"? 16 Cu atat mai putin o faptura uracioasa si stricata cum este omul cel ce bea nedreptatea ca apa.
17 Vreau să te învăţ, ascultă-mă! Voi istorisi ce am văzut, 17 Vreau sa-ti dau o invatatura, asculta-ma; si ceea ce am vazut vreau sa-ti aduc la cunostinta;
18 ce au arătat înţelepţii, ce au descoperit ei, auzind de la părinţii lor, 18 Ceea ce inteleptii au vestit fara sa ascunda nimic, precum au auzit de la parintii lor,
19 cărora singuri li se dăduse ţara şi printre care niciun străin nu venise încă. 19 Atunci cand tara le-a fost data numai lor si nici un strain nu se asezase inca printre ei.
20 "Omul cel rău îşi duce în nelinişte toate zilele vieţii, toţi anii de care are parte cel nelegiuit. 20 Nelegiuitul se chinuieste in toate zilele vietii sale si de-a lungul anilor haraziti celui tiran.
21 Ţipete de spaimă răsună la urechile lui: În mijlocul fericirii lui, pustiitorul se va arunca asupra lui. 21 Glasuri ingrozitoare fac larma in urechile lui; in mijlocul pacii, i se pare ca un ucigas se napusteste asupra lui.
22 El nu trage nădejde să scape de întuneric, vede sabia care-l ameninţă; 22 El nu mai nadajduieste sa mai iasa din intuneric si isi simte capul mereu sub sabie.
23 aleargă încoace şi încolo să caute pâine, ştie că-l aşteaptă ziua întunericului. 23 Se si vede aruncat de mancare vulturilor, fiindca stie ca prapadul lui este fara intarziere.
24 Necazul şi neliniştea îl înspăimântă şi se aruncă asupra lui ca un împărat gata de luptă. 24 Ziua intunericul il inspaimanta. Zbuciumul si tulburarea il strang la mijloc si se arunca asupra-i gata de impresurare,
25 Căci a ridicat mâna împotriva lui Dumnezeu, s-a împotrivit Celui Atotputernic 25 Fiindca a indraznit sa-si indrepte mana impotriva lui Dumnezeu si sa faca pe viteazul fata de Cel Atotputernic;
26 şi a avut îndrăzneala să se năpustească asupra Lui cu partea cea mai tare a scuturilor lui. 26 Fiindca a indraznit sa navaleasca impotriva Lui cu gatul intins si la adapostul scuturilor sale groase si rotunde.
27 Avea faţa acoperită cu grăsime, coapsele încărcate cu osânză 27 Chipul lui i se ascundea in grasime si osanza statea grea pe coapsele lui,
28 şi locuia în cetăţi nimicite, în case părăsite, sortite să fie dărâmate. 28 Si salasluia in cetati pustiite, in case in care nu mai statea nimeni, fiindca amenintau sa se prabuseasca.
29 Nu se va mai îmbogăţi, averea nu-i va creşte, şi avuţia nu se va mai întinde pe pământ. 29 Nu va aduna bogatie si ce are nu va tine mult, iar umbra lui nu se va lungi pe pamant.
30 Nu va putea ieşi din întuneric, flacăra îi va arde mlădiţele, şi Dumnezeu îl va pierde cu suflarea gurii Lui. 30 Nu va mai putea sa iasa din intuneric. Focul va mistui ramurile sale si vijelia va matura florile lui;
31 Dacă se încrede în rău, se înşală, căci răul îi va fi răsplata. 31 Sa nu se creada in minciuna, fiindca stim ca e desertaciune.
32 Ea va veni înainte de capătul zilelor lui, şi ramura lui nu va mai înverzi. 32 Vrejul sau se va ofili mai inainte de vreme si mladita sa nu va da muguri verzi.
33 Va fi ca o viţă despuiată de roadele ei încă verzi, ca un măslin ale cărui flori au căzut. 33 Ca vita manata, va lasa sa cada rodul sau si la fel ca maslinul va imprastia florile sale.
34 Căci casa celui nelegiuit va ajunge stearpă, şi cortul omului stricat îl va mânca focul. 34 Fiindca ceata celui rau la inima va fi lasata stearpa si focul mistuie corturile cu bogatii de jaf.
35 El zămisleşte răul şi naşte răul: în sânul lui coace roade care-l înşală." 35 Ei zamislesc rautatea si nasc nelegiuirea, dar cu aceasta pantecele lor dospeste inselaciunea".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***