Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iov 14

1 Omul născut din femeie are viaţa scurtă, dar plină de necazuri. 1 Omul nascut din femeie are putine zile de trait, dar se satura de necazuri.
2 Se naşte şi e tăiat ca o floare; fuge şi piere ca o umbră. 2 Ca si floarea, el creste si se vestejeste si ca umbra el fuge si e fara durata.
3 Şi asupra lui ai Tu ochiul deschis! Şi pe mine mă tragi la judecată cu Tine! 3 Si asupra lui privesti si pe mine Tu ma silesti sa vin la judecata cu Tine.
4 Cum ar putea să iasă dintr-o fiinţă necurată un om curat? Nu poate să iasă niciunul. 4 Cine ar putea sa scoata ceva curat din ceea ce este necurat? Nimeni!
5 Dacă zilele lui sunt hotărâte, dacă i-ai numărat lunile, dacă i-ai însemnat hotarul pe care nu-l va putea trece, 5 Deoarece zilele lui sunt masurate si stii socoteala lunilor lui si i-ai pus un hotar peste care nu va trece.
6 întoarce-Ţi măcar privirile de la el şi dă-i răgaz, să aibă măcar bucuria pe care o are simbriaşul la sfârşitul zilei. 6 Intoarce-ti privirea de la el, ca sa aiba putin ragaz, sa se poata bucura ca simbriasul la sfarsitul zilei (de munca).
7 Un copac, şi tot are nădejde: căci când este tăiat odrăsleşte din nou şi iar dă lăstari. 7 Un copac, de pilda, tot are nadejde, caci daca-l tai, el creste din nou si vlastarii nu-i vor lipsi.
8 Când i-a îmbătrânit rădăcina în pământ, când îi piere trunchiul în ţărână, 8 Daca radacina lui imbatraneste in pamant si daca trunchiul lui putrezeste,
9 înverzeşte iarăşi de mirosul apei şi dă ramuri de parcă ar fi sădit din nou. 9 Cand da de apa inverzeste din nou si se acopera cu ramuri ca si cum ar fi atunci sadit.
10 Dar omul când moare, rămâne întins; omul, când îşi dă sufletul, unde mai este? 10 Dar omul cand moare ramane nimicit; cand omul isi da sufletul, unde mai este el?
11 Cum pier apele din lacuri şi cum seacă şi se usucă râurile, 11 Apele marilor pot sa dispara, fluviile pot sa scada si sa sece.
12 aşa se culcă şi omul şi nu se mai scoală; cât vor fi cerurile, nu se mai deşteaptă şi nu se mai scoală din somnul lui. 12 La fel si omul se culca si nu se mai scoala; si cat vor sta cerurile, el nu se mai desteapta si nu se mai trezeste din somnul lui.
13 Ah! de m-ai ascunde în Locuinţa morţilor, de m-ai acoperi până-Ţi va trece mânia şi de mi-ai rândui o vreme când Îţi vei aduce iarăşi aminte de mine! 13 O, de m-ai ascunde in imparatia mortilor, ca sa ma tii acolo pana cand va trece mania Ta, si de mi-ai soroci o vreme, cand iarasi sa-ti aduci aminte de mine!
14 Dacă omul odată mort ar putea să mai învie, aş mai trage nădejde în tot timpul suferinţelor mele, până mi se va schimba starea în care mă găsesc. 14 Daca omul a murit o data, fi-va el iarasi viu? Toate zilele robiei mele as astepta pana ce vor veni sa ma schimbe.
15 Atunci m-ai chema, şi Ţi-aş răspunde, şi Ţi-ar fi dor de făptura mâinilor Tale. 15 Atunci Tu ma vei chema si eu Iti voi raspunde; Tu vei cere inapoi lucrul mainilor Tale.
16 Dar astăzi îmi numeri paşii, ai ochiul asupra păcatelor mele; 16 Pe cand astazi Tu numeri pasii mei; atunci Tu nu vei mai lua seama la pacatul meu.
17 călcările mele de Lege sunt pecetluite într-un mănunchi, şi născoceşti fărădelegi în sarcina mea. 17 Nelegiuirea mea ar fi pecetluita ca intr-un sac si greseala mea ai spala-o si ai face-o alba.
18 Cum se prăbuşeşte muntele şi piere, cum piere stânca din locul ei, 18 Si precum muntele se darama si se preface in nisip si precum stanca e rostogolita din locul ei,
19 cum este mâncată piatra de ape şi cum este luat pământul de râu: aşa nimiceşti Tu nădejdea omului. 19 Si precum apele mananca pietrele si valurile lor acopera pamantul, tot asa Tu sfarami nadejdea omului.
20 Îl urmăreşti întruna, şi se duce; îi schimonoseşti faţa şi apoi îi dai drumul. 20 Tu Te ridici urias impotriva lui, si el se nimiceste; Tu schimbi infatisarea lui si-l trimiti de la Tine.
21 De ajung fiii lui la cinste, el nu ştie nimic; de sunt înjosiţi, habar n-are. 21 Daca feciorii lui ajung la mare cinste, el nu mai stie; daca au ajuns de rasul lumii, el nu-i mai vede.
22 Numai pentru el simte durere în trupul lui, numai pentru el simte întristare în sufletul lui." 22 Carnea lui e in intristare mare numai pentru el. Sufletul lui numai pentru el e cuprins de jale".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***