Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iov 12

1 Iov a luat cuvântul şi a zis: 1 Atunci Iov a raspuns si a zis:
2 "S-ar putea zice, în adevăr, că neamul omenesc sunteţi voi şi că odată cu voi va muri şi înţelepciunea! 2 "Cu adevarat numai voi sunteti intelepti si intelepciunea va muri o data cu voi.
3 Am şi eu minte ca voi, nu sunt mai prejos decât voi. Şi cine nu ştie lucrurile pe care le spuneţi voi? 3 Dar si eu am minte ca voi si nu sunt mai prejos decat voi si cine nu cunoaste lucrurile pe care mi le-ati spus?
4 Eu sunt de batjocura prietenilor mei, când cer ajutorul lui Dumnezeu: dreptul, nevinovatul, de batjocură! 4 Eu am ajuns pricina de batjocura pentru prietenul meu, eu care chem pe Dumnezeu si caruia El raspunde: cel drept, cel fara vina e pricina de ras.
5 Dispreţ în nenorocire! - iată zicerea celor fericiţi: dă brânci cui alunecă cu piciorul! 5 Sa dispretuim nenorocirea (gandesc cei fericiti); inca o lovitura celor ce se poticnesc.
6 Jefuitorilor li se lasă corturile în pace, celor ce mânie pe Dumnezeu le merge bine, măcar că dumnezeul lor este în pumn. 6 Foarte linistite stau si sunt corturile jefuitorilor si cei ce manie pe Dumnezeu sunt plini de incredere, ca unii care au facut din pumnul lor un dumnezeu.
7 Întreabă dobitoacele, şi te vor învăţa, păsările cerului, şi îţi vor spune; 7 Dar ia intreaba dobitoacele si te vor invata, si pasarile cerului, si te vor lamuri;
8 vorbeşte pământului, şi te va învăţa; şi peştii mării îţi vor povesti. 8 Sau vorbeste cu pamantul, si-ti va da invatatura si pestii marii iti vor istorisi cu de-amanuntul.
9 Cine nu vede în toate acestea dovada că mâna Domnului a făcut asemenea lucruri? 9 Cine nu cunoaste din toate acestea ca mana Domnului a facut aceste lucruri?
10 El ţine în mână sufletul a tot ce trăieşte, suflarea oricărui trup omenesc. 10 In mana Lui El tine viata a tot ce traieste si suflarea intregii omeniri.
11 Nu deosebeşte urechea cuvintele, cum gustă cerul gurii mâncărurile? 11 Urechea nu deosebeste ea cuvintele tot asa, precum cerul gurii deosebeste mancarea?
12 La bătrâni se găseşte înţelepciunea, şi într-o viaţă lungă e priceperea. 12 Oare nu la batrani salasluieste intelepciunea si priceperea nu merge mana in mana cu varsta inaintata?
13 La Dumnezeu este înţelepciunea şi puterea; sfatul şi priceperea ale Lui sunt. 13 La Dumnezeu se afla intelepciunea si puterea; sfatul si patrunderea sunt ale Lui.
14 Ce dărâmă El, nu va fi zidit din nou; pe cine-l închide El, nimeni nu-l va scăpa. 14 Ceea ce darama El, nimeni nu mai zideste la loc si pe cine-l inchide, nimeni nu poate sa-l mai deschida.
15 El opreşte apele şi totul se usucă; El le dă drumul, şi pustiesc pământul. 15 Daca opreste apele pe loc, ele scad si pier; daca le da drumul, ele rastoarna lumea;
16 El are puterea şi înţelepciunea; El stăpâneşte pe cel ce se rătăceşte sau rătăceşte pe alţii. 16 Taria si intelepciunea sunt la El. El este stapan si peste ratacit si peste cel ce-l face sa rataceasca.
17 El ia robi pe sfetnici şi tulbură mintea judecătorilor. 17 El goneste pe sfetnici in picioarele goale si pe judecatori ii arunca prada nebuniei.
18 El dezleagă legătura împăraţilor şi le pune o frânghie în jurul coapselor. 18 El destrama puterea imparatilor si pune cingatoare de franghie in jurul coapselor lor.
19 El ia robi pe preoţi; El răstoarnă pe cei puternici. 19 El goneste pe preoti in picioarele goale si da peste cap pe cei puternici.
20 El taie vorba celor meşteri la vorbă; El ia mintea celor bătrâni. 20 El taie vorba celor mesteri la cuvant si ia mintea celor batrani.
21 El varsă dispreţul asupra celor mari; El dezleagă brâul celor tari. 21 El face de ocara pe cei mari si slabeste incingatoarea celor voinici.
22 El descoperă ce este ascuns în întuneric, El aduce la lumină umbra morţii. 22 El scoate din intuneric lucrurile ascunse si aduce la lumina ceea ce era acoperit de umbra.
23 El face pe neamuri să crească şi El le nimiceşte; El le întinde până departe şi El le aduce înapoi în hotarele lor. 23 El sporeste neamurile si apoi le pierde, El le lasa sa se intinda si apoi le stramtoreaza.
24 El ia mintea căpeteniilor poporului, El îi face să rătăcească în pustiuri fără drum, 24 El scoate din minti pe capeteniile popoarelor si ii lasa sa rataceasca in singuratati fara carari.
25 unde bâjbâie prin întuneric şi nu văd desluşit; El îi face să se clatine ca nişte oameni beţi. 25 Acolo ei orbecaiesc in intuneric, fara nici o lumina, caci Dumnezeu ii lasa sa se impleticeasca aidoma celui ce s-a imbatat.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***