Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

123
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ioel 2

1 "Sunaţi din trâmbiţă în Sion! Sunaţi în gura mare pe muntele Meu cel sfânt, ca să tremure toţi locuitorii ţării. Căci vine ziua Domnului, este aproape!" 1 Sunati din trambita in Sion, strigati din rasputeri in muntele cel sfant al Meu, ca sa se cutremure toti locuitorii tarii! Caci vine ziua Domnului; iata ea este aproape;
2 O zi de întuneric şi negură mare, o zi de nori şi de întunecime. Ca zorile dimineţii se întinde peste munţi un popor mare şi puternic, cum n-a mai fost din veac şi nici în vremurile viitoare nu va mai fi. 2 O zi de intuneric si de bezna, zi cu nori si cu negura deasa. Precum zorile se revarsa pe deasupra muntilor, tot asa da navala un popor numeros si puternic, cum n-a mai fost niciodata si cum nu va mai fi dupa el pana in anii vremurilor celor mai indepartate.
3 Arde focul înaintea lui şi pâlpâie flacăra după el. Înaintea lui, ţara era ca o grădină a Edenului, şi după el este un pustiu sterp: nimic nu-i scapă. 3 Inaintea lui merge mistuind focul, iar dupa el arde vapaia. Pamantul este inaintea lui ca gradina raiului, iar dupa trecerea lui, pustiu infricosator, caci nimic nu scapa din fata lui.
4 Parcă sunt nişte cai şi aleargă ca nişte călăreţi. 4 Cum sunt caii, asa le este chipul lor; si ca sprinteni calareti, asa alearga.
5 Vin uruind ca nişte care pe munţi şi pârâie ca o flacără de foc când mistuie miriştea; par o puternică oştire gata de luptă. 5 Se aud ca un duruit de care de razboi, care se avanta in goana pe crestetul muntilor, ca paraitul flacarilor care mistuie o miriste, ca o ostire puternica asezata in linie de bataie.
6 Tremură popoarele înaintea lor şi toate feţele îngălbenesc. 6 Inaintea lui popoarele tremura de spaima, toate fetele ard ca vapaia.
7 Aleargă ca nişte războinici, se suie pe ziduri ca nişte războinici, fiecare îşi vede de drumul lui şi nu se abate din cărarea lui. 7 Alearga ca niste viteji; ca razboinicii incercati se avanta peste ziduri; om dupa om isi urmeaza calea, fara ca vreunul sa se rataceasca.
8 Nu se împing unii pe alţii, fiecare ţine şirul, se năpustesc prin săgeţi şi nu se opresc din mers. 8 Nimeni nu se imbranceste cu cel de alaturi, fiecare isi vede de drumul lui; printre sageti isi croiesc cale, fara ca nici unul sa rupa randul.
9 Se răspândesc în cetate, aleargă pe ziduri, se suie pe case şi intră pe ferestre ca un hoţ. 9 Dau navala in cetate, alearga pe deasupra zidurilor, patrund in case si intra pe ferestre ca furii.
10 Înaintea lor se cutremură pământul, se zguduie cerurile, soarele şi luna se întunecă, şi stelele îşi pierd lumina. 10 Inaintea lor tremura pamantul, cerul se cutremura, soarele si luna se intuneca, iar stelele isi pierd stralucirea lor.
11 Domnul face să tune glasul Lui înaintea oştirii Sale, căci tabăra Lui este foarte mare, şi Cel ce împlineşte cuvântul este puternic. Dar mare este ziua Domnului şi foarte înfricoşată: cine o poate suferi? 11 Dar Domnul Isi face auzit glasul in fruntea ostirilor Sale, caci intinsa foarte este tabara Lui si puternic este cel ce implineste poruncile Lui. Ziua Domnului este mare si infricosatoare foarte si cine va putea sta impotriva ei?
12 "Dar chiar acum, zice Domnul, întoarceţi-vă la Mine cu toată inima, cu post, cu plânset şi bocet!" 12 "Si acum, zice Domnul, intoarceti-va la Mine din toata inima voastra, cu postiri, cu plans si cu tanguire".
13 Sfâşiaţi-vă inimile, nu hainele, şi întoarceţi-vă la Domnul Dumnezeul vostru. Căci El este milostiv şi plin de îndurare, îndelung răbdător şi bogat în bunătate şi-I pare rău de relele pe care le trimite. 13 Sfasiati inimile si nu hainele voastre, si intoarceti-va catre Domnul Dumnezeul vostru, caci El este milostiv si indurat, incet la manie si mult Milostiv si-I pare rau de raul pe care l-a trimis asupra voastra.
14 Cine ştie dacă nu Se va întoarce şi nu Se va căi? Cine ştie dacă nu va lăsa după El o binecuvântare, daruri de mâncare şi jertfe de băutură pentru Domnul Dumnezeul vostru? 14 O, de v-ati intoarce si v-ati pocai, ar ramane de pe urma voastra o binecuvantare, un prinos si o jertfa cu turnare pentru Domnul Dumnezeul vostru!
15 Sunaţi cu trâmbiţa în Sion! Vestiţi un post, chemaţi o adunare de sărbătoare! 15 Sunati din trambita in Sion, gatiti postiri sfinte, praznuiti sarbatoarea cea pentru toti!
16 Strângeţi poporul, ţineţi o adunare sfântă! Aduceţi pe bătrâni, strângeţi copiii şi chiar pruncii de la ţâţă! Să iasă mirele din cămara lui şi mireasa din odaia ei! 16 Adunati poporul, vestiti o adunare sfanta, strangeti laolalta pe batrani, aduceti copiii si pruncii care sug la san; sa iasa mirele din camara lui si mireasa din iatacul ei!
17 Preoţii, slujitorii Domnului, să plângă între tindă şi altar şi să zică: "Doamne, îndură-Te de poporul Tău! Nu da de ocară moştenirea Ta, n-o face de batjocura popoarelor! Pentru ce să se zică printre neamuri: "Unde este Dumnezeul lor?" 17 Intre tinda si altar sa planga preotii, slujitorii Domnului, si sa zica: "Milostiveste-Te, Doamne, catre poporul Tau si nu face de ocara mostenirea Ta ca sa-si bata joc de ea neamurile!" Pentru ce sa se spuna printre neamuri: "Unde este Dumnezeul lor?"
18 Domnul a fost plin de râvnă pentru ţara Lui şi S-a îndurat de poporul Său. 18 Dar Domnul este plin de zel pentru tara Sa si Se indura de poporul Sau.
19 Domnul a răspuns şi a zis poporului Său: "Iată, vă trimit grâu, must şi untdelemn proaspăt, ca să vă săturaţi de ele, şi nu vă voi mai face de ocară între neamuri. 19 Pentru aceasta a raspuns Domnul catre poporul Sau, graind: "Iata, Eu va voi trimite grau, must si untdelemn si va voi satura si nu va voi mai face de ocara printre neamuri!
20 Voi depărta de la voi pe vrăjmaşul de la miazănoapte, îl voi izgoni spre un pământ fără apă şi pustiu, îi voi împinge partea dinainte a oştirii lui în marea de răsărit şi coada oştirii în marea de apus; iar duhoarea lui se va ridica în sus, şi mirosul lui de putregai se va înălţa în văzduh, căci s-a crezut grozav. 20 Prapadul dusmanului de la miazanoapte il voi departa de la voi si-l voi izgoni inspre un tinut uscat si pustiu; capatul lui spre marea cea de la rasarit, iar sfarsitul la marea cea dinspre apus; si se va ridica din el duhoare si miros de starv va porni din el, caci a savarsit lucruri mari".
21 Nu te teme, pământule, ci bucură-te şi înveseleşte-te, căci Domnul face lucruri mari! 21 Nu te teme, tu tara, bucura-te si te veseleste, caci Domnul a facut lucruri mari!
22 Nu vă temeţi, fiare de pe câmp, căci izlazurile pustiului iarăşi vor înverzi, pomii îşi vor da roadele, smochinul şi viţa îşi vor da rodul lor. 22 Nu va temeti nici voi dobitoacele campului, caci au inverzit pasunile pustiului; caci pomii dau roadele lor; smochinul si vita de vie vor fi plini de roade.
23 Şi voi, copii ai Sionului, bucuraţi-vă şi înveseliţi-vă în Domnul Dumnezeul vostru, căci El vă va da ploaie la vreme, vă va trimite ploaie timpurie şi târzie, ca odinioară. 23 Si voi locuitori ai Sionului, bucurati-va si va veseliti in Domnul Dumnezeul vostru, caci El v-a dat pe Invatatorul dreptatii; si v-a mai trimis si ploaie, ploaie timpurie si tarzie, ca odinioara.
24 Ariile se vor umple de grâu, vor geme tocitoarele şi teascurile de must şi de untdelemn, 24 Si ariile se vor umple de grau; iar teascurile vor da peste margini de must si de untdelemn.
25 vă voi răsplăti astfel anii pe care i-au mâncat lăcustele Arbeh, Ielec, Hasil şi Gazam, oştirea Mea cea mare pe care am trimis-o împotriva voastră. 25 Si va voi da ani de belsug in locul anilor in care au mancat lacustele mici, cele mari, cele zburatoare si stolurile de lacuste, marea Mea ostire pe care am trimis-o impotriva voastra.
26 Veţi mânca şi vă veţi sătura, şi veţi lăuda Numele Domnului Dumnezeului vostru care va face minuni cu voi, şi poporul Meu niciodată nu va mai fi de ocară! 26 Si veti manca din destul si va veti satura si veti preaslavi numele Domnului Dumnezeului vostru, Care a facut cu voi lucruri minunate. Si poporul Meu nu se va rusina in veci de veci!
27 Şi veţi şti că Eu sunt în mijlocul lui Israel, că Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru, şi nu este altul afară de Mine. Şi poporul Meu niciodată nu va mai fi de ocară. 27 Atunci va veti da seama ca Eu sunt in mijlocul lui Israel si ca Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru si nu este altul, iar poporul Meu nu va mai fi niciodata de ocara!
28 După aceea voi turna Duhul Meu peste orice făptură; fiii şi fiicele voastre vor proroci, bătrânii voştri vor visa vise, şi tinerii voştri vor avea vedenii. 28 Dar dupa aceea, varsa-voi Duhul Meu peste tot trupul, si fiii si fiicele voastre vor profeti, batranii vostri visuri vor visa iar tinerii vostri vedenii vor vedea.
29 Chiar şi peste robi şi peste roabe voi turna Duhul Meu în zilele acelea. 29 Chiar si peste robi si peste roabe voi varsa Duhul Meu.
30 Voi face să se vadă semne în ceruri şi pe pământ: sânge, foc şi stâlpi de fum; 30 Si va voi arata semne minunate in cer si pe pamant: sange, foc si stalpi de fum;
31 soarele se va preface în întuneric, şi luna, în sânge, înainte de a veni ziua Domnului, ziua aceea mare şi înfricoşată. 31 Soarele se va intuneca si luna va fi rosie ca sangele, inainte de venirea zilei celei mari si infricosatoare a Domnului.
32 Atunci oricine va chema Numele Domnului va fi mântuit. Căci mântuirea va fi pe muntele Sionului şi la Ierusalim, cum a făgăduit Domnul, şi între cei rămaşi pe care-i va chema Domnul. 32 Si oricine va chema numele Domnului se va izbavi, caci in muntele Sionului si in Ierusalim va fi mantuirea, precum a zis Domnul; si intre cei mantuiti, numai cei ce cheama pe Domnul.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***