Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

123
Capitolul urmator

Ioel 1

1 Cuvântul Domnului care a fost spus lui Ioel, fiul lui Petuel. 1 Cuvantul Domnului care a fost catre Ioil, fiul lui Petuel.
2 Ascultaţi lucrul acesta, bătrâni! Şi luaţi seama, toţi locuitorii ţării! S-a întâmplat aşa ceva pe vremea voastră sau pe vremea părinţilor voştri? 2 Ascultati acestea, voi batranilor, luati aminte, voi toti locuitorii tarii! Oare s-a mai intamplat asa in vremea voastra sau in zilele parintilor vostri?
3 Povestiţi copiilor voştri despre lucrul acesta, şi copiii voştri să povestească la copiii lor, iar copiii lor să povestească neamului de oameni care va urma! 3 Povestiti-le feciorilor vostri, iar ei feciorilor lor, iar aceia neamului care va veni dupa ei!
4 Ce a lăsat nemâncat lăcusta Gazam a mâncat lăcusta Arbeh, ce a lăsat lăcusta Arbeh a mâncat lăcusta Ielec, ce a lăsat lăcusta Ielec a mâncat lăcusta Hasil. 4 Ceea ce a ramas de la lacustele mici au mancat lacustele mari, si ceea ce a ramas de la cele mari au mancat cele zburatoare, si ceea ce a ramas de la cele zburatoare au prapadit stolurile de lacuste.
5 Treziţi-vă, beţivilor, şi plângeţi! Văitaţi-vă, toţi cei ce beţi vin, căci vi s-a luat mustul de la gură! 5 Desteptati-va, betivilor, si plangeti! Si voi, bautorilor de vin, tanguiti-va pentru vinul cel nou, caci vi s-a luat de la gura.
6 Căci în ţara mea a năvălit un popor puternic şi fără număr, cu dinţi de leu şi măsele de leoaică. 6 Caci un popor a navalit in tara mea, puternic si fara de numar; dintii lui ca dintii de leu, iar falcile, ca falcile de leoaica.
7 Mi-a pustiit via; mi-a făcut bucăţi smochinul, l-a jupuit de coajă şi l-a trântit jos; mlădiţele de viţă au ajuns albe! 7 Pustiit-a via mea, iar smochinul meu mi l-a facut bucati; l-a jupuit de coaja si l-a trantit la pamant. Mladitele de vita au ramas albe.
8 Boceşte-te ca fecioara încinsă cu un sac după bărbatul tinereţii ei! 8 Tanguieste-te ca o fecioara incinsa cu sac dupa barbatul din tineretea ei!
9 Au încetat darurile de mâncare şi jertfele de băutură din Casa Domnului; preoţii, slujitorii Domnului, jelesc. 9 Prinosul si jertfa cu turnare nu mai sunt in templul Domnului! Preotii, slujitorii Domnului, sunt in mare jale.
10 Câmpia este pustiită, pământul, întristat, căci grâul este nimicit, mustul a secat, untdelemnul nu mai este. 10 Campul a ramas pustiu, tarina este plina de jale; graul nu mai este, mustul ajuns-a de ocara, iar untdelemn n-a ramas chiar nici un strop!
11 Înmărmuriţi, plugari, văitaţi-vă, vieri, din pricina grâului şi orzului, căci bucatele de pe câmp sunt pierdute. 11 Plugarii sunt zapaciti, stapanii de vii se tanguiesc pentru grau si pentru orz, caci secerisul din tarini este pierdut.
12 Via este prăpădită, smochinul este veştejit, rodiul, finicul, mărul, toţi pomii de pe câmp s-au uscat… Şi s-a dus bucuria de la copiii oamenilor! 12 Vita de vie este fara vlaga, smochinul tanjeste, rodiile de asemenea si finicii, merii si toti copacii de pe camp s-au uscat; ba mai mult, bucuria ajuns-a ocara pentru fiii oamenilor.
13 Încingeţi-vă, preoţi, şi plângeţi! Bociţi-vă, slujitori ai altarului; veniţi şi petreceţi noaptea îmbrăcaţi cu saci, slujitori ai Dumnezeului meu! Căci au încetat darurile de mâncare şi jertfele de băutură din Casa Dumnezeului vostru. 13 Incingeti-va si va tanguiti, voi preotilor, izbucniti in bocete, voi slujitori ai altarului! Intrati in templu si petreceti noaptea in sac de jale, voi slujitori ai lui Dumnezeu, caci prinosul si jertfa cu turnare au fost indepartate din templul Dumnezeului vostru!
14 Vestiţi un post, chemaţi o adunare de sărbătoare; strângeţi pe bătrâni, pe toţi locuitorii ţării, în Casa Domnului Dumnezeului vostru şi strigaţi către Domnul. 14 Postiti post sfant, strangeti obste de praznuire, adunati pe batrani, pe toti locuitorii tarii in templul Dumnezeului vostru si strigati catre Domnul rugandu-L:
15 "Vai! ce zi!" Da, ziua Domnului este aproape, vine ca o pustiire de la Cel Atotputernic. 15 "O, ce zi! Caci aproape este ziua Domnului si vine ca o pustiire de la Cel Atotputernic.
16 Nu s-a prăpădit hrana sub ochii noştri? Şi n-a pierit bucuria şi veselia din Casa Dumnezeului nostru? 16 Oare nu ni s-a luat hrana de sub ochii nostri, bucuria si veselia din templul Dumnezeului nostru?
17 S-au uscat seminţele sub bulgări; grânarele stau goale, hambarele sunt stricate, căci s-a stricat semănătura! 17 Semintele s-au uscat sub bulgarii din brazda, granarele sunt goale, hambarele sunt fara nimic in ele, caci nu mai este grau.
18 Cum gem vitele! Cirezile de boi umblă buimace, căci nu mai au păşune; chiar şi turmele de oi suferă! 18 Cum gem vitele! Cirezile de boi mugesc, caci nu afla nicaieri pasune; chiar si turmele de oi sunt in mare lipsa.
19 Către Tine, Doamne, strig, căci a mâncat focul izlazurile pustiului, şi para focului a pârlit toţi copacii de pe câmp! 19 Catre Tine, Doamne, strig! Caci focul a mistuit toate pasunile pustiului si vapaia lui a dogorit toti copacii de pe camp.
20 Chiar şi fiarele câmpului se îndreaptă doritoare către Tine, căci au secat pâraiele şi a mâncat focul izlazurile pustiului. 20 Si fiarele campului zbiara catre tine, caci paraiele de apa au secat si focul a mistuit pasunile stepei".
Capitolul urmator
pixel
***