Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ioan 9

1 Când trecea, Isus a văzut pe un orb din naştere. 1 Si trecand Iisus, a vazut un om orb din nastere.
2 Ucenicii Lui L-au întrebat: "Învăţătorule, cine a păcătuit: omul acesta sau părinţii lui, de s-a născut orb?" 2 Si ucenicii Lui L-au intrebat, zicand: Invatatorule, cine a pacatuit; acesta sau parintii lui, de s-a nascut orb?
3 Isus a răspuns: "N-a păcătuit nici omul acesta nici părinţii lui; ci s-a născut aşa, ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu. 3 Iisus a raspuns: Nici el n-a pacatuit, nici parintii lui, ci ca sa se arate in el lucrarile lui Dumnezeu.
4 Cât este ziuă, trebuie să lucrez lucrările Celui ce M-a trimis; vine noaptea, când nimeni nu mai poate să lucreze. 4 Trebuie sa fac, pana este ziua, lucrarile Celui ce M-a trimis pe Mine; ca vine noaptea, cand nimeni nu poate sa lucreze.
5 Cât sunt în lume, sunt Lumina lumii." 5 Atat cat sunt in lume, Lumina a lumii sunt.
6 După ce a zis aceste vorbe, a scuipat pe pământ şi a făcut tină din scuipat. Apoi a uns ochii orbului cu tina aceasta 6 Acestea zicand, a scuipat jos si a facut tina din scuipat, si a uns cu tina ochii orbului.
7 şi i-a zis: "Du-te de te spală în scăldătoarea Siloamului" (care tălmăcit înseamnă: Trimis). El s-a dus, s-a spălat şi s-a întors văzând bine. 7 Si i-a zis: Mergi de te spala in scaldatoarea Siloamului (care se talcuieste: trimis). Deci s-a dus si s-a spalat si a venit vazand.
8 Vecinii şi cei ce-l cunoscuseră mai înainte ca cerşetor, ziceau: "Nu este acesta cel ce şedea şi cerşea?" 8 Iar vecinii si cei ce-l vazusera mai inainte ca era orb ziceau: Nu este acesta cel ce sedea si cersea?
9 Unii ziceau: "El este." Alţii ziceau: "Nu; dar seamănă cu el." Şi el însuşi zicea: "Eu sunt." 9 Unii ziceau: El este. Altii ziceau: Nu este el, ci seamana cu el. Dar acela zicea: Eu sunt.
10 Deci i-au zis: "Cum ţi s-au deschis ochii?" 10 Deci ii ziceau: Cum ti s-au deschis ochii?
11 El a răspuns: "Omul acela, căruia I se zice Isus, a făcut tină, mi-a uns ochii şi mi-a zis: "Du-te la scăldătoarea Siloamului şi spală-te." M-am dus, m-am spălat şi mi-am căpătat vederea." 11 Acela a raspuns: Omul care se numeste Iisus a facut tina si a uns ochii mei; si mi-a zis: Mergi la scaldatoarea Siloamului si te spala. Deci, ducandu-ma si spalandu-ma, am vazut.
12 "Unde este Omul acela?", l-au întrebat ei. El a răspuns: "Nu ştiu." 12 Zis-au lui: Unde este Acela? Si el a zis: Nu stiu.
13 Au adus la farisei pe cel ce fusese orb mai înainte. 13 L-au dus la farisei pe cel ce fusese oarecand orb.
14 Şi era o zi de Sabat când făcuse Isus tină şi-i deschisese ochii. 14 Si era sambata in ziua in care Iisus a facut tina si i-a deschis ochii.
15 Din nou, fariseii l-au întrebat şi ei cum şi-a căpătat vederea. Şi el le-a zis: "Mi-a pus tină pe ochi, m-am spălat, şi văd." 15 Deci iarasi il intrebau si fariseii cum a vazut. Iar el le-a zis: Tina a pus pe ochii mei, si m-am spalat si vad.
16 Atunci unii din farisei au început să zică: "Omul acesta nu vine de la Dumnezeu, pentru că nu ţine Sabatul." Alţii ziceau: "Cum poate un Om păcătos să facă asemenea semne?" Şi era dezbinare între ei. 16 Deci ziceau unii dintre farisei: Acest om nu este de la Dumnezeu, fiindca nu tine sambata. Iar altii ziceau: Cum poate un om pacatos sa faca asemenea minuni? Si era dezbinare intre ei.
17 Iarăşi au întrebat pe orb: "Tu ce zici despre El, în privinţa faptului că ţi-a deschis ochii?" "Este un proroc", le-a răspuns el. 17 Au zis deci orbului iarasi: Dar tu ce zici despre El, ca ti-a deschis ochii? Iar el a zis ca prooroc este.
18 Iudeii n-au crezut că fusese orb şi că îşi căpătase vederea, până n-au chemat pe părinţii lui. 18 Dar iudeii n-au crezut despre el ca era orb si a vazut, pana ce n-au chemat pe parintii celui ce vedea.
19 Şi când i-au venit părinţii, i-au întrebat: "Acesta este fiul vostru care spuneţi că s-a născut orb? Cum, dar, vede acum?" 19 Si i-au intrebat, zicand: Acesta este fiul vostru, despre care ziceti ca s-a nascut orb? Deci cum vede el acum?
20 Drept răspuns, părinţii lui au zis: "Ştim că acesta este fiul nostru şi că s-a născut orb. 20 Au raspuns deci parintii lui si au zis: Stim ca acesta este fiul nostru si ca s-a nascut orb.
21 Dar cum vede acum sau cine i-a deschis ochii, nu ştim. Întrebaţi-l pe el; este în vârstă, el singur poate vorbi despre ce-l priveşte." 21 Dar cum vede el acum, noi nu stim; sau cine i-a deschis ochii lui, noi nu stim. Intrebati-l pe el; este in varsta; va vorbi singur despre sine.
22 Părinţii lui au zis aceste lucruri pentru că se temeau de iudei; căci iudeii hotărâseră acum că, dacă va mărturisi cineva că Isus este Hristosul, să fie dat afară din sinagogă. 22 Acestea le-au spus parintii lui, pentru ca se temeau de iudei. Caci iudeii pusesera acum la cale ca, daca cineva va marturisi ca El este Hristos, sa fie dat afara din sinagoga.
23 De aceea au zis părinţii lui: "Este în vârstă, întrebaţi-l pe el." 23 De aceea au zis parintii lui: Este in varsta; intrebati-l pe el.
24 Fariseii au chemat a doua oară pe omul care fusese orb şi i-au zis: "Dă slavă lui Dumnezeu: noi ştim că Omul acesta este un păcătos." 24 Deci au chemat a doua oara pe omul care fusese orb si i-au zis: Da slava lui Dumnezeu. Noi stim ca Omul Acesta e pacatos.
25 El a răspuns: "Dacă este un păcătos, nu ştiu; eu una ştiu: că eram orb, şi acum văd." 25 A raspuns deci acela: Daca este pacatos, nu stiu. Un lucru stiu: ca fiind orb, acum vad.
26 Iarăşi l-au întrebat: "Ce ţi-a făcut? Cum ţi-a deschis ochii?" 26 Deci i-au zis: Ce ti-a facut? Cum ti-a deschis ochii?
27 "Acum v-am spus", le-a răspuns el, "şi n-aţi ascultat. Pentru ce voiţi să mai auziţi încă o dată? Doar n-aţi vrea să vă faceţi şi voi ucenicii Lui!" 27 Le-a raspuns: V-am spus acum si n-ati auzit? De ce voiti sa auziti iarasi? Nu cumva voiti si voi sa va faceti ucenici ai Lui?
28 Ei l-au ocărât şi i-au zis: "Tu eşti ucenicul Lui, noi suntem ucenicii lui Moise. 28 Si l-au ocarat si i-au zis: Tu esti ucenic al Aceluia, iar noi suntem ucenici ai lui Moise.
29 Ştim că Dumnezeu a vorbit lui Moise, dar Acesta nu ştim de unde este." 29 Noi stim ca Dumnezeu a vorbit lui Moise, iar pe Acesta nu-L stim de unde este.
30 "Aici este mirarea", le-a răspuns omul acela, "că voi nu ştiţi de unde este, şi totuşi El mi-a deschis ochii. 30 A raspuns omul si le-a zis: Tocmai in aceasta sta minunea: ca voi nu stiti de unde este si El mi-a deschis ochii.
31 Ştim că Dumnezeu n-ascultă pe păcătoşi; ci, dacă este cineva temător de Dumnezeu şi face voia Lui, pe acela îl ascultă. 31 Si noi stim ca Dumnezeu nu-i asculta pe pacatosi; dar de este cineva cinstitor de Dumnezeu si face voia Lui, pe acesta il asculta.
32 De când este lumea, nu s-a auzit să fi deschis cineva ochii unui orb din naştere. 32 Din veac nu s-a auzit sa fi deschis cineva ochii unui orb din nastere.
33 Dacă Omul acesta n-ar veni de la Dumnezeu, n-ar putea face nimic." 33 De n-ar fi Acesta de la Dumnezeu n-ar putea sa faca nimic.
34 "Tu eşti născut cu totul în păcat", i-au răspuns ei, "şi vrei să ne înveţi pe noi?" Şi l-au dat afară. 34 Au raspuns si i-au zis: In pacate te-ai nascut tot, si tu ne inveti pe noi? Si l-au dat afara.
35 Isus a auzit că l-au dat afară; şi, când l-a găsit, i-a zis: "Crezi tu în Fiul lui Dumnezeu?" 35 Si a auzit Iisus ca l-au dat afara. Si, gasindu-l, i-a zis: Crezi tu in Fiul lui Dumnezeu?
36 El a răspuns: "Şi cine este, Doamne, ca să cred în El?" 36 El a raspuns si a zis: Dar cine este, Doamne, ca sa cred in El?
37 "L-ai şi văzut", i-a zis Isus, "şi Cel care vorbeşte cu tine Acela este." 37 Si a zis Iisus: L-ai si vazut! Si Cel ce vorbeste cu tine Acela este.
38 "Cred, Doamne", I-a zis el; şi I s-a închinat. 38 Iar el a zis: Cred, Doamne. Si s-a inchinat Lui.
39 Apoi Isus a zis: "Eu am venit în lumea aceasta pentru judecată: ca cei ce nu văd să vadă, şi cei ce văd să ajungă orbi." 39 Si a zis: Spre judecata am venit in lumea aceasta, ca cei care nu vad sa vada, iar cei care vad sa fie orbi.
40 Unii din fariseii care erau lângă El, când au auzit aceste vorbe, I-au zis: "Doar n-om fi şi noi orbi!" 40 Si au auzit acestea unii dintre fariseii, care erau cu El, si I-au zis: Oare si noi suntem orbi?
41 "Dacă aţi fi orbi", le-a răspuns Isus, "n-aţi avea păcat; dar acum ziceţi: "Vedem." Tocmai de aceea, păcatul vostru rămâne. 41 Iisus le-a zis: Daca ati fi orbi n-ati avea pacat. Dar acum ziceti: Noi vedem. De aceea pacatul ramane asupra voastra.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***