Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ioan 7

1 După aceea Isus străbătea Galileea; nu voia să stea în Iudeea, pentru că iudeii căutau să-L omoare. 1 Si dupa aceea mergea Iisus prin Galileea, caci nu voia sa mearga prin Iudeea, deoarece iudeii cautau sa-L ucida.
2 Şi praznicul iudeilor, praznicul zis al Corturilor, era aproape. 2 Si era aproape sarbatoarea iudaica a corturilor.
3 Fraţii Lui I-au zis: "Pleacă de aici şi du-Te în Iudeea, ca să vadă şi ucenicii Tăi lucrările pe care le faci. 3 Au zis deci catre El fratii Lui: Pleaca de aici si du-Te in Iudeea, pentru ca si ucenicii Tai sa vada lucrurile pe care Tu le faci.
4 Nimeni nu face ceva în ascuns, când caută să se facă cunoscut: dacă faci aceste lucruri, arată-Te lumii." 4 Caci nimeni nu lucreaza ceva in ascuns, ci cauta sa se faca cunoscut. Daca faci acestea, arata-Te pe Tine lumii.
5 Căci nici fraţii Lui nu credeau în El. 5 Pentru ca nici fratii Lui nu credeau in El.
6 Isus le-a zis: "Vremea Mea n-a sosit încă, dar vouă vremea totdeauna vă este prielnică. 6 Deci le-a zis Iisus: Vremea Mea inca n-a sosit; dar vremea voastra totdeauna este gata.
7 Pe voi lumea nu vă poate urî; pe Mine Mă urăşte, pentru că mărturisesc despre ea că lucrările ei sunt rele. 7 Pe voi lumea nu poate sa va urasca, dar pe Mine Ma uraste, pentru ca Eu marturisesc despre ea ca lucrurile ei sunt rele.
8 Suiţi-vă voi la praznicul acesta; Eu încă nu Mă sui la praznicul acesta, fiindcă nu Mi s-a împlinit încă vremea." 8 Voi duceti-va la sarbatoare; Eu nu merg la sarbatoarea aceasta, caci vremea Mea nu s-a implinit inca.
9 După ce le-a spus aceste lucruri, a rămas în Galileea. 9 Acestea spunandu-le, a ramas in Galileea.
10 După ce s-au suit fraţii Lui la praznic, S-a suit şi El, dar nu pe faţă, ci cam pe ascuns. 10 Dar dupa ce fratii Sai s-au dus la sarbatoare, atunci S-a suit si El, dar nu pe fata, ci pe ascuns.
11 Iudeii Îl căutau în timpul praznicului şi ziceau: "Unde este?" 11 In timpul sarbatorii iudeii Il cautau si ziceau: Unde este Acela?
12 Noroadele vorbeau mult în şoaptă despre El. Unii ziceau: "Este un Om bun." Alţii ziceau: "Nu, ci duce norodul în rătăcire." 12 Si cartire multa era despre El in multime; unii ziceau: Este bun; iar altii ziceau: Nu, ci amageste multimea.
13 Totuşi, de frica iudeilor, nimeni nu vorbea de El pe faţă. 13 Totusi, de frica iudeilor, nimeni nu vorbea despre El pe fata.
14 Pe la jumătatea praznicului, Isus S-a suit la Templu. Şi învăţa norodul. 14 Iar la jumatatea praznicului Iisus S-a suit in templu si invata.
15 Iudeii se mirau şi ziceau: "Cum are Omul acesta învăţătură, căci n-a învăţat niciodată?" 15 Si iudeii se mirau zicand: Cum stie Acesta carte fara sa fi invatat?
16 Isus le-a răspuns: "Învăţătura Mea nu este a Mea, ci a Celui ce M-a trimis pe Mine. 16 Deci le-a raspuns Iisus si a zis: Invatatura Mea nu este a Mea, ci a Celui ce M-a trimis.
17 Dacă vrea cineva să facă voia Lui, va ajunge să cunoască dacă învăţătura este de la Dumnezeu sau dacă Eu vorbesc de la Mine. 17 De vrea cineva sa faca voia Lui, va cunoaste despre invatatura aceasta daca este de la Dumnezeu sau daca Eu vorbesc de la Mine Insumi.
18 Cine vorbeşte de la sine caută slava lui însuşi; dar cine caută slava Celui ce L-a trimis, Acela este adevărat, şi în El nu este strâmbătate. 18 Cel care vorbeste de la sine isi cauta slava sa; iar cel care cauta slava celui ce l-a trimis pe el, acela este adevarat si nedreptate nu este in el.
19 Oare nu v-a dat Moise Legea? Totuşi nimeni din voi nu ţine Legea. De ce căutaţi să Mă omorâţi?" 19 Oare nu Moise v-a dat Legea? Si nimeni dintre voi nu tine Legea. De ce cautati sa Ma ucideti?
20 Norodul I-a răspuns: "Ai drac. Cine caută să Te omoare?" 20 Si multimea a raspuns: Ai demon. Cine cauta sa te ucida?
21 Drept răspuns, Isus le-a zis: "O lucrare am făcut, şi toţi vă miraţi de ea. 21 Iisus a raspuns si le-a zis: Un lucru am facut si toti va mirati.
22 Moise v-a dat porunca privitoare la tăierea împrejur - nu că ea vine de la Moise, ci de la patriarhi - şi voi tăiaţi împrejur pe om în ziua Sabatului. 22 De aceea Moise v-a dat taierea imprejur, nu ca este de la Moise, ci de la parinti, si sambata taiati imprejur pe om.
23 Dacă un om primeşte tăierea împrejur în ziua Sabatului, ca să nu se calce Legea lui Moise, de ce turbaţi de mânie împotriva Mea, pentru că am însănătoşit un om întreg în ziua Sabatului? 23 Daca omul primeste taierea imprejur sambata, ca sa nu se strice Legea lui Moise, va maniati pe Mine ca am facut sambata un om intreg sanatos?
24 Nu judecaţi după înfăţişare, ci judecaţi după dreptate." 24 Nu judecati dupa infatisare, ci judecati judecata dreapta.
25 Nişte locuitori din Ierusalim ziceau: "Nu este El Acela pe care caută ei să-L omoare? 25 Deci ziceau unii dintre ierusalimiteni: Nu este, oare, Acesta pe care-L cautau sa-L ucida?
26 Şi totuşi iată că vorbeşte pe faţă, şi ei nu-I zic nimic! Nu cumva, în adevăr, cei mai mari vor fi cunoscut că El este Hristosul? 26 Si iata ca vorbeste pe fata si ei nu-I zic nimic. Nu cumva capeteniile au cunoscut cu adevarat ca Acesta e Hristos?
27 Dar noi ştim de unde este Omul acesta; însă, când va veni Hristosul, nimeni nu va şti de unde este." 27 Dar pe Acesta Il stim de unde este. Insa Hristosul, cand va veni, nimeni nu stie de unde este.
28 Şi Isus, pe când învăţa pe norod în Templu, striga: "Mă cunoaşteţi şi Mă ştiţi de unde sunt! Eu n-am venit de la Mine însumi, ci Cel ce M-a trimis este adevărat, şi voi nu-L cunoaşteţi. 28 Deci a strigat Iisus in templu, invatand si zicand: Si pe Mine Ma stiti si stiti de unde sunt; si Eu n-am venit de la Mine, dar adevarat este Cel ce M-a trimis pe Mine si pe Care voi nu-L stiti.
29 Eu Îl cunosc, căci vin de la El, şi El M-a trimis." 29 Eu Il stiu pe El, caci de la El sunt si El M-a trimis pe Mine.
30 Ei căutau deci să-L prindă; şi nimeni n-a pus mâna pe El, căci încă nu-I sosise ceasul. 30 Deci cautau sa-L prinda, dar nimeni n-a pus mana pe El, pentru ca nu venise inca ceasul Lui.
31 Mulţi din norod au crezut în El şi ziceau: "Când va veni Hristosul, va face mai multe semne decât a făcut Omul acesta?" 31 Dar multi din multime au crezut in El si ziceau: Hristosul cand va veni va face El minuni mai multe decat a facut Acesta?
32 Fariseii au auzit pe norod spunând în şoaptă aceste lucruri despre El. Atunci preoţii cei mai de seamă şi fariseii au trimis nişte aprozi să-L prindă. 32 Au auzit fariseii multimea murmurand acestea despre El si au trimis arhiereii si fariseii slujitori ca sa-L prinda.
33 Isus a zis: "Mai sunt cu voi puţină vreme, şi apoi Mă duc la Cel ce M-a trimis. 33 Dar Iisus le-a zis: Putin timp mai sunt cu voi si Ma duc la Cel ce M-a trimis.
34 Voi Mă veţi căuta, şi nu Mă veţi găsi; şi unde voi fi Eu, voi nu puteţi veni." 34 Ma veti cauta si nu Ma veti gasi; si unde sunt Eu, voi nu puteti sa veniti.
35 Iudeii au zis între ei: "Unde are de gând să Se ducă Omul acesta, ca să nu-L putem găsi? Doar n-o avea de gând să Se ducă la cei împrăştiaţi printre greci şi să înveţe pe greci? 35 Deci au zis iudeii, intre ei: Unde are sa Se duca Acesta, ca noi sa nu-L gasim? Nu cumva va merge la cei imprastiati printre elini si va invata pe elini?
36 Ce înseamnă cuvintele acestea pe care le-a spus: "Mă veţi căuta, şi nu Mă veţi găsi; şi unde voi fi Eu, voi nu puteţi veni"?" 36 Ce inseamna acest cuvant pe care l-a spus: Ma veti cauta si nu Ma veti gasi si unde sunt Eu, voi nu puteti sa veniti?
37 În ziua de pe urmă, care era ziua cea mare a praznicului, Isus a stat în picioare şi a strigat: "Dacă însetează cineva, să vină la Mine şi să bea. 37 Iar in ziua cea din urma - ziua cea mare a sarbatorii - Iisus a stat intre ei si a strigat, zicand: Daca inseteaza cineva, sa vina la Mine si sa bea.
38 Cine crede în Mine, din inima lui vor curge râuri de apă vie, cum zice Scriptura." 38 Cel ce crede in Mine, precum a zis Scriptura: rauri de apa vie vor curge din pantecele lui.
39 Spunea cuvintele acestea despre Duhul pe care aveau să-L primească cei ce vor crede în El. Căci Duhul Sfânt încă nu fusese dat, fiindcă Isus nu fusese încă proslăvit. 39 Iar aceasta a zis-o despre Duhul pe Care aveau sa-L primeasca acei ce cred in El. Caci inca nu era (dat) Duhul, pentru ca Iisus inca nu fusese preaslavit.
40 Unii din norod, când au auzit aceste cuvinte, ziceau: "Acesta este cu adevărat Prorocul." 40 Deci din multime, auzind cuvintele acestea, ziceau: Cu adevarat, Acesta este Proorocul.
41 Alţii ziceau: "Acesta este Hristosul." Şi alţii ziceau: "Cum, din Galileea are să vină Hristosul? 41 Iar altii ziceau: Acesta este Hristosul. Iar altii ziceau: Nu cumva din Galileea va sa vina Hristos?
42 Nu zice Scriptura că Hristosul are să vină din sămânţa lui David şi din satul Betleem, unde era David?" 42 N-a zis, oare, Scriptura ca Hristos va sa vina din samanta lui David si din Betleem, cetatea lui David?
43 S-a făcut deci dezbinare în norod din pricina Lui. 43 Si s-a facut dezbinare in multime pentru El.
44 Unii din ei voiau să-L prindă; dar nimeni n-a pus mâna pe El. 44 Si unii dintre ei voiau sa-L prinda, dar nimeni n-a pus mainile pe El.
45 Aprozii s-au întors deci la preoţii cei mai de seamă şi la farisei. Şi aceştia le-au zis: "De ce nu L-aţi adus?" 45 Deci slugile au venit la arhierei si farisei, si le-au zis aceia: De ce nu L-ati adus?
46 Aprozii au răspuns: "Niciodată n-a vorbit vreun om ca Omul acesta." 46 Slugile au raspuns: Niciodata n-a vorbit un om asa cum vorbeste Acest Om.
47 Fariseii le-au răspuns: "Doar n-aţi fi fost duşi şi voi în rătăcire? 47 Si le-au raspuns deci fariseii: Nu cumva ati fost si voi amagiti?
48 A crezut în El vreunul din mai marii noştri sau din farisei? 48 Nu cumva a crezut in El cineva dintre capetenii sau dintre farisei?
49 Dar norodul acesta, care nu ştie Legea, este blestemat!" 49 Dar multimea aceasta, care nu cunoaste Legea, este blestemata!
50 Nicodim, cel care venise la Isus noaptea şi care era unul din ei, le-a zis: 50 A zis catre ei Nicodim, cel ce venise mai inainte la El, noaptea, fiind unul dintre ei:
51 "Legea noastră osândeşte ea pe un om înainte ca să-l asculte şi să ştie ce face?" 51 Nu cumva Legea noastra judeca pe om, daca nu-l asculta mai intai si nu stie ce a facut?
52 Drept răspuns, ei i-au zis: "Şi tu eşti din Galileea? Cercetează bine, şi vei vedea că din Galileea nu s-a ridicat niciun proroc." 52 Ei au raspuns si i-au zis: Nu cumva si tu esti din Galileea? Cerceteaza si vezi ca din Galileea nu s-a ridicat prooroc.
53 (Şi s-a întors fiecare acasă. 53 Si s-a dus fiecare la casa sa.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***