Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ioan 4

1 Domnul a aflat că fariseii au auzit că El face şi botează mai mulţi ucenici decât Ioan. 1 Deci cand a cunoscut Iisus ca fariseii au auzit ca El face si boteaza mai multi ucenici ca Ioan,
2 Însă Isus nu boteza El însuşi, ci ucenicii Lui. 2 Desi Iisus nu boteza El, ci ucenicii Lui,
3 Atunci a părăsit Iudeea şi S-a întors în Galileea. 3 A lasat Iudeea si S-a dus iarasi in Galileea.
4 Fiindcă trebuia să treacă prin Samaria, 4 Si trebuia sa treaca prin Samaria.
5 a ajuns lângă o cetate din ţinutul Samariei, numită Sihar, aproape de ogorul pe care-l dăduse Iacov fiului său Iosif. 5 Deci a venit la o cetate a Samariei, numita Sihar, aproape de locul pe care Iacov l-a dat lui Iosif, fiul sau;
6 Acolo se afla fântâna lui Iacov. Isus, ostenit de călătorie, şedea lângă fântână. Era cam pe la ceasul al şaselea. 6 Si era acolo fantana lui Iacov. Iar Iisus, fiind ostenit de calatorie, S-a asezat langa fantana si era ca la al saselea ceas.
7 A venit o femeie din Samaria să scoată apă. "Dă-Mi să beau", i-a zis Isus. 7 Atunci a venit o femeie din Samaria sa scoata apa. Iisus i-a zis: Da-Mi sa beau.
8 Căci ucenicii Lui se duseseră în cetate să cumpere de ale mâncării. 8 Caci ucenicii Lui se dusesera in cetate, ca sa cumpere merinde.
9 Femeia samariteană I-a zis: "Cum Tu, iudeu, ceri să bei de la mine, femeie samariteană?" - Iudeii, în adevăr, n-au legături cu samaritenii. - 9 Femeia samarineanca I-a zis: Cum Tu, care esti iudeu, ceri sa bei de la mine, care sunt femeie samarineanca? Pentru ca iudeii nu au amestec cu samarinenii.
10 Drept răspuns, Isus i-a zis: "Dacă ai fi cunoscut tu darul lui Dumnezeu şi Cine este Cel ce-ţi zice: "Dă-Mi să beau!", tu singură ai fi cerut să bei, şi El ţi-ar fi dat apă vie." 10 Iisus a raspuns si i-a zis: Daca ai fi stiut darul lui Dumnezeu si Cine este Cel ce-ti zice: Da-Mi sa beau, tu ai fi cerut de la El, si ti-ar fi dat apa vie.
11 "Doamne", I-a zis femeia, "n-ai cu ce să scoţi apă, şi fântâna este adâncă; de unde ai putea să ai, dar, această apă vie? 11 Femeia I-a zis: Doamne, nici galeata nu ai, si fantana e adanca; de unde, dar, ai apa cea vie?
12 Eşti Tu oare mai mare decât părintele nostru Iacov, care ne-a dat fântâna aceasta şi a băut din ea el însuşi şi feciorii lui şi vitele lui?" 12 Nu cumva esti Tu mai mare decat parintele nostru Iacov, care ne-a dat aceasta fantana si el insusi a baut din ea si fiii lui si turmele lui?
13 Isus i-a răspuns: "Oricui bea din apa aceasta îi va fi iarăşi sete. 13 Iisus a raspuns si i-a zis: Oricine bea din apa aceasta va inseta iarasi;
14 Dar oricui va bea din apa pe care i-o voi da Eu, în veac nu-i va fi sete; ba încă, apa pe care i-o voi da Eu se va preface în el într-un izvor de apă care va ţâşni în viaţa veşnică." 14 Dar cel ce va bea din apa pe care i-o voi da Eu nu va mai inseta in veac, caci apa pe care i-o voi da Eu se va face in el izvor de apa curgatoare spre viata vesnica.
15 "Doamne", I-a zis femeia, "dă-mi această apă, ca să nu-mi mai fie sete şi să nu mai vin până aici să scot." 15 Femeia a zis catre El: Doamne, da-mi aceasta apa ca sa nu mai insetez, nici sa mai vin aici sa scot.
16 "Du-te", i-a zis Isus, "de cheamă pe bărbatul tău şi vino aici". 16 Iisus i-a zis: Mergi si cheama pe barbatul tau si vino aici.
17 Femeia I-a răspuns: "N-am bărbat." Isus i-a zis: "Bine ai zis că n-ai bărbat. 17 Femeia a raspuns si a zis: N-am barbat. Iisus i-a zis: Bine ai zis ca nu ai barbat.
18 Pentru că cinci bărbaţi ai avut; şi acela pe care-l ai acum nu-ţi este bărbat. Aici ai spus adevărul." 18 Caci cinci barbati ai avut si cel pe care il ai acum nu-ti este barbat. Aceasta adevarat ai spus.
19 "Doamne", I-a zis femeia, "văd că eşti proroc. 19 Femeia I-a zis: Doamne, vad ca Tu esti prooroc.
20 Părinţii noştri s-au închinat pe muntele acesta; şi voi ziceţi că în Ierusalim este locul unde trebuie să se închine oamenii." 20 Parintii nostri s-au inchinat pe acest munte, iar voi ziceti ca in Ierusalim este locul unde trebuie sa ne inchinam.
21 "Femeie", i-a zis Isus, "crede-Mă că vine ceasul când nu vă veţi închina Tatălui, nici pe muntele acesta, nici în Ierusalim. 21 Si Iisus i-a zis: Femeie, crede-Ma ca vine ceasul cand nici pe muntele acesta, nici in Ierusalim nu va veti inchina Tatalui.
22 Voi vă închinaţi la ce nu cunoaşteţi; noi ne închinăm la ce cunoaştem, căci Mântuirea vine de la iudei. 22 Voi va inchinati caruia nu stiti; noi ne inchinam Caruia stim, pentru ca mantuirea din iudei este.
23 Dar vine ceasul, şi acum a şi venit, când închinătorii adevăraţi se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr; fiindcă astfel de închinători doreşte şi Tatăl. 23 Dar vine ceasul si acum este, cand adevaratii inchinatori se vor inchina Tatalui in duh si in adevar, ca si Tatal astfel de inchinatori isi doreste.
24 Dumnezeu este Duh; şi cine se închină Lui trebuie să I se închine în duh şi în adevăr." 24 Duh este Dumnezeu si cei ce I se inchina trebuie sa i se inchine in duh si in adevar.
25 "Ştiu", I-a zis femeia, "că are să vină Mesia (căruia I se zice Hristos); când va veni El, are să ne spună toate lucrurile." 25 I-a zis femeia: Stim ca va veni Mesia care se cheama Hristos; cand va veni, Acela ne va vesti noua toate.
26 Isus i-a zis: "Eu, Cel care vorbesc cu tine, sunt Acela." 26 Iisus i-a zis: Eu sunt, Cel ce vorbesc cu tine.
27 Atunci au venit ucenicii Lui şi se mirau că vorbea cu o femeie. Totuşi niciunul nu I-a zis: "Ce cauţi?" sau: "Despre ce vorbeşti cu ea?" 27 Dar atunci au sosit ucenicii Lui. Si se mirau ca vorbea cu o femeie. Insa nimeni n-a zis: Ce o intrebi, sau: Ce vorbesti cu ea?
28 Atunci femeia şi-a lăsat găleata, s-a dus în cetate şi a zis oamenilor: 28 Iar femeia si-a lasat galeata si s-a dus in cetate si a zis oamenilor:
29 "Veniţi de vedeţi un Om care mi-a spus tot ce am făcut; nu cumva este Acesta Hristosul?" 29 Veniti de vedeti un om care mi-a spus toate cate am facut. Nu cumva aceasta este Hristosul?
30 Ei au ieşit din cetate şi veneau spre El. 30 Si au iesit din cetate si veneau catre El.
31 În timpul acesta, ucenicii Îl rugau să mănânce şi ziceau: "Învăţătorule, mănâncă!" 31 Intre timp, ucenicii Lui Il rugau, zicand: Invatatorule, mananca.
32 Dar El le-a zis: "Eu am de mâncat o mâncare pe care voi n-o cunoaşteţi." 32 Iar El le-a zis: Eu am de mancat o mancare pe care voi nu o stiti.
33 Ucenicii au început să-şi zică deci unii altora: "Nu cumva I-a adus cineva să mănânce?" 33 Ziceau deci ucenicii intre ei: Nu cumva I-a adus cineva sa manance?
34 Isus le-a zis: "Mâncarea Mea este să fac voia Celui ce M-a trimis şi să împlinesc lucrarea Lui. 34 Iisus le-a zis: Mancarea Mea este sa fac voia Celui ce M-a trimis pe Mine si sa savarsesc lucrul Lui.
35 Nu ziceţi voi că mai sunt patru luni până la seceriş? Iată, Eu vă spun: ridicaţi-vă ochii şi priviţi holdele care sunt albe acum, gata pentru seceriş. 35 Nu ziceti voi ca mai sunt patru luni si vine secerisul? Iata zic voua: Ridicati ochii vostri si priviti holdele ca sunt albe pentru seceris.
36 Cine seceră primeşte o plată şi strânge rod pentru viaţa veşnică; pentru ca şi cel ce seamănă şi cel ce seceră să se bucure în acelaşi timp. 36 Iar cel ce secera primeste plata si aduna roade spre viata vesnica, ca sa se bucure impreuna si cel ce seamana si cel ce secera.
37 Căci, în această privinţă, este adevărată zicerea: "Unul seamănă, iar altul seceră." 37 Caci in aceasta se adevereste cuvantul: Ca unul este semanatorul si altul seceratorul.
38 Eu v-am trimis să seceraţi acolo unde nu voi v-aţi ostenit; alţii s-au ostenit, şi voi aţi intrat în osteneala lor." 38 Eu v-am trimis sa secerati ceea ce voi n-ati muncit; altii au muncit si voi ati intrat in munca lor.
39 Mulţi samariteni din cetatea aceea au crezut în Isus din pricina mărturiei femeii, care zicea: "Mi-a spus tot ce am făcut." 39 Si multi samarineni din cetatea aceea au crezut in El, pentru cuvantul femeii care marturisea: Mi-a spus toate cate am facut.
40 Când au venit samaritenii la El, L-au rugat să rămână la ei. Şi El a rămas acolo două zile. 40 Deci, dupa ce au venit la El, samarinenii Il rugau sa ramana la ei. Si a ramas acolo doua zile.
41 Mult mai mulţi au crezut în El din pricina cuvintelor Lui. 41 Si cu mult mai multi au crezut pentru cuvantul Lui,
42 Şi ziceau femeii: "Acum nu mai credem din pricina spuselor tale, ci din pricină că L-am auzit noi înşine şi ştim că Acesta este în adevăr Hristosul, Mântuitorul lumii." 42 Iar femeii i-au zis: Credem nu numai pentru cuvantul tau, caci noi insine am auzit si stim ca Acesta este cu adevarat Hristosul, Mantuitorul lumii.
43 După aceste două zile, Isus a plecat de acolo, ca să Se ducă în Galileea. 43 Si dupa cele doua zile, a plecat de acolo in Galileea.
44 Căci El însuşi spusese că un proroc nu este preţuit în patria sa. 44 Caci Iisus insusi a marturisit ca un prooroc nu e cinstit in tara lui.
45 Când a ajuns în Galileea, a fost primit bine de galileeni, care văzuseră tot ce făcuse la Ierusalim în timpul praznicului; căci fuseseră şi ei la praznic. 45 Deci, cand a venit in Galileea, L-au primit galileenii, cei ce vazusera toate cate facuse El in Ierusalim, la sarbatoare, caci si ei venisera la sarbatoare.
46 Isus S-a întors deci în Cana din Galileea, unde prefăcuse apa în vin. În Capernaum era un slujbaş împărătesc al cărui fiu era bolnav. 46 Deci iarasi a mers in Cana Galileii, unde prefacuse apa in vin. Si era un slujitor regesc, al carui fiu era bolnav in Capernaum.
47 Slujbaşul acesta a aflat că Isus venise din Iudeea în Galileea, s-a dus la El şi L-a rugat să vină şi să tămăduiască pe fiul lui care era pe moarte. 47 Acesta, auzind ca Iisus a venit din Iudeea in Galileea, s-a dus la El si Il ruga sa Se coboare si sa vindece pe fiul lui, ca era gata sa moara.
48 Isus i-a zis: "Dacă nu vedeţi semne şi minuni, cu niciun chip nu credeţi!" 48 Deci Iisus i-a zis: Daca nu veti vedea semne si minuni, nu veti crede.
49 Slujbaşul împărătesc I-a zis: "Doamne, vino până nu moare micuţul meu." 49 Slujitorul regesc a zis catre El: Doamne, coboara-Te inainte de a muri copilul meu.
50 "Du-te", i-a zis Isus, "fiul tău trăieşte." Şi omul acela a crezut cuvintele pe care i le spusese Isus şi a pornit la drum. 50 Iisus i-a zis: Mergi, copilul tau traieste. Si omul a crezut cuvantului pe care i l-a spus Iisus si a plecat.
51 Pe când se cobora el, l-au întâmpinat robii lui şi i-au adus vestea că fiul lui trăieşte. 51 Iar pe cand cobora, slugile lui, l-au intampinat spunandu-i ca fiul lui traieste.
52 El i-a întrebat de ceasul în care a început să-i fie mai bine. Şi ei i-au zis: "Ieri, în ceasul al şaptelea, l-au lăsat frigurile." 52 Si cerea, deci, sa afle de la ele ceasul in care i-a fost mai bine. Deci i-au spus ca ieri, in ceasul al saptelea, l-au lasat frigurile.
53 Tatăl a cunoscut că tocmai în ceasul acela îi zisese Isus: "Fiul tău trăieşte." Şi a crezut el şi toată casa lui. 53 Asadar tatal a cunoscut ca in ceasul acela a fost in care Iisus i-a zis: Fiul tau traieste. Si a crezut el si toata casa lui.
54 Acesta este iarăşi al doilea semn făcut de Isus după ce S-a întors din Iudeea în Galileea. 54 Aceasta este a doua minune pe care a facut-o iarasi Iisus, venind din Iudeea in Galileea.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***