Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ioan 18

1 După ce a rostit aceste vorbe, Isus a plecat cu ucenicii Săi dincolo de pârâul Chedron, unde era o grădină, în care a intrat El şi ucenicii Lui. 1 Zicand acestea, Iisus a iesit cu ucenicii Lui dincolo de paraul Cedrilor, unde era o gradina, in care a intrat El si ucenicii Sai.
2 Iuda, vânzătorul, ştia şi el locul acela, pentru că Isus de multe ori Se adunase acolo cu ucenicii Lui. 2 Iar Iuda vanzatorul cunostea acest loc, pentru ca adesea Iisus si ucenicii Sai se adunau acolo.
3 Iuda deci a luat ceata ostaşilor şi pe aprozii trimişi de preoţii cei mai de seamă şi de farisei şi a venit acolo cu felinare, cu făclii şi cu arme. 3 Deci Iuda, luand oaste si slujitori, de la arhierei si farisei, a venit acolo cu felinare si cu faclii si cu arme.
4 Isus, care ştia tot ce avea să I se întâmple, a mers spre ei şi le-a zis: "Pe cine căutaţi?" 4 Iar Iisus, stiind toate cele ce erau sa vina asupra Lui, a iesit si le-a zis: Pe cine cautati?
5 Ei I-au răspuns: "Pe Isus din Nazaret!" Isus le-a zis: "Eu sunt!" Iuda, vânzătorul, era şi el cu ei. 5 Raspuns-au Lui: Pe Iisus Nazarineanul. El le-a zis: Eu sunt. Iar Iuda vanzatorul era si el cu ei.
6 Când le-a zis Isus: "Eu sunt", ei s-au dat înapoi şi au căzut jos la pământ. 6 Atunci cand le-a spus: Eu sunt, ei s-au dat inapoi si au cazut la pamant.
7 El i-a întrebat din nou: "Pe cine căutaţi?" "Pe Isus din Nazaret", I-au zis ei. 7 Si iarasi i-a intrebat: Pe cine cautati? Iar ei au zis: Pe Iisus Nazarineanul.
8 Isus a răspuns: "V-am spus că Eu sunt. Deci dacă Mă căutaţi pe Mine, lăsaţi pe aceştia să se ducă." 8 Raspuns-a Iisus: V-am spus ca Eu sunt. Deci, daca Ma cautati pe Mine, lasati pe acestia sa se duca;
9 A zis lucrul acesta ca să se împlinească vorba pe care o spusese: "N-am pierdut pe niciunul din aceia pe care Mi i-ai dat." 9 Ca sa se implineasca cuvantul pe care l-a spus: Dintre cei pe care Mi i-ai dat, n-am pierdut pe nici unul.
10 Simon Petru, care avea o sabie, a scos-o, a lovit pe robul marelui preot şi i-a tăiat urechea dreaptă. Robul acela se numea Malhu. 10 Dar Simon-Petru, avand sabie, a scos-o si a lovit pe sluga arhiereului si i-a taiat urechea dreapta; iar numele slugii era Malhus.
11 Isus a zis lui Petru: "Bagă-ţi sabia în teacă. Nu voi bea paharul pe care Mi l-a dat Tatăl să-l beau?" 11 Deci a zis Iisus lui Petru: Pune sabia in teaca. Nu voi bea, oare, paharul pe care Mi l-a dat Tatal?
12 Ceata ostaşilor, căpitanul lor şi aprozii iudeilor au prins deci pe Isus şi L-au legat. 12 Deci ostasii si comandantul si slujitorii iudeilor au prins pe Iisus si L-au legat.
13 L-au dus întâi la Ana; căci el era socrul lui Caiafa, care era mare preot în anul acela. 13 Si L-au dus intai la Anna, caci era socrul lui Caiafa, care era arhiereu al anului aceluia.
14 Şi Caiafa era cel ce dăduse iudeilor sfatul acesta: "Este de folos să moară un singur om pentru norod." 14 Si Caiafa era cel ce sfatuise pe iudei ca este de folos sa moara un om pentru popor.
15 Simon Petru mergea după Isus; tot aşa a făcut şi un alt ucenic. Ucenicul acesta era cunoscut de marele preot şi a intrat cu Isus în curtea marelui preot. 15 Si Simon-Petru si un alt ucenic mergeau dupa Iisus. Iar ucenicul acela era cunoscut arhiereului si a intrat impreuna cu Iisus in curtea arhiereului;
16 Petru însă a rămas afară la uşă. Celălalt ucenic, care era cunoscut marelui preot, a ieşit afară, a vorbit cu portăriţa şi a băgat pe Petru înăuntru. 16 Iar Petru a stat la poarta, afara. Deci a iesit celalalt ucenic, care era cunoscut arhiereului, si a vorbit cu portareasa si a bagat pe Petru inauntru.
17 Atunci slujnica, portăriţa, a zis lui Petru: "Nu cumva şi tu eşti unul din ucenicii Omului acestuia?" "Nu sunt", a răspuns el. 17 Deci slujnica portareasa i-a zis lui Petru: Nu cumva esti si tu dintre ucenicii Omului acestuia? Acela a zis: Nu sunt.
18 Robii şi aprozii care erau acolo, făcuseră un foc de cărbuni, căci era frig, şi se încălzeau. Petru stătea şi el cu ei şi se încălzea. 18 Iar slugile si slujitorii facusera foc, si stateau si se incalzeau, ca era frig, si era cu ei si Petru, stand si incalzindu-se.
19 Marele preot a întrebat pe Isus despre ucenicii Lui şi despre învăţătura Lui. 19 Deci arhiereul L-a intrebat pe Iisus despre ucenicii Lui si despre invatatura Lui.
20 Isus i-a răspuns: "Eu am vorbit lumii pe faţă; totdeauna am învăţat pe norod în sinagogă şi în Templu, unde se adună toţi iudeii, şi n-am spus nimic în ascuns. 20 Iisus i-a raspuns: Eu am vorbit pe fata lumii; Eu am invatat intotdeauna in sinagoga si in templu, unde se aduna toti iudeii si nimic nu am vorbit in ascuns.
21 Pentru ce Mă întrebi pe Mine? Întreabă pe cei ce M-au auzit despre ce le-am vorbit; iată, aceia ştiu ce am spus." 21 De ce Ma intrebi pe Mine? Intreaba pe cei ce au auzit ce le-am vorbit. Iata acestia stiu ce am spus Eu.
22 La auzul acestor cuvinte, unul din aprozii care stăteau acolo a dat o palmă lui Isus şi a zis: "Aşa răspunzi marelui preot?" 22 Si zicand El acestea, unul din slujitorii, care era de fata, I-a dat lui Iisus o palma, zicand: Asa raspunzi Tu arhiereului?
23 Isus i-a răspuns: "Dacă am vorbit rău, arată ce am spus rău; dar, dacă am vorbit bine, de ce mă baţi?" 23 Iisus i-a raspuns: Daca am vorbit rau, dovedeste ce este rau, iar daca am vorbit bine, de ce Ma bati?
24 Ana L-a trimis legat la marele preot Caiafa. 24 Deci Anna L-a trimis legat la Caiafa arhiereul.
25 Simon Petru stătea acolo şi se încălzea. Ei i-au zis: "Nu cumva eşti şi tu unul din ucenicii Lui?" El s-a lepădat şi a zis: "Nu sunt." 25 Iar Simon-Petru statea si se incalzea. Deci i-au zis: Nu cumva esti si tu dintre ucenicii Lui? El s-a lepadat si a zis: Nu sunt.
26 Unul din robii marelui preot, rudă cu acela căruia îi tăiase Petru urechea, a zis: "Nu te-am văzut eu cu El în grădină?" 26 Una din slugile arhiereului, care era ruda cu cel caruia Petru ii taiase urechea, a zis: Nu te-am vazut eu pe tine, in gradina, cu El?
27 Petru iar s-a lepădat. Şi îndată a cântat cocoşul. 27 Si iarasi s-a lepadat Petru si indata a cantat cocosul.
28 Au adus pe Isus de la Caiafa în odaia de judecată: era dimineaţa. Ei n-au intrat în odaia de judecată, ca să nu se spurce şi să poată mânca Paştile. 28 Deci L-au adus pe Iisus de la Caiafa la pretoriu; si era dimineata. Si ei n-au intrat in pretoriu, ca sa nu se spurce, ci sa manance Pastile.
29 Pilat deci a ieşit afară la ei şi le-a zis: "Ce pâră aduceţi împotriva Omului acestuia?" 29 Deci Pilat a iesit la ei, afara, si le-a zis: Ce invinuire aduceti Omului Acestuia?
30 Drept răspuns, ei i-au zis: "Dacă n-ar fi fost un făcător de rele, nu L-am fi dat noi în mâinile tale." 30 Ei au raspuns si i-au zis: Daca Acesta n-ar fi raufacator, nu ti L-am fi dat tie.
31 Atunci Pilat le-a zis: "Luaţi-L voi şi judecaţi-L după Legea voastră." "Nouă nu ne este îngăduit de Lege să omorâm pe nimeni", i-au zis iudeii. 31 Deci le-a zis Pilat: Luati-L voi si judecati-L dupa legea voastra. Iudeii insa i-au raspuns: Noua nu ne este ingaduit sa omoram pe nimeni;
32 Aceasta s-a întâmplat ca să se împlinească vorba prin care arătase Isus cu ce moarte avea să moară. 32 Ca sa se implineasca cuvantul lui Iisus, pe care il spusese, insemnand cu ce moarte avea sa moara.
33 Pilat a intrat iarăşi în odaia de judecată, a chemat pe Isus şi I-a zis: "Eşti Tu Împăratul iudeilor?" 33 Deci Pilat a intrat iarasi in pretoriu si a chemat pe Iisus si I-a zis: Tu esti regele iudeilor?
34 Isus i-a răspuns: "De la tine însuţi zici lucrul acesta sau ţi l-au spus alţii despre Mine?" 34 Raspuns-a Iisus: De la tine insuti zici aceasta, sau altii ti-au spus-o despre Mine?
35 Pilat a răspuns: "Eu sunt iudeu? Neamul Tău şi preoţii cei mai de seamă Te-au dat în mâna mea: ce ai făcut?" 35 Pilat a raspuns: Nu cumva sunt iudeu eu? Poporul Tau si arhiereii Te-au predat mie. Ce ai facut?
36 "Împărăţia Mea nu este din lumea aceasta", a răspuns Isus. "Dacă ar fi Împărăţia Mea din lumea aceasta, slujitorii Mei s-ar fi luptat ca să nu fiu dat în mâinile iudeilor; dar acum, Împărăţia Mea nu este de aici." 36 Iisus a raspuns: Imparatia Mea nu este din lumea aceasta. Daca imparatia Mea ar fi din lumea aceasta, slujitorii Mei s-ar fi luptat ca sa nu fiu predat iudeilor. Dar acum imparatia Mea nu este de aici.
37 "Atunci un Împărat tot eşti!", I-a zis Pilat. "Da", a răspuns Isus. "Eu sunt Împărat. Eu pentru aceasta M-am născut şi am venit în lume, ca să mărturisesc despre adevăr. Oricine este din adevăr ascultă glasul Meu." 37 Deci i-a zis Pilat: Asadar esti Tu imparat? Raspuns-a Iisus: Tu zici ca Eu sunt imparat. Eu spre aceasta M-am nascut si pentru aceasta am venit in lume, ca sa dau marturie pentru adevar; oricine este din adevar asculta glasul Meu.
38 Pilat I-a zis: "Ce este adevărul?" După ce a spus aceste vorbe, a ieşit iarăşi afară la iudei şi le-a zis: "Eu nu găsesc nicio vină în El. 38 Pilat I-a zis: Ce este adevarul? Si zicand aceasta, a iesit iarasi la iudei si le-a zis: Eu nu gasesc in El nici o vina;
39 Dar, fiindcă voi aveţi obicei să vă slobod pe cineva de Paşti, vreţi să vă slobod pe "Împăratul iudeilor"?" 39 Dar este la voi obiceiul ca la Pasti sa va eliberez pe unul. Voiti deci sa va eliberez pe regele iudeilor?
40 Atunci toţi au strigat din nou: "Nu pe El, ci pe Baraba!" Şi Baraba era un tâlhar. 40 Deci au strigat iarasi, zicand: Nu pe Acesta, ci pe Baraba. Iar Baraba era talhar.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***