Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ioan 11

1 Un oarecare Lazăr din Betania, satul Mariei şi al Martei, sora ei, era bolnav. - 1 Si era bolnav un oarecare Lazar din Betania, satul Mariei si al Martei, sora ei.
2 Maria era aceea care a uns pe Domnul cu mir şi I-a şters picioarele cu părul ei, şi Lazăr cel bolnav era fratele ei. - 2 Iar Maria era aceea care a uns cu mir pe Domnul si I-a sters picioarele cu parul capului ei, al carei frate Lazar era bolnav.
3 Surorile au trimis la Isus să-I spună: "Doamne, iată că acela pe care-l iubeşti este bolnav." 3 Deci au trimis surorile la El, zicand: Doamne, iata, cel pe care il iubesti este bolnav.
4 Dar Isus, când a auzit vestea aceasta, a zis: "Boala aceasta nu este spre moarte, ci spre slava lui Dumnezeu, pentru ca Fiul lui Dumnezeu să fie proslăvit prin ea." 4 Iar Iisus, auzind, a zis: Aceasta boala nu este spre moarte, ci pentru slava lui Dumnezeu, ca, prin ea, Fiul lui Dumnezeu sa Se slaveasca.
5 Şi Isus iubea pe Marta şi pe sora ei şi pe Lazăr. 5 Si iubea Iisus pe Marta si pe sora ei si pe Lazar.
6 Deci când a auzit că Lazăr este bolnav, a mai zăbovit două zile în locul în care era; 6 Cand a auzit, deci, ca este bolnav, atunci a ramas doua zile in locul in care era.
7 şi în urmă a zis ucenicilor: "Haidem să ne întoarcem în Iudeea." 7 Apoi, dupa aceea, a zis ucenicilor: Sa mergem iarasi in Iudeea.
8 "Învăţătorule", I-au zis ucenicii, "acum de curând căutau iudeii să Te ucidă cu pietre, şi Te întorci în Iudeea?" 8 Ucenicii I-au zis: Invatatorule, acum cautau iudeii sa Te ucida cu pietre, si iarasi Te duci acolo?
9 Isus a răspuns: "Nu sunt douăsprezece ceasuri în zi? Dacă umblă cineva ziua nu se poticneşte, pentru că vede lumina lumii acesteia; 9 A raspuns Iisus: Nu sunt oare douasprezece ceasuri intr-o zi? Daca umbla cineva ziua, nu se impiedica, pentru ca el vede lumina acestei lumi;
10 dar dacă umblă noaptea, se poticneşte, pentru că n-are lumina în el." 10 Iar daca umbla cineva noaptea se impiedica, pentru ca lumina nu este in el.
11 După aceste vorbe, le-a zis: "Lazăr, prietenul nostru, doarme; dar Mă duc să-l trezesc din somn." 11 A zis acestea, si dupa aceea le-a spus: Lazar, prietenul nostru, a adormit; Ma duc sa-l trezesc.
12 Ucenicii I-au zis: "Doamne, dacă doarme, are să se facă bine." 12 Deci I-au zis ucenicii: Doamne, daca a adormit, se va face bine.
13 Isus vorbise despre moartea lui, dar ei credeau că vorbeşte despre odihna căpătată prin somn. 13 Iar Iisus vorbise despre moartea lui, iar ei credeau ca vorbeste despre somn ca odihna.
14 Atunci Isus le-a spus pe faţă: "Lazăr a murit. 14 Deci atunci Iisus le-a spus lor pe fata: Lazar a murit.
15 Şi mă bucur că n-am fost acolo, pentru voi, ca să credeţi. Dar acum, haidem să mergem la el." 15 Si Ma bucur pentru voi, ca sa credeti ca n-am fost acolo. Dar sa mergem la el.
16 Atunci Toma, zis Geamăn, a zis celorlalţi ucenici: "Haidem să mergem şi noi să murim cu El!" 16 Deci a zis Toma, care se numeste Geamanul, celorlalti ucenici: Sa mergem si noi si sa murim cu El.
17 Când a venit Isus, a aflat că Lazăr era de patru zile în mormânt. 17 Deci, venind, Iisus l-a gasit pus de patru zile in mormant.
18 Şi, fiindcă Betania era aproape de Ierusalim, cam la cincisprezece stadii, 18 Iar Betania era aproape de Ierusalim, ca la cincisprezece stadii.
19 mulţi din iudei veniseră la Marta şi Maria, ca să le mângâie pentru moartea fratelui lor. 19 Si multi dintre iudei venisera la Marta si Maria ca sa le mangaie pentru fratele lor.
20 Când a auzit Marta că vine Isus, I-a ieşit înainte; iar Maria şedea în casă. 20 Deci Marta, cand a auzit ca vine Iisus, a iesit in intampinarea Lui, iar Maria sedea in casa.
21 Marta a zis lui Isus: "Doamne, dacă ai fi fost aici, n-ar fi murit fratele meu! 21 Si a zis catre Iisus: Doamne, daca ai fi fost aici, fratele meu n-ar fi murit.
22 Dar şi acum, ştiu că orice vei cere de la Dumnezeu Îţi va da Dumnezeu." 22 Dar si acum stiu ca oricate vei cere de la Dumnezeu, Dumnezeu iti va da.
23 Isus i-a zis: "Fratele tău va învia." 23 Iisus i-a zis: Fratele tau va invia.
24 "Ştiu", I-a răspuns Marta, "că va învia la înviere, în ziua de apoi." 24 Marta i-a zis: Stiu ca va invia la inviere, in ziua cea de apoi.
25 Isus i-a zis: "Eu sunt Învierea şi Viaţa. Cine crede în Mine, chiar dacă ar fi murit, va trăi. 25 Si Iisus i-a zis: Eu sunt invierea si viata; cel ce crede in Mine, chiar daca va muri, va trai.
26 Şi oricine trăieşte şi crede în Mine nu va muri niciodată. Crezi lucrul acesta?" 26 Si oricine traieste si crede in Mine nu va muri in veac. Crezi tu aceasta?
27 "Da, Doamne", I-a zis ea, "cred că Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, care trebuia să vină în lume." 27 Zis-a Lui: Da, Doamne. Eu am crezut ca Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, Care a venit in lume.
28 După ce a spus aceste vorbe, s-a dus şi a chemat în taină pe sora sa Maria şi i-a zis: "A venit Învăţătorul şi te cheamă." 28 Si zicand aceasta, s-a dus si a chemat pe Maria, sora ei, zicandu-i in taina: Invatatorul este aici si te cheama.
29 Maria, cum a auzit, s-a sculat iute şi s-a dus la El. 29 Cand a auzit aceea, s-a sculat degraba si a venit la El.
30 Căci Isus nu intrase încă în sat, ci era tot în locul unde Îl întâmpinase Marta. 30 Si Iisus nu venise inca in sat, ci era in locul unde Il intampinase Marta.
31 Iudeii care erau cu Maria în casă şi o mângâiau, când au văzut-o sculându-se iute şi ieşind afară, au mers după ea, căci ziceau: "Se duce la mormânt, ca să plângă acolo." 31 Iar iudeii care erau cu ea in casa si o mangaiau, vazand pe Maria ca s-a sculat degraba si a iesit afara, au mers dupa ea socotind ca a plecat la mormant, ca sa planga acolo.
32 Maria, când a ajuns unde era Isus şi L-a văzut, s-a aruncat la picioarele Lui şi I-a zis: "Doamne, dacă ai fi fost aici, n-ar fi murit fratele meu." 32 Deci Maria, cand a venit unde era Iisus, vazandu-L, a cazut la picioarele Lui, zicandu-I: Doamne, daca ai fi fost aici, fratele meu n-ar fi murit.
33 Isus, când a văzut-o plângând, pe ea şi pe iudeii care veniseră cu ea, S-a înfiorat în duhul Lui şi S-a tulburat. 33 Deci Iisus, cand a vazut-o plangand si pe iudeii care venisera cu ea plangand si ei, a suspinat cu duhul si S-a tulburat intru Sine.
34 Şi a zis: "Unde l-aţi pus?" "Doamne", I-au răspuns ei, "vino şi vezi." 34 Si a zis: Unde l-ati pus? Zis-au Lui: Doamne, vino si vezi.
35 Isus plângea. 35 Si a lacrimat Iisus.
36 Atunci iudeii au zis: "Iată cât îl iubea de mult!" 36 Deci ziceau iudeii: Iata cat de mult il iubea.
37 Şi unii din ei au zis: "El, care a deschis ochii orbului, nu putea face ca nici omul acesta să nu moară?" 37 Iar unii dintre ei ziceau: Nu putea, oare, Acesta care a deschis ochii orbului sa faca asa ca si acesta sa nu moara?
38 Isus S-a înfiorat din nou în Sine şi S-a dus la mormânt. Mormântul era o peşteră la intrarea căreia era aşezată o piatră. 38 Deci suspinand iarasi Iisus intru Sine, a mers la mormant. Si era o pestera si o piatra era asezata pe ea.
39 "Daţi piatra la o parte", a zis Isus. Marta, sora mortului, I-a zis: "Doamne, miroase greu, căci este mort de patru zile." 39 Iisus a zis: Ridicati piatra. Marta, sora celui raposat, I-a zis: Doamne, deja miroase, ca este a patra zi.
40 Isus i-a zis: "Nu ţi-am spus că, dacă vei crede, vei vedea slava lui Dumnezeu?" 40 Iisus i-a zis: Nu ti-am spus ca daca vei crede, vei vedea slava lui Dumnezeu?
41 Au luat, dar, piatra din locul unde zăcea mortul. Şi Isus a ridicat ochii în sus şi a zis: "Tată, Îţi mulţumesc că M-ai ascultat. 41 Au ridicat deci piatra, iar Iisus Si-a ridicat ochii in sus si a zis: Parinte, Iti multumesc ca M-ai ascultat.
42 Ştiam că totdeauna Mă asculţi; dar vorbesc astfel pentru norodul care stă împrejur, ca să creadă că Tu M-ai trimis." 42 Eu stiam ca intotdeauna Ma asculti, dar pentru multimea care sta imprejur am zis, ca sa creada ca Tu M-ai trimis.
43 După ce a zis aceste vorbe, a strigat cu glas tare: "Lazăre, vino afară!" 43 Si zicand acestea, a strigat cu glas mare: Lazare, vino afara!
44 Şi mortul a ieşit cu mâinile şi picioarele legate cu fâşii de pânză şi cu faţa înfăşurată cu un ştergar. Isus le-a zis: "Dezlegaţi-l şi lăsaţi-l să meargă." 44 Si a iesit mortul, fiind legat la picioare si la maini cu fasii de panza si fata lui era infasurata cu mahrama. Iisus le-a zis: Dezlegati-l si lasati-l sa mearga.
45 Mulţi din iudeii care veniseră la Maria, când au văzut ce a făcut Isus, au crezut în El. 45 Deci multi dintre iudeii care venisera la Maria si vazusera ce a facut Iisus au crezut in El.
46 Dar unii din ei s-au dus la farisei şi le-au spus ce făcuse Isus. 46 Iar unii dintre ei s-au dus la farisei si le-au spus cele ce facuse Iisus.
47 Atunci preoţii cei mai de seamă şi fariseii au adunat soborul şi au zis: "Ce vom face? Omul acesta face multe minuni. 47 Deci arhiereii si fariseii au adunat sinedriul si ziceau: Ce facem, pentru ca Omul Acesta face multe minuni?
48 Dacă-L lăsăm aşa, toţi vor crede în El, şi vor veni romanii şi ne vor nimici şi locul nostru şi neamul." 48 Daca-L lasam asa toti vor crede in El, si vor veni romanii si ne vor lua tara si neamul.
49 Unul din ei, Caiafa, care era mare preot în anul acela, le-a zis: "Voi nu ştiţi nimic; 49 Iar Caiafa, unul dintre ei, care in anul acela era arhiereu le-a zis: Voi nu stiti nimic;
50 oare nu vă gândiţi că este în folosul vostru să moară un singur om pentru norod, şi să nu piară tot neamul?" 50 Nici nu ganditi ca ne este mai de folos sa moara un om pentru popor, decat sa piara tot neamul.
51 Dar lucrul acesta nu l-a spus de la el; ci, fiindcă era mare preot în anul acela, a prorocit că Isus avea să moară pentru neam. 51 Dar aceasta n-a zis-o de la sine, ci, fiind arhiereu al anului aceluia, a proorocit ca Iisus avea sa moara pentru neam,
52 Şi nu numai pentru neamul acela, ci şi ca să adune într-un singur trup pe copiii lui Dumnezeu cei risipiţi. 52 Si nu numai pentru neam, ci si ca sa adune laolalta pe fiii lui Dumnezeu cei imprastiati.
53 Din ziua aceea, au hotărât să-L omoare. 53 Deci, din ziua aceea, s-au hotarat ca sa-L ucida.
54 De aceea Isus nu mai umbla pe faţă printre iudei; ci a plecat de acolo în ţinutul de lângă pustiu, într-o cetate numită Efraim; şi a rămas acolo împreună cu ucenicii Săi. 54 De aceea Iisus nu mai umbla pe fata printre iudei, ci a plecat de acolo intr-un tinut aproape de pustie, intr-o cetate numita Efraim, si acolo a ramas cu ucenicii Sai.
55 Paştile iudeilor era aproape. Şi mulţi oameni din ţinutul acela s-au suit la Ierusalim, înainte de Paşti, ca să se cureţe. 55 Si era aproape Pastile iudeilor si multi din tara s-au suit la Ierusalim, mai inainte de Pasti, ca sa se curateasca.
56 Ei căutau pe Isus şi vorbeau unii cu alţii în Templu: "Ce credeţi? N-are să vină la praznic?" 56 Deci cautau pe Iisus si, pe cand stateau in templu, ziceau intre ei: Ce vi se pare? Oare nu va veni la sarbatoare?
57 Iar preoţii cei mai de seamă şi fariseii porunciseră că, dacă va şti cineva unde este, să le dea de ştire ca să-L prindă. 57 Iar arhiereii si fariseii dadusera porunci, ca daca va sti cineva unde este, sa dea de veste, ca sa-L prinda.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***