Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator

Ioan 1

1 La început era Cuvântul, şi Cuvântul era cu Dumnezeu, şi Cuvântul era Dumnezeu. 1 La inceput era Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul.
2 El era la început cu Dumnezeu. 2 Acesta era intru inceput la Dumnezeu.
3 Toate lucrurile au fost făcute prin El; şi nimic din ce a fost făcut, n-a fost făcut fără El. 3 Toate prin El s-au facut; si fara El nimic nu s-a facut din ce s-a facut.
4 În El era viaţa, şi viaţa era lumina oamenilor. 4 Intru El era viata si viata era lumina oamenilor.
5 Lumina luminează în întuneric, şi întunericul n-a biruit-o. 5 Si lumina lumineaza in intuneric si intunericul nu a cuprins-o.
6 A venit un om trimis de Dumnezeu: numele lui era Ioan. 6 Fost-a om trimis de la Dumnezeu, numele lui era Ioan.
7 El a venit ca martor, ca să mărturisească despre Lumină, pentru ca toţi să creadă prin el. 7 Acesta a venit spre marturie, ca sa marturiseasca despre Lumina, ca toti sa creada prin el.
8 Nu era el Lumina, ci el a venit ca să mărturisească despre Lumină. 8 Nu era el Lumina ci ca sa marturiseasca despre Lumina.
9 Lumina aceasta era adevărata Lumină, care luminează pe orice om, venind în lume. 9 Cuvantul era Lumina cea adevarata care lumineaza pe tot omul, care vine in lume.
10 El era în lume, şi lumea a fost făcută prin El, dar lumea nu L-a cunoscut. 10 In lume era si lumea prin El s-a facut, dar lumea nu L-a cunoscut.
11 A venit la ai Săi, şi ai Săi nu L-au primit. 11 Intru ale Sale a venit, dar ai Sai nu L-au primit.
12 Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu; 12 Si celor cati L-au primit, care cred in numele Lui, le-a dat putere ca sa se faca fii ai lui Dumnezeu,
13 născuţi nu din sânge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu. 13 Care nu din sange, nici din pofta trupeasca, nici din pofta barbateasca, ci de la Dumnezeu s-au nascut.
14 Şi Cuvântul S-a făcut trup şi a locuit printre noi, plin de har şi de adevăr. Şi noi am privit slava Lui, o slavă întocmai ca slava Singurului născut din Tatăl. - 14 Si Cuvantul S-a facut trup si S-a salasluit intre noi si am vazut slava Lui, slava ca a Unuia-Nascut din Tatal, plin de har si de adevar.
15 Ioan a mărturisit despre El, când a strigat: "El este Acela despre care ziceam eu: "Cel ce vine după mine este înaintea mea, pentru că era înainte de mine". - 15 Ioan marturisea despre El si striga, zicand: Acesta era despre Care am zis: Cel care vine dupa mine a fost inaintea mea, pentru ca mai inainte de mine era.
16 Şi noi toţi am primit din plinătatea Lui şi har după har; 16 Si din plinatatea Lui noi toti am luat, si har peste har.
17 căci Legea a fost dată prin Moise, dar harul şi adevărul au venit prin Isus Hristos. 17 Pentru ca Legea prin Moise s-a dat, iar harul si adevarul au venit prin Iisus Hristos.
18 Nimeni n-a văzut vreodată pe Dumnezeu; singurul Lui Fiu, care este în sânul Tatălui, Acela L-a făcut cunoscut." 18 Pe Dumnezeu nimeni nu L-a vazut vreodata; Fiul cel Unul-Nascut, Care este in sanul Tatalui, Acela L-a facut cunoscut.
19 Iată mărturisirea făcută de Ioan, când iudeii au trimis din Ierusalim pe nişte preoţi şi leviţi să-l întrebe: "Tu cine eşti?" 19 Si aceasta este marturia lui Ioan, cand au trimis la El iudeii din Ierusalim, preoti si leviti, ca sa-l intrebe: Cine esti tu?
20 El a mărturisit şi n-a tăgăduit: a mărturisit că nu este el Hristosul. 20 Si el a marturisit si n-a tagaduit; si a marturisit: Nu sunt eu Hristosul.
21 Şi ei l-au întrebat: "Dar cine eşti? Eşti Ilie?" Şi el a zis: "Nu sunt!" "Eşti prorocul?" Şi el a răspuns: "Nu!" 21 Si ei l-au intrebat: Dar cine esti? Esti Ilie? Zis-a el: Nu sunt. Esti tu Proorocul? Si a raspuns: Nu.
22 Atunci i-au zis: "Dar cine eşti? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis. Ce zici tu despre tine însuţi?" 22 Deci i-au zis: Cine esti? Ca sa dam un raspuns celor ce ne-au trimis. Ce spui tu despre tine insuti?
23 "Eu", a zis el, "sunt glasul celui ce strigă în pustiu: "Neteziţi calea Domnului!", cum a zis prorocul Isaia." 23 El a zis: Eu sunt glasul celui ce striga in pustie: "Indreptati calea Domnului", precum a zis Isaia proorocul.
24 Trimişii erau din partea fariseilor. 24 Si trimisii erau dintre farisei.
25 Ei i-au mai pus următoarea întrebare: "Atunci de ce botezi dacă nu eşti Hristosul, nici Ilie, nici prorocul?" 25 Si l-au intrebat si i-au zis: De ce botezi deci, daca tu nu esti Hristosul, nici Ilie, nici Proorocul?
26 Drept răspuns, Ioan le-a zis: "Eu botez cu apă; dar în mijlocul vostru stă Unul pe care voi nu-L cunoaşteţi. 26 Ioan le-a raspuns, zicand: Eu botez cu apa; dar in mijlocul vostru Se afla Acela pe Care voi nu-L stiti,
27 El este Acela care vine după mine - şi care este înaintea mea - eu nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintei Lui." 27 Cel care vine dupa mine, Care inainte de mine a fost si Caruia eu nu sunt vrednic sa-I dezleg cureaua incaltamintei.
28 Aceste lucruri s-au petrecut în Betabara, dincolo de Iordan, unde boteza Ioan. 28 Acestea se petreceau in Betabara, dincolo de Iordan, unde boteza Ioan.
29 A doua zi, Ioan a văzut pe Isus venind la el şi a zis: "Iată Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii! 29 A doua zi a vazut Ioan pe Iisus venind catre el si a zis: Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii.
30 El este Acela despre care ziceam: "După mine vine un Om care este înaintea mea, căci era înainte de mine. 30 Acesta este despre Care eu am zis: Dupa mine vine un barbat, Care a fost inainte de mine, fiindca mai inainte de mine era,
31 Eu nu-L cunoşteam, dar tocmai pentru aceasta am venit să botez cu apă: ca El să fie făcut cunoscut lui Israel." 31 Si eu nu-L stiam; dar ca sa fie aratat lui Israel, de aceea am venit eu, botezand cu apa.
32 Ioan a făcut următoarea mărturisire: "Am văzut Duhul coborându-Se din cer ca un porumbel şi oprindu-Se peste El. 32 Si a marturisit Ioan zicand: Am vazut Duhul coborandu-Se, din cer, ca un porumbel si a ramas peste El.
33 Eu nu-L cunoşteam; dar Cel ce m-a trimis să botez cu apă mi-a zis: "Acela peste care vei vedea Duhul coborându-Se şi oprindu-Se este Cel ce botează cu Duhul Sfânt." 33 Si eu nu-L cunosteam pe El, dar Cel ce m-a trimis sa botez cu apa, Acela mi-a zis: Peste Care vei vedea Duhul coborandu-Se si ramanand peste El, Acela este Cel ce boteaza cu Duh Sfant.
34 Şi eu am văzut lucrul acesta şi am mărturisit că El este Fiul lui Dumnezeu." 34 Si eu am vazut si am marturisit ca Acesta este Fiul lui Dumnezeu.
35 A doua zi, Ioan stătea iarăşi cu doi din ucenicii lui. 35 A doua zi iarasi statea Ioan si doi dintre ucenicii lui.
36 Şi, pe când privea pe Isus umblând, a zis: "Iată Mielul lui Dumnezeu!" 36 Si privind pe Iisus, Care trecea, a zis: Iata Mielul lui Dumnezeu!
37 Cei doi ucenici l-au auzit rostind aceste vorbe şi au mers după Isus. 37 Si cei doi ucenici l-au auzit cand a spus aceasta si au mers dupa Iisus.
38 Isus S-a întors; şi, când i-a văzut că merg după El, le-a zis: "Ce căutaţi?" Ei I-au răspuns: "Rabi (care tălmăcit înseamnă Învăţătorule), unde locuieşti?" 38 Iar Iisus, intorcandu-Se si vazandu-i ca merg dupa El, le-a zis: Ce cautati? Iar ei I-au zis: Rabi (care se talcuieste: Invatatorule), unde locuiesti?
39 "Veniţi de vedeţi", le-a zis El. S-au dus şi au văzut unde locuia; şi în ziua aceea au rămas la El. Era cam pe la ceasul al zecelea. 39 El le-a zis: Veniti si veti vedea. Au mers deci si au vazut unde locuia; si au ramas la El in ziua aceea. Era ca la ceasul al zecelea.
40 Unul din cei doi, care auziseră cuvintele lui Ioan şi merseseră după Isus, era Andrei, fratele lui Simon Petru. 40 Unul dintre cei doi care auzisera de la Ioan si venisera dupa Iisus era Andrei, fratele lui Simon Petru.
41 El, cel dintâi, a găsit pe fratele său Simon şi i-a zis: "Noi am găsit pe Mesia" (care tălmăcit înseamnă Hristos). 41 Acesta a gasit intai pe Simon, fratele sau, si i-a zis: am gasit pe Mesia (care se talcuieste: Hristos).
42 Şi l-a adus la Isus. Isus l-a privit şi i-a zis: "Tu eşti Simon, fiul lui Iona; tu te vei chema Chifa" (care tălmăcit înseamnă Petru). 42 Si l-a adus la Iisus. Iisus, privind la el, i-a zis: Tu esti Simon, fiul lui Iona; tu te vei numi Chifa (ce se talcuieste: Petru).
43 A doua zi Isus a vrut să Se ducă în Galileea şi a găsit pe Filip. Şi i-a zis: "Vino după Mine." 43 A doua zi voia sa plece in Galileea si a gasit pe Filip. Si i-a zis Iisus: Urmeaza-Mi.
44 Filip era din Betsaida, cetatea lui Andrei şi a lui Petru. 44 Iar Filip era din Betsaida, din cetatea lui Andrei si a lui Petru.
45 Filip a găsit pe Natanael şi i-a zis: "Noi am găsit pe Acela despre care a scris Moise în Lege şi Prorocii: pe Isus din Nazaret, fiul lui Iosif." 45 Filip a gasit pe Natanael si i-a zis: Am aflat pe Acela despre Care au scris Moise in Lege si proorocii, pe Iisus, fiul lui Iosif din Nazaret.
46 Natanael i-a zis: "Poate ieşi ceva bun din Nazaret?" "Vino şi vezi!", i-a răspuns Filip. 46 Si i-a zis Natanael: Din Nazaret poate fi ceva bun? Filip i-a zis: Vino si vezi.
47 Isus a văzut pe Natanael venind la El şi a zis despre el: "Iată cu adevărat un israelit în care nu este vicleşug." 47 Iisus a vazut pe Natanael venind catre El si a zis despre el: Iata, cu adevarat, israelit in care nu este viclesug.
48 "De unde mă cunoşti?", I-a zis Natanael. Drept răspuns, Isus i-a zis: "Te-am văzut mai înainte ca să te cheme Filip, când erai sub smochin." 48 Natanael I-a zis: De unde ma cunosti? A raspuns Iisus si i-a zis: Mai inainte de a te chema Filip, te-am vazut cand erai sub smochin.
49 Natanael I-a răspuns: "Rabi, Tu eşti Fiul lui Dumnezeu, Tu eşti Împăratul lui Israel!" 49 Raspunsu-I-a Natanael: Rabi, Tu esti Fiul lui Dumnezeu, Tu esti regele lui Israel.
50 Drept răspuns, Isus i-a zis: "Pentru că ţi-am spus că te-am văzut sub smochin, crezi? Lucruri mai mari decât acestea vei vedea." 50 Raspuns-a Iisus si i-a zis: Pentru ca ti-am spus ca te-am vazut sub smochin, crezi? Mai mari decat acestea vei vedea.
51 Apoi i-a zis: "Adevărat, adevărat vă spun că, de acum încolo, veţi vedea cerul deschis şi pe îngerii lui Dumnezeu suindu-se şi coborându-se peste Fiul omului." 51 Si i-a zis: Adevarat, adevarat zic voua, de acum veti vedea cerul deschizandu-se si pe ingerii lui Dumnezeu suindu-se si coborandu-se peste Fiul Omului.
Capitolul urmator
pixel
***