Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 7

1 Iată cuvântul vorbit lui Ieremia din partea Domnului: 1 Cuvantul ce a fost de la Domnul catre Ieremia: "Stai in usa templului Domnului si rosteste acolo cuvantul acesta si zi:
2 "Şezi la poarta Casei Domnului, vesteşte acolo cuvântul acesta şi spune: "Ascultaţi cuvântul Domnului, toţi bărbaţii lui Iuda care intraţi pe aceste porţi ca să vă închinaţi înaintea Domnului! 2 Ascultati cuvantul Domnului, toti barbatii lui Iuda, care intrati pe aceasta poarta ca sa va inchinati Domnului!
3 Aşa vorbeşte Domnul oştirilor, Dumnezeul lui Israel: "Îndreptaţi-vă căile şi faptele, şi vă voi lăsa să locuiţi în locul acesta. 3 Asa zice Domnul Savaot, Dumnezeul lui Israel: Indreptati-va caile si faptele voastre si va voi lasa sa traiti in locul acesta!
4 Nu vă hrăniţi cu nădejdi înşelătoare zicând: "Acesta este Templul Domnului, Templul Domnului, Templul Domnului!" 4 Nu va incredeti in cuvintele mincinoase care zic: "Acesta este templul Domnului, templul Domnului, templul Domnului".
5 Căci numai dacă vă veţi îndrepta căile şi faptele, dacă veţi înfăptui dreptatea unii faţă de alţii, 5 Iar daca va veti indrepta cu totul caile si faptele voastre, daca veti face judecata cu dreptate intre om si parasul lui,
6 dacă nu veţi asupri pe străin, pe orfan şi pe văduvă, dacă nu veţi vărsa sânge nevinovat în locul acesta şi dacă nu veţi merge după alţi dumnezei, spre nenorocirea voastră, 6 Daca nu veti stramtora pe strain, pe orfan si pe vaduva, nu veti varsa sange nevinovat in locul acesta si nu veti merge dupa alti dumnezei spre pieirea voastra,
7 numai aşa vă voi lăsa să locuiţi în locul acesta, în ţara pe care am dat-o părinţilor voştri, din veşnicie în veşnicie. 7 Atunci va voi lasa sa traiti in locul acesta si pe pamantul acesta, pe care l-am dat parintilor vostri din neam in neam.
8 Dar iată că voi vă hrăniţi cu nădejdi înşelătoare care nu slujesc la nimic. 8 Iata, va incredeti in cuvinte mincinoase, care nu va vor aduce folos.
9 Cum? Furaţi, ucideţi, preacurviţi, juraţi strâmb, aduceţi tămâie lui Baal, mergeţi după alţi dumnezei pe care nu-i cunoaşteţi!… 9 Cum? Voi furati, ucideti si faceti adulter; jurati mincinos, tamaiati pe Baal si umblati dupa alti dumnezei, pe care nu-i cunoasteti,
10 Şi apoi veniţi să vă înfăţişaţi înaintea Mea, în Casa aceasta peste care este chemat Numele Meu, şi ziceţi: "Suntem izbăviţi!"… ca iarăşi să faceţi toate aceste urâciuni! 10 Si apoi veniti sa va infatisati inaintea Mea in templul Meu, asupra caruia s-a chemat numele Meu, si ziceti: "Suntem izbaviti", ca apoi sa faceti iar toate ticalosiile acelea?
11 Este Casa aceasta peste care este chemat Numele Meu o peşteră de tâlhari înaintea voastră? Eu însumi văd lucrul acesta, zice Domnul! 11 Templul acesta, asupra caruia s-a chemat numele Meu, n-a ajuns el oare, in ochii vostri pestera de talhari? Iata, Eu am vazut aceasta, zice Domnul.
12 Duceţi-vă, dar, la locul care-Mi fusese închinat la Silo, unde pusesem să locuiască odinioară Numele Meu, şi vedeţi ce i-am făcut din pricina răutăţii poporului Meu, Israel! 12 Mergeri deci la locul Meu din Silo, unde facusem altadata sa locuiasca numele Meu, si vedeti ce am facut Eu cu el, pentru necredinta poporului Meu Israel!
13 Şi acum, fiindcă aţi făcut toate aceste fapte, zice Domnul, fiindcă v-am vorbit dis-de-dimineaţă, şi n-aţi ascultat, fiindcă v-am chemat, şi n-aţi răspuns, 13 Si acum, de vreme ce ati facut toate faptele acestea, zice Domnul, si Eu v-am grait dis-de-dimineata si n-ati ascultat, v-am chemat si n-ati raspuns,
14 voi face Casei peste care este chemat Numele Meu, în care vă puneţi încrederea, şi locului pe care vi l-am dat vouă şi părinţilor voştri, le voi face întocmai cum am făcut lui Silo. 14 De aceea si cu templul acesta, asupra caruia s-a chemat numele Meu si in care voi va puneti increderea, si cu locul pe care vi l-am dat voua si parintilor vostri, voi face tot asa, cum am facut cu Silo;
15 Şi vă voi lepăda de la faţa Mea cum am lepădat pe toţi fraţii voştri, pe toată sămânţa lui Efraim! - 15 Va voi lepada de la fata Mea, cum am lepadat pe toti fratii vostri, toata semintia lui Efraim.
16 Tu însă nu mijloci pentru poporul acesta, nu înălţa nici cereri, nici rugăciuni pentru ei şi nu stărui pe lângă Mine; căci nu te voi asculta! 16 Tu insa nu te ruga pentru acest popor si nu inalta rugaciune si cerere pentru dansii, nici nu mijloci inaintea Mea, ca nu te voi asculta.
17 Nu vezi ce fac ei în cetăţile lui Iuda şi pe uliţele Ierusalimului? 17 Nu vezi tu ce fac ei prin cetatile lui Iuda si pe ulitele Ierusalimului?
18 Copiii strâng lemne, părinţii aprind focul, şi femeile frământă plămădeala ca să pregătească turte împărătesei cerului şi să toarne jertfe de băutură altor dumnezei ca să Mă mânie. 18 Copiii aduna lemne, iar parintii atata focul si femeile framanta aluatul ca sa faca turte pentru zeita cerului si sa savarseasca turnari in cinstea altor dumnezei, ca sa Ma raneasca pe Mine.
19 Pe Mine Mă mânie ei oare, zice Domnul; nu pe ei înşişi, spre ruşinea lor?" 19 Dar oare pe Mine Ma ranesc ei - zice Domnul - si nu pe ei insisi, spre rusinea lor?"
20 De aceea, aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: "Iată, mânia şi urgia Mea se vor vărsa peste locul acesta, peste oameni şi dobitoace, peste copacii de pe câmp şi peste roadele pământului; şi va arde şi nu se va stinge." 20 De aceea, asa zice Domnul Dumnezeu: Iata se revarsa mania Mea asupra locului acestuia, asupra oamenilor si dobitoacelor, asupra copacilor, asupra tarinii si asupra roadelor pamantului, si se vor aprinde si nu se vor mai stinge".
21 Aşa vorbeşte Domnul oştirilor, Dumnezeul lui Israel: "Adăugaţi arderile voastre de tot la jertfele voastre şi mâncaţi-le carnea! 21 Asa zice Domnul Savaot, Dumnezeul lui Israel: "Arderile de tot ale voastre adaugati-le la jertfele voastre si mancati carne;
22 Căci n-am vorbit nimic cu părinţii voştri şi nu le-am dat nicio poruncă cu privire la arderi de tot şi jertfe, în ziua când i-am scos din ţara Egiptului. 22 Ca parintilor vostri nu le-am vorbit si nu le-am dat porunca in ziua aceea, in care i-am scos din pamantul Egiptului, pentru arderea de tot si pentru jertfa;
23 Ci iată porunca pe care le-am dat-o: "Ascultaţi glasul Meu, şi Eu voi fi Dumnezeul vostru, iar voi veţi fi poporul Meu; umblaţi pe toate căile pe care vi le-am poruncit, ca să fiţi fericiţi." 23 Ci iata porunca pe care ti-am dat-o: Sa ascultati glasul Meu, si Eu voi fi Dumnezeul vostru, iar voi Imi veti fi poporul Meu, si sa umblati pe toata calea pe care va poruncesc Eu, ea sa va fie bine.
24 Dar ei n-au ascultat şi n-au luat aminte, ci au urmat sfaturile şi pornirile inimii lor rele, au dat înapoi şi n-au mers înainte. 24 Dar ei n-au ascultat glasul Meu si nu si-au plecat urechea lor, ci au trait dupa pofta si indaratnicia inimii lor rele si s-au intors cu spatele catre Mine, iar nu cu fata.
25 Din ziua când au ieşit părinţii voştri din Egipt până în ziua de azi, v-am trimis pe toţi slujitorii Mei, prorocii, i-am trimis în fiecare zi de dimineaţă. 25 Din ziua cand parintii vostri au iesit din pamantul Egiptului si pana in ziua aceasta am trimis la voi pe toti robii Mei - proorocii - si i-am trimis in fiecare zi dis-de-dimineata;
26 Dar ei nu M-au ascultat, n-au luat aminte; şi-au înţepenit gâtul şi au făcut mai rău decât părinţii lor. 26 Dar ei nu M-au ascultat si nu si-au plecat urechea lor, ci si-au invartosat cerbicia si s-au purtat mai rau decat parintii lor.
27 Şi chiar dacă le vei spune toate aceste lucruri, tot nu te vor asculta; şi dacă vei striga la ei, nu-ţi vor răspunde. 27 Si cand le vei vorbi cuvintele acestea, ei nu te vor asculta; si cand ii vei chema, nu-ti vor raspunde.
28 De aceea spune-le: "Acesta este poporul care n-ascultă glasul Domnului Dumnezeului său şi care nu vrea să ia învăţătură; s-a dus adevărul, a fugit din gura lor." - 28 Atunci sa le zici: Iata un popor care nu asculta glasul Domnului Dumnezeului sau si nu primeste invatatura! Credinta nu mai este; ea a disparut din gura lor.
29 Acum, tunde-ţi părul, Ierusalime, şi aruncă-l departe; suie-te pe înălţimi şi fă o cântare de jale! Căci Domnul leapădă şi îndepărtează neamul de oameni care I-a aţâţat urgia. 29 Tunde-ti parul tau si-l arunca, si ridica plangere pe munti, ca a lepadat Domnul si a parasit pe neamul care si-a atras mania Sa.
30 Căci copiii lui Iuda au făcut ce este rău înaintea Mea, zice Domnul; şi-au aşezat urâciunile lor în Casa peste care este chemat Numele Meu ca s-o spurce. 30 Ca fiii lui Iuda fac rele inaintea ochilor Mei, zice Domnul, si si-au pus uraciunile lor in templul asupra caruia s-a chemat numele Meu ca sa-l pangareasca;
31 Au zidit şi locuri înalte la Tofet, în valea Ben-Hinom, ca să-şi ardă în foc pe fiii şi fiicele lor: lucru pe care Eu nu-l poruncisem şi nici nu-Mi trecuse prin minte. 31 Si au zidit locurile inalte la Tofet, in valea fiilor lui Hinom, ca sa-si arda fiii si fiicele cu foc, ceea ce Eu nu le-am poruncit si ceea ce Mie nu Mi-a trecut prin minte.
32 De aceea iată, vin zile, zice Domnul, când nu se va mai zice Tofet şi valea Ben-Hinom, ci se va zice Valea Măcelului şi se vor îngropa morţii la Tofet din lipsă de loc. 32 De aceea, iata vin zile, zice Domnul, cand locul acesta nu se va mai chema Tofet si valea fiilor lui Hinom, ci valea uciderii, si in Tofet se vor face inmormantari din pricina lipsei de loc.
33 Trupurile moarte ale acestui popor vor fi hrana păsărilor cerului şi a fiarelor pământului; şi nimeni nu le va speria. 33 Si vor fi trupurile poporului acestuia hrana pasarilor cerului si fiarelor pamantului, si nu va fi cine sa le alunge.
34 Voi face astfel să înceteze în cetăţile lui Iuda şi pe uliţele Ierusalimului strigătele de bucurie şi strigătele de veselie, cântecele mirelui şi cântecele miresei, căci ţara va ajunge un pustiu! 34 Si voi curma in cetatile lui Iuda si pe ulitele Ierusalimului glasul de bucurie si glasul de veselie, glasul mirelui si glasul miresei, pentru ca pamantul acesta va fi pustiu".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***