Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 38

1 Şefatia, fiul lui Matan, Ghedalia, fiul lui Paşhur, Iucal, fiul lui Şelemia, şi Paşhur, fiul lui Malchia, au auzit cuvintele pe care le spunea Ieremia întregului popor zicând: 1 Si Sefatia, fiul lui Matan, si Ghedalia, fiul lui Pashor, Iucal, fiul lui Selemia si Pashurr, fiul lui Malchia, au auzit cuvintele pe care le-a rostit Ieremia catre tot poporul, zicand:
2 Aşa vorbeşte Domnul: "Cine va rămâne în cetatea aceasta va muri ucis de sabie, de foamete sau de ciumă; dar cine va ieşi şi se va duce la haldei va scăpa cu viaţă, va avea ca pradă viaţa lui şi va trăi." 2 "Asa zice Domnul: Cine va ramane in aceasta cetate va muri de sabie, de foame si de boala ciumei; iar cel ce se va duce la Caldei va trai, va avea ca prada viata lui si va ramane viu. "
3 Aşa vorbeşte Domnul: "Cetatea aceasta va fi dată în mâna oştirii împăratului Babilonului, şi o va lua!" 3 Asa zice Domnul: Cetatea aceasta va fi data fara indoiala in mainile ostirilor regelui Babilonului, si o vor lua".
4 Atunci căpeteniile au zis împăratului: "Omul acesta ar trebui omorât! Căci înmoaie inima oamenilor de război care au mai rămas în cetatea aceasta şi a întregului popor ţinându-le asemenea cuvântări; omul acesta nu urmăreşte binele poporului acestuia şi nu-i vrea decât nenorocirea." 4 Atunci capeteniile au zis catre rege: "Omul acesta sa fie dat mortii, pentru ca el descurajeaza pe luptatorii care au ramas in cetatea aceasta si pe tot poporul, spunandu-le asemenea cuvinte. Caci omul acesta nu doreste propasirea poporului sau, ci nenorocirea".
5 Împăratul Zedechia a răspuns: "Iată-l că este în mâinile voastre; căci împăratul nu poate nimic împotriva voastră!" 5 Iar regele Sedechia a zis: "Iata e in mainile voastre, caci regele nu poate sa faca nimic impotriva voastra".
6 Atunci ei au luat pe Ieremia şi l-au aruncat în groapa lui Malchia, fiul împăratului, care se afla în curtea temniţei şi au coborât în ea pe Ieremia cu funii. În groapă nu era apă, dar era noroi; şi Ieremia s-a afundat în noroi. 6 Atunci au luat pe Ieremia si l-au aruncat in groapa lui Malchia, fiul regelui, care era in curtea temnitii, coborandu-l in ea cu funii. in groapa aceea nu era apa, ci numai noroi si s-a afundat Ieremia in noroi.
7 Ebed-Melec, etiopianul, famen-dregător la curtea împăratului, a auzit că Ieremia fusese aruncat în groapă. Împăratul stătea la poarta lui Beniamin. 7 Ebed-Melec, Etiopianul, unul din eunucii care se aflau in casa regelui, auzind ca Ieremia a fost aruncat in groapa - regele atunci sedea la poarta lui Veniamin -
8 Ebed-Melec a ieşit din casa împăratului şi a vorbit împăratului astfel: 8 A iesit din palatul regal si a zis catre rege:
9 "Împărate, domnul meu, oamenii aceştia au făcut rău de s-au purtat aşa cu prorocul Ieremia, aruncându-l în groapă; are să moară de foame acolo unde este, căci în cetate nu este pâine!" 9 "Domnul meu rege, rau au facut oamenii acestia care s-au purtat asa cu Ieremia proorocul, pe care l-au aruncat in groapa. El va muri acolo de foame, pentru ca nu mai este paine in cetate".
10 Împăratul a dat următoarea poruncă lui Ebed-Melec, etiopianul: "Ia de aici treizeci de oameni cu tine şi scoate din groapă pe prorocul Ieremia, până nu moare!" 10 Atunci regele a dat porunca lui Ebed-Melec, Etiopianul, zicand: "Ia de aici treizeci de oameni si scoate pe Ieremia proorocul din groapa, pana nu moare".
11 Ebed-Melec a luat cu el pe oamenii aceia şi s-a dus la casa împăratului, într-un loc dedesubtul vistieriei; a luat de acolo nişte petice de haine purtate şi nişte zdrenţe de haine vechi şi le-a coborât lui Ieremia în groapă cu nişte funii. 11 Si a luat Ebed-Melec cu sine oamenii si a intrat in palatul regal, in vesmantarie, si a luat de acolo bucati de haine vechi si rupturi si le-a dat drumul cu franghia in groapa la Ieremia.
12 Ebed-Melec, etiopianul, a zis lui Ieremia: "Pune aceste petice purtate şi aceste zdrenţe sub subsuori, sub funii." Şi Ieremia a făcut aşa. 12 Si a zis Ebed-Melec, Etiopianul, catre Ieremia: "Pune aceste carpe si rupturi vechi, ce ti s-au aruncat, la subsuorile tale, sub franghie"; si a facut Ieremia asa.
13 Au tras astfel pe Ieremia cu funiile şi l-au scos afară din groapă. Ieremia a rămas în curtea temniţei. 13 Si au tras pe Ieremia din groapa; si a ramas Ieremia in curtea temnitii.
14 Împăratul Zedechia a trimis după prorocul Ieremia şi l-a adus la el la intrarea a treia a Casei Domnului. Şi împăratul a zis lui Ieremia: "Am să te întreb ceva, să nu-mi ascunzi nimic!" 14 Atunci regele Sedechia a trimis si a chemat pe Ieremia proorocul la sine, la usa a treia a templului Domnului; si a zis regele catre Ieremia: "Am sa te intreb ceva, dar sa nu ascunzi nimic de mine".
15 Ieremia a răspuns lui Zedechia: "Dacă ţi-l voi spune, mă vei omorî; iar dacă-ţi voi da un sfat, nu mă vei asculta." 15 Iar Ieremia a zis catre Sedechia: "Daca-ti voi descoperi, nu ma vei da oare mortii? Si de-ti voi da sfat, il vei asculta tu oare?"
16 Împăratul Zedechia a jurat în taină lui Ieremia şi a zis: "Viu este Domnul care ne-a dat viaţa, că nu te voi omorî şi nu te voi lăsa în mâinile oamenilor acestora care vor să-ţi ia viaţa!" 16 Zis-a regele Sedechia catre Ieremia: "Viu este Domnul, Care ne-a dat aceasta viata, nu te voi da la moarte, nici in mainile acestor oameni, care vor sa-ti ia viata, nu te voi da".
17 Ieremia a zis atunci lui Zedechia: "Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeul oştirilor, Dumnezeul lui Israel: "Dacă te vei supune căpeteniilor împăratului Babilonului, vei scăpa cu viaţă, şi nici cetatea aceasta nu va fi arsă cu foc, iar tu vei trăi împreună cu casa ta. 17 Atunci a zis Ieremia catre Sedechia: "Asa zice Domnul Dumnezeul Savaot, Dumnezeul lui Israel: Daca tu vei iesi la capeteniile regelui Babilonului, vei scapa cu viata si cetatea aceasta nu va fi arsa cu foc si vei trai si tu si casa ta;
18 Dar, dacă nu te vei supune căpeteniilor împăratului Babilonului, cetatea aceasta va fi dată în mâinile haldeilor, care o vor arde cu foc; iar tu nu vei scăpa din mâinile lor!" 18 Iar de nu vei iesi la capeteniile regelui Babilonului, cetatea aceasta va fi data in mainile Caldeilor, care o vor arde cu foc, si nici tu nu vei scapa din mainile lor".
19 Împăratul Zedechia a zis lui Ieremia: "Mă tem de iudeii care au trecut la haldei; mă tem să nu mă dea în mâinile lor şi să mă batjocorească." 19 Iar regele Sedechia a zis catre Ieremia: "Ma tem de Iudeii care au trecut la Caldei, ca nu cumva sa nu fiu dat de Caldei pe mana lor si ca nu cumva aceia sa-si bata, joc de mine".
20 Ieremia a răspuns: "Nu te vor da. Ascultă glasul Domnului în ce-ţi spun, căci o vei duce bine şi vei scăpa cu viaţă. 20 Zis-a Ieremia: "Nu te vor da! Asculta glasul Domnului in cele ce-ti graiesc eu si bine-ti va fi si sufletul tau va fi viu.
21 Dar, dacă nu vrei să ieşi, iată ce mi-a descoperit Domnul: 21 Iar daca tu nu vei vrea sa iesi, atunci iata cuvantul pe care mi l-a descoperit Domnul:
22 "Toate nevestele care au mai rămas în casa împăratului lui Iuda vor fi luate de căpeteniile împăratului Babilonului şi vor zice jelind: "Prietenii tăi cei buni te-au înşelat şi te-au înduplecat; dar, când ţi s-au afundat picioarele în noroi, ei au fugit!" 22 Toate femeile care au ramas in casa regelui lui Iuda var fi duse la capeteniile regelui Babilonului si acelea vor zice: Te-au amagit si te-au inselat bunii tai prieteni; piciorul tau s-a afundat in noroi si acestia au fugit de tine;
23 Toate nevestele tale şi copiii tăi vor fi luaţi de haldei; şi nu vei scăpa de mâinile lor, ci vei fi prins de mâna împăratului Babilonului, şi cetatea aceasta va fi arsă cu foc." 23 Si toate femeile tale si copiii tai vor fi dati Caldeilor si nici tu nu vei scapa din mainile lor, caci vei fi prins de mana regelui Babilonului si aceasta cetate va fi arsa".
24 Zedechia a zis lui Ieremia: "Să nu ştie nimeni nimic din cuvintele acestea, şi nu vei muri! 24 Zis-e Sedechia catre Ieremia: "Nimeni nu trebuie sa stie cuvintele acestea si atunci tu nu vei muri.
25 Dar, dacă vor auzi căpeteniile că ţi-am vorbit şi dacă vor veni şi-ţi vor zice: "Spune-ne ce ai spus împăratului şi ce ţi-a spus împăratul, nu ne ascunde nimic, şi nu te vom omorî", 25 Iar de vor auzi capeteniile ca eu am grait cu tine si de vor veni la tine si-ti vor zice: "Spune-ne ce ai vorbit cu regele? Nu ascunde de noi si nu te vom da la moarte! Si ce ti-e vorbit regele?"
26 să le răspunzi: "Am rugat pe împărat să nu mă trimită iarăşi în casa lui Ionatan, ca nu cumva să mor acolo!" 26 Atunci sa le spui: Am prezentat inaintea regelui cererea mea, ca sa nu ma trimita inapoi in casa lui Ionatan si sa mor acolo".
27 Toate căpeteniile au venit la Ieremia şi l-au întrebat. El le-a răspuns întocmai cum poruncise împăratul. Ei au tăcut atunci şi au plecat, căci nimeni n-auzise nimic. 27 Atunci au venit toti dregatorii la Ieremia si l-au intrebat, iar el le-a raspuns intocmai cum ii poruncise regele, si aceia, tacand, l-au lasat, pentru ca n-au aflat nimic.
28 Ieremia însă a rămas în curtea temniţei până în ziua luării Ierusalimului. 28 Si a ramas Ieremia in curtea temnitii pana in ziua in care a fost luat Ierusalimul, caci Ierusalimul a fost luat.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***