Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 37

1 În locul lui Ieconia, fiul lui Ioiachim, a început să domnească Zedechia, fiul lui Iosia. El a fost pus împărat în ţara lui Iuda de Nebucadneţar, împăratul Babilonului. 1 In locul lui Iehonia, fiul lui Ioiachim, a fost facut rege Sedechia, fiul lui Iosia, pe care Nabucodonosor, regele Babilonului, l-a pus rege in tara lui Iuda.
2 Dar nici el, nici slujitorii lui, nici poporul din ţară n-au ascultat cuvintele pe care le-a rostit Domnul prin prorocul Ieremia. 2 Dar nici el, nici slujitorii lui si nici poporul tarii n-au ascultat cuvintele Domnului, cele graite prin proorocul Ieremia.
3 Împăratul Zedechia a trimis pe Iucal, fiul lui Şelemia, şi pe Ţefania, fiul lui Maaseia, preotul, la prorocul Ieremia să-i spună: "Mijloceşte pentru noi la Domnul Dumnezeul nostru." 3 Regele Sedechia a trimis pe Iucal, fiul lui Selemia, si pe Sofonie preotul, fiul lui Maaseia, la Ieremia proorocul, ca sa-i zica: "Roaga-te pentru noi Domnului Dumnezeului nostru!"
4 Pe atunci Ieremia umbla slobod prin popor: nu-l aruncaseră încă în temniţă. 4 Caci pe atunci Ieremia intra si umbla inca slobod prin popor, pentru ca nu-l aruncasera inca in inchisoare.
5 Oastea lui faraon ieşise din Egipt; şi haldeii care împresurau Ierusalimul, când auziseră vestea aceasta, plecaseră din Ierusalim. 5 Ostirea lui Faraon a iesit din Egipt, iar Caldeii, care impresurasera Ierusalimul, auzind vestea aceasta, s-au retras de la Ierusalim.
6 Atunci cuvântul Domnului a vorbit prorocului Ieremia astfel: 6 Atunci a fost cuvantul Domnului catre Ieremia proorocul si a zis:
7 Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeul lui Israel: "Iată ce să spuneţi împăratului lui Iuda care v-a trimis la Mine să Mă întrebaţi: "Iată că oastea lui faraon care pornise să vă ajute se întoarce în ţara ei, în Egipt; 7 "Asa graieste Domnul, Dumnezeul lui Israel: Regelui lui Iuda, care v-a trimis la Mine sa Ma intrebati, asa sa-i spuneti: Iata, ostirea lui Faraon care v-a veni in ajutor se va intoarce in tara sa, in Egipt,
8 iar haldeii se vor întoarce, vor bate iarăşi cetatea aceasta, o vor lua şi o vor arde cu foc." 8 Iar Caldeii vor veni din nou si vor lupta impotriva cetatii acesteia, o vor lua si o vor arde cu foc.
9 Aşa vorbeşte Domnul: "Nu vă înşelaţi zicând: "Haldeii se vor depărta de la noi!", căci nu se vor depărta! 9 Asa zice Domnul: Nu va inselati pe voi insiva, zicand: "Fara indoiala se vor duce de la noi Caldeii" ca nu se vor duce.
10 Şi chiar dacă aţi bate toată oastea haldeilor care se războiesc cu voi, chiar dacă n-ar mai rămâne din ei decât vreo câţiva oameni răniţi, tot s-ar ridica fiecare din cortul lui şi ar arde cetatea aceasta cu foc." 10 Chiar daca ati, sfarama cu totul ostirea Caldeilor, care lupta impotriva voastra, si ar ramane la ei numai raniti, apoi si aceia s-ar ridica fiecare din cortul sau si ar arde cetatea aceasta cu foc".
11 Pe când se depărtase oastea haldeilor de Ierusalim, de frica oştii lui faraon, 11 In vremea cand ostirea Caldeilor s-a retras de la Ierusalim din pricina ostirii egiptene,
12 Ieremia a vrut să iasă din Ierusalim ca să se ducă în ţara lui Beniamin şi să scape din mijlocul poporului. 12 Ieremia a plecat din Ierusalim, ca sa se duca in tara lui. Veniamin, sa descurce niste treburi de mostenire cu cei de acolo.
13 Când a ajuns însă la poarta lui Beniamin, căpitanul străjerilor, numit Ireia, fiul lui Şelemia, fiul lui Hanania, era acolo şi a pus mâna pe prorocul Ieremia zicând: "Tu vrei să treci la haldei!" 13 Dar cand se afla el la poarta lui Veniamin, capetenia garzii, care era acolo si care se numea Ireia, fiul lui Selemia, fiul lui Hanania, a prins pe Ieremia proorocul si i-a zis: "Tu vrei sa fugi la Caldei!"
14 Ieremia a răspuns: "Nu este adevărat! Nu vreau să trec la haldei!" Dar Ireia n-a vrut să-l creadă, ci a apucat pe Ieremia şi l-a dus înaintea căpeteniilor. 14 "Aceasta este minciuna; eu nu vreau sa fug la Caldei", a zis Ieremia. Dar fara sa-l asculte, Ireia l-a arestat pe Ieremia si l-a dus la dregatori.
15 Căpeteniile, mâniate pe Ieremia, l-au lovit şi l-au aruncat în temniţă, în casa logofătului Ionatan, căci o prefăcuseră în temniţă. 15 Si s-au maniat dregatorii pe Ieremia, l-au batut si l-au inchis in temnita, in casa lui Ionatan scriitorul, pentru ca o facusera temnita.
16 Aşa a intrat Ieremia în temniţă şi în gherlă, unde a stat multă vreme. 16 Si dupa ce a intrat Ieremia in temnita, in beci, si a stat acolo Ieremia zile multe,
17 Împăratul Zedechia a trimis să-l aducă şi l-a întrebat în taină la el acasă. El a zis: "Ai vreun cuvânt din partea Domnului?" Ieremia a răspuns: "Da." Şi a adăugat: "Vei fi dat în mâinile împăratului Babilonului!" 17 Regele Sedechia a trimis si i-a adus. Si l-a intrebat regele in casa sa in taina si i-a zis: "N-ai oare cuvant de la Domnul?" Iar Ieremia a zis: "Ba am!" Si a adaugat: "Tu vei fi dat in mainile regelui Babilonului!"
18 Ieremia a mai spus împăratului Zedechia: "Cu ce am păcătuit eu împotriva ta, împotriva slujitorilor tăi şi împotriva poporului acestuia, de m-aţi aruncat în temniţă? 18 Si a mai zis Ieremia catre regele Sedechia: "Cu ce am gresit eu inaintea ta, inaintea slujitorilor tai si inaintea poporului acestuia, de m-ati bagat in temnita?
19 Şi unde sunt prorocii voştri care vă proroceau şi ziceau: "Împăratul Babilonului nu va veni împotriva voastră, nici împotriva ţării acesteia"? 19 Si unde sunt proorocii vostri care v-au proorocit si au zis: "Regele Babilonului nu va veni impotriva voastra si impotriva pamantului acestuia?"
20 Acum ascultă, te rog, împărate, domnul meu! Fie bine primite înaintea ta rugăminţile mele! Nu mă trimite iarăşi în casa logofătului Ionatan, ca nu cumva să mor acolo!" 20 Si acum asculta, domnul meu rege, sa aiba trecere cererea mea inaintea ta si sa nu ma mai intorc in casa lui Ionatan scriitorul, ca sa nu mor acolo".
21 Împăratul Zedechia a poruncit să păzească pe Ieremia în curtea temniţei şi să-i dea în fiecare zi o pâine din uliţa brutarilor, până s-a sfârşit toată pâinea din cetate. Astfel Ieremia a rămas în curtea temniţei. 21 Si a dat regele Sedechia porunca sa inchida pe Ieremia in curtea temnitei si i s-a dat cate o bucata de paine pe zi din ulita pitarilor, pana s-a ispravit painea in cetate. Si asa a ramas Ieremia in curtea temnitei.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***