Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 32

1 Iată cuvântul spus lui Ieremia din partea Domnului, în al zecelea an al lui Zedechia, împăratul lui Iuda. - Acesta era anul al optsprezecelea al lui Nebucadneţar. 1 Cuvantul care a fost de la Domnul catre Ieremia, in anul al zecelea al lui Sedechia, regele lui Iuda. Anul acesta era anul al optsprezecelea al lui Nabucodonosor.
2 Oastea împăratului Babilonului împresura pe atunci Ierusalimul, şi prorocul Ieremia era închis în curtea temniţei, care ţinea de casa împăratului lui Iuda. 2 Atunci ostirea regelui Babilonului inconjurase Ierusalimul si proorocul Ieremia era inchis in curtea temnitei, care se afla langa casa regelui lui Iuda.
3 Zedechia, împăratul lui Iuda, pusese să-l închidă şi-i zisese: "Pentru ce proroceşti şi zici: "Aşa vorbeşte Domnul: "Iată, dau cetatea aceasta în mâinile împăratului Babilonului, şi o va lua; 3 Acolo il inchisese regele Sedechia. zicand: "De ce proorocesti si zici: Asa graieste Domnul: Iata, voi da cetatea in mainile regelui Babilonului, si acesta o va lua;
4 Zedechia, împăratul lui Iuda, nu va scăpa de haldei, ci va fi dat în mâinile împăratului Babilonului, îi va vorbi gură către gură şi se vor vedea faţă în faţă. 4 Sedechia, regele lui Iuda, nu va scapa din mainile Caldeilor, ci va fi dat fara indoiala in mainile regelui Babilonului si va grai cu el gura catre gura; ochii lui var vedea ochii aceluia,
5 Împăratul Babilonului va duce pe Zedechia la Babilon, unde va rămâne până când Îmi voi aduce Eu aminte de el, zice Domnul. Chiar dacă vă bateţi împotriva haldeilor, nu veţi avea izbândă." 5 Si acela va duce pe Sedechia la Babilon, unde va si sta el pana-l voi cerceta, zice Domnul. Daca va veti lupta cu Caldeii, nu veti avea izbanda!"
6 Ieremia a zis: "Cuvântul Domnului mi-a vorbit astfel: 6 Atunci Ieremia a zis: "Asa a fost cuvantul Domnului catre mine:
7 "Iată că Hanameel, fiul unchiului tău Şalum, va veni la tine să-ţi spună: "Cumpără ogorul meu care este la Anatot, căci tu ai drept de răscumpărare ca să-l cumperi." 7 Iata vine Hanameel, fiut lui Salum, unchiul tau, vine la tine ca sa-ii zica: "Cumpara pentru tine tarina mea cea din Anatot, pentru ca dupa dreptul de inrudire se cuvine sa o cumperi tu".
8 Şi Hanameel, fiul unchiului meu, a venit la mine, după cuvântul Domnului, în curtea temniţei şi mi-a zis: "Cumpără ogorul meu care este la Anatot, în ţara lui Beniamin, căci tu ai drept de moştenire şi de răscumpărare, cumpără-l!" Am cunoscut că era cuvântul Domnului. 8 si a venit la mine in curtea garzii Hanameel, fiul unchiului meu, dupa cuvantul Domnului, si mi-a zis: "Cumpara tarina mea cea din Anatot, din pamantul lui Veniamin, ca al tau este dreptul de mostenire si al tau este dreptul de rascumparare. Cumpar-o pentru tine!"
9 Şi am cumpărat de la Hanameel, fiul unchiului meu, ogorul de la Anatot, şi i-am cântărit argintul, şaptesprezece sicli de argint. 9 Atunci am cunoscut ca acesta fusese cuvantul Domnului si am cumparat de la Hanameel, fiul unchiului meu, tarina cea din Anatot si i-am cantarit sapte sicli de argint si zece arginti;
10 Am scris un zapis, pe care l-am pecetluit, am pus martori şi am cântărit argintul într-o cumpănă. 10 Apoi am scris zapisul si l-am intarit cu pecetea, am chemat la aceasta martori si am cantarit argintul cu cantarul.
11 Am luat apoi zapisul de cumpărare, pe cel care era pecetluit după Lege şi obiceiuri şi pe cel ce era deschis; 11 Am luat atat zapisul de cumparare cel pecetluit dupa lege si randuiala, cat si pe cel deschis;
12 şi am dat zapisul de cumpărare lui Baruc, fiul lui Neriia, fiul lui Mahseia, în faţa lui Hanameel, fiul unchiului meu, în faţa martorilor care iscăliseră zapisul de cumpărare şi în faţa tuturor iudeilor care se aflau în curtea temniţei. 12 Si am dat acest zapis de cumparare lui Baruh, fiul lui Neria, fiul lui Maasia, in fata lui Hanameel, fiul unchiului meu, si in fata martorilor care iscalisera acest zapis de cumparare, si in fata tuturor Iudeilor, care se aflau in curtea garzii,
13 Şi am dat lui Baruc înaintea lor următoarea poruncă: 13 Si in fata tuturor am poruncit lui Baruh:
14 Aşa vorbeşte Domnul oştirilor, Dumnezeul lui Israel: "Ia zapisele acestea de cumpărare, cel pecetluit şi cel deschis, şi pune-le într-un vas de pământ, ca să se păstreze multă vreme!" 14 Asa zice Domnul Savaot, Dumnezeul lui Israel: "Ia zapisele acestea, - zapisul de cumparare care este pecetluit si zapisul acesta deschis - si le pune intr-un vas de lut, ca sa stea acolo zile multe.
15 Căci aşa vorbeşte Domnul oştirilor, Dumnezeul lui Israel: "Iarăşi se vor mai cumpăra case, ogoare şi vii în ţara aceasta." 15 Ca asa zice Domnul Savant, Dumnezeul lui Israel: Casele, tarinile si viile vor fi din nou cumparate in tara aceasta".
16 După ce am dat zapisul de cumpărare lui Baruc, fiul lui Neriia, am făcut Domnului această rugăciune: 16 Dand eu zapisul de cumparare lui Baruh, fiul lui Neria, m-am rugat Domnului si am zis:
17 "Ah! Doamne Dumnezeule, iată, Tu ai făcut cerurile şi pământul cu puterea Ta cea mare şi cu braţul Tău întins: nimic nu este de mirat din partea Ta! 17 "O, Doamne Dumnezeule, Tu ai facut cerul si pamantul cu puterea Ta cea mare si cu brat inalt si pentru Tine nimic nu este cu neputinta!
18 Tu dai îndurare până la al miilea neam de oameni şi pedepseşti nelegiuirea părinţilor în sânul copiilor lor după ei. Tu eşti Dumnezeul cel mare, cel puternic, al cărui nume este Domnul oştirilor! 18 Tu arati mila la mii si pedepsesti faradelegile parintilor in sanul copiilor lor dupa ei; Tu esti Dumnezeu cel mare si puternic, al Carui nume este Domnul Savaot;
19 Tu eşti mare la sfat şi puternic la faptă, Tu ai ochii deschişi asupra tuturor căilor copiilor oamenilor ca să dai fiecăruia după căile lui, după rodul faptelor lui. 19 Cel mare in sfat si puternic in faptele Tale, ai Carui ochi sunt deschisi asupra tuturor cailor fiilor oamenilor, ca sa dai fiecaruia dupa caile lui si dupa roadele faptelor lui;
20 Tu ai făcut minuni şi semne mari în ţara Egiptului şi până în ziua de azi, şi în Israel, şi printre oameni, şi Ţi-ai făcut un Nume aşa cum este astăzi. 20 Tu ai savarsit semne si minuni in tara Egiptului si savarsesti si astazi in Israel si printre oameni,
21 Ai scos din ţara Egiptului pe poporul tău, Israel, cu minuni şi semne mari, cu mână tare şi cu braţ întins, şi cu o mare groază. 21 Si ti-ai facut nume, ca si astazi, si ai scos pe poporul Tau Israel din pamantul Egiptului prin semne si minuni, cu mana tare si cu brat inalt, in groaza mare,
22 Tu le-ai dat ţara aceasta, pe care juraseşi părinţilor lor că le-o vei da, ţară în care curge lapte şi miere. 22 Si le-ai dat lor tara aceasta, in care curge lapte si miere, pe care o fagaduisesi cu juramant parintilor lor, ca le-o vei da;
23 Ei au venit şi au luat-o în stăpânire. Dar n-au ascultat de glasul Tău, n-au păzit Legea Ta şi n-au făcut tot ce le porunciseşi să facă. Şi atunci ai trimis peste ei toate aceste nenorociri! 23 Si ei au intrat si au pus stapanire pe ea, dar n-au ascultat glasul Tau ca sa se poarte dupa legea Ta si n-au facut ceea ce le-ai poruncit Tu sa faca. De aceea ai adus asupra lor toate aceste nenorociri.
24 Iată, şanţurile de apărare se înalţă împotriva cetăţii şi o ameninţă; cetatea va fi dată în mâinile haldeilor care luptă împotriva ei, biruită de sabie, de foamete şi de ciumă. Ce ai spus Tu s-a întâmplat: Tu însuţi vezi! 24 Iata valurile de pamant se intind pana la cetate ca sa fie luata! Si cetatea prin sabie, foamete si ciuma se da in mainile Caldeilor, care lupta impotriva ei; ceea ce ai zis Tu, aceea se si implineste. Si Tu vezi aceasta.
25 Şi totuşi, Doamne Dumnezeule, Tu mi-ai zis: "Cumpără-ţi un ogor cu argint şi pune şi martori!"… când totuşi cetatea este dată în mâinile haldeilor!" 25 Dar Tu, Doamne Dumnezeule, mi-ai zis: Cumpara-ti o tarina cu argint si cheama martori, tocmai cand cetatea se da in mainile Caldeilor".
26 Cuvântul Domnului a vorbit atunci lui Ieremia, astfel: 26 Atunci a fost cuvantul Domnului catre Ieremia si a zis:
27 "Iată, Eu sunt Domnul Dumnezeul oricărei făpturi. Este ceva de mirat din partea Mea?" 27 "Iata, Eu sunt Domnul Dumnezeu a tot trupul! Este oare ceva cu neputinta la Mine?"
28 De aceea, aşa vorbeşte Domnul: "Iată, dau cetatea aceasta în mâinile haldeilor şi în mâinile lui Nebucadneţar, împăratul Babilonului, şi o va lua. 28 De aceea asa zice Domnul: "Iata voi da cetatea aceasta in mainile Caldeilor si in mainile lui Nabucodonosor, regele Babilonului, si acesta o va lua.
29 Haldeii care luptă împotriva cetăţii acesteia vor intra, îi vor pune foc şi o vor arde împreună cu casele pe acoperişul cărora au adus tămâie lui Baal şi au turnat jertfe de băutură altor dumnezei ca să Mă mânie. 29 Si vor intra Caldeii, care impresoara cetatea aceasta, vor da foc cetatii si o vor arde cu foc pe ea si casele pe ale caror acoperisuri s-au adus tamaieri lui Baal si jertfe cu turnare in cinstea dumnezeilor straini, ca sa Ma manie pe Mine.
30 Căci copiii lui Israel şi copiii lui Iuda n-au făcut din tinereţea lor decât ce este rău înaintea Mea; copiii lui Israel numai M-au mâniat întruna cu lucrarea mâinilor lor, zice Domnul. 30 Ca fiii lui Israel si fiii lui Iuda au facut numai rau inaintea ochilor Mei din tineretile lor; fiii lui Israel M-au maniat necontenit cu faptele mainilor lor, zice Domnul.
31 Căci cetatea aceasta Îmi aţâţă mânia şi urgia, din ziua când s-a zidit şi până azi; de aceea vreau s-o iau dinaintea feţei Mele, 31 Cetatea aceasta, chiar din ziua zidirii sale si pana astazi, pare ca a fost facuta pentru mania Mea si pentru urgia Mea, ca s-o lepad de la fala Mea,
32 din pricina tot răului pe care l-au făcut copiii lui Israel şi copiii lui Iuda ca să Mă mânie, ei, împăraţii lor, căpeteniile lor, preoţii lor şi prorocii lor, oamenii lui Iuda şi locuitorii Ierusalimului. 32 Din pricina raului fiilor lui Israel si al fiilor lui Iuda, pe care l-au facut pentru manierea Mea, ei si regii lor, capeteniile lor, preotii lor si proorocii lor, barbatii lui Iuda si locuitorii Ierusalimului.
33 Mi-au întors spatele, nu s-au uitat la Mine; i-am învăţat, i-am învăţat întruna, dar n-au ascultat şi nu s-au învăţat. 33 Si Mi-au intors spatele, iar nu fata si, cand i-am invatat, dis-de-dimineata i-am invatat si ei n-au voit sa primeasca invatatura;
34 Ci şi-au pus urâciunile idoleşti în Casa peste care este chemat Numele Meu, şi au spurcat-o. 34 In templul asupra caruia s-a chemat numele Meu au pus uraciunile lor, intinandu-l.
35 Au zidit înălţimi lui Baal în valea Ben-Hinon ca să treacă prin foc lui Moloc pe fiii şi fiicele lor: lucru pe care nu li-l poruncisem; şi nici nu-Mi trecuse prin gând că au să facă asemenea grozăvii ca să ducă pe Iuda în păcat." 35 Au facut locuri inalte lui Baal in valea fiilor lui Hinom, ca sa treaca prin foc pe fiii lor si pe fiicele lor in cinstea lui Moloh, ceea ce Eu nu le-am poruncit, si nici prin minte nu Mi-a trecut ca ei vor face aceasta uraciune, ducand in pacat pe Iuda".
36 Şi acum, aşa vorbeşte Domnul Dumnezeul lui Israel despre cetatea aceasta despre care ziceţi: "Va fi dată în mâinile împăratului Babilonului, biruită prin sabie, prin foamete şi prin ciumă." 36 Si acum, asa vorbeste Domnul Dumnezeul lui Israel despre cetatea aceasta, de care ziceti: "Ea se va da in mainile regelui Babilonului prin sabie, foamete si boala ciumei":
37 Iată, îi voi strânge din toate ţările unde i-am izgonit în mânia Mea, în urgia Mea şi în marea Mea supărare; îi voi aduce înapoi în locul acesta şi-i voi face să locuiască în linişte acolo. 37 "Iata ii voi aduna din toate tarile, prin care i-am imprastiat in mania Mea si cu iutimea Mea si in marea Mea intaratare, si ii voi intoarce la locul acesta si le voi da viata fara de primejdie.
38 Ei vor fi poporul Meu, şi Eu voi fi Dumnezeul lor. 38 Ei vor fi poporul Meu si Eu le voi fi Dumnezeu.
39 Le voi da o inimă şi o cale, ca să se teamă de Mine totdeauna, spre fericirea lor şi a copiilor lor după ei. 39 Si le voi da o inima si o cale, ca sa se teama de Mine in toate zilele vietii, spre binele dar si spre binele copiilor lor dupa ei.
40 Voi încheia cu ei un legământ veşnic că nu Mă voi mai întoarce de la ei, ci le voi face bine şi le voi pune în inimă frica de Mine, ca să nu se depărteze de Mine. 40 Voi incheia cu ei legamant vesnic, dupa care Eu nu Ma voi mai intoarce de la ei, ci le voi face bine si voi pune frica Mea in inima lor, ca ei sa nu se mai abata de la Mine.
41 Mă voi bucura să le fac bine, îi voi sădi cu adevărat în ţara aceasta, din toată inima şi din tot sufletul Meu." 41 Ma voi bucura sa le fac bine si-i voi sadi tare in pamantul acesta din toata inima Mea si din tot sufletul Meu".
42 Căci aşa vorbeşte Domnul: "După cum am adus peste poporul aceasta toate aceste mari nenorociri, tot aşa voi aduce peste ei tot binele pe care li-l făgăduiesc. 42 Ca asa zice Domnul: "Dupa cum am adus asupra poporului acestuia acest mare rau, asa voi aduce asupra lor tot binele pe care l-am rostit pentru ei.
43 Se vor cumpăra iarăşi ogoare în ţara aceasta despre care ziceţi că este un pustiu fără oameni şi fără dobitoace şi că este dată în mâinile haldeilor. 43 Si vor cumpara tarina in tara aceasta, de care ziceti: "Aceasta este pustietate fara oameni si fara vite si este data in mana Caldeilor".
44 Se vor cumpăra iarăşi ogoare pe argint, se vor scrie zapise, se vor pecetlui, se vor pune martori, în ţara lui Beniamin şi în împrejurimile Ierusalimului, în cetăţile lui Iuda, în cetăţile de la munte, în cetăţile de la câmpie şi în cetăţile de la miazăzi, căci voi aduce înapoi pe prinşii lor de război, zice Domnul." 44 Vor cumpara tarini pe argint si le vor scrie in zapis si-l vor pecetlui si vor chema martori; cumpara-vor tarine in pamantul lui Veniamin si in imprejurimile Ierusalimului, prin cetatile lui Iuda si prin cetatile din munti, prin cetatile din camp, prin cetatile de la miazazi, ca voi intoarce pe robii lor", zice Domnul.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***