Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 26

1 La începutul domniei lui Ioiachim, fiul lui Iosia, împăratul lui Iuda, a fost rostit următorul cuvânt din partea Domnului: 1 La inceputul domniei lui Ioiachim, fiul lui Iosia, a fost cuvantul acesta de la Domnul:
2 Aşa vorbeşte Domnul: "Stai în curtea Casei Domnului şi spune acelora care vin din toate cetăţile lui Iuda să se închine în Casa Domnului toate cuvintele pe care-ţi poruncesc să li le spui; nu lăsa niciun cuvânt din ele. 2 "Asa zice Domnul: Stai in curtea templului Domnului si graieste tuturor cetatilor lui Iuda, care vin la inchinare in templul Domnului, toate cuvintele ce iti voi porunci sa le graiesti, sa nu lasi nici un cuvant.
3 Poate că vor asculta şi se vor întoarce fiecare de la calea lui cea rea; atunci Mă voi căi de răul pe care Mă gândisem să li-l fac din pricina răutăţii faptelor lor. 3 Poate vor asculta si se vor intoarce de la calea cea rea si atunci Imi va parea rau de nenorocirea pe care aveam de gand sa le-o fac din cauza faptelor lor rele.
4 Să le spui: "Aşa vorbeşte Domnul: "Dacă nu Mă ascultaţi când vă poruncesc să urmaţi Legea Mea pe care v-am pus-o înainte, 4 Si sa le spui: Asa zice Domnul: "Daca nu Ma veti asculta sa umblati dupa legea Mea, pe care v-am dat-o,
5 dacă nu ascultaţi cuvintele robilor Mei proroci, pe care vi-i trimit, pe care vi i-am trimis dis-de-dimineaţă, şi pe care nu i-aţi ascultat, 5 Si sa luati aminte la cuvintele robilor Mei prooroci, pe care-i trimit la voi, pe care-i trimit dis-de-dimineata, si voi nu-i ascultati,
6 atunci voi face Casei acesteia ca lui Silo şi voi face din cetatea aceasta o pricină de blestem pentru toate neamurile pământului." 6 Atunci voi face cu templul acesta ceea ce am facut cu silo, iar cetatea aceasta o voi da spre blestem tuturor popoarelor pamantului".
7 Preoţii, prorocii şi tot poporul au auzit pe Ieremia rostind aceste cuvinte în Casa Domnului. 7 Preotii si proorocii si tot poporul au ascultat pe Ieremia, cand a grait el aceste cuvinte in templul Domnului.
8 Şi când a isprăvit de spus Ieremia tot ce-i poruncise Domnul să spună întregului popor, preoţii, prorocii şi tot poporul au pus mâna pe el şi au zis: "Trebuie să mori negreşit! 8 Iar dupa ce a spus Ieremia tot ce-i poruncise Domnul sa spuna la tot poporul, preotii, proorocii si tot poporul l-au prins si i-au zis: "Tu trebuie sa mori!
9 Pentru ce proroceşti în Numele Domnului şi zici: "Casa aceasta va ajunge ca Silo, şi cetatea aceasta va fi pustiită şi lipsită de locuitori"?" Tot poporul s-a îngrămădit în jurul lui Ieremia în Casa Domnului. 9 De ce proorocesti in numele Domnului si zici: Templul acesta va fi ca Silo si cetatea aceasta se va pustii si va ramane fara locuitori?" Si s-a adunat tot poporul impotriva lui Ieremia la templul Domnului.
10 Când au auzit căpeteniile lui Iuda aceste lucruri, s-au suit din casa împăratului la Casa Domnului şi au şezut la intrarea porţii celei noi a Casei Domnului. 10 si cand au auzit acestea, capeteniile lui Iuda au venit din casa regelui la templul Domnului si au sezut la intrare in poarta cea noua a templului.
11 Atunci preoţii şi prorocii au vorbit astfel căpeteniilor şi întregului popor: "Omul acesta este vinovat de pedeapsa cu moartea; căci a prorocit împotriva cetăţii acesteia, cum aţi auzit voi înşivă cu urechile voastre!" 11 Atunci preotii si proorocii au zis catre capetenii si catre tot poporul asa: "Osanda cu moarte se cuvine acestui om, pentru ca prooroceste impotriva cetatii acesteia, cum ati auzit si voi cu urechile voastre!"
12 Ieremia a zis tuturor căpeteniilor şi întregului popor: "Domnul m-a trimis să prorocesc împotriva Casei acesteia şi împotriva cetăţii acesteia toate lucrurile pe care le-aţi auzit voi. 12 Iar Ieremia a zis catre toate capeteniile si catre tot poporul: "Domnul m-a trimis sa proorocesc impotriva templului acestuia si impotriva cetatii acesteia cuvintele pe care le-ati auzit.
13 Acum îndreptaţi-vă căile şi faptele, ascultaţi glasul Domnului Dumnezeului vostru, şi Domnul Se va căi de răul pe care l-a rostit împotriva voastră! 13 Indreptati-va dar caile voastre si faptele voastre si supuneti-va glasului Domnului Dumnezeului vostru, si Domnului Ii va parea rau de nenorocirea pe care o rostise impotriva voastra.
14 Cât despre mine, iată-mă în mâinile voastre; faceţi-mi ce vi se va părea că este bine şi drept! 14 Iar cat despre mine, iata sunt in mainile voastre, faceti cu mine ce vi se pare bun si drept!
15 Numai să ştiţi că, dacă mă veţi omorî, vă veţi face vinovaţi de sânge nevinovat, voi, cetatea aceasta şi locuitorii ei; căci Domnul m-a trimis în adevăr la voi să rostesc în auzul vostru toate aceste cuvinte!" 15 Dar sa stiti bine ca, de ma veti omori, veti aduce asupra voastra, asupra cetatii acesteia si asupra locuitorilor ei sange nevinovat, caci cu adevarat Domnul m-a trimis la voi sa va spun in urechile voastre toate cuvintele acelea".
16 Căpeteniile şi tot poporul au zis preoţilor şi prorocilor: "Omul acesta nu este vinovat de pedeapsa cu moartea; căci ne-a vorbit în Numele Domnului Dumnezeului nostru!" 16 Atunci capeteniile si tot poporul au zis catre preoti si catre prooroci: "Omul acesta nu este vrednic de osanda cu moarte, pentru ca ne-a grait in numele Domnului Dumnezeului nostru".
17 Şi unii din bătrânii ţării s-au sculat şi au zis întregii adunări a poporului: 17 Atunci s-au ridicat unii din batranii poporului si au zis catre toata adunarea poporului:
18 "Mica din Moreşet prorocea pe vremea lui Ezechia, împăratul lui Iuda, şi spunea întregului popor al lui Iuda: "Aşa vorbeşte Domnul oştirilor: "Sionul va fi arat ca un ogor, Ierusalimul va ajunge un morman de pietre, şi muntele Casei Domnului o înălţime acoperită cu păduri." 18 "Miheia din Moreset a proorocit in zilele lui Iezechia, regele lui Iuda, si a zis catre tot poporul iudeu: asa zice Domnul Savaot: "Sionul va fi arat ca un ogor, Ierusalimul va ajunge o movila de daramaturi si muntele templului acestuia va fi un deal impadurit".
19 L-a omorât însă oare Ezechia, împăratul lui Iuda, şi tot Iuda? Nu s-a temut Ezechia de Domnul? Nu s-a rugat el Domnului? Şi atunci Domnul S-a căit de răul pe care-l rostise împotriva lor. Şi noi să ne împovărăm sufletul cu o nelegiuire aşa de mare?" 19 Omoratu-l-a oare pentru aceasta Iezechia, regele lui Iuda si tot Iuda? Au nu s-a temut el de Domnul si nu s-a rugat Domnului, ca sa-I para rau de nenorocirea pe care o rostise impotriva lor? si noi sa ne impovaram sufletele noastre cu o nelegiuire asa de mare!
20 (A mai fost însă un om care prorocea în Numele Domnului: Urie, fiul lui Şemaia din Chiriat-Iearim. El a prorocit împotriva cetăţii acesteia şi împotriva ţării acesteia tocmai aceleaşi lucruri ca şi Ieremia. 20 De asemenea a mai proorocit in numele Domnului un oarecare Urie, fiul lui Semaia, din Chiriat-Iearim, si a proorocit impotriva cetatii acesteia si impotriva tarii acesteia tocmai cu aceleasi cuvinte, ca si Ieremia.
21 Împăratul Ioiachim, toţi vitejii lui şi toate căpeteniile lui au auzit cuvintele lui, şi împăratul a căutat să-l omoare. Dar Urie, care a fost înştiinţat de lucrul acesta, s-a temut, a fugit şi s-a dus în Egipt. 21 Si cand au auzit cuvintele lui regele Ioiachim si toti curtenii lui si toate capeteniile, a cautat regele sa-l omoare. Si auzind de aceasta, Urie s-a temut si a fugit si a trecut in Egipt.
22 Împăratul Ioiachim a trimis nişte oameni în Egipt şi anume: pe Elnatan, fiul lui Acbor, şi pe alţii împreună cu el în Egipt. 22 Dar regele Ioiachim a trimis si in Egipt oameni si anume: Pe Elnatan, fiul lui Acbor, si pe altii impreuna cu acestia.
23 Aceştia au scos din Egipt pe Urie şi l-au adus la împăratul Ioiachim, care l-a omorât cu sabia şi i-a aruncat trupul mort în mormintele copiilor poporului.) 23 Si au adus pe Urie din Egipt si l-au infatisat la regele Ioiachim, si acesta l-a ucis cu sabia si a aruncat trupul lui acolo unde erau mormintele oamenilor de rand".
24 Totuşi mâna lui Ahicam, fiul lui Şafan, a fost cu Ieremia, şi el n-a lăsat să fie dat pe mâna poporului ca să fie omorât. 24 Dar Ahicam, fiul lui Safan, ocrotea pe Ieremia, ca sa nu fie dat in mana poporului spre ucidere.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***