Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 22

1 Aşa vorbeşte Domnul: "Coboară-te în casa împăratului lui Iuda şi acolo rosteşte cuvintele acestea. 1 Asa a zis Domnul: "Coboara-te in casa regelui lui Iuda si rosteste cuvintele acestea si zi:
2 Să spui: "Ascultă cuvântul Domnului, împărat al lui Iuda care stai pe scaunul de domnie al lui David, tu, slujitorii tăi şi tot poporul care intraţi pe porţile acestea! 2 Regele lui Iuda, cel ce sezi pe scaunul lui David, asculta cuvantul Domnului si tu si slugile tale si poporul tau, care intrati pe portile acestea!
3 Aşa vorbeşte Domnul: "Faceţi dreptate şi judecată; scoateţi pe cel asuprit din mâinile asupritorului; nu chinuiţi pe străin, pe orfan şi pe văduvă; nu apăsaţi şi nu vărsaţi sânge nevinovat în locul acesta! 3 Asa zice Domnul: Faceti judecata si dreptate si scoateti pe cel asuprit din mana asupritorului, nu asupriti si nu impilati pe strain, pe orfan si pe vaduva si sange nevinovat sa nu varsati in locul acesta!
4 Căci dacă lucraţi după cuvântul acesta, vor intra pe porţile casei acesteia împăraţi care stau pe scaunul de domnie al lui David, suiţi în care şi călare pe cai, ei, slujitorii lor şi poporul lor. 4 Caci, de veti implini cuvantul acesta, vor intra pe portile casei acesteia regii cei ce sed in locul lui David, pe scaunul lui, si umbla in care si pe cai, vor intra si ei si slugile lor si poporul lor.
5 Dar dacă nu veţi asculta cuvintele acestea, pe Mine însumi jur, zice Domnul, că această casă va ajunge o dărâmătură!" 5 Iar de nu veti asculta cuvintele acestea, Ma jur pe Mine Insumi, zice Domnul, ca aceasta casa va ajunge pustie.
6 Căci aşa vorbeşte Domnul asupra casei împăratului lui Iuda: "Tu eşti pentru Mine ca Galaadul, ca vârful Libanului; dar, cu adevărat, voi face din tine un pustiu, o cetate fără locuitori! 6 De aceea, asa zice Domnul casei regelui lui Iuda: Galaad Imi esti si varf de Liban, dar te voi face pustietate si cetati nelocuite.
7 Pregătesc împotriva ta nişte nimicitori, fiecare cu armele lui: ei vor tăia cei mai frumoşi cedri ai tăi şi-i vor arunca în foc. 7 Si voi gati impotriva ta pierzatori, care vor avea fiecare arma sa si var taia cei mai frumosi cedri ai tai si-i vor arunca in foc.
8 Multe neamuri vor trece pe lângă cetatea aceasta şi vor zice unul altuia: "Pentru ce a făcut Domnul aşa acestei cetăţi mari?" 8 Multe popoare vor trece prin cetatea aceasta si vor zice unii catre altii: "Pentru ce a facut Domnul asa cu aceasta cetate mare?"
9 Şi se va răspunde: "Pentru că au părăsit legământul Domnului Dumnezeului lor, pentru că s-au închinat înaintea altor dumnezei şi le-au slujit!" 9 Si li se va raspunde: "Pentru ca locuitorii ei au parasit legamantul Domnului Dumnezeului lor, s-au inchinat la alti dumnezei si au slujit acelora".
10 Nu plângeţi pe cel mort şi nu vă bociţi pentru el; ci plângeţi mai degrabă pe cel ce se duce, care nu se mai întoarce şi nu-şi va mai vedea ţara de naştere!" 10 Nu plangeti dupa mort si nu-l bociti, ci plangeti amar dupa cel dus in robie, ca acela nu se va mai intoarce si nu isi va mai vedea tara sa de nastere;
11 Căci aşa vorbeşte Domnul despre Şalum, fiul lui Iosia, împăratul lui Iuda, care domnea în locul tatălui său, Iosia, şi care a ieşit din locul acesta: "Nu se va mai întoarce în el; 11 Caci asa zice Domnul despre Salum, fiul lui Iosia, regele lui Iuda, care a domnit dupa tatal sau, Iosia, si care a iesit din locul acesta: "Nu se va mai intoarce acolo,
12 ci va muri în locul unde este dus rob şi nu va mai vedea ţara aceasta. 12 Ci va muri in locul acela unde a fost dus rob si nu va mai vedea pamantul acesta.
13 Vai de cel ce îşi zideşte casa cu nedreptate, şi odăile, cu nelegiuire; care pune pe aproapele său să lucreze degeaba, fără să-i dea plata; 13 Vai de cel care isi zideste casa din nedreptate si isi face incaperi din faradelegi, care sileste pe aproapele sau sa-i lucreze degeaba si nu-i da plata lui,
14 care zice: "Îmi voi zidi o casă mare şi odăi încăpătoare" şi-i face ferestre multe, o căptuşeşte cu cedru şi o vopseşte cu roşu! 14 Si care zice: "Am sa-mi fac casa mare si odai incapatoare, am sa fac ferestre, am sa le captusesc cu cedru si am sa le vopsesc cu rosu!
15 Împărat eşti tu oare, de te întreci în cedri? Nu mânca tatăl tău şi nu bea şi el? Şi totuşi el făcea dreptate şi judecată şi era fericit! 15 Ai ajuns tu, oare, rege ca sa te falesti cu palate cladite din lemn de cedru? Tatal tau n-a mancat oare si n-a baut? Israel a facut judecata si dreptate si de aceea i-a fost bine.
16 Judeca pricina săracului şi a celui lipsit şi era fericit. Nu înseamnă lucrul acesta a Mă cunoaşte? - zice Domnul. 16 El a judecat pricina saracului si a nenorocitului si de aceea i-a fost bine. Oare nu aceasta inseamna a Ma cunoaste pe Mine? - zice Domnul.
17 Dar tu n-ai ochi şi inimă decât ca să te dedai la lăcomie, ca să verşi sânge nevinovat şi să întrebuinţezi asuprire şi silnicie." 17 Inima ta insa si ochii tai cauta numai la lucrul tau si la varsarea sangelui nevinovat; cauta sa faca numai impilare si silnicie.
18 De aceea, aşa vorbeşte Domnul despre Ioiachim, fiul lui Iosia, împăratul lui Iuda: "Nu-l vor plânge zicând: "Vai, fratele meu! Vai, sora mea!" Nici nu-l vor plânge zicând: "Vai, doamne! Vai, măria sa!" 18 De aceea, asa zice Domnul despre Ioiachim, fiul lui Iosia, regele lui Iuda: "Nu-l vor plange, zicand: "Vai, fratele meu!" sau: "Vai, sora mea!" Nu-l vor plange, zicand: "Vai, doamne!" sau: "Vai, cinstea ta!"
19 Ci va fi înmormântat ca un măgar, va fi târât şi aruncat afară din porţile Ierusalimului!" 19 Ci el va fi ingropat ca un asin; il vor tari si-l vor arunca departe peste portile Ierusalimului.
20 Suie-te pe Liban şi strigă! Înalţă-ţi glasul de pe Basan! Şi strigă de pe înălţimea Abarim! Căci toţi cei ce te iubeau sunt zdrobiţi! 20 Urca-te pe Liban si striga, inalta-ti glasul de pe Vasan si striga de pe Abarim, ca s-au zdrobit toti prietenii tai.
21 Ţi-am vorbit când îţi mergea bine; dar tu ziceai: "Nu pot s-ascult!" Aşa ai lucrat din tinereţea ta şi n-ai ascultat glasul Meu. 21 In vremea propasirii tale Eu ti-am grait, dar tu ai zis: "Nu ascult!" Asa a fost purtarea ta chiar din tineretea ta si n-ai ascultat glasul Meu.
22 Pe toţi păstorii tăi îi va paşte vântul, şi cei ce te iubesc vor merge în robie. Atunci vei fi acoperit de ruşine şi vei roşi din pricina întregii tale răutăţi. 22 Pe toti pastorii tai ii va imprastia vantul, iar prietenii tai se vor duce in robie. Atunci vei fi rusinat si batjocorit pentru toate faptele tale cele rele.
23 Tu, care locuieşti pe Liban acum, care îţi ai cuibul în cedri, cum vei geme când te vor ajunge durerile, dureri ca ale unei femei în munci! 23 O, cel ce locuiesti pe Liban si-ti faci cuibul in cedri, cum vei geme tu, cand te vor ajunge chinurile ca durerile femeii ce naste!
24 Pe viaţa Mea, zice Domnul, că, şi chiar dacă Ieconia, fiul lui Ioiachim, împăratul lui Iuda, ar fi un inel de pecetluit în mâna Mea cea dreaptă, te-aş scoate şi de acolo. 24 Precum e adevarat ca Eu traiesc, a zis Domnul, tot asa este de adevarat ca daca Iehonia, fiul lui Ioiachim, regele lui Iuda, ar fi inel la mana Mea cea dreapta, apoi si de acolo l-as smulge.
25 Te voi da în mâinile celor ce vor să-ţi ia viaţa, în mâinile acelora înaintea cărora tremuri, în mâinile lui Nebucadneţar, împăratul Babilonului, în mâinile haldeilor. 25 Si te voi da in mainile celor ce vor sa-ti ia viata si in mainile celor de care tu te temi, in mainile lui Nabucodonosor, regele Babilonului, si in mainile Caldeilor;
26 Te voi arunca, pe tine şi pe mama ta care te-a născut, într-o altă ţară, unde nu v-aţi născut, şi acolo veţi muri! 26 Si te voi arunca pe tine si pe mama ta, care te-a nascut, in .ara straina, unde nu v-ati nascut
27 Dar în ţara în care vor dori să se întoarcă, nu se vor mai întoarce! 27 si veti muri acolo; iar in pamantul unde va dori sufletul vostru sa se intoarca, nu va veti mai intoarce".
28 Este un vas dispreţuit, sfărâmat, acest Ieconia? Este el un lucru căruia nu-i dai niciun preţ? Pentru ce sunt aruncaţi, oare, el şi sămânţa lui, şi azvârliţi într-o ţară pe care n-o cunosc?" - 28 Au doara acest om, Iehonia, este faptura blestemata si lepadata? Sau este vas netrebnic? Pentru ce sunt aruncati, el si neamul lui, si inca intr-o tara pe care ei n-o stiau?
29 "Ţară, ţară, ţară, ascultă glasul Domnului! 29 O, tara, tara, tara, asculta cuvantul Domnului!
30 Aşa vorbeşte Domnul: "Scrieţi pe omul acesta ca lipsit de copii, ca un om căruia nu-i va merge bine toată viaţa lui; căci niciunul din urmaşii lui nu va izbuti să şadă pe scaunul de domnie al lui David şi să domnească peste Iuda." 30 Asa zice Domnul: "Scrieti pe omul acesta ca lipit de copii, ca om nenorocit in zilele sale, pentru ca nimeni din neamul lui nu va mai sedea pe tronul lui David si sa domneasca peste Iuda!"
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***