Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 2

1 Cuvântul Domnului mi-a vorbit astfel: 1 Fost-a cuvantul Domnului catre mine si a zis:
2 "Du-te şi strigă la urechile cetăţii Ierusalimului: "Aşa vorbeşte Domnul: "Mi-aduc aminte încă de dragostea pe care o aveai când erai tânără, de iubirea ta, când erai logodită, când Mă urmai în pustiu, într-un pământ nesemănat. 2 "Mergi si striga la urechile fiicei Ierusalimului si zi: "Asa graieste Domnul: Mi-am adus aminte de prietenia cea din tineretea ta, de iubirea de pe cand erai mireasa si mi-ai urmat in pustiu, in pamantul cel nesemanat.
3 Atunci Israel era închinat Domnului, era cele dintâi roade ale Lui; toţi cei ce mâncau din ele se făceau vinovaţi, şi venea nenorocirea peste ei, zice Domnul." 3 Atunci Israel era sfintenia Domnului si parga roadelor lui; toti cati mancau din ea se faceau vinovati si nenorocirea venea asupra lor", zice Domnul.
4 Ascultaţi cuvântul Domnului, casa lui Iacov, şi voi, toate familiile casei lui Israel! 4 Casa lui Iacov si toate semintiile casei lui Israel, ascultati cuvantul Domnului! Asa zice Domnul:
5 Aşa vorbeşte Domnul: "Ce nelegiuire au găsit părinţii voştri în Mine, de s-au depărtat de Mine şi au mers după nimicuri, şi au ajuns ei înşişi de nimic? 5 "Ce nedreptate au gasit in Mine parintii vostri, de s-au departat de Mine si s-au dus dupa desertaciune si au devenit ei insisi desertaciune?
6 Ei n-au întrebat: "Unde este Domnul care ne-a scos din ţara Egiptului, care ne-a povăţuit prin pustiu, printr-un pământ uscat şi plin de gropi, printr-un pământ unde domneşte seceta şi umbra morţii, printr-un pământ pe unde nimeni nu trece şi unde nu locuieşte niciun om?" 6 In loc sa zica: Unde este Domnul, Cel ce ne-a scos din pamantul Egiptului si ne-a povatuit prin pustiu, prin pamantul cel gol si nelocuit, prin pamantul cel sec, prin pamantul umbrei mortii, prin care nimeni nu umblase si unde nu locuia om?
7 V-am adus într-o ţară ca o livadă de pomi, ca să-i mâncaţi roadele şi bunătăţile; dar voi aţi venit, Mi-aţi spurcat ţara şi Mi-aţi prefăcut moştenirea într-o urâciune. 7 Eu v-am dus in pamant roditor, ca sa va hraniti cu roadele lui si cu bunatatile lui; voi insa ati intrat si ati spurcat pamantul Meu si mostenirea Mea ati facut-o uraciune.
8 Preoţii n-au întrebat: "Unde este Domnul?" Păzitorii Legii nu M-au cunoscut, păstorii sufleteşti Mi-au fost necredincioşi, prorocii au prorocit prin Baal şi au alergat după cei ce nu sunt de niciun ajutor. 8 Preotii n-au zis: Unde este Domnul? Invatatorii legii nu M-au cunoscut; pastorii au lepadat credinta si proorocii au proorocit in numele lui Baal si s-au dus dupa cei ce nu-i pot ajuta.
9 De aceea, Mă voi certa cu voi, zice Domnul, şi Mă voi certa cu copiii copiilor voştri. 9 De aceea la judecata voi grai impotriva voastra, zice Domnul, si impotriva nepotilor vostri voi cere osanda!
10 Treceţi în ostroavele Chitim şi priviţi! Trimiteţi la Chedar, uitaţi-vă bine şi vedeţi dacă s-a întâmplat acolo aşa ceva: 10 Sa va duceti in insulele Chitim si sa vedeti; trimiteti in Chedar si cercetati cu de-amanuntul si aflati:
11 şi-a schimbat vreodată un popor dumnezeii, măcar că ei nu sunt dumnezei? Dar poporul Meu şi-a schimbat Slava cu ceva care nu este de niciun ajutor! 11 Fost-a, oare, acolo ceva de felul acesta? Schimbatu-si-a oare vreun popor dumnezeii sai, desi aceia nu sunt dumnezei? Poporul Meu insa si-a schimbat slava cu ceea ce nu-l poate ajuta.
12 Miraţi-vă de aşa ceva, ceruri, înfioraţi-vă de spaimă şi groază, zice Domnul. 12 Mirati-va de acestea, ceruri; cutremurati-va, ingroziti-va, zice Domnul!
13 Căci poporul Meu a săvârşit un îndoit păcat: M-au părăsit pe Mine, Izvorul apelor vii, şi şi-au săpat puţuri, puţuri crăpate care nu ţin apă. 13 Ca doua rele a facut poporul Meu: pe Mine, izvorul apei celei vii, M-au parasit, si si-au sapat fantani sparte, care nu pot tine apa.
14 Este Israel un rob cumpărat, sau fiu de rob născut în casă? Atunci pentru ce a ajuns de pradă? 14 Au doara rob sau fiu de rob e Israel? Pentru ce dar s-a facut el prada?
15 Nişte pui de lei mugesc şi strigă împotriva lui şi-i pustiesc ţara; cetăţile îi sunt arse şi fără locuitori. 15 Mugit-au asupra lui puii de leu, ridicatu-si-au glasul lor si au facut pustiu tara lui; cetatile lui sunt fara locuitori.
16 Chiar şi cei din Nof şi Tahpanes îţi vor zdrobi creştetul capului. 16 Chiar si locuitorii din Nof si cei din Tahpanhes ti-au ras capul, Israele!
17 Nu ţi-ai făcut tu singur lucrul acesta pentru că ai părăsit pe Domnul Dumnezeul tău când te îndrepta pe calea cea bună? 17 Oare nu ti-ai pricinuit tu singur aceasta, parasind pe Domnul Dumnezeul tau, cand te povatuia?
18 Şi acum, ce cauţi să te duci în Egipt să bei apa Nilului? Ce cauţi să te duci în Asiria să bei apa râului? 18 Si acum pentru ce ai luat drumul Egiptului, ca sa bei apa din Nil? Si pentru ce ti-ai luat drumul spre Asiria, ca sa bei apa din raul ei?
19 Tu singur te pedepseşti cu răutatea ta şi tu singur te loveşti cu necredincioşia ta, şi vei şti şi vei vedea ce rău şi amar este să părăseşti pe Domnul Dumnezeul tău şi să n-ai nicio frică de Mine, zice Domnul Dumnezeul oştirilor. 19 Lepadarea ta de credinta te va pedepsi si rautatea ta te va mustra. Intelege si vezi cat e de rau si de amar de a parasi pe Domnul Dumnezeul tau si de a nu mai avea nici o teama de Mine, zice Domnul Dumnezeul puterilor.
20 Demult ţi-ai sfărâmat jugul, ţi-ai rupt legăturile şi ai zis: "Nu mai vreau să slujesc ca un rob!" Căci pe orice deal înalt şi sub orice copac verde te-ai întins ca o curvă. 20 Ca in vechime am sfaramat jugul tau si am rupt catusele tale, si tu ai zis: "Nu voi sluji la idoli, si totusi pe tot dealul inalt si sub tot pomul umbros ai facut desfranare.
21 Te sădisem ca o vie minunată şi de cel mai bun soi: cum te-ai schimbat şi te-ai prefăcut într-o coardă de viţă sălbatică? 21 Eu te-am sadit ca pe o vita de soi, ca pe cea mai curata samanta; cum dar Mi te-ai prefacut in ramura salbatica de vita straina?
22 Chiar dacă te-ai spăla cu silitră, chiar dacă ai da cu multă sodă, nelegiuirea ta tot ar rămâne scrisă înaintea Mea, zice Domnul Dumnezeu. 22 Chiar de te-ai spala cu silitra si chiar daca te-ai freca cu lesie, tot patat esti in nedreptatile tale fata de Mine, zice Domnul Dumnezeu.
23 Cum poţi să zici: "Nu m-am spurcat şi nu m-am dus după Baali"? Priveşte-ţi urma paşilor în vale şi vezi ce ai făcut, dromader iute la mers şi care baţi drumurile şi le încrucişezi! 23 Cum poti tu sa zici: Nu m-am intinat si n-am umblat dupa Baal? Priveste la purtarea ta din vale si afla ce ai facut tu, camila zburdalnica, tu care cutreieri toate drumurile,
24 Măgăriţă sălbatică deprinsă cu pustiul, care gâfâie în aprinderea patimii ei, cine o va împiedica să-şi facă pofta? Toţi cei ce o caută n-au nevoie să se ostenească: o găsesc în luna ei. 24 Asina salbatica, deprinsa in pustiu, care in aprinderea poftei ei, soarbe aerul! Cine o va putea impiedica sa-si implineasca pofta? Toti cei ce o cauta nu se vor osteni, ca in luna ei o vor gasi. Cand i s-a zis:
25 Nu te lăsa cu picioarele goale, nu-ţi usca gâtlejul de sete! Dar tu zici: "Degeaba, nu! Căci iubesc dumnezeii străini şi vreau să merg după ei." 25 Intoarce-ti piciorul de la calea stramba si gatul nu-l deprinde a inseta, ea a raspuns: Nu, zadarnic! Caci iubesc dumnezei straini si merg dupa ei.
26 Cum rămâne uluit un hoţ când este prins, aşa de uluiţi vor rămâne cei din casa lui Israel, ei, împăraţii lor, căpeteniile lor, preoţii lor şi prorocii lor. 26 Cum furul cand este prins se rusineaza, asa se va rusina si casa lui Israel si poporul si regii lui si capeteniile lui si proorocii lui si preotii lui, caci au zis lemnului:
27 Ei zic lemnului: "Tu eşti tatăl meu!", şi pietrei: "Tu mi-ai dat viaţa!" Căci ei Îmi întorc spatele şi nu se uită la Mine. Dar când sunt în nenorocire, zic: "Scoală-Te şi scapă-ne!" 27 "Tu esti tatal meu!" Si pietrei i-au grait: "Tu m-ai nascut!", si nu si-au intors spre Mine fata, ci spatele, iar la vreme de nevoie vor zice: "Scoala si ne izbaveste!"
28 Unde sunt dumnezeii tăi pe care ţi i-ai făcut? Să se scoale ei, dacă pot să te scape în vremea nenorocirii! Căci câte cetăţi ai, atâţia dumnezei ai, Iuda! 28 Dar unde-ti sunt, Iudo, dumnezeii care ti i-ai facut? Sa se scoale si sa te izbaveasca la vreme de necaz, daca pot! Caci cate cetati ai, atatia sunt si dumnezeii tai.
29 Pentru ce vă certaţi cu Mine? Toţi Mi-aţi fost necredincioşi, zice Domnul. 29 Pentru ce va certati cu Mine? Toti v-ati purtat cu necredinciosie si ati pacatuit impotriva Mea, zice Domnul.
30 Degeaba v-am lovit copiii, n-au luat seama la certare; sabia voastră a mâncat pe prorocii voştri ca un leu nimicitor. 30 In zadar am batut pe copiii vostri, ca n-au primit invatatura; pe proorocii vostri i-a mancat sabia voastra, ca un leu pierzator, si nu v-ati temut".
31 O, neam rău de oameni, uitaţi-vă bine la cuvântul Domnului care zice: "Am fost Eu un pustiu pentru Israel sau o ţară plină de întuneric beznă? Pentru ce zice atunci poporul Meu: "Suntem slobozi, nu voim să ne întoarcem la Tine"? 31 Asculta, poporule, cuvantul Domnului care zice: "Pustiu am fost Eu oare pentru Israel? Sau tara intunericului am fost? Pentru ce dar poporul Meu zice: Noi insine ne suntem stapani si nu mai venim la Tine?
32 Îşi uită fata podoabele sau mireasa brâul? Dar poporul Meu M-a uitat de zile fără număr. 32 Au doara uita fata podoaba sa si mireasa gateala sa? Poporul Meu insa M-a uitat de zile nenumarate.
33 Ce bine ştii să-ţi întocmeşti căile când este vorba să cauţi ce iubeşti! Chiar şi la nelegiuire te deprinzi. 33 Fiica Ierusalimului, cat de iscusita iti esti tu in caile tale ca sa cauti iubirea! Ba pentru aceasta si la nelegiuiri ti-ai deprins caile tale,
34 Până şi pe poalele hainei tale se află sângele sărmanilor nevinovaţi pe care nu i-ai prins făcând nicio spargere. 34 Si chiar si in poalele hainei tale se afla sangele saracilor nevinovati, pe care nu i-ai prins spargand zidul, si totusi zici:
35 Şi, cu toate acestea, tu zici: "Da, sunt nevinovat! Să se întoarcă acum mânia Lui de la mine!" Iată, Mă voi certa cu tine, pentru că zici: "N-am păcătuit!" 35 "De vreme ce sunt nevinovata, mania Lui de buna seama se va abate de la mine". Pentru ca zici: "N-am gresit", de aceea iata Eu cu tine ma voi judeca.
36 Pentru ce atâta grabă ca să-ţi schimbi drumul? Din Egipt îţi va veni ruşinea, cum ţi-a venit şi din Asiria! 36 De ce atata graba ca sa-ti schimbi calea? Vei fi rusinata de Egipt, cum ai fost rusinata de Asiria.
37 Tot de-acolo vei ieşi cu mâinile pe cap; căci Domnul leapădă pe aceia în care te încrezi, şi nu vei izbuti cu ei. 37 Si de acolo vei iesi cu mainile pe cap, pentru ca a lepadat Domnul pe cei in care tu ti-ai pus nadejdea, pe cei cu care tu nu vei avea izbanda".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***