Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 17

1 Păcatul lui Iuda este scris cu un priboi de fier, cu un vârf de diamant; este săpat pe tabla inimii lor şi pe coarnele altarelor lor. 1 "Pacatul lui Iuda este scris cu condei de fier, cu varf de diamant este sapat pe lespedea inimii lor si pe coarnele jertfelnicelor lor.
2 Cum se gândesc la copiii lor, aşa se gândesc la altarele lor şi la idolii şi Astarteile lor, lângă copacii verzi, pe dealuri înalte. 2 Ca de copiii lor isi aduc aminte de jertfelnicele lor si de locurile de jertfa de pe sub copacii verzi si de pe varfurile dealurilor.
3 Eu dau la pradă muntele Meu şi ogoarele lui, avuţiile tale, toate vistieriile şi înălţimile tale, din pricina păcatelor tale, pe tot ţinutul tău! 3 Ierusalime, muntele Meu, campul, avutia si toate comorile tale le voi da spre prada; voi da si locurile tale inalte din toate hotarele tale, pentru pacatele tale.
4 Din vina ta vei pierde moştenirea pe care ţi-o dădusem; te voi face să slujeşti vrăjmaşului tău într-o ţară pe care n-o cunoşti, căci aţi aprins focul mâniei Mele, care va arde totdeauna." 4 Si tu prin tine insuti te vei lipsi de mostenirea ta, pe care ti-am dat-o Eu si te voi da in robie vrajmasilor tai, in tara pe care tu n-o stii, pentru ca ai aprins focul maniei Mele si in veci va arde".
5 Aşa vorbeşte Domnul: "Blestemat să fie omul care se încrede în om, care se sprijină pe un muritor şi îşi abate inima de la Domnul! 5 Asa zice Domnul: "Blestemat fie omul care se increde in om si isi face sprijin din trup omenesc si a carui inima se departeaza de Domnul.
6 Căci este ca un nenorocit în pustiu şi nu vede venind fericirea; locuieşte în locurile arse ale pustiului, într-un pământ sărat şi fără locuitori. 6 Acela va fi ca ierburile pustiului si nu va vedea cand va veni binele, ci va locui in locurile arse ale pustiului, in pamant neroditor si nelocuit.
7 Binecuvântat să fie omul care se încrede în Domnul şi a cărui nădejde este Domnul! 7 Binecuvantat fie omul care nadajduieste in Domnul si a carui nadejde este Domnul,
8 Căci el este ca un pom sădit lângă ape care-şi întinde rădăcinile spre râu; nu se teme de căldură când vine, şi frunzişul lui rămâne verde; în anul secetei nu se teme şi nu încetează să aducă rod. 8 Deoarece acesta va fi ca pomul sadit langa ape, care-si intinde radacinile pe langa rau si nu stie cand vine arsita; frunzele lui sunt verzi, la timp de seceta nu se teme si nu inceteaza a rodi.
9 Inima este nespus de înşelătoare şi de deznădăjduit de rea; cine poate s-o cunoască? 9 Inima omului este mai vicleana decat orice si foarte stricata! Cine o va cunoaste!
10 Eu, Domnul, cercetez inima şi încerc rinichii, ca să răsplătesc fiecăruia după purtarea lui, după rodul faptelor lui. 10 Eu, Domnul, patrund inima si incerc rarunchii, ca sa rasplatesc fiecaruia dupa caile lui si dupa roada faptelor lui.
11 Ca o potârniche care cloceşte nişte ouă pe care nu le-a ouat ea, aşa este cel ce agoniseşte bogăţii pe nedrept; trebuie să le părăsească în mijlocul zilelor sale, şi la urmă nu este decât un nebun." - 11 Prepelita cloceste ouale pe care nu le-a ouat; asa este si cel ce castiga avutie nedreapta, o lasa la jumatatea zilelor sale si la sfarsitul sau se va trezi ca este un nebun".
12 Scaun de domnie plin de slavă, înălţat de la început, loc al Sfântului nostru Locaş, 12 Tronul slavei, inaltat de la inceput, este locul sfintirii noastre.
13 Doamne, nădejdea lui Israel! Toţi cei ce Te părăsesc vor fi acoperiţi de ruşine. - "Cei ce se abat de la Mine vor fi scrişi pe pământ, căci părăsesc pe Domnul, Izvorul de apă vie." - 13 Tu, Doamne, esti nadejdea lui Israel! Toti cei ce Te parasesc se vor rusina, ca Tu ai zis: "Cei ce se departeaza de Mine vor fi scrisi pe pulbere, pentru ca au parasit pe Domnul, izvorul apei celei vii".
14 Vindecă-mă Tu, Doamne, şi voi fi vindecat; mântuieşte-mă Tu, şi voi fi mântuit; căci Tu eşti slava mea! 14 Vindeca-ma, Doamne, si voi fi vindecat; mantuieste-ma si voi fi mantuit, caci Tu esti lauda mea!
15 Iată, ei îmi zic: "Unde este cuvântul Domnului? Să se împlinească, dar!" 15 Iata acestea-mi zic ei: "Unde este cuvantul Domnului? Sa vina!"
16 Şi eu, ca să Te ascult, n-am vrut să nu fiu păstor; nici n-am dorit ziua nenorocirii, ştii; şi ce a ieşit din buzele mele este descoperit înaintea Ta. 16 Eu nu te-am indemnat totusi la mai rau, nici n-am dorit ziua nenorocirii. Tu stii acestea; si ce a iesit din gura mea e descoperit inaintea fetei Tale.
17 De aceea, nu fi o pricină de groază pentru mine, căci Tu eşti scăparea mea în ziua nenorocirii! 17 Nu fi pricina de groaza pentru mine, ca Tu esti nadejdea mea in ziua stramtorarii.
18 Prigonitorii mei să fie acoperiţi de ruşine, dar să nu fiu ruşinat eu; să tremure ei, dar să nu tremur eu! Adu peste ei ziua nenorocirii, loveşte-i cu o îndoită urgie! - 18 Sa nu ma rusinez eu, ci sa se rusineze apasatorii mei; ei sa tremure, dar sa nu tremur eu! Adu asupra lor ziua necazului si zdrobeste-i cu zdrobire indoita.
19 Aşa mi-a vorbit Domnul: "Du-te şi stai la poarta copiilor poporului, pe care intră şi ies împăraţii lui Iuda, şi la toate porţile Ierusalimului 19 Asa mi-a zis Domnul: "Du-te si stai la poarta fiilor poporului, pe care intra regii lui Iuda, si pe care ies ei, si la toate portile Ierusalimului,
20 şi spune-le: "Ascultaţi cuvântul Domnului, împăraţi ai lui Iuda, tot Iuda şi toţi locuitorii Ierusalimului care intraţi pe aceste porţi!" 20 Si le spune: Regii lui Iuda si tot Iuda si toti locuitorii Ierusalimului, care intrati pe portile acestea, ascultati cuvantul acesta:
21 Aşa vorbeşte Domnul: "Luaţi seama în sufletele voastre să nu purtaţi nicio povară în ziua Sabatului şi să n-o aduceţi înăuntru pe porţile Ierusalimului. 21 Asa graieste Domnul: "Paziti-va sufletele si nu duceti sarcini in ziua de odihna, nici le bagati pe portile Ierusalimului;
22 Să nu scoateţi din casele voastre nicio povară în ziua Sabatului şi să nu faceţi nicio lucrare, ci sfinţiţi ziua Sabatului, cum am poruncit părinţilor voştri. 22 Nu scoateti sarcini din casele voastre in ziua odihnei si nu va indeletniciti cu nici un fel de munca, ci sfintiti ziua odihnei, asa cum am poruncit Eu parintilor vostri,
23 Dar ei n-au ascultat şi n-au luat aminte; ci şi-au înţepenit gâtul ca să n-asculte şi să nu ia învăţătură. 23 Care n-au ascultat si nu si-au plecat urechea, ci si-au invartosat neascultarea, ca sa nu indeplineasca si sa nu ia invatatura.
24 Dacă Mă veţi asculta în adevăr, zice Domnul, şi nu veţi aduce nicio sarcină înăuntru pe porţile acestei cetăţi în ziua Sabatului, ci veţi sfinţi ziua Sabatului şi nu veţi face nicio lucrare în ziua aceasta, 24 De Ma veti asculta, zice Domnul, si nu veti aduce sarcini pe portile acestei cetati in ziua odihnei; ci veti sfinti ziua odihnei si nu va veti indeletnici in acea zi cu nici o munca,
25 atunci pe porţile acestei cetăţi vor intra împăraţi şi voievozi care vor şedea pe scaunul de domnie al lui David; ei vor veni în care şi călare pe cai, ei şi voievozii lor, oamenii lui Iuda şi locuitorii Ierusalimului, şi cetatea aceasta va fi locuită în veci. 25 Atunci pe portile acestei cetati vor intra regi care sed pe scaunul lui David, in alai de care si de cai, ei si capeteniile ostirii lor, oamenii din Iuda si locuitorii Ierusalimului; si cetatea aceasta in veac va fi locuita.
26 Vor veni din cetăţile lui Iuda şi din împrejurimile Ierusalimului, din ţara lui Beniamin, din vale, de pe munte şi de la miazăzi, ca să aducă arderi de tot şi jertfe, să aducă daruri de mâncare şi tămâie şi să aducă jertfe de mulţumire în Casa Domnului. 26 Si vor veni din cetatile lui Iuda, din imprejurimile Ierusalimului si din pamantul lui Veniamin, din ses, din munti si de la miazazi, si vor aduce arderi de tot si jertfe, prinoase si tamaie si jertfe de multumire in templul Domnului.
27 Dar, dacă nu veţi asculta când vă poruncesc să sfinţiţi ziua Sabatului, să nu duceţi nicio povară şi să n-o aduceţi înăuntru pe porţile Ierusalimului în ziua Sabatului, atunci voi aprinde un foc la porţile cetăţii, care va arde casele cele mari ale Ierusalimului şi nu se va stinge." 27 Iar de nu Ma veti asculta ca sa sfintiti ziua odihnei si sa nu duceti sarcini, cand intrati pe portile Ierusalimului in ziua odihnei, voi aprinde foc la portile lui si va arde palatele Ierusalimului si nu se va stinge".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***