Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

123
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Habacuc 2

1 M-am dus la locul meu de strajă şi stăteam pe turn ca să veghez şi să văd ce are să-mi spună Domnul şi ce-mi va răspunde la plângerea mea. 1 Voi sta de straja si ma voi aseza in turnul cel de veghe ca sa priveghez si sa vad ce-mi va grai mie si ce-mi va raspunde la tanguirea mea.
2 Domnul mi-a răspuns şi a zis: "Scrie prorocia şi sap-o pe table, ca să se poată citi uşor! 2 Si Domnul mi-a raspuns si mi-a zis: "Scrie vedenia si o sapa cu slove pe table, ca sa se poata citi usor;
3 Căci este o prorocie a cărei vreme este hotărâtă, se apropie de împlinire şi nu va minţi; dacă zăboveşte, aşteapt-o, căci va veni şi se va împlini negreşit. 3 Caci este o vedenie pentru un timp hotarat; ea se va implini la vreme si nu va fi vedenie mincinoasa. Daca intarzie, asteapt-o, caci ea va veni sigur, fara gres.
4 Iată, i s-a îngâmfat sufletul, nu este fără prihană în el; dar cel neprihănit va trăi prin credinţa lui. 4 Iata ca va pieri acela al carui suflet nu este pe calea cea dreapta, iar dreptul din credinta va fi viu!
5 Ca şi cel beat şi semeţ, cel mândru nu stă liniştit; ci îşi lărgeşte gura ca Locuinţa morţilor, este nesăţios ca moartea, aşa că pe toate neamurile vrea să le strângă la el şi toate popoarele le trage la el. 5 Cat de mult va fi coplesit vrajmasul, omul cel trufas, si nu va ramane cu viata el, care tine gura lui cascata ca locuinta mortilor si nu se satura ca moartea; el, care aduna toate neamurile si cuprinde in el toate popoarele!
6 Nu va fi el de batjocura tuturor acestora, de râs şi de pomină? Se va zice: "Vai de cel ce adună ce nu este al lui! Până când se va împovăra cu datorii?" 6 Oare toate aceste popoare nu vor rosti impotriva lui pilde, fabule si cuvinte cu talc? si vor zice: "Vai de cel ce-si sporeste averea cu ceea ce nu este al lui - pana cand? - si se incarca cu povara zalogurilor luate!
7 Nu se vor ridica deodată cei ce te-au împrumutat? Nu se vor trezi asupritorii tăi, şi vei ajunge prada lor? 7 Oare nu se vor scula fara de veste cei ce te-au imprumutat si nu se vor trezi oare calaii tai? Si tu vei ajunge prada lor!
8 Fiindcă ai jefuit multe neamuri, toată rămăşiţa popoarelor te va jefui, din pricina vărsării sângelui oamenilor, din pricina silniciilor făcute în ţară împotriva cetăţii şi împotriva tuturor locuitorilor ei. 8 Si fiindca tu ai pradat popoare fara numar, si celelalte neamuri te vor prada pe tine, din pricina varsarilor de sange si a silniciilor savarsite impotriva tarii, impotriva cetatii si impotriva tuturor locuitorilor lor.
9 Vai de cel ce strânge câştiguri nelegiuite pentru casa lui, ca să-şi aşeze apoi cuibul într-un loc înalt şi să scape din mâna nenorocirii! 9 Vai de cei ce strang castiguri nelegiuite pentru casa lor si isi aseaza sus de tot cuibul, ca sa scape din mana nenorocirii!
10 Ruşinea casei tale ţi-ai croit, nimicind o mulţime de popoare, şi împotriva ta însuţi ai păcătuit. 10 Prin sfaturile tale ai harazit rusine casei tale, ai nimicit multe popoare si de aceea vei ispasi cu sufletul tau!
11 Căci piatra din mijlocul zidului strigă, şi lemnul care leagă grinda îi răspunde. 11 Caci piatra cea din zid striga si grinda din capriorii casei ii raspunde.
12 Vai de cel ce zideşte o cetate cu sânge, care întemeiază o cetate cu nelegiuire! 12 Vai de cel ce zideste cetatea cu varsari de sange si o intemeiaza pe faradelegi!
13 Iată, când Domnul oştirilor a hotărât lucrul acesta, popoarele se ostenesc pentru foc, şi neamurile se trudesc degeaba. 13 Oare nu este aceasta o randuiala de la Domnul Savaot ca popoarele se trudesc pentru foc si neamurile se muncesc pentru nimica toata?
14 Căci pământul va fi plin de cunoştinţa slavei Domnului ca fundul mării de apele care-l acoperă. 14 Caci pamantul se va umple de cunostinta slavei Domnului, intocmai ca apele care acopera sanul marii.
15 Vai de cel ce dă aproapelui său să bea, vai de tine care îi torni băutură spumoasă şi-l ameţeşti ca să-i vezi goliciunea! 15 Vai de cel ce adapa pe prietenul sau din cupa lui otravita, pana il imbata, ca sa vada goliciunea lui!
16 Te vei sătura de ruşine în loc de slavă; bea şi tu şi dezveleşte-te! Îţi va veni şi ţie rândul să iei paharul din dreapta Domnului şi va veni ruşinea peste slava ta. 16 Tu te-ai saturat de ocara in loc de marire; bea si tu si te imbata! Atunci cupa dreptei Domnului se va intoarce impotriva ta si rusinea va acoperi marirea ta.
17 Căci silniciile făcute împotriva Libanului vor cădea asupra ta, şi pustiirile fiarelor te vor îngrozi, pentru vărsarea sângelui oamenilor şi silniciile făcute în ţară împotriva cetăţii şi împotriva tuturor locuitorilor ei. 17 Caci silnicia impotriva Libanului te va acoperi si distrugerea dobitoacelor te va infricosa din pricina sangelui varsat si a silniciilor facute tarilor si cetatilor si tuturor locuitorilor din ele.
18 La ce ar putea folosi un chip cioplit, pe care-l ciopleşte lucrătorul? La ce ar putea folosi un chip turnat care învaţă pe oameni minciuni, pentru ca lucrătorul care l-a făcut să-şi pună încrederea în el, pe când el făureşte numai nişte idoli muţi? 18 La ce slujeste un chip cioplit, ca sa-l faca mesterul sau? Un chip turnat si o proorocie mincinoasa, ca sa-si puna nadejdea in ele cel care le face, faurind idoli fara glas?
19 Vai de cel ce zice lemnului: "Scoală-te", şi unei pietre mute: "Trezeşte-te!" Poate ea să dea învăţătură? Iată că este împodobită cu aur şi argint, dar în ea nu este un duh care s-o însufleţească. 19 Vai de cel care zice lemnului: "Desteapta-te!" si pietrei mute: "Trezeste-te!" Ne poate ea invata? Poleita cu aur si cu argint, ea nu are in ea suflare de viata.
20 Domnul însă este în Templul Lui cel sfânt. Tot pământul să tacă înaintea Lui!" 20 Dar Domnul este in templul Sau cel sfant; pamantule intreg, taci inaintea Lui!
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***