Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 40

1 După câtăva vreme, s-a întâmplat că paharnicul şi pitarul împăratului Egiptului au supărat pe stăpânul lor, împăratul Egiptului. 1 S-a intamplat insa dupa aceasta ca marele paharnic al regelui Egiptului si marele pitar sa greseasca inaintea regelui Egiptului, stapanul lor.
2 Faraon s-a mâniat pe cei doi dregători ai săi: pe mai marele paharnicilor şi pe mai marele pitarilor. 2 Atunci s-a maniat Faraon pe cei doi dregatori ai sai: pe mai-marele paharnic si pe mai-marele pitar
3 Şi i-a pus sub pază în casa căpeteniei străjerilor, în temniţă, în locul unde fusese închis Iosif. 3 Si i-a pus sub paza in temnita, in casa capeteniei garzii, unde era inchis Iosif.
4 Căpetenia străjerilor i-a pus sub privegherea lui Iosif, care făcea de slujbă lângă ei; şi au stat mai multă vreme în temniţă. 4 Iar capetenia temnitei a randuit la ei pe Iosif sa le slujeasca; si au ramas ei cateva zile in temnita.
5 Paharnicul şi pitarul împăratului Egiptului, care erau închişi în temniţă, au visat într-o noapte amândoi câte un vis, şi anume fiecare câte un vis care putea să capete o tălmăcire deosebită. 5 Intr-o noapte insa mai-marele pitar si mai-marele paharnic ai regelui Egiptului, care erau inchisi in temnita, au visat amandoi vise; dar fiecare visul sau si fiecare vis cu intelesul lui.
6 Iosif, când a venit dimineaţa la ei, s-a uitat la ei; şi i-a văzut trişti. 6 Iar dimineata, cand a intrat Iosif la ei, iata erau tulburati.
7 Atunci a întrebat pe dregătorii lui faraon, care erau cu el în temniţa stăpânului său, şi le-a zis: "Pentru ce aveţi o faţă aşa de posomorâtă azi?" 7 Si a intrebat Iosif pe dregatorii lui Faraon, care erau cu el la stapanul sau sub paza, si le-a zis: "De ce sunt astazi triste fetele voastre?"
8 Ei i-au răspuns: "Am visat un vis şi nu este nimeni care să-l tălmăcească." Iosif le-a zis: "Tălmăcirile sunt ale lui Dumnezeu. Istorisiţi-mi, dar, visul vostru." 8 Iar ei au raspuns: "Am visat niste vise si nu are cine ni le talcui". Zis-a lor Iosif: "Oare talcuirile nu sunt ele de la Dumnezeu? Spuneti-mi dar visele voastre!"
9 Mai marele paharnicilor şi-a istorisit lui Iosif visul şi i-a zis: "În visul meu se făcea că înaintea mea era o viţă. 9 Atunci a spus marele paharnic visul sau lui Iosif si a zis: "Eu am vazut in vis ca era inaintea mea o coarda de vie;
10 Viţa aceasta avea trei mlădiţe. Când a început să dea lăstari, i s-a deschis floarea, şi ciorchinii au făcut struguri copţi. 10 Si coarda aceea avea trei vite; apoi a infrunzit, a inflorit si au crescut struguri si s-au copt.
11 Paharul lui faraon era în mâna mea. Eu am luat strugurii, i-am stors în paharul lui faraon şi am pus paharul în mâna lui faraon." 11 Si paharul lui Faraon era in mana mea; si parea ca am luat un strugure si l-am stors in paharul lui Faraon si am dat paharul in mana lui Faraon".
12 Iosif i-a zis: "Iată tălmăcirea visului: Cele trei mlădiţe sunt trei zile. 12 Acestuia Iosif i-a zis: "Iata talcuirea visului tau: cele trei vite inseamna trei zile.
13 Peste trei zile faraon te va scoate din temniţă, te va pune iarăşi în slujba ta şi vei pune iarăşi paharul în mâna lui faraon, cum obişnuiai mai înainte, când erai paharnicul lui. 13 Dupa trei zile isi va aduce aminte Faraon de dregatoria ta si te va pune iarasi in slujba ta; si vei da lui Faraon paharul in mana, cum faceai mai inainte, cand erai paharnic la el.
14 Dar adu-ţi aminte şi de mine când vei fi fericit şi arată, rogu-te, bunătate faţă de mine; pune o vorbă bună pentru mine la faraon şi scoate-mă din casa aceasta. 14 Deci, cand vei fi la bine, adu-ti aminte si de mine si fa-mi bine de pune pentru mine cuvant la Faraon si ma scoate din inchisoarea aceasta;
15 Căci am fost luat cu sila din ţara evreilor şi chiar aici n-am făcut nimic ca să fiu aruncat în temniţă." 15 Caci eu sunt furat din pamantul Evreilor; si nici aici n-am facut nimic, ca sa fiu aruncat in temnita aceasta".
16 Mai marele pitarilor, văzând că Iosif dăduse o tălmăcire îmbucurătoare, a zis: "Iată, şi în visul meu se făcea că port trei coşuri cu pâine albă pe capul meu. 16 Vazand mai-marele pitar ca a talcuit bine, a zis catre Iosif: "Si eu am visat un vis: si iata ca aveam pe cap trei panere cu paine.
17 În coşul de deasupra de tot erau tot felul de bucate pentru faraon: prăjituri coapte în cuptor; şi păsările mâncau din coşul care era deasupra de tot pe capul meu." 17 Iar in panerul cel mai de deasupra se aflau toate felurile de aluaturi coapte, din care mananca Faraon, si pasarile cerului le ciuguleau din panerul cel de pe capul meu".
18 Iosif a răspuns şi a zis: "Iată-i tălmăcirea: Cele trei coşuri sunt trei zile. 18 Raspunzand acestuia, Iosif i-a zis: "Iata si talcuirea visului tau: cele trei panere inseamna trei zile.
19 Peste trei zile, faraon îţi va lua capul, te va spânzura de un lemn, şi carnea ţi-o vor mânca păsările." 19 Dupa trei zile Faraon iti va lua capul si te va spanzura pe un lemn si pasarile cerului iti vor ciuguli carnea".
20 A treia zi era ziua naşterii lui faraon. El a dat un ospăţ tuturor slujitorilor săi; şi a scos afară din temniţă pe mai marele paharnicilor şi pe mai marele pitarilor, în faţa slujitorilor săi: 20 Iar a treia zi, fiind ziua nasterii lui Faraon, a facut acesta ospat pentru toti dregatorii sai si in mijlocul dregatorilor sai si-a adus aminte de paharnic si de mai-marele pitar;
21 pe mai marele paharnicilor l-a pus iarăşi în slujba lui de paharnic, ca să pună paharul în mâna lui faraon; 21 Si a pus iarasi pe mai-marele paharnic in dregatoria lui, si dadea el paharul lui Faraon in mana;
22 iar pe mai marele pitarilor l-a spânzurat, după tălmăcirea pe care le-o dăduse Iosif. 22 Iar pe mai-marele pitar l-a spanzurat, dupa talcuirea pe care o facuse Iosif.
23 Mai marele paharnicilor nu s-a mai gândit însă la Iosif. L-a uitat. 23 Dar mai-marele paharnic nu si-a mai adus aminte de Iosif, ci l-a uitat.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***