Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 38

1 În vremea aceea, Iuda a părăsit pe fraţii săi şi a tras la un om din Adulam, numit Hira. 1 In vremea aceea s-a intamplat ca Iuda s-a pogorat de la fratii sai si s-a asezat langa un adulamitean, cu numele Hira.
2 Acolo, Iuda a văzut pe fata unui Canaanit, numit Şua; a luat-o de nevastă şi s-a culcat cu ea. 2 Vazand Iuda acolo pe fata unui canaaneu, care se numea Sua, el a luat-o de sotie si a intrat la ea.
3 Ea a rămas însărcinată şi a născut un fiu, pe care l-a numit Er. 3 Si ea, zamislind, a nascut un baiat, si Iuda i-a pus numele Ir.
4 A rămas iarăşi însărcinată şi a mai născut un fiu, căruia i-a pus numele Onan. 4 Zamislind iarasi, a nascut alt baiat si i-a pus numele Onan.
5 A mai născut iarăşi un fiu, căruia i-a pus numele Şela; Iuda era la Czib când a născut ea. 5 Si a mai nascut un baiat si i-a pus numele Sela. Si cand a nascut ea acest fiu, Iuda era la Kezib.
6 Iuda a luat întâiului său născut Er, o nevastă numită Tamar. 6 Apoi Iuda a luat pentru Ir, intaiul nascut al sau, o femeie, cu numele Tamara.
7 Er, întâiul născut al lui Iuda, era rău înaintea Domnului; şi Domnul l-a omorât. 7 Dar Ir, intaiul nascut al lui Iuda, a fost rau inaintea Domnului si de aceea l-a omorat Domnul.
8 Atunci Iuda a zis lui Onan: "Du-te la nevasta fratelui tău, ia-o de nevastă, ca cumnat, şi ridică sămânţă fratelui tău." 8 Atunci a zis Iuda catre Onan: "Intra la femeia fratelui tau, insoara-te cu ea, in puterea leviratului, si ridica urmasi fratelui tau!"
9 Onan, ştiind că sămânţa aceasta n-are să fie a lui, vărsa sămânţa pe pământ ori de câte ori se culca cu nevasta fratelui său, ca să nu dea sămânţă fratelui său. 9 Stiind insa Onan ca nu vor fi urmasii ai lui, de aceea, cand intra la femeia fratelui sau, el varsa samanta jos, ca sa nu ridice urmasi fratelui sau.
10 Ce făcea el n-a plăcut Domnului, care l-a omorât şi pe el. 10 Ceea ce facea el era rau inaintea lui Dumnezeu si l-a omorat si pe acesta.
11 Atunci Iuda a zis nurorii sale Tamar: "Rămâi văduvă în casa tatălui tău până va creşte fiul meu Şela." Zicea aşa ca să nu moară şi Şela ca fraţii lui. Tamar s-a dus şi a locuit în casa tatălui ei. 11 Atunci a zis Iuda catre Tamara, nora sa, dupa moartea celor doi fii ai sai: "Stai vaduva in casa tatalui tau, pana se va face mare Sela, fiul meu!" Caci isi zicea: "Nu cumva sa moara si acesta, ca si fratii lui!" Si s-a dus Tamara si a trait in casa tatalui ei.
12 Au trecut multe zile, şi fata lui Şua, nevasta lui Iuda, a murit. După ce au trecut zilele de jale, Iuda s-a suit la Timna, la cei ce-i tundeau oile, el şi prietenul său Hira, adulamitul. 12 Trecand insa vreme multa, a murit fata lui Sua, sotia lui Iuda. Iar Iuda, dupa ce au trecut zilele de jelire, s-a dus in Timna, la cei ce tundeau oile lui, impreuna cu prietenul sau Hira adulamiteanul.
13 Au dat de veste Tamarei despre lucrul acesta şi i-au zis: "Iată că socrul tău se suie la Timna, ca să-şi tundă oile." 13 Atunci i s-a vestit Tamarei, nora sa, zicandu-i-se: "Iata socrul tau merge la Timna sa-si tunda oile".
14 Atunci ea şi-a lepădat hainele de văduvă, s-a acoperit cu o maramă, s-a îmbrăcat în alte haine şi a şezut jos la intrarea în Enaim, pe drumul care duce la Timna; căci vedea că Şela se făcuse mare, şi ea nu-i fusese dată de nevastă. 14 Iar ea, dezbracand de pe sine hainele sale de vaduvie, s-a infasurat cu un val si, gatindu-se, a iesit si a sezut la poarta Enaim, care este in drumul spre Timna, caci vedea ca Sela crescuse mare si ea nu-i fusese data lui de sotie.
15 Iuda a văzut-o şi a luat-o drept curvă, pentru că îşi acoperise faţa. 15 Si, vazand-o Iuda, a socotit ca este o femeie naravita, caci n-a cunoscut-o, pentru ca isi avea fata acoperita.
16 S-a abătut la ea din drum şi a zis: "Lasă-mă să mă culc cu tine!" Căci n-a cunoscut-o că era nora sa. Ea a zis: "Ce-mi dai ca să te culci cu mine?" 16 Si abatandu-se din cale pe la ea, i-a zis: "Lasa-ma sa intru la tine!" Caci nu stia ca este nora sa. Iar ea a zis: "Ce ai sa-mi dai, daca vei intra la mine?"
17 El a răspuns: "Am să-ţi trimit un ied din turma mea." Ea a zis: "Îmi dai un zălog până îl vei trimite?" 17 Iar el i-a raspuns: "Iti voi trimite un ied din turma mea". Si ea a zis: "Bine, dar sa-mi dai ceva zalog pana mi-l vei trimite".
18 El a răspuns: "Ce zălog să-ţi dau?" Ea a zis: "Inelul tău, lanţul tău şi toiagul pe care-l ai în mână." El i le-a dat. Apoi s-a culcat cu ea; şi ea a rămas însărcinată de la el. 18 Raspuns-a Iuda: "Ce zalog sa-ti dau?" Si ea a zis: "Inelul tau, cingatoarea ta si toiagul ce-l ai in mana". Si el i le-a dat si a intrat la ea si ea a ramas grea.
19 Ea s-a sculat şi a plecat; şi-a scos marama şi s-a îmbrăcat iarăşi în hainele de văduvă. 19 Apoi, sculandu-se, ea s-a dus si-a scos valul sau si s-a imbracat iar cu hainele sale de vaduvie.
20 Iuda a trimis iedul, prin prietenul său adulamitul, ca să scoată zălogul din mâinile femeii. Dar acesta n-a găsit-o. 20 Iar Iuda a trimis iedul pe adulamitean, prietenul sau, ca sa ia zalogul din mainile femeii. Dar n-a mai gasit-o.
21 A întrebat pe oamenii locului şi a zis: "Unde este curva aceea care stătea aici la Enaim, pe drum?" Ei au răspuns: "N-a fost nicio curvă aici." 21 Si a intrebat pe oamenii locului aceluia: "Unde este femeia cea naravita, care sedea la Enaim, la drum?" Iar aceia i-au raspuns: "N-a fost aici nici o femeie naravita!"
22 Adulamitul s-a întors la Iuda şi i-a spus: "N-am găsit-o; şi chiar oamenii de acolo au zis: "N-a fost nicio curvă aici." 22 S-a intors deci acela la Iuda si a zis: "N-am gasit-o si oamenii de acolo mi-au spus ca n-a fost acolo nici o femeie naravita!"
23 Iuda a zis: "Ţină ce a luat, numai să nu ne facem de râs. Iată, am trimis iedul acesta şi n-ai găsit-o." 23 Atunci Iuda a zis: "Sa si le tie! Numai de nu ne-ar face de batjocura. Iata, eu i-am trimis iedul, dar tu n-ai gasit-o".
24 Cam după trei luni, au venit şi au spus lui Iuda: "Tamar, nora ta, a curvit şi a rămas chiar însărcinată în urma curvirii ei." Şi Iuda a zis: "Scoateţi-o afară, ca să fie arsă." 24 Dar, cam dupa vreo trei luni, i s-a spus lui Iuda: "Tamara, nora ta, a cazut in desfranare si iata a ramas insarcinata din desfranare". Iar Iuda a zis: "Scoateti-o si sa fie arsa".
25 După ce au scos-o afară, ea a trimis să spună socrului său: "De la omul acela, ale cui sunt lucrurile acestea, am rămas eu însărcinată; vezi, te rog, al cui este inelul acesta, lanţurile acestea şi toiagul acesta." 25 Dar cand o duceau, ea a trimis la socrul sau, zicand: "Eu sunt ingreunata de acela ale caruia sunt lucrurile acestea". Apoi a adaugat: "Afla al cui e inelul acesta, cingatoarea aceasta si toiagul acesta!"
26 Iuda le-a cunoscut şi a zis: "Ea este mai puţin vinovată decât mine, fiindcă n-am dat-o de nevastă fiului meu Şela." Şi nu s-a mai împreunat cu ea de atunci. 26 Si le-a cunoscut Iuda si a zis: "Tamara e mai dreapta decat mine, pentru ca nu am dat-o lui Sela, fiul meu". Si n-a mai cunoscut-o pe ea.
27 Când i-a venit vremea să nască, iată că în pântecele ei erau doi gemeni. 27 Iar cand era sa nasca, s-a aflat ca are in pantece doi gemeni.
28 Şi în timpul naşterii, unul a scos mâna înainte; moaşa i-a apucat mâna şi a legat-o cu un fir roşu, zicând: "Acesta a ieşit cel dintâi." 28 In vremea nasterii s-a ivit mana unuia, iar moasa a luat si i-a legat la mana un fir de ata rosie, zicand: "Acesta a iesit intai".
29 Dar el a tras mâna înapoi şi a ieşit fratele său. Atunci moaşa a zis: "Ce spărtură ai făcut!" De aceea i-a pus numele Pereţ. 29 Dar acesta si-a tras mana inapoi si indata a iesit fratele lui. Si ea a zis: "Cum ai rupt tu piedica? Ruptura sa fie asupra ta!" Si i-a pus numele Fares.
30 În urmă a ieşit fratele lui, care avea firul roşu la mână; de aceea i-au pus numele Zerah. 30 Dupa aceea a iesit si fratele lui, cu firul de ata rosie la mana, si i s-a pus numele Zara.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***