Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 32

1 Iacov şi-a văzut de drum; şi l-au întâlnit îngerii lui Dumnezeu. 1 Dupa aceea Iacov s-a dus in calea sa. Si cautand, el a vazut ostirea lui Dumnezeu tabarata, caci l-au intampinat ingerii lui Dumnezeu.
2 Când i-a văzut, Iacov a zis: "Aceasta este tabăra lui Dumnezeu!" De aceea a pus locului aceluia numele Mahanaim 2 Iacov insa, cand i-a vazut, a zis: "Aceasta este tabara lui Dumnezeu!" Si a pus locului aceluia numele Mahanaim, adica doua tabere.
3 Iacov a trimis înainte nişte soli la fratele său, Esau, în ţara Seir, în ţinutul lui Edom. 3 Apoi a trimis Iacov soli inaintea sa, la fratele sau Isav, in tinutul Seir din tara Edomului,
4 El le-a dat porunca următoare: "Iată ce să spuneţi domnului meu Esau: "Aşa vorbeşte robul tău Iacov: "Am locuit la Laban şi am rămas la el până acum; 4 Si le-a poruncit, zicand: "Asa sa ziceti catre domnul meu Isav: Asa graieste robul tau Iacov: Am stat la Laban si am trait la el pana acum.
5 am boi, măgari, oi, robi şi roabe, şi trimit să dea de ştire lucrul acesta domnului meu, ca să capăt trecere înaintea ta." 5 Am boi si asini, oi, slugi si slujnice, si am trimis sa vesteasca pe domnul meu Isav, ca sa afle robul tau bunavointa inaintea ta".
6 Solii s-au întors înapoi la Iacov şi au zis: "Ne-am dus la fratele tău, Esau; şi el vine înaintea ta cu patru sute de oameni." 6 Si intorcandu-se la Iacov, i-au spus solii: "Am fost la fratele tau Isav si iata el vine in intampinarea ta cu patru sute de oameni".
7 Iacov s-a înspăimântat foarte mult şi l-a apucat groaza. A împărţit în două tabere oamenii pe care-i avea cu el, oile, boii şi cămilele 7 Iacov insa s-a spaimantat foarte si nu stia ce sa faca. Si a impartit oamenii, care erau cu el, boii, oile si camilele in doua tabere.
8 şi a zis: "Dacă vine Esau împotriva uneia din tabere şi o bate, tabăra care va rămâne va putea să scape." 8 Si a zis Iacov: "De va navali Isav asupra unei tabere si o va bate, va scapa cealalta tabara".
9 Iacov a zis: "Dumnezeul tatălui meu Avraam, Dumnezeul tatălui meu Isaac! Tu, Doamne, care mi-ai zis: "Întoarce-te în ţara ta şi în locul tău de naştere şi voi îngriji ca să-ţi meargă bine!" 9 Apoi Iacov a zis: "Dumnezeul tatalui meu Avraam si Dumnezeul tatalui meu Isaac, Doamne, Tu, Cel ce mi-ai zis: Intoarce-te in tara ta de nastere, si Eu iti voi face bine,
10 Eu sunt prea mic pentru toate îndurările şi pentru toată credincioşia, pe care ai arătat-o faţă de robul Tău; căci am trecut Iordanul acesta numai cu toiagul meu, şi iată că acum fac două tabere. 10 Nu sunt vrednic de toate indurarile Tale si de toate binefacerile ce mi-ai aratat mie, robului Tau, ca numai cu toiagul am trecut deunazi Iordanul acesta, iar acum am doua tabere;
11 Izbăveşte-mă, Te rog, din mâna fratelui meu, din mâna lui Esau! Căci mă tem de el, ca să nu vină şi să mă lovească, pe mine, pe mame şi pe copii. 11 Izbaveste-ma dar din mana fratelui meu, din mana lui Isav, caci ma tem de el, ca nu cumva sa vina si sa ma omoare pe mine si pe aceste mame cu copii.
12 Şi Tu ai zis: "Eu voi îngriji ca să-ţi meargă bine şi-ţi voi face sămânţa ca nisipul mării, care, de mult ce este, nu se poate număra." 12 Caci Tu ai zis: iti voi face bine si voi inmulti neamul tau ca nisipul marii, cat nu se va putea numara din pricina multimii".
13 Iacov a petrecut noaptea în locul acela. A luat din ce mai avea cu el şi a pus deoparte, ca dar pentru fratele său, Esau: 13 Si a ramas acolo in noaptea aceea. Apoi a luat din cele ce avea si a trimis dar fratelui sau Isav:
14 două sute de capre şi douăzeci de ţapi, două sute de oi şi douăzeci de berbeci, 14 Doua sute de capre si douazeci de tapi, doua sute de oi si douazeci de berbeci,
15 treizeci de cămile alăptătoare cu mânjii lor, patruzeci de vaci şi zece tauri, douăzeci de măgăriţe şi zece măgăruşi. 15 Treizeci de camile mulgatoare cu manjii lor, patruzeci de vaci si zece tauri, douazeci de asine si zece asini.
16 Le-a dat robilor săi, turmă cu turmă, deosebit, şi a poruncit robilor săi: "Treceţi înaintea mea şi lăsaţi o depărtare între fiecare turmă." 16 Si a dat fiecare din aceste turme deosebi in seama slugilor sale si a zis slugilor sale: "Treceti inaintea mea si sa fie departate turmele una de alta".
17 A dat celui dintâi porunca următoare: "Când te va întâlni fratele meu, Esau, şi te va întreba: "Al cui eşti? Unde te duci? Şi a cui este turma aceasta dinaintea ta?" 17 Celui dintai i-a poruncit, zicand: "Cand te va intalni fratele meu Isav si te va intreba: Al cui esti tu si unde te duci, si ale cui sunt acestea, ce merg inaintea ta,
18 Să răspunzi: "A robului tău Iacov; ea este un dar trimis domnului meu Esau; şi el însuşi vine în urma noastră." 18 Sa zici: Ale robului tau Iacov; e dar trimis lui Isav, stapanul meu. Iata vine si el dupa noi!"
19 A dat aceeaşi poruncă celui de al doilea, celui de al treilea şi tuturor celor ce mânau turmele: "Aşa să vorbiţi domnului meu Esau când îl veţi întâlni. 19 Asa a poruncit Iacov si slugii celei de a doua si celei de a treia si tuturor celor ce mergeau cu turmele, zicand: "Asa sa spuneti lui Isav, cand il veti intalni.
20 Să spuneţi: "Iată, robul tău Iacov vine şi el după noi." Căci îşi zicea el: "Îl voi potoli cu darul acesta, care merge înaintea mea; în urmă îl voi vedea faţă în faţă şi poate că mă va primi cu bunăvoinţă." 20 Si sa-i mai spuneti: Iata si el, robul tau Iacov, vine dupa noi". Caci isi zicea: Voi imblanzi fata lui cu darurile ce-mi merg inainte si numai dupa aceea voi vedea fata lui, si asa poate ma va primi.
21 Astfel darul a trecut înainte, iar el a rămas în tabără în noaptea aceea. 21 Si au pornit darurile inaintea lui, iar el a ramas noaptea aceea in tabara.
22 Tot în noaptea aceea s-a sculat, a luat pe cele două neveste ale lui, pe cele două roabe şi pe cei unsprezece copii ai lui şi a trecut vadul Iabocului. 22 Dar s-a sculat noaptea si luand pe cele doua femei ale sale si pe cele doua roabe si pe cei unsprezece copii ai sai, a trecut Iabocul prin vad.
23 I-a luat, i-a trecut pârâul şi a trecut tot ce avea. 23 Iar dupa ce i-a luat si i-a trecut raul, a trecut si toate ale sale.
24 Iacov însă a rămas singur. Atunci un om s-a luptat cu el până în revărsatul zorilor. 24 Ramanand Iacov singur, s-a luptat Cineva cu dansul pana la revarsatul zorilor.
25 Văzând că nu-l poate birui, omul acesta l-a lovit la încheietura coapsei, aşa că i s-a scrântit încheietura coapsei lui Iacov pe când se lupta cu el. 25 Vazand insa ca nu-l poate rapune Acela, S-a atins de incheietura coapsei lui si i-a vatamat lui Iacov incheietura coapsei, pe cand se lupta cu el.
26 Omul acela a zis: "Lasă-Mă să plec, căci se revarsă zorile." Dar Iacov a răspuns: "Nu Te voi lasă să pleci până nu mă vei binecuvânta." 26 Si i-a zis: "Lasa-Ma sa plec, ca s-au ivit zorile!" Iacov I-a raspuns: "Nu Te las pana nu ma vei binecuvanta".
27 Omul acela i-a zis: "Cum îţi este numele?" "Iacov", a răspuns el. 27 Si l-a intrebat Acela: "Care iti este numele?" Si el a zis: "Iacov!"
28 Apoi a zis: "Numele tău nu va mai fi Iacov, ci te vei chema Israel; căci ai luptat cu Dumnezeu şi cu oameni şi ai fost biruitor." 28 Zisu-i-a Acela: "De acum nu-ti va mai fi numele Iacov, ci Israel te vei numi, ca te-ai luptat cu Dumnezeu si cu oamenii si ai iesit biruitor!"
29 Iacov L-a întrebat: "Spune-mi, Te rog, numele Tău." El a răspuns: "Pentru ce Îmi ceri numele?" Şi l-a binecuvântat acolo. 29 Si a intrebat si Iacov, zicand: "Spune-mi si Tu numele Tau!" Iar Acela a zis: "Pentru ce intrebi de numele Meu? El e minunat!" Si l-a binecuvantat acolo.
30 Iacov a pus locului aceluia numele Peniel; "căci", a zis el, "am văzut pe Dumnezeu faţă în faţă şi totuşi am scăpat cu viaţă." 30 Si a pus Iacov locului aceluia numele Peniel, adica fata lui Dumnezeu, caci si-a zis: "Am vazut pe Dumnezeu in fata si mantuit a fost sufletul meu! "
31 Răsărea soarele când a trecut pe lângă Peniel. Însă Iacov şchiopăta din coapsă. 31 Iar cand rasarea soarele, trecuse de Peniel, dar el schiopata din pricina soldului.
32 Iată de ce, până în ziua de azi, israeliţii nu mănâncă vâna de la încheietura coapsei; căci Dumnezeu a lovit pe Iacov la încheietura coapsei în vână. 32 De aceea fiii lui Israel pana astazi nu mananca muschiul de pe sold, pentru ca Cel ce S-a luptat a atins incheietura soldului lui Iacov, in dreptul acestui muschi.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***