Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 30

1 Când a văzut Rahela că nu face copii lui Iacov, a pizmuit pe sora sa şi a zis lui Iacov: "Dă-mi copii, ori mor!" 1 Iar Rahila, vazand ca ea n-a nascut lui Iacov nici un fiu, a prins pizma pe sora sa si a zis lui Iacov: "Da-mi copii, iar de nu, voi muri".
2 Iacov s-a mâniat pe Rahela şi a zis: "Sunt eu oare în locul lui Dumnezeu, care te-a oprit să ai copii?" 2 Maniindu-se insa Iacov pe Rahila, i-a zis: "Au doara eu sunt Dumnezeu, Care a starpit rodul pantecelui tau?"
3 Ea a zis: "Iată roaba mea, Bilha; culcă-te cu ea, ca să nască pe genunchii mei şi să am şi eu copii prin ea." 3 Atunci Rahila a zis catre Iacov: "Iata roaba mea Bilha; intra la ea si ea va naste pe genunchii mei si voi avea si eu copii printr-insa".
4 Şi i-a dat de nevastă pe roaba ei, Bilha; şi Iacov s-a culcat cu ea. 4 Si i-a dat pe Bilha, roaba sa, de femeie si a intrat Iacov la ea;
5 Bilha a rămas însărcinată şi a născut lui Iacov un fiu. 5 Iar Bilha, roaba Rahilei, a zamislit si a nascut lui Iacov un fiu.
6 Rahela a zis: "Mi-a făcut Dumnezeu dreptate, mi-a auzit glasul şi mi-a dăruit un fiu." De aceea i-a pus numele Dan. 6 Atunci Rahila a zis: "Dumnezeu mi-a facut dreptate, a auzit glasul meu si mi-a dat fiu". De aceea i-a pus numele Dan.
7 Bilha, roaba Rahelei, a rămas iar însărcinată şi a născut lui Iacov un al doilea fiu. 7 Si a zamislit iarasi Bilha, roaba Rahilei, si a mai nascut un fiu lui Iacov;
8 Rahela a zis: "Am luptat cu Dumnezeu împotriva surorii mele şi am biruit." De aceea i-a pus numele Neftali. 8 Iar Rahila a zis: "Lupta dumnezeiasca m-am luptat cu sora mea, am biruit si am ajuns deopotriva cu sora mea!" De aceea i-a pus numele Neftali.
9 Când a văzut Lea că nu mai naşte, a luat pe roaba sa, Zilpa, şi a dat-o lui Iacov de nevastă. 9 Lia insa, vazand ca a incetat de a mai naste, a luat pe roaba sa Zilpa si a dat-o lui Iacov de femeie si el a intrat la ea;
10 Zilpa, roaba Leii, a născut lui Iacov un fiu. 10 Zilpa, roaba Liei, a nascut lui Iacov un fiu.
11 "Cu noroc!" a zis Lea. De aceea i-a pus numele Gad. 11 Atunci a zis Lia: "Noroc" Si i-a pus numele Gad.
12 Zilpa, roaba Leii, a născut un al doilea fiul lui Iacov. 12 Apoi iarasi a zamislit Zilpa, roaba Liei, si a nascut lui Iacov alt fiu.
13 "Ce fericită sunt!" a zis Lea; "căci femeile mă vor numi fericită." De aceea i-a pus numele Aşer. 13 Si a zis Lia: "Spre fericirea mea s-a nascut, ca ma vor ferici femeile!" Si i-a pus numele Aser.
14 Ruben a ieşit odată afară, pe vremea seceratului grâului, şi a găsit mandragore pe câmp. Le-a adus mamei sale, Lea. Atunci Rahela a zis Leii: "Dă-mi, te rog, din mandragorele fiului tău." 14 Iar pe vremea seceratului graului s-a dus Ruben si, gasind in tarina mandragore, le-a adus la mama sa Lia. Rahila insa a zis catre Lia, sora sa: "Da-mi si mie din mandragorele fiului tau!"
15 Ea i-a răspuns: "Nu-ţi ajunge că mi-ai luat bărbatul, de vrei să iei şi mandragorele fiului meu?" Şi Rahela a zis: "Ei bine! Poate să se culce cu tine în noaptea aceasta, pentru mandragorele fiului tău." 15 Iar Lia a zis: "Nu-ti ajunge ca mi-ai luat barbatul? Vrei sa iei si mandragorele fiului meu?" Si Rahila a zis: "Nu asa, ci pentru mandragorele fiului tau, sa se culce Iacov noaptea aceasta cu tine!"
16 Seara, pe când se întorcea Iacov de la câmp, Lea i-a ieşit înainte şi a zis: "La mine ai să vii, căci te-am cumpărat cu mandragorele fiului meu." Şi în noaptea aceea s-a culcat cu ea. 16 Venind Iacov seara de la camp, i-a iesit Lia inainte si i-a zis: "Sa intri la mine astazi, ca te-am cumparat cu mandragorele fiului meu!" Si in noaptea aceea s-a culcat Iacov cu ea.
17 Dumnezeu a ascultat pe Lea, care a rămas însărcinată şi a născut lui Iacov al cincilea fiu. 17 Si a auzit Dumnezeu pe Lia si ea a zamislit si a nascut lui Iacov al cincilea fiu.
18 Lea a zis: "M-a răsplătit Dumnezeu, pentru că am dat bărbatului meu pe roaba mea." De aceea i-a pus numele Isahar. 18 Atunci a zis Lia: "Mi-a dat rasplata Dumnezeu pentru ca am dat barbatului meu pe roaba mea". Si a pus copilului numele Isahar, adica rasplata.
19 Lea a rămas iarăşi însărcinată şi a născut un al şaselea fiul lui Iacov. 19 Apoi a mai zamislit Lia inca o data si a nascut lui Iacov al saselea fiu.
20 Lea a zis: "Frumos dar mi-a dat Dumnezeu! De data aceasta bărbatul meu va locui cu mine, căci i-am născut şase fii." De aceea i-a pus numele Zabulon 20 Si a zis Lia: "Dar minunat mi-a daruit Dumnezeu in timpul de acum! De acum barbatul meu va sedea la mine, ca i-am nascut sase feciori". Si a pus copilului numele Zabulon.
21 În urmă, a născut o fată, căreia i-a pus numele Dina. 21 Dupa aceea Lia a mai nascut o fata si i-a pus numele Dina.
22 Dumnezeu Şi-a adus aminte de Rahela, a ascultat-o şi a făcut-o să aibă copii. 22 Dar si-a adus aminte Dumnezeu si de Rahila si a auzit-o Dumnezeu si i-a deschis pantecele.
23 Ea a rămas însărcinată şi a născut un fiu; şi a zis: "Mi-a luat Dumnezeu ocara!" 23 Si zamislind, ea a nascut lui Iacov un fiu; si a zis Rahila: "Ridicat-a Dumnezeu ocara de la mine!"
24 Şi i-a pus numele Iosif zicând: "Domnul să-mi mai adauge un fiu!" 24 Si a pus copilului numele Iosif, zicand: "Domnul imi va mai da si alt fiu!"
25 După ce a născut Rahela pe Iosif, Iacov a zis lui Laban: "Lasă-mă să plec, ca să mă duc acasă, în ţara mea. 25 Iar dupa ce a nascut Rahila pe Iosif, Iacov a zis catre Laban: "Lasa-ma sa plec, sa ma duc la mine, in pamantul meu.
26 Dă-mi nevestele şi copiii, pentru care ţi-am slujit, şi voi pleca; fiindcă ştii ce slujbă ţi-am făcut." 26 Da-mi femeile mele si copiii mei, pentru care ti-am slujit, ca sa ma duc, caci tu stii ce slujba ti-am facut".
27 Laban i-a zis: "Dacă am căpătat trecere înaintea ta, mai zăboveşte; văd bine că Domnul m-a binecuvântat din pricina ta; 27 Laban insa i-a zis: "De am aflat har inaintea ta, mai ramai la mine! Caci vad bine ca Dumnezeu m-a binecuvantat prin venirea ta".
28 hotărăşte-mi simbria ta şi ţi-o voi da." 28 Apoi a adaugat: "Spune simbria ce voiesti si-ti voi da-o!"
29 Iacov i-a răspuns: "Ştii cum ţi-am slujit şi cum ţi-au propăşit vitele cu mine; 29 Iacov insa i-a raspuns: "Tu stii cum ti-am slujit si cum sunt vitele tale, de cand am venit eu la tine;
30 căci puţinul pe care-l aveai înainte de venirea mea, a crescut mult, şi Domnul te-a binecuvântat ori încotro am mers eu. Acum, când am să muncesc şi pentru casa mea?" 30 Caci erau putine cand am venit eu, iar de atunci s-au inmultit si te-a binecuvantat Dumnezeu prin venirea mea. Cand insa am sa lucrez eu si pentru casa mea?"
31 Laban a zis: "Ce să-ţi dau?" Şi Iacov a răspuns: "Să nu-mi dai nimic. Dacă te învoieşti cu ce-ţi voi spune, îţi voi paşte turma şi mai departe şi o voi păzi. 31 Raspunsu-i-a Laban: "Ce sa-ti dau?" Si Iacov a zis: "Sa nu-mi dai nimic. Dar de faci ce-ti voi spune eu, voi mai paste si voi mai pazi oile tale.
32 Azi am să trec prin toată turma ta; am să pun deoparte din oi orice miel sein şi pestriţ şi orice miel negru, şi din capre tot ce este pestriţ şi sein. Aceasta să fie simbria mea. 32 Sa treaca astazi toate oile tale pe dinaintea noastra si sa despartim din ele orice oaie pestrita sau tarcata sau neagra, iar dintre capre cele pestrite sau tarcate: aceea sa fie simbria mea.
33 Iată cum se va dovedi cinstea mea: de acum încolo, când ai să vii să-mi vezi simbria, tot ce nu va fi sein şi pestriţ între capre şi negru între miei, şi se va găsi la mine, să fie socotit ca furat." 33 Credinciosia mea va raspunde pentru mine inaintea ta maine, cand vei veni sa-mi statornicesti simbria: tot ce nu va fi baltat sau tarcat intre caprele mele si tot ce nu va fi tarcat sau negru intre oile mele se va socoti ca furat de mine".
34 Laban a zis: "Bine! Fie aşa cum ai zis." 34 Zis-a Laban catre el: "Bine, sa fie cum zici tu!"
35 În aceeaşi zi, a pus deoparte ţapii bălţaţi şi pestriţi, toate caprele seine şi pestriţe, toate cele ce aveau alb pe ele şi toţi mieii care erau negri. Le-a dat în mâinile fiilor săi. 35 Si a ales Iacov in ziua aceea tapii cei vargati sau pestriti si toate caprele baltate sau tarcate, toate cate erau cu cit de putin alb, si toate oile tarcate sau negre si le-a dat in seama fiilor sai.
36 Apoi a pus o depărtare de trei zile de drum între el şi Iacov; şi Iacov păştea celelalte oi ale lui Laban. 36 Iar Laban a hotarat ca departarea intre dansul si oile lui Iacov sa fie cale de trei zile. Si a ramas Iacov sa pasca celelalte oi ale lui Laban.
37 Iacov a luat nuiele verzi de plop, de migdal şi de platan; a despuiat de pe ele fâşii de coajă şi a făcut să se vadă albeaţa care era pe nuiele. 37 Dupa aceea si-a luat Iacov nuiele verzi de plop, de migdal si de paltin, si a crestat pe ele dungi albe, luand de pe nuiele fasii de coaja pana la albeata nuielelor.
38 Apoi a pus nuielele pe care le despuiase de coajă în jgheaburi, în adăpători, sub ochii oilor care veneau să bea, ca atunci când vor veni să bea, să zămislească. 38 Apoi punea nuielele crestate in jgheaburile de adapat, ca, venind sa bea, oile sa zamisleasca inaintea nuielelor din adapatori.
39 Oile zămisleau uitându-se la nuiele şi făceau miei bălţaţi, seini şi pestriţi. 39 Si zamisleau oile cum erau nuielele si fatau oile miei pestriti, tarcati si negri.
40 Iacov despărţea mieii aceştia şi abătea feţele oilor din turma lui Laban către cele seine şi bălţate. Şi-a făcut astfel turme deosebite, pe care nu le-a împreunat cu turma lui Laban. 40 Iar mieii acestia ii alegea Iacov si punea inaintea oilor lui Laban numai tot ce era pestrit si tot ce era negru; dar turmele sale le tinea despartite si nu le amesteca cu oile lui Laban.
41 Ori de câte ori se înfierbântau oile cele mai tari, Iacov punea nuielele în jgheaburi, sub ochii oilor, ca ele să zămislească uitându-se la nuiele. 41 Afara de aceasta Iacov, cand zamisleau oile cele bune, punea nuiele pestrite in adapatori inaintea lor, ca sa zamisleasca ele cum erau nuielele;
42 Când oile erau slabe, nu punea nuielele; aşa că cele slabe erau pentru Laban, iar cele tari pentru Iacov. 42 Iar cand zamisleau cele rele, nu le punea nuielele si asa cele ce se cuveneau lui Laban erau slabe, iar cele ce se cuveneau lui Iacov erau voinice.
43 Omul acesta s-a îmbogăţit astfel din ce în ce mai mult; a avut multe turme, robi şi roabe, cămile şi măgari. 43 De aceea s-a imbogatit omul acesta foarte, foarte tare, si avea multime de vite marunte si vite mari, roabe si robi, camile si asini.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***