Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 29

1 Iacov a pornit la drum şi s-a dus în ţara celor ce locuiesc la răsărit. 1 Sculandu-se apoi, Iacov s-a dus in pamantul fiilor Rasaritului, la Laban, fiul lui Batuel Arameul si fratele Rebecai, mama lui Iacov si a lui Isav.
2 S-a uitat înainte şi iată că pe câmp era o fântână; şi lângă ea erau trei turme de oi, care se odihneau; căci la fântâna aceasta obişnuiau ciobanii să-şi adape turmele. Şi piatra de pe gura fântânii era mare. 2 Si cautand el o data, iata in camp o fantana, iar langa ea trei turme de oi culcate; caci din fantana aceea se adapau turmele si pe gura fantanii era o piatra mare.
3 Toate turmele se strângeau acolo; ciobanii prăvăleau piatra de pe gura fântânii, adăpau turmele şi apoi puneau piatra iarăşi la loc pe gura fântânii. 3 Cand se adunau acolo toate turmele, ciobanii pravaleau piatra de pe gura fantanii si adapau oile, apoi iar puneau piatra la locul ei pe gura fantanii.
4 Iacov a zis păstorilor: "Fraţilor, de unde sunteţi?" "Din Haran", au răspuns ei. 4 Deci a zis Iacov catre pastori: "Fratilor, de unde sunteti voi?" Iar ei au zis: "Noi suntem din Haran".
5 El le-a zis: "Cunoaşteţi pe Laban, fiul lui Nahor?" "Îl cunoaştem", i-au răspuns ei. 5 Si el le-a zis: "Cunoasteti voi pe Laban, feciorul lui Nahor?" Raspuns-au aceia: "Il cunoastem".
6 El le-a zis: "Este sănătos?" "Sănătos", au răspuns ei. Şi tocmai atunci venea Rahela, fata lui, cu oile. 6 Zis-a iarasi Iacov: "E sanatos?" Si ei au zis: "Sanatos. Iata Rahila, fata lui, vine cu oile".
7 El a zis: "Iată, soarele este încă sus şi-i prea devreme ca să strângeţi vitele: adăpaţi oile, apoi duceţi-vă şi paşteţi-le iarăşi." 7 Zis-a Iacov catre ei: "Mai e inca mult din zi si nu e inca vremea sa se adune turmele; adapati oile si duceti-va de le pasteti".
8 Ei au răspuns: "Nu putem, până nu se vor strânge toate turmele; atunci se prăvăleşte piatra de pe gura fântânii şi vom adăpa oile." 8 Iar ei au zis: "Pana nu se aduna toti pastorii, nu putem sa pravalim piatra de pe gura fantanii, ca sa adapam oile!"
9 Pe când le vorbea el încă, veni Rahela cu oile tatălui său; căci ea le păzea. 9 Inca graind el cu ei, iata a venit Rahila, fiica lui Laban, cu oile tatalui sau, caci ea pastea oile tatalui sau.
10 Când a văzut Iacov pe Rahela, fata lui Laban, fratele mamei sale, şi turma lui Laban, fratele mamei sale, s-a apropiat, a prăvălit piatra de pe gura fântânii şi a adăpat turma lui Laban, fratele mamei sale. 10 Vazand Iacov pe Rahila, fiica lui Laban, fratele mamei sale, si oile lui Laban, fratele mamei sale, s-a apropiat Iacov si a pravalit piatra de pe gura fantanii si a adapat oile lui Laban, fratele mamei sale.
11 Apoi Iacov a sărutat pe Rahela şi a început să plângă tare. 11 Si a sarutat Iacov pe Rahila si si-a ridicat glasul si a plans.
12 Iacov a spus Rahelei că este rudă cu tatăl ei, că este fiul Rebecăi. Şi ea a dat fuga de a spus tatălui său. 12 Apoi a spus Rahilei ca-i ruda cu tatal ei si ca-i fiul Rebecai. Iar ea a alergat si a spus tatalui sau toate acestea.
13 Cum a auzit Laban de Iacov, fiul surorii sale, i-a alergat înainte, l-a îmbrăţişat, l-a sărutat şi l-a adus în casă. Iacov a istorisit lui Laban toate cele întâmplate. 13 Auzind Laban de sosirea lui Iacov, fiul surorii sale, a alergat in intampinarea lui si, imbratisandu-l, l-a sarutat si l-a adus in casa sa si el a povestit lui Laban toate.
14 Şi Laban i-a zis: "Cu adevărat, tu eşti os din oasele mele şi carne din carnea mea!" Iacov a stat la Laban o lună. 14 Iar Laban i-a zis: "Tu esti din oasele mele si din carnea mea". Si a stat Iacov la el o luna de zile.
15 Apoi Laban a zis lui Iacov: "Fiindcă eşti rudă cu mine, să-mi slujeşti oare degeaba? Spune-mi ce simbrie vrei?" 15 Atunci Laban a zis catre Iacov: "Au doara imi vei sluji in dar, pentru ca imi esti ruda? Spune-mi, care-ti va fi simbria?"
16 Laban însă avea două fete: cea mai mare se numea Lea, şi cea mai mică Rahela. 16 Laban insa avea doua fete: pe cea mai mare o chema Lia si pe cea mai mica o chema Rahila.
17 Lea avea ochii slabi; dar Rahela era frumoasă la statură şi mândră la faţă. 17 Lia era bolnava de ochi, iar Rahila era chipesa la statura si tare frumoasa la fata.
18 Iacov iubea pe Rahela şi a zis: "Îţi voi sluji şapte ani pentru Rahela, fata ta cea mai mică." 18 Lui Iacov insa ii era draga Rahila si a zis: "Iti voi sluji sapte ani pentru Rahila, fata ta cea mai mica".
19 Şi Laban a răspuns: "Mai bine să ţi-o dau ţie decât s-o dau altuia. Rămâi la mine!" 19 Zisu-i-a Laban: "Mai bine s-o dau dupa tine decat s-o dau dupa alt barbat. Ramai la mine!"
20 Astfel Iacov a slujit şapte ani pentru Rahela; şi anii aceştia i s-au părut ca vreo câteva zile, pentru că o iubea. 20 Si a slujit Iacov pentru Rahila sapte ani si i s-a parut numai cateva zile, pentru ca o iubea.
21 În urmă Iacov a zis lui Laban: "Dă-mi nevasta, căci mi s-a împlinit sorocul, ca să intru la ea." 21 Apoi a zis Iacov catre Laban: "Da-mi femeia, ca mi s-au implinit zilele sa intru la ea".
22 Laban a adunat pe toţi oamenii locului şi a făcut un ospăţ. 22 Atunci a chemat Laban pe toti oamenii locului aceluia si a facut ospat.
23 Seara, a luat pe fiica sa Lea şi a adus-o la Iacov, care s-a culcat cu ea. 23 Iar seara a luat Laban pe fiica sa Lia si a bagat-o inauntru si a intrat Iacov la ea.
24 Şi Laban a dat ca roabă fetei sale Lea pe roaba sa Zilpa. 24 Si Laban a dat pe roaba sa Zilpa, roaba fiicei sale Lia.
25 A doua zi dimineaţa, iată că era Lea. Atunci Iacov a zis lui Laban: "Ce mi-ai făcut? Nu ţi-am slujit oare pentru Rahela? Pentru ce m-ai înşelat?" 25 Dar cand s-a facut ziua, iata era Lia. Si a zis Iacov catre Laban: "Pentru ce mi-ai facut aceasta? Nu Ii-am slujit eu oare pentru Rahila? Pentru ce m-ai inselat?"
26 Laban a răspuns: "În locul acesta nu-i obicei să se dea cea mai tânără înaintea celei mai mari. 26 Raspuns-a Laban: "Aici la noi nu se pomeneste sa se marite fata cea mai mica inaintea celei mai mari.
27 Isprăveşte săptămâna cu aceasta şi-ţi vom da şi pe cealaltă pentru slujba pe care o vei mai face la mine alţi şapte ani." 27 Implineste aceasta saptamana de nunta si-ti voi da-o si pe aceea, pentru slujba ce-mi vei mai face alti sapte ani!"
28 Iacov a făcut aşa şi a isprăvit săptămâna cu Lea; apoi Laban i-a dat de nevastă pe fiica sa Rahela. 28 Si a facut Iacov asa: a implinit saptamana de nunta si i-a dat Laban si pe Rahila, fiica sa, de femeie.
29 Şi Laban a dat ca roabă fetei sale Rahela pe roaba sa Bilha. 29 Atunci a dat Laban pe roaba sa Bilha, roaba fiicei sale Rahila.
30 Iacov a intrat şi la Rahela, pe care o iubea mai mult decât pe Lea; şi a mai slujit la Laban alţi şapte ani. 30 A intrat deci Iacov si la Rahila si iubea el pe Rahila mai mult decat pe Lia. Apoi a mai slujit Iacov lui Laban alti sapte ani.
31 Domnul a văzut că Lea nu era iubită; şi a făcut-o să aibă copii, pe când Rahela era stearpă. 31 Vazand insa Domnul Dumnezeu ca Lia era dispretuita, a deschis pantecele ei, iar Rahila fu stearpa.
32 Lea a rămas însărcinată şi a născut un fiu, căruia i-a pus numele Ruben; "căci", a zis ea, "Domnul a văzut mâhnirea mea, şi acum bărbatul meu are să mă iubească negreşit." 32 A zamislit deci Lia si a nascut lui Iacov un fiu, caruia i-a pus numele Ruben, zicand: "A cautat Domnul la smerenia mea si mi-a dat fiu; de acum ma va iubi barbatul meu".
33 A rămas iarăşi însărcinată şi a născut un fiu; şi a zis: "Domnul a auzit că nu eram iubită şi mi-a dat şi pe acesta." De aceea i-a pus numele Simeon. 33 Apoi a zamislit Lia iarasi si a nascut lui Iacov al doilea fiu si a zis: "Auzit-a Domnul ca nu sunt iubita si mi-a dat si pe acesta". Si i-a pus numele Simeon.
34 Iar a rămas însărcinată şi a născut un fiu; şi a zis: "De data aceasta bărbatul meu se va alipi de mine, căci i-am născut trei fii." De aceea i-a pus numele Levi. 34 Si iarasi a zamislit ea si a mai nascut un fiu si a zis: "De acum se va lipi de mine barbatul meu, caci i-am nascut trei fii". De aceea i-a pus acestuia numele Levi.
35 A rămas iarăşi însărcinată şi a născut un fiu; şi a zis: "De data aceasta voi lăuda pe Domnul." De aceea i-a pus numele Iuda. Şi a încetat să mai nască. 35 Si iarasi a zamislit si a mai nascut un fiu si a zis: "Acum voi lauda pe Domnul!" De aceea i-a pus numele Iuda. Apoi a incetat Lia de a mai naste.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***