Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 21

1 Domnul Şi-a adus aminte de cele ce spusese Sarei, şi Domnul a împlinit faţă de Sara ce făgăduise. 1 Apoi a cautat Domnul spre Sarra, cum ii spusese, si i-a facut Domnul Sarrei, cum ii fagaduise.
2 Sara a rămas însărcinată şi a născut lui Avraam un fiu la bătrâneţe, la vremea hotărâtă, despre care-i vorbise Dumnezeu. 2 Si a zamislit Sarra si a nascut lui Avraam un fiu la batranete, la vremea aratata de Dumnezeu.
3 Avraam a pus fiului său nou-născut, pe care i-l născuse Sara, numele Isaac. 3 Si a pus Avraam fiului sau, pe care i-l nascuse Sarra, numele Isaac.
4 Avraam a tăiat împrejur pe fiul său Isaac, la vârsta de opt zile, cum îi poruncise Dumnezeu. 4 Si Avraam a taiat imprejur pe Isaac, fiul sau, in ziua a opta, cum ii poruncise Dumnezeu.
5 Avraam era în vârstă de o sută de ani la naşterea fiului său, Isaac. 5 Avraam insa era de o suta de ani, cand i s-a nascut Isaac, fiul sau,
6 Şi Sara a zis: "Dumnezeu m-a făcut de râs: oricine va auzi va râde de mine." 6 Iar Sarra a zis: "Ras mi-a pricinuit mie Dumnezeu; ca oricine va auzi aceasta, va rade!"
7 Şi a adăugat: "Cine s-ar fi gândit să spună lui Avraam că Sara va da ţâţă la copii? Şi totuşi i-am născut un fiu la bătrâneţe!" 7 Si apoi a adaugat: "Cine ar fi putut spune lui Avraam ca Sarra va hrani prunci la sanul sau? Si totusi i-am nascut fiu la batranetile sale!"
8 Copilul s-a făcut mare şi a fost înţărcat. Avraam a făcut un ospăţ mare în ziua când a fost înţărcat Isaac. 8 Si crescand copilul, a fost intarcat. Iar Avraam a facut ospat mare in ziua in care a fost intarcat Isaac, fiul sau.
9 Sara a văzut râzând pe fiul pe care-l născuse lui Avraam, egipteanca Agar. 9 Vazand insa Sarra ca fiul egiptencii Agar, pe care aceasta il nascuse lui Avraam, rade de Isaac, fiul ei,
10 Şi a zis lui Avraam: "Izgoneşte pe roaba aceasta şi pe fiul ei; căci fiul roabei acesteia nu va moşteni împreună cu fiul meu, cu Isaac." 10 A zis catre Avraam: "Izgoneste pe roaba aceasta si pe fiul ei, caci fiul roabei acesteia nu va fi mostenitor cu fiul meu, Isaac!"
11 Cuvintele acestea n-au plăcut deloc lui Avraam, din pricina fiului său. 11 Si s-au parut cuvintele acestea lui Avraam foarte grele pentru fiul sau Ismael.
12 Dar Dumnezeu a zis lui Avraam: "Să nu te mâhneşti de cuvintele acestea, din pricina copilului şi din pricina roabei tale: fă Sarei tot ce-ţi cere; căci numai din Isaac va ieşi o sămânţă, care va purta cu adevărat numele tău. 12 Dumnezeu insa a zis catre Avraam: "Sa nu ti se para grele cuvintele cele pentru prunc si pentru roaba; toate cate-ti va zice Sarra, asculta glasul ei; pentru ca numai cei din Isaac se vor chema urmasii tai.
13 Dar şi pe fiul roabei tale îl voi face un neam, căci este sămânţa ta." 13 Dar si pe fiul roabei acesteia il voi face neam mare, pentru ca si el este din samanta ta".
14 A doua zi, Avraam s-a sculat de dimineaţă; a luat pâine şi un burduf cu apă, pe care l-a dat Agarei şi i l-a pus pe umăr; i-a dat şi copilul şi i-a dat drumul. Ea a plecat şi a rătăcit prin pustiul Beer-Şeba. 14 Atunci s-a sculat Avraam dis-de-dimineata; a luat paine si un burduf cu apa si le-a dat Agarei; apoi, punandu-i pe umeri copilul, a slobozit-o; si, plecand ea, a ratacit prin pustiul Beer-Seba.
15 Când s-a isprăvit apa din burduf, a aruncat copilul sub un tufiş 15 Cand insa s-a sfarsit apa din burduf, a lepadat ea copilul sub un maracine.
16 şi s-a dus de a şezut în faţa lui la o mică depărtare de el, ca la o aruncătură de arc; căci zicea ea: "Să nu văd moartea copilului!" A şezut, dar, în faţa lui, la o parte, a ridicat glasul şi a început să plângă. 16 Si ducandu-se, a sezut in preajma lui, ca la o bataie de arc, caci isi zicea: "Nu voiesc sa vad moartea copilului meu!" Si, sezand ea acolo de o parte, si-a ridicat glasul si a plans.
17 Dumnezeu a auzit glasul copilului; şi Îngerul lui Dumnezeu a strigat din cer pe Agar şi i-a zis: "Ce ai tu, Agar? Nu te teme, căci Dumnezeu a auzit glasul copilului în locul unde este. 17 Si a auzit Dumnezeu glasul copilului din locul unde era si ingerul lui Dumnezeu a strigat din cer catre Agar si a zis: "Ce e, Agar? Nu te teme, ca a auzit Dumnezeu glasul copilului din locul unde este!
18 Scoală-te, ia copilul şi ţine-l de mână; căci voi face din el un neam mare." 18 Scoala, ridica copilul si-l tine de mana, caci am sa fac din el un popor mare!"
19 Şi Dumnezeu i-a deschis ochii şi ea a văzut un izvor de apă; s-a dus de a umplut burduful cu apă şi a dat copilului să bea. 19 Atunci i-a deschis Dumnezeu ochii si a vazut o fantana cu apa si, mergand, si-a umplut burduful cu apa si a dat copilului sa bea.
20 Dumnezeu a fost cu copilul, care a crescut, a locuit în pustiu şi a ajuns vânător cu arcul. 20 Si era Dumnezeu cu copilul si a crescut acesta, a locuit in pustiu, si s-a facut vanator.
21 A locuit în pustiul Paran şi mama sa i-a luat o nevastă din ţara Egiptului. 21 A locuit deci Ismael in pustiul Faran si mama sa i-a luat femeie din tara Egiptului.
22 În vremea aceea, Abimelec, însoţit de Picol, căpetenia oştirii lui, a vorbit astfel lui Avraam: "Dumnezeu este cu tine în tot ce faci. 22 In vremea aceea, Abimelec si Ahuzat, care luase pe nora lui, si Ficol, capetenia ostirii lui, au zis catre Avraam: "Dumnezeu e cu tine in toate cate faci.
23 Jură-mi acum, aici, pe Numele lui Dumnezeu, că nu mă vei înşela niciodată, nici pe mine, nici pe copiii mei, nici pe nepoţii mei şi că vei avea faţă de mine şi faţă de ţara în care locuieşti ca străin, aceeaşi bunăvoinţă pe care o am eu faţă de tine." 23 Jura-mi, deci, aici pe Dumnezeu ca nu-mi vei face strambatate nici mie, nici fiului meu, nici neamului meu; ci, cum ti-am facut eu bine tie, asa sa-mi faci si tu mie si tarii in care esti oaspete!"
24 Avraam a zis: "Jur!" 24 Raspuns-a Avraam: "Jur!"
25 Dar Avraam a băgat vină lui Abimelec pentru o fântână de apă, pe care puseseră mâna cu sila robii lui Abimelec. 25 Dar a mustrat Avraam pe Abimelec pentru fantanile de apa, pe care i le rapisera slugile lui Abimelec.
26 Abimelec a răspuns: "Nu ştiu cine a făcut lucrul acesta; nici tu nu mi-ai dat de ştire şi nici eu nu aflu decât azi." 26 Iar Abimelec i-a zis: "Nu stiu cine ti-a facut lucrul acesta; nici tu nu mi-ai spus nimic, nici eu n-am auzit decat astazi".
27 Şi Avraam a luat oi şi boi, pe care i-a dat lui Abimelec; şi au făcut legământ amândoi. 27 Si a luat Avraam oi si vite si a dat lui Abimelec si au incheiat amandoi legamant.
28 Avraam a pus deoparte şapte mieluşele din turmă. 28 Apoi Avraam a pus de o parte sapte mielusele.
29 Şi Abimelec a zis lui Avraam: "Ce sunt aceste şapte mieluşele pe care le-ai pus deoparte?" 29 Iar Abimelec a zis catre Avraam: "Ce sunt aceste sapte mielusele, pe care le-ai osebit?"
30 El a răspuns: "Trebuie să primeşti din mâna mea aceste şapte mieluşele, pentru ca să-mi slujească de mărturie că am săpat fântâna aceasta." 30 Raspuns-a Avraam: "Aceste sapte mielusele sa le iei de la mine, ca sa-mi fie marturie, ca eu am sapat fantana aceasta!"
31 Iată de ce locul acela se numeşte Beer-Şeba; căci acolo şi-au jurat ei credinţă unul altuia. 31 De aceea s-a si numit locul acela Beer-Seba, pentru ca acolo au jurat ei amandoi.
32 Astfel au făcut ei legământ la Beer-Şeba. După aceea, Abimelec s-a sculat împreună cu Picol, căpetenia oştirii sale, şi s-au întors în ţara filistenilor. 32 Si dupa ce au facut ei legamant la Beer-Seba, s-a sculat Abimelec si Ahuzat, care luase pe nora lui, si Ficol, capetenia ostirii lui, si s-au intors in tara Filistenilor.
33 Avraam a sădit un tamarisc la Beer-Şeba; şi a chemat acolo Numele Domnului Dumnezeului celui Veşnic. 33 Iar Avraam a sadit o dumbrava la Beer-Seba si a chemat acolo numele Domnului Dumnezeului celui vesnic.
34 Avraam a locuit multă vreme ca străin în ţara filistenilor. 34 Si a mai trait Avraam in tara Filistenilor zile multe, ca strain.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***