Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 11

1 Tot pământul avea o singură limbă şi aceleaşi cuvinte. 1 In vremea aceea era in tot pamantul o singura limba si un singur grai la toti.
2 Pornind ei înspre răsărit, au dat peste o câmpie în ţara Şinear; şi au descălecat acolo. 2 Purcezand de la rasarit, oamenii au gasit in tara Senaar un ses si au descalecat acolo.
3 Şi au zis unul către altul: "Haidem! să facem cărămizi şi să le ardem bine în foc." Şi cărămida le-a ţinut loc de piatră, iar smoala le-a ţinut loc de var. 3 Apoi au zis unul catre altul: "Haidem sa facem caramizi si sa le ardem cu foc!" Si au folosit caramida in loc de piatra, iar smoala in loc de var.
4 Şi au mai zis: "Haidem! să ne zidim o cetate şi un turn al cărui vârf să atingă cerul şi să ne facem un nume, ca să nu fim împrăştiaţi pe toată faţa pământului!" 4 Si au zis iarasi: "Haidem sa ne facem un oras si un turn al carui varf sa ajunga la cer si sa ne facem faima inainte de a ne imprastia pe fata a tot pamantul!"
5 Domnul S-a coborât să vadă cetatea şi turnul pe care-l zideau fiii oamenilor. 5 Atunci S-a pogorat Domnul sa vada cetatea si turnul pe care-l zideau fiii oamenilor.
6 Şi Domnul a zis: "Iată, ei sunt un singur popor şi toţi au aceeaşi limbă; şi iată de ce s-au apucat; acum nimic nu i-ar împiedica să facă tot ce şi-au pus în gând. 6 Si a zis Domnul: "Iata, toti sunt de un neam si o limba au si iata ce s-au apucat sa faca si nu se vor opri de la ceea ce si-au pus in gand sa faca.
7 Haidem! să Ne coborâm şi să le încurcăm acolo limba, ca să nu-şi mai înţeleagă vorba unii altora!" 7 Haidem, dar, sa Ne pogoram si sa amestecam limbile lor, ca sa nu se mai inteleaga unul cu altul".
8 Şi Domnul i-a împrăştiat de acolo pe toată faţa pământului; aşa că au încetat să zidească cetatea. 8 Si i-a imprastiat Domnul de acolo in tot pamantul si au incetat de a mai zidi cetatea si turnul.
9 De aceea cetatea a fost numită Babel, căci acolo a încurcat Domnul limba întregului pământ, şi de acolo i-a împrăştiat Domnul pe toată faţa pământului. 9 De aceea s-a numit cetatea aceea Babilon, pentru ca acolo a amestecat Domnul limbile a tot pamantul si de acolo i-a imprastiat Domnul pe toata fata pamantului.
10 Iată spiţa neamului lui Sem: La vârsta de o sută de ani, Sem a născut pe Arpacşad, la doi ani după potop. 10 Iata acum istoria vietii neamului lui Sem: Sem era de o suta de ani, cand i s-a nascut Arfaxad, la doi ani dupa potop.
11 După naşterea lui Arpacşad, Sem a trăit cinci sute de ani; şi a născut fii şi fiice. 11 Dupa nasterea lui Arfaxad, Sem a mai trait cinci sute de ani si a nascut fii si fiice si apoi a murit.
12 La vârsta de treizeci şi cinci de ani, Arpacşad a născut pe Şelah. 12 Arfaxad a trait o suta treizeci si cinci de ani si atunci i s-a nascut Cainan. Dupa nasterea lui Cainan, Arfaxad a mai trait trei sute treizeci de ani si a nascut fii si fiice si apoi a murit.
13 După naşterea lui Şelah, Arpacşad a mai trăit patru sute trei ani; şi a născut fii şi fiice. 13 Cainan a trait o suta treizeci de ani si atunci i s-a nascut Selah. Dupa nasterea lui Selah, Cainan a mai trait trei sute treizeci de ani si a nascut fii si fiice si apoi a murit.
14 La vârsta de treizeci de ani, Şelah a născut pe Eber. 14 Selah a trait o suta treizeci de ani si atunci i s-a nascut Eber.
15 După naşterea lui Eber, Şelah a mai trăit patru sute trei ani; şi a născut fii şi fiice. 15 Iar dupa nasterea lui Eber, Selah a mai trait trei sute treizeci de ani, si a nascut fii si fiice si apoi a murit.
16 La vârsta de treizeci şi patru de ani, Eber a născut pe Peleg. 16 Eber a trait o suta treizeci si patru de ani si atunci i s-a nascut Peleg.
17 După naşterea lui Peleg, Eber a mai trăit patru sute treizeci de ani; şi a născut fii şi fiice. 17 Iar dupa nasterea lui Peleg, Eber a mai trait trei sute saptezeci de ani si a nascut fii si fiice si apoi a murit.
18 La vârsta de treizeci de ani, Peleg a născut pe Reu. 18 Peleg a trait o suta treizeci de ani si atunci i s-a nascut Ragav.
19 După naşterea lui Reu, Peleg a mai trăit două sute nouă ani; şi a născut fii şi fiice. 19 Iar dupa nasterea lui Ragav, Peleg a mai trait doua sute noua ani, si a nascut fii si fiice si apoi a murit.
20 La vârsta de treizeci şi doi de ani, Reu a născut pe Serug. 20 Ragav a trait o suta treizeci si doi de ani si atunci i s-a nascut Serug.
21 După naşterea lui Serug, Reu a mai trăit două sute şapte ani; şi a născut fii şi fiice. 21 Iar dupa nasterea lui Serug, Ragav a mai trait doua sute sapte ani si a nascut fii si fiice si apoi a murit.
22 La vârsta de treizeci de ani, Serug a născut pe Nahor. 22 Serug a trait o suta treizeci de ani si atunci i s-a nascut Nahor.
23 După naşterea lui Nahor, Serug a mai trăit două sute de ani; şi a născut fii şi fiice. 23 Iar dupa nasterea lui Nahor, Serug a mai trait doua sute de ani si a nascut fii si fiice si apoi a murit.
24 La vârsta de douăzeci şi nouă de ani, Nahor a născut pe Terah. 24 Nahor a trait saptezeci si noua de ani si atunci i s-a nascut Terah.
25 După naşterea lui Terah, Nahor a mai trăit o sută nouăsprezece ani; şi a născut fii şi fiice. 25 Iar dupa nasterea lui Terah, Nahor a mai trait o suta doua zeci si cinci de ani si a nascut fii si fiice si apoi a murit.
26 La vârsta de şaptezeci de ani, Terah a născut pe Avram, pe Nahor şi pe Haran. 26 Terah a trait saptezeci de ani si atunci i s-au nascut Avram, Nahor si Haran.
27 Iată spiţa neamului lui Terah: Terah a născut pe Avram, pe Nahor şi pe Haran. - Haran a născut pe Lot. 27 Iar spita neamului lui Terah este aceasta: lui Terah i s-au nascut Avram, Nahor si Haran; lui Haran i s-a nascut Lot.
28 Şi Haran a murit în faţa tatălui său, Terah, în ţara în care se născuse, în Ur, în Haldeea. - 28 Si a murit Haran inainte de Terah, tatal sau, in pamantul de nastere, in Urul Caldeii.
29 Avram şi Nahor şi-au luat neveste. Numele nevestei lui Avram era Sarai, şi numele nevestei lui Nahor era Milca, fiica lui Haran, tatăl Milcăi şi Iscăi. 29 Iar Avram si Nahor si-au luat femei; numele femeii lui Avram era Sarai, iar numele femeii lui Nahor era Milca, fata lui Haran, tatal Milcai si al Iscai.
30 Sarai era stearpă: n-avea copii deloc. 30 Sarai insa era stearpa si nu nastea copii.
31 Terah a luat pe fiul său, Avram, şi pe Lot, fiul lui Haran, fiul fiului său, şi pe Sarai, nora sa, nevasta fiului său, Avram. Au ieşit împreună din Ur, din Haldeea, ca să meargă în ţara Canaan. Au venit până la Haran şi s-au aşezat acolo. 31 Si a luat Terah pe Avram, fiul sau, si pe Lot, fiul lui Haran si nepotul sau, si pe Sarai, nora sa, si femeia lui Avram, fiul sau, si a plecat cu ei din Urul Caldeii, ca sa mearga pana in tara Canaanului; dar au mers pana la Haran si s-au asezat acolo.
32 Zilele lui Terah au fost de două sute cinci ani; şi Terah a murit în Haran. 32 De toate, zilele vietii lui Terah in pamantul Haran au fost doua sute cinci ani. Si a murit Terah in Haran.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***