Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

12345678910
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ezra 7

1 După aceste lucruri, sub domnia lui Artaxerxe, împăratul perşilor, a venit Ezra, fiul lui Seraia, fiul lui Azaria, fiul lui Hilchia, 1 Dupa intamplarile acestea, sub domnia lui Artaxerxe, regele Persilor, Ezdra, fiul lui Seraia, fiul lui Azaria, fiul lui Hilchia,
2 fiul lui Şalum, fiul lui Ţadoc, fiul lui Ahitub, 2 Fiul lui Salum, fiul lui Tadoc, fiul lui Ahitub,
3 fiul lui Amaria, fiul lui Azaria, fiul lui Meraiot, 3 Fiul lui Amaria, fiul lui Azaria, fiul lui Meraiot,
4 fiul lui Zerahia, fiul lui Uzi, fiul lui Buchi, 4 Fiul lui Zerahia, fiul lui Uzi,
5 fiul lui Abişua, fiul lui Fineas, fiul lui Eleazar, fiul lui Aaron, marele preot. 5 Fiul lui Buchi, fiul lui Abisua, fiul lui Finees, fiul lui Eleazar, fiul lui Aaron arhiereul,
6 Acest Ezra a venit din Babilon: era un cărturar iscusit în Legea lui Moise dată de Domnul Dumnezeul lui Israel. Şi, fiindcă mâna Domnului Dumnezeului său era peste el, împăratul i-a dat tot ce ceruse. 6 Acest Ezdra a iesit din Babilon; si era el carturar iscusit si cunoscator al legii lui Moise, pe care o daduse Domnul Dumnezeul lui Israel. Iar regele i-a dat lui tot ce a dorit, pentru ca mana Dumnezeului sau era peste el.
7 Mulţi din copiii lui Israel, din preoţi şi din leviţi, din cântăreţi, din uşieri şi din slujitorii Templului au venit şi ei la Ierusalim, în al şaptelea an al împăratului Artaxerxe. 7 Si impreuna cu el au plecat la Ierusalim si unii din fiii lui Israel si preoti si leviti si cantareti si portari si cei incredintati templului, in anul al saptelea al domniei lui Artaxerxe.
8 Ezra a venit la Ierusalim în a cincea lună a anului al şaptelea al împăratului. 8 Si a venit el la Ierusalim tot in al saptelea an al regelui, in luna a cincea;
9 Plecase din Babilon în ziua întâi a lunii întâi şi a ajuns la Ierusalim în ziua întâi a lunii a cincea, mâna bună a Dumnezeului său fiind peste el. 9 Caci in ziua intai a lunii intai a fost plecarea lui din Babilon, iar in ziua intai a lunii a cincea a ajuns la Ierusalim, pentru ca mana binefacatoare a lui Dumnezeu era peste el;
10 Căci Ezra îşi pusese inima să adâncească şi să împlinească Legea Domnului, şi să înveţe pe oameni în mijlocul lui Israel legile şi poruncile. 10 Caci Ezdra se hotarase cu toata inima sa invete legea Domnului si s-o implineasca si sa invete pe Israel legea si dreptatea.
11 Iată cuprinsul scrisorii date de împăratul Artaxerxe preotului şi cărturarului Ezra, care învăţa poruncile şi legile Domnului cu privire la Israel: 11 Iata acum si cuprinsul scrisorii pe care Artaxerxe a dat-o lui Ezdra, preotul si carturarul, care propovaduise in Israel cuvintele poruncilor Domnului si ale legilor Lui:
12 "Artaxerxe, împăratul împăraţilor, către Ezra, preotul şi cărturarul iscusit în Legea Dumnezeului cerurilor, şi aşa mai departe…: 12 "Artaxerxe, regele regilor, catre Ezdra, preotul, invatatorul legii Dumnezeului ceresc Celui desavarsit...
13 Am dat poruncă să se lase să plece aceia din poporul lui Israel, din preoţii şi din leviţii lui care se află în împărăţia mea şi care vor să plece cu tine la Ierusalim. 13 S-a dat de mine porunca, ca in regatul meu toti aceia din poporul lui Israel si din preotii lui si din levitii lui, care doresc sa se duca la Ierusalim, sa mearga cu tine.
14 Tu eşti trimis de împăratul şi de cei şapte sfetnici ai lui să cercetezi în Iuda şi Ierusalim, după Legea Dumnezeului tău care este în mâinile tale, 14 Fiindca tu esti trimis de rege si de cei sapte sfetnici ai lui, ca sa cercetezi Iuda si Ierusalimul dupa legea Dumnezeului tau, pe care o ai in mana ta,
15 şi să duci argintul şi aurul pe care împăratul şi sfetnicii săi l-au dăruit cu dragă inimă Dumnezeului lui Israel, a cărui locuinţă este la Ierusalim, 15 Si sa duci argintul si aurul pe care regele si sfetnicii lui l-au jertfit Dumnezeului lui Israel a Caruia locuinta este in Ierusalim
16 tot argintul şi aurul pe care-l vei găsi în tot ţinutul Babilonului şi darurile de bunăvoie făcute de popor şi preoţi pentru Casa Dumnezeului lor la Ierusalim. 16 Si tot aurul si argintul pe care-l vei aduna tu din toata tara Babilonului, impreuna cu toate darurile de buna voie de la popor si preoti, pe care le vor jertfi ei pentru templul Dumnezeului lor, cel din Ierusalim.
17 Ca urmare, vei avea grijă să cumperi cu argintul acesta viţei, berbeci, miei şi ce trebuie pentru darurile de mâncare şi jertfele de băutură şi să le aduci pe altarul Casei Dumnezeului vostru la Ierusalim. 17 De aceea cumpara numaidecat cu banii acestia, boi, berbeci, miei si daruri de paine cat trebuie, si turnari pentru ei si du-le la jertfelnicul templului Dumnezeului vostru cel din Ierusalim.
18 Cu celălalt argint şi aur să faceţi ce veţi crede de cuviinţă, tu şi fraţii tăi, potrivit cu voia Dumnezeului vostru. 18 Si ce veti crede voi si fratii vostri ca este bine sa faceti cu celalalt argint si aur, aceea sa faceti dupa voia Dumnezeului vostru.
19 Pune înaintea Dumnezeului din Ierusalim uneltele care-ţi vor fi încredinţate pentru slujba Casei Dumnezeului tău. 19 Si vasele ce ti s-au dat tie pentru slujbele templului Dumnezeului tau, pune-le inaintea Dumnezeului Ierusalimului.
20 Să scoţi din casa vistieriilor împăratului ce va trebui pentru celelalte cheltuieli pe care le vei avea de făcut cu privire la Casa Dumnezeului tău. 20 Si alte lucruri de trebuinta pentru templul Dumnezeului tau, ce vei crede tu ca trebuie, da-le din casa vistieriilor regesti.
21 Eu, împăratul Artaxerxe, dau poruncă tuturor vistiernicilor de dincolo de Râu să dea îndată lui Ezra, preot şi cărturar iscusit în Legea Dumnezeului cerurilor, tot ce vă va cere, 21 Din partea mea, a regelui Artaxerxe, se da tuturor pastratorilor vistieriilor de peste rau porunca aceasta: Tot ce va cere de la voi preotul Ezdra, invatatorul legii Dumnezeului ceresc, sa-i dati numaidecat;
22 până la o sută de talanţi de argint, o sută de cori de grâu, o sută de baţi de vin, o sută de baţi de untdelemn şi sare câtă va vrea. 22 Argint pana la o suta de talanti, grau pana la o suta de core, vin pana la o suta de baturi si tot pana la o suta de baturi de untdelemn; iar sare, fara masura.
23 Tot ce este poruncit de Dumnezeul cerurilor să se facă întocmai pentru Casa Dumnezeului cerurilor, pentru ca să nu vină mânia Lui asupra împărăţiei, asupra împăratului şi asupra fiilor săi. 23 Tot ce s-a poruncit de Dumnezeul ceresc trebuie sa se faca cu ingrijire pentru templul Dumnezeului celui ceresc. Bagati de seama sa nu-si intinda cineva mana asupra templului Dumnezeului celui ceresc, ca sa nu fie mania Lui asupra regatului, a regelui si a fiilor lui.
24 Vă facem cunoscut că nu puteţi pune nici bir, nici dare, nici vamă de trecere peste niciunul din preoţi, din leviţi, din cântăreţi, din uşieri, din slujitorii Templului şi din slujitorii acestei Case a lui Dumnezeu. 24 Si va dam stire ca nici asupra unuia din preoti, sau leviti, sau cantareti, sau portari, sau cei incredintati templului, sau slujitori ai acestui templu al lui Dumnezeu sa nu se puna nici bir, nici dare, nici vama.
25 Şi tu, Ezra, după înţelepciunea lui Dumnezeu pe care o ai, pune judecători şi dregători care să facă dreptate la tot poporul de dincolo de Râu, tuturor celor ce cunosc legile Dumnezeului tău; şi fă-le cunoscut celor ce nu le cunosc. 25 Iar tu, Ezdra, dupa intelepciunea Dumnezeului tau, care este in mina ta, sa pui carmuitori si judecatori si sa judece aceia tot poporul cel de peste fluviu, pe toti cei ce stiu legea Dumnezeului tau, iar pe cei ce nu o stiu, sa-i invatati.
26 Oricine nu va păzi întocmai Legea Dumnezeului tău şi legea împăratului să fie osândit la moarte, la surghiun, la o gloabă sau la temniţă." 26 Si cine nu va implini legea Dumnezeului tau si legea regelui, asupra aceluia sa se faca indata judecata si sa se osandeasca sau la moarte, sau la izgonire, sau la amenda, sau la inchidere in temnita".
27 "Binecuvântat să fie Domnul Dumnezeul părinţilor noştri, care a pregătit inima împăratului ca să slăvească astfel Casa Domnului la Ierusalim 27 "Binecuvantat este Domnul Dumnezeul parintilor nostri Care a pus in inima regelui gandul sa impodobeasca templul Domnului cel din Ierusalim si a atras asupra mea mila regelui si a sfetnicilor lui si a tuturor dregatorilor celor puternici ai regelui!
28 şi a îndreptat asupra mea bunăvoinţa împăratului, a sfetnicilor săi şi a tuturor căpeteniilor puternice ale lui! Întărit de mâna Domnului Dumnezeului meu care era asupra mea, am strâns pe căpeteniile lui Israel, ca să plece cu mine. 28 Atunci eu m-am intarit, caci mana Domnului Dumnezeului meu era peste mine, si am adunat pe capeteniile lui Israel, ca sa mearga cu mine".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***