Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

12345678910
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ezra 4

1 Vrăjmaşii lui Iuda şi Beniamin au auzit că fiii robiei zidesc un Templu Domnului Dumnezeului lui Israel. 1 Auzind vrajmasii lui Iuda si ai lui Veniamin ca cei ce s-au intors din robie zidesc templu Domnului Dumnezeului lui Israel,
2 Au venit la Zorobabel şi la capii de familii şi le-au zis: "Să zidim şi noi cu voi; căci şi noi chemăm ca şi voi pe Dumnezeul vostru şi-I aducem jertfe din vremea lui Esar-Hadon, împăratul Asiriei, care ne-a adus aici." 2 Au venit la Zorobabel si au zis catre el: "Sa zidim si noi cu voi, pentru ca si noi, ca si voi, cautam pe Dumnezeul vostru si Lui Ii aducem jertfe inca din zilele lui Asarhadon, regele Asiriei, care ne-a adus aici".
3 Dar Zorobabel, Iosua şi ceilalţi capi ai familiilor lui Israel le-au răspuns: "Nu se cuvine să zidiţi împreună cu noi Casa Dumnezeului nostru; ci noi singuri o vom zidi Domnului Dumnezeului lui Israel, cum ne-a poruncit împăratul Cirus, împăratul perşilor." 3 Iar Zorobabel, Iosua si celelalte capetenii ale semintiilor lui Israel le-au zis: "Nu se cuvine sa ziditi impreuna cu noi templu Dumnezeului nostru, ci numai noi singuri vom zidi templu Domnului Dumnezeului lui Israel, precum ne-a poruncit Cirus, regele Persilor".
4 Atunci oamenii ţării au înmuiat inima poporului lui Iuda; l-au înfricoşat ca să-l împiedice să zidească 4 Atunci poporul jarii aceleia a inceput sa descurajeze poporul lui Iuda si sa-l impiedice de la zidire,
5 şi au mituit cu preţ de argint pe sfetnici ca să-i zădărnicească lucrarea. Aşa a fost tot timpul vieţii lui Cirus, împăratul perşilor, până la domnia lui Darius, împăratul perşilor. 5 Cumparand contra lor pe sfetnicii regelui, ca sa zadarniceasca planul lor in toate zilele lui Cirus, regele Persilor, pana in zilele lui Darie, regale Persilor.
6 Sub domnia lui Asuerus, la începutul domniei lui, au scris o pâră împotriva locuitorilor din Iuda şi din Ierusalim. 6 Si sub domnia lui Ahasveros, pe la inceputul domniei acestuia, au scris plangere impotriva locuitorilor lui Iuda si ai Ierusalimului.
7 Şi pe vremea lui Artaxerxe, Bişlam, Mitredat, Tabeel şi ceilalţi tovarăşi de slujbă ai lor au scris lui Artaxerxe, împăratul perşilor. Scrisoarea a fost scrisă cu slove aramaice şi tălmăcită în limba aramaică. 7 Si in zilele lui Artaxerxe, Bislam, Mitridat, Tabeel si ceilalti tovarasi ai lor au scris lui Artaxerxe, regele Persilor. Si scrisoarea a fost scrisa cu slove aramaice si in limba aramaica.
8 Dregătorul Rehum şi logofătul Şimşai au scris împăratului Artaxerxe scrisoarea următoare la Ierusalim. 8 Si sfetnicul Rehum cu scriitorul Simsai inca au scris catre regele Artaxerxe urmatoarea scrisoare impotriva Ierusalimului:
9 Dregătorul Rehum, logofătul Şimşai şi ceilalţi tovarăşi de slujbă ai lor, cei din Din, din Arfarsatac, din Tarpel, din Afaras, din Erec, din Babilon, din Susa, din Deha, din Elam 9 "Atunci Rehum, carmuitorul, si Simsai scriitorul si ceilalti tovarasi ai lor: Dineii si Arfarsateii, Tarpeleii, Afarseii, Erecii, Babilonienii, Suzienii, Dehaveii,
10 şi celelalte popoare pe care le-a mutat marele şi vestitul Osnapar şi le-a aşezat în cetatea Samariei şi în celelalte locuri de dincoace de Râu şi aşa mai departe. 10 Elamitii si celelalte popoare, pe care stralucitul si marele Asurbanipal le-a stramutat si le-a asezat in cetatile Samariei si in celelalte cetati de peste rau, scriu catre regele Artaxerxe...".
11 Iată cuprinsul scrisorii pe care au trimis-o împăratului Artaxerxe: "Robii tăi, oamenii de dincoace de Râu, şi aşa mai departe… 11 Iata copia de pe scrisoarea ce au trimis catre regele Artaxerxe: "Slugile tale, oamenii de dincolo de Eufrat...
12 Să ştie împăratul că iudeii plecaţi de la tine şi veniţi printre noi la Ierusalim zidesc din nou cetatea aceea răzvrătită şi rea, îi ridică zidurile şi-i dreg temeliile. 12 Cunoscut sa fie regelui ca Iudeii care au plecat de la tine si au venit la noi la Ierusalim rezidesc cetatea cea rea si razvratita si fac ziduri, si temeliile le-au si ispravit.
13 Să ştie, dar, împăratul că, dacă se va zidi cetatea aceasta şi i se vor ridica zidurile, nu vor mai plăti nici bir, nici dare, nici drept de trecere, şi vistieria împărătească va suferi din pricina aceasta. 13 Si sa mai stie regele ca, daca cetatea aceasta se va zidi si zidurile ei se vor face din nou, atunci Iudeii nu vor plati nici bir, nici dari, nici vama si pagube se vor face vistieriei regale.
14 Şi, fiindcă noi mâncăm sarea curţii domneşti şi nu ne şade bine să vedem pe împărat păgubit, trimitem împăratului aceste ştiri. 14 Si fiindca noi mancam sare de la curtea regelui si nu putem suferi sa vedem pe rege pagubit, de aceea dam de stire regelui:
15 Să se facă cercetări în cartea cronicilor părinţilor tăi; şi vei găsi şi vei vedea în cartea cronicilor că cetatea aceasta este o cetate răzvrătită, vătămătoare împăraţilor şi ţinuturilor, şi că s-au dedat la răscoală încă din vremuri străbune. De aceea a fost nimicită cetatea aceasta. 15 Sa se caute in cartea faptelor parintilor tai si in cartea faptelor vei gasi si vei afla ca cetatea aceasta este cetate razvratita si primejdioasa pentru regi si tinuturi si ca din vechime s-au petrecut in ea abateri, din care pricina a si fost pustiita cetatea aceasta.
16 Facem cunoscut împăratului că, dacă va fi zidită din nou cetatea aceasta şi dacă i se vor ridica zidurile, prin chiar faptul acesta, nu vei mai avea stăpânire dincoace de Râu." 16 De aceea noi instiintam pe rege ca, daca cetatea aceasta se va ispravi de zidit si zidurile ei se vor face, atunci nu vei mai avea stapanire peste rau".
17 Iată răspunsul trimis de împărat dregătorului Rehum, logofătului Şimşai şi celorlalţi tovarăşi ai lui de slujbă, care locuiau la Samaria şi în alte locuri de cealaltă parte a Râului: "Sănătate şi aşa mai departe… 17 Iar regele a trimis raspunsul urmator lui Rehum carmuitorul si lui Simsai scriitorul si celorlalti tovarasi ai lor, care locuiesc in Samaria si in celelalte cetati de peste rau.
18 Scrisoarea pe care ne-aţi trimis-o a fost citită întocmai înaintea mea. 18 "Pace... Scrisoarea ce mi-ati trimis a fost citita cu luare-aminte inaintea noastra,
19 Am dat poruncă să se facă cercetări; şi s-a găsit că din vremuri vechi cetatea aceasta s-a răsculat împotriva împăraţilor şi s-a dedat la răscoală şi la răzvrătire. 19 Si s-a dat din partea noastra porunca de s-a cercetat si s-a aflat ca cetatea aceea de mult s-a razvratit impotriva regilor ti ca s-a facut in ea tulburari si rascoale;
20 Au fost la Ierusalim împăraţi puternici, stăpâni peste toată ţara de dincolo de Râu, şi cărora li se plătea bir, dare şi drept de trecere pe drum. 20 Si ca au fost in Ierusalim regi puternici care au stapanit toata latura cea de peste rau si carora li s-au platit bir si vama.
21 Ca urmare, porunciţi să înceteze lucrările oamenilor acelora şi să nu se mai zidească cetatea aceasta până ce nu vor avea o învoire din partea mea. 21 Asadar, porunca dati ca oamenii aceia sa inceteze de a mai lucra si ca cetatea aceea sa nu se mai zideasca, pana nu va veni porunca de la mine;
22 Vedeţi să nu vă abateţi de la porunca aceasta, ca să nu crească răul acela spre paguba împăraţilor." 22 Si sa fiti cu luare-aminte, ca sa nu va scape ceva nebagat in seama in treburile acestea. De ce ingaduiti inmultirea lucrarilor vatamatoare in paguba regelui?"
23 Îndată ce s-a citit cuprinsul scrisorii împăratului Artaxerxe înaintea lui Rehum, înaintea logofătului Şimşai şi înaintea tovarăşilor lor de slujbă, s-au dus în grabă la Ierusalim la iudei şi i-au oprit cu silă şi cu putere de la lucrările lor. 23 Indata ce s-a citit scrisoarea aceasta a regelui Artaxerxe, inaintea lui Rehum si a lui Simsai scriitorul si a tovarasilor lor, acestia au trimis indata la Ierusalim si cu puterea armelor au oprit lucrarile Iudeilor.
24 Atunci s-a oprit lucrarea Casei lui Dumnezeu la Ierusalim şi a fost oprită până în anul al doilea al domniei lui Darius, împăratul perşilor. 24 Atunci s-au oprit lucrarile la templul lui Dumnezeu cel din Ierusalim, si oprirea aceasta a tinut pana in anul al doilea al domniei lui Darie, regele Persilor.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***