Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ezechiel 31

1 În anul al unsprezecelea, în ziua întâi a lunii a treia, cuvântul Domnului mi-a vorbit astfel: 1 In anul al unsprezecelea, in ziua intai a lunii a treia, a fost cuvantul Domnului catre mine:
2 "Fiul omului, spune lui faraon, împăratul Egiptului, şi mulţimii lui: "Cu cine te asemeni tu în mărimea ta? 2 "Fiul omului, spune lui Faraon, regele Egiptului, si poporului lui: Cu cine te asemeni tu in marirea ta?
3 Iată că asirianul era un cedru falnic în Liban; ramurile lui erau stufoase, frunzişul umbros, tulpina înaltă, iar vârful îi ajungea până la nori. 3 Iata Asiria era un cedru in Liban, cu ramuri frumoase, cu frunzis umbros si cu trunchi inalt; varful lui se ridicase pana la nori.
4 Apele îl făcuseră să crească, adâncul îl făcuse înalt, râurile lui îi scăldau răsadniţa şi îşi trimiteau pâraiele la toţi copacii de pe câmp. 4 Apele il facusera sa creasca, adancul il ridicase si raurile acestuia inconjurau locul unde fusese sadit si trimiteau apele lor la toti arborii campului.
5 De aceea, tulpina lui se înălţa deasupra tuturor copacilor de pe câmp, crengile i se înmulţiseră şi ramurile i se întindeau de mulţimea apelor care-l făcuseră să dea lăstari. 5 De aceea inaltimea lui intrecuse pe toti arborii campului si avea pe dansul multi lastari si ramurile lui se inmultisera; lastarii lui se facusera inalti, pentru ca avusesera apa multa la cresterea lor.
6 Toate păsările cerului îşi făceau cuiburi în crengile lui, toate fiarele câmpului fătau sub ramurile lui şi tot felul de neamuri multe locuiau sub umbra lui. 6 in lastarii lui isi impletisera cuiburi tot felul de pasari de-ale cerului; sub ramurile lui isi scoteau puii tot felul de fiare de ale pamantului, iar la umbra lui traiau numeroase si felurite popoare.
7 Era frumos prin mărimea lui, prin întinderea ramurilor lui; căci rădăcinile îi erau înfipte în ape mari. 7 El era frumos prin inaltimea trunchiului sau, si prin lungimea ramurilor sale, caci radacinile sale se aflau langa niste ape mari.
8 Cedrii din grădina lui Dumnezeu nu-l întreceau, chiparoşii nu erau de asemuit cu crengile lui, şi platanii nu erau ca ramurile lui; niciun copac din grădina lui Dumnezeu nu era ca el în frumuseţe. 8 Cedrii din gradina lui Dumnezeu nu-l umbreau, chiparosii nu se puteau asemana cu crengile lui si castanii nu erau la marime ca ramurile lui; nici un copac din gradina lui Dumnezeu nu se asemana cu el in frumusete.
9 Îl făcusem atât de frumos prin mulţimea crăcilor lui, că-l pizmuiau toţi copacii Edenului, care se aflau în grădina lui Dumnezeu." 9 Eu il impodobisem cu multimea ramurilor lui, incat toti arborii Edenului din gradina lui Dumnezeu il pizmuiau.
10 De aceea, aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: "Pentru că avea o tulpină aşa de înaltă, pentru că îşi înălţa vârful până la nori şi inima i se mândrea cu înălţimea lui, 10 De aceea, asa a zis Domnul Dumnezeu: Pentru ca s-a facut inalt la statura si crestetul lui si l-a inaltat pana la nori si inima lui s-a ingamfat cu inaltimea lui,
11 l-am dat în mâinile viteazului neamurilor, care-i va face după răutatea lui; căci l-am izgonit. 11 De aceea l-am dat in mana regelui neamurilor, si acesta s-a purtat cu el dupa rautatea lui; pentru nelegiuirea lui l-am lepadat.
12 Străinii, cele mai grozave popoare, l-au tăiat şi l-au lepădat. Crengile i-au căzut în munţi şi în toate văile. Ramurile i s-au sfărâmat în toate puhoaiele ţării; şi toate popoarele pământului au plecat de la umbra lui şi l-au părăsit. 12 Taiatu-l-au strainii cei mai rai dintre popoare si l-au pravalit peste munti; ramurile lui au cazut prin toate vaile, iar lastarii lui s-au frant prin toate vagaunile pamantului si de sub umbra lui au fugit toate popoarele pamantului si l-au parasit.
13 Pe sfărâmăturile lui au venit şi s-au aşezat toate păsările cerului, şi toate fiarele câmpului şi-au făcut culcuşul între ramurile lui, 13 Pe daramaturile lui s-au asezat toate pasarile cerului si in lastarii lui erau toate fiarele campului.
14 ca să nu se mai îngâmfe niciunul din copacii de lângă ape cu înălţimea lor şi să nu-şi mai ridice vârful până în nori, ca să nu se mai fălească stejarii udaţi de apă cu înălţimea lor; căci toţi sunt daţi pradă morţii, în adâncimile pământului, printre copiii oamenilor, împreună cu cei ce se coboară în groapă." 14 Aceasta s-a facut pentru ca nici unul dintre arborii de pe langa ape sa nu se ingamfe cu statura sa inalta si sa nu-si inalte varful pana la nori; ca toti stejarii ce se adapa din ape sa nu mai vada inaltimea lor, caci toti vor fi dati mortii, in latura cea de dedesubt a pamantului, impreuna cu fiii oamenilor, care s-au coborat in mormant.
15 Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: "În ziua când s-a coborât în Locuinţa morţilor, am răspândit jalea, am acoperit Adâncul din pricina lui şi i-am oprit râurile; apele cele mari au fost oprite; am întristat Libanul pentru el, şi toţi copacii de pe câmp s-au uscat. 15 Asa zice Domnul Dumnezeu: "In ziua aceea, cand s-a coborat el in locuinta mortilor, in semn de jale, am inchis peste el adancul; am oprit raurile lui si apele cele mari au secat; am intunecat Libanul pentru el si toti arborii campului s-au uscat din cauza lui.
16 De vuietul căderii lui am făcut să se cutremure neamurile, când l-am aruncat în Locuinţa morţilor împreună cu cei ce se coboară în groapă, şi s-au mângâiat în adâncimile pământului toţi copacii Edenului, cei mai frumoşi şi cei mai buni copaci din Liban, toţi cei udaţi de ape. 16 La vuietul caderii lui am facut sa se cutremure neamurile, cand l-am prabusit in locuinta mortilor, la cei ce se coborasera in mormant, si s-au bucurat in latura cea de dedesubt toti arborii Edenului, cei mai alesi si mai buni ai Libanului, toti cei adapati cu apa;
17 S-au coborât şi ei cu el în Locuinţa morţilor la cei ce au pierit ucişi de sabie, ei, care erau braţul lui şi locuiau la umbra lui printre neamuri. 17 Si acestia s-au coborat cu el in locuinta mortilor la cei ucisi de sabie, care erau bratul lui si traiau in umbra lui, printre neamuri".
18 Cu cine poţi fi asemuit tu în slavă şi în mărime între copacii Edenului? Totuşi vei fi aruncat împreună cu copacii Edenului în adâncimile pământului şi vei fi culcat în mijlocul celor netăiaţi împrejur, împreună cu cei ce au pierit ucişi de sabie. Iată ce este faraon şi toată mulţimea lui, zice Domnul Dumnezeu." 18 Deci, cu care din arborii Edenului te-ai asemanat tu in stralucire si maretie? Acum insa la rand cu arborii Edenului vei fi prabusit in adanc, vei. zacea in mijlocul celor netaiati imprejur, cu cei ucisi de sabie. Iata pe Faraon si toata multimea supusilor sai", zice Domnul.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***