Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ezechiel 24

1 În anul al nouălea, în ziua a zecea a lunii a zecea, cuvântul Domnului mi-a vorbit astfel: 1 Fost-a cuvantul Domnului catre mine, in anul al noualea, in luna a zecea, in ziua a zecea a lunii, si mi-a zis:
2 "Fiul omului, scrie numele zilei acesteia, numele zilei de azi! Căci chiar în ziua aceasta se apropie împăratul Babilonului de Ierusalim. 2 "Fiul omului, scrie-ti numele acestei zile, anume al acestei zile, ca chiar in ziua aceasta regele Babilonului va pasi spre Ierusalim.
3 Spune o pildă acestei case de îndărătnici şi zi-le: "Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: "Pune, pune cazanul şi toarnă apă în el! 3 Rosteste dar pentru neamul de razvratiti o pilda si le spune: Asa zice Domnul Dumnezeu: Pune un cazan si toarna in el apa;
4 Pune bucăţi de carne în el, toate bucăţile cele bune, coapsa şi spata şi umple-l cu cele mai bune oase. 4 Pune in el bucati de carne, tot bucati din cele mai bune, solduri si spete, si-l umple cu cele mai bune oase;
5 Alege ce e mai bun din turmă şi pune lemnele grămadă sub cazan; fă-l să fiarbă în clocot mare şi să fiarbă şi oasele din el." 5 Ia ceea ce este mai bun din turma, pune lemne dedesubt, fierbe-l in clocote, asa ca sa fiarba si oasele din el.
6 De aceea, aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: "Vai de cetatea cea setoasă de sânge, cazanul cel plin de rugină şi de pe care nu se ia rugina! Scoateţi bucăţile din el, unele după altele, fără să trageţi la sorţi. 6 De aceea, asa zice Domnul Dumnezeu: Vai de cetatea sangelui! Vai de caldarea in care este rugina si de pe care nu se mai ia rugina! Aruncati bucata cu bucata din el si nu alegeti prin sort.
7 Căci sângele pe care l-a vărsat ea este încă în mijlocul ei. L-a pus pe stânca goală, nu l-a vărsat pe pământ ca să-l acopere apoi cu ţărână. 7 Ca sangele pe care ea l-a varsat este in mijlocul ei. Ea l-a lasat pe stanca goala; nu l-a varsat pe pamant, unde s-ar fi putut acoperi cu tarana.
8 Ca să-Mi arăt urgia, ca să Mă răzbun, i-am vărsat sângele pe stânca goală, pentru ca să nu fie acoperit." 8 Pentru a-Mi atata mania, pentru a Ma razbuna, am lasat sangele ei pe stanca goala, ca sa nu fie acoperit".
9 De aceea, aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: "Vai de cetatea cea setoasă de sânge! Vreau să fac un rug mare! 9 De aceea asa zice Domnul Dumnezeu: "Vai de cetatea sangelui! Ca voi aprinde un foc mare.
10 Îngrămădeşte multe lemne, aprinde focul, fierbe bine carnea, fă fiertura groasă, ca să se ardă şi ciolanele. 10 Adu lemne, aprinde focul, fierbe carnea; lasa sa se ingroase tot si oasele sa se arda.
11 Apoi pune cazanul gol pe jăratic ca să se încălzească, să i se înfierbânte arama, să i se topească murdăria dinăuntru şi să i se şteargă rugina. 11 Pune caldarea goala pe carbuni, ca sa se incalzeasca si ca arama ei sa se infierbante si sa se topeasca murdaria din ea si toata rugina de pe ea sa se duca.
12 Trudă degeaba! Căci rugina de care este plin nu se dezlipeşte de el, rugina nu se va lua de pe el decât prin foc, 12 Munca va fi grea, dar rugina cea multa de pe ea nu se va duce; si in foc rugina va ramane pe ea.
13 şi tu doreşti iarăşi nelegiuire în spurcăciunea ta! Pentru că am vrut să te curăţ, şi nu te-ai făcut curată, nu vei mai fi curăţată de spurcăciunea ta până Îmi voi potoli mânia asupra ta. 13 Murdaria ta e atat de grozava, ca oricat te voi curati, tu tot necurata vei fi; de acum inainte nu te vei mai curari de murdaria ta, pana ce nu-Mi voi potoli urgia Mea asupra ta.
14 Eu, Domnul, am vorbit! Lucrul acesta se va întâmpla, şi Eu îl voi împlini! Nu Mă voi lăsa, nu voi avea milă, nici nu Mă voi căi. Vei fi judecată după puterea ta şi după faptele tale, zice Domnul Dumnezeu." 14 Eu sunt Domnul, si Eu spun ca vor veni acestea si le voi implini, nu le voi schimba, nici nu voi cruta ceva; dupa purtarile si dupa faptele tale te voi judeca", zice Domnul Dumnezeu.
15 Cuvântul Domnului mi-a vorbit astfel: 15 Fost-a cuvantul Domnului catre mine si mi-a zis:
16 "Fiul omului, iată, îţi voi răpi printr-o lovitură ce ţi-e mai scump în ochi. Dar să nu te jeleşti, nici să nu plângi şi să nu-ţi curgă lacrimile pentru ea. 16 "Fiul omului, iata Eu printr-o lovitura iti voi lua mangaierea ochilor tai; dar tu nu te tangui si nu plange, si nici lacrimile sa nu-ti curga;
17 Suspină în tăcere, dar nu plânge ca la morţi! Leagă-ţi turbanul, pune-ţi încălţămintea în picioare, nu-ţi acoperi barba şi nu mânca pâinea de jale!" 17 Suspina in ascuns si plangere pentru morti sa nu faci; pune-ti turbanul pe cap si incaltaminte in picioare; barba sa nu ti-o acoperi si paine de la straini sa nu mananci".
18 Vorbisem poporului dimineaţa, şi seara mi-a murit nevasta. A doua zi dimineaţa, am făcut cum mi se poruncise. 18 Dupa ce dimineata am grait eu poporului cuvantul Domnului, seara mi-a murit femeia si a doua zi am facut precum mi se poruncise.
19 Poporul mi-a zis: "Nu vrei să ne lămureşti ce înseamnă pentru noi ceea ce faci?" 19 Poporul insa mi-a zis: "Pentru ce nu ne spui ce insemnatate au pentru noi cele ce le faci tu?"
20 Eu le-am răspuns: "Cuvântul Domnului mi-a vorbit astfel: 20 Si le-am raspuns: "A fost cuvantul Domnului catre mine si mi-a zis:
21 "Spune casei lui Israel: "Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: "Iată, voi pângări Locaşul Meu cel Sfânt, fala puterii voastre, ce vă e mai scump în ochi, lucrul iubit de voi; şi fiii voştri şi fiicele voastre, pe care i-aţi lăsat după voi, vor cădea ucişi de sabie." - 21 Spune casei lui Israel: Asa graieste Domnul Dumnezeu: Iata locasul Meu cel sfant, mandria puterilor voastre, bucuria ochilor vostri si dragostea sufletelor voastre, il voi da spre pangarire, iax fiii si fiicele voastre, pe care i-ati parasit, vor cadea de sabie;
22 Şi atunci veţi face cum am făcut şi eu. Nu vă veţi acoperi barba şi nu veţi mânca pâinea de jale, 22 Si veti face si voi ceea ce fac eu: barbile nu le veti acoperi si paine de la straini nu veti manca;
23 veţi sta cu turbane pe cap şi cu încălţămintea în picioare, nu vă veţi jeli şi nici nu veţi plânge; ci veţi tânji pentru nelegiuirile voastre şi vă veţi văita între voi. - 23 Turbanele voastre le veti avea pe cap si incaltamintele voastre in picioare; nu va veti tangui, nici nu va veti plange, ci va veti stinge pentru pacatele voastre si veti suspina unul catre altul.
24 "Ezechiel va fi un semn pentru voi. Veţi face întocmai cum a făcut el. Şi când se vor întâmpla aceste lucruri, veţi şti că Eu sunt Domnul Dumnezeu. 24 Iezechiel va fi semn pentru voi: ceea ce el a facut, veti face si voi intocmai; si cand se vor implini acestea, veti sti ca Eu sunt Domnul Dumnezeu.
25 Tu însă, fiul omului, în ziua când le voi răpi ceea ce face tăria lor, bucuria şi fala lor, ce le este scump ochilor şi lucrul iubit de ei, pe fiii şi fiicele lor, 25 Si tu, fiul omului, in ziua cand le voi fi luat puterea lor, mandria lor falnica, bucuria ochilor lor, desfatarile sufletului lor, fiii si fiicele lor,
26 în ziua aceea, va veni un fugar la tine ca să-ţi dea de ştire şi să auzi cu urechile tale. 26 In ziua aceea va veni la tine cel scapat de acolo, care iti va aduce stirea;
27 În ziua aceea, ţi se va deschide gura odată cu a fugarului, vei vorbi şi nu vei mai fi mut. Vei fi un semn pentru ei, şi vor şti că Eu sunt Domnul." 27 In ziua aceea se va deschide gura ta catre cel scapat si vei grai si nu vei mai fi mut si vei fi semn pentru ei, si ei vor afla ca Eu sunt Domnul".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***